24.5.2018

Satoa

Pienet harvennusretiisit toivat piristävää makua päivän salaattiin.
Kasvimaalla viljelykset etenevät. Sää on saanut aikaan tunteen, että olen myöhässä kaiken kanssa. Itse asiassa olen aikaisessa.
Eilen istutin kaalintaimet, fenkolit ja krassit. Sipulit kasvavat kovaa vauhtia ja salaatit, tilli, porkkana, punajuuri ovat jo itäneet.
Yöt ovat vielä kylmiä joten ei kannata hötkyillä herkimpien taimien kanssa tai ainakin kannattaa harsottaa ne vielä yöksi.

Nero antoi äänimerkin angervon juurelta kun kuljin ohi. Ehkä se ajatteli, että etsin sitä. Tai sitten pehtoori viestitti, että ota hyvä ihminen rennosti näissä lämpötiloissa.
Nurmikko pitäisi leikata, mutta kun se on täynnä valkovuokkoja kesken tuleentumisen niin en ole raskinut.

Tikka nakutti itselleen kotikolon saunapolun varrelle koivuun.

Rakennustyömaalla lensi lastu pitkän tovin ja jätettä tuli hyvinkin säkillinen.

Saunoessa katselin avaraa luontoa ja järven kahinoita. Joutsenilla on kiirettä, sillä näyttää siltä, että vieras joutsen pyrkii reviirille. Vaikka se laskeutuu kauas järven toiseen päähän, lähtee reviirin valtias heti häätämään tunkeilijaa. Episodissa on volyymit täysillä.

Puolisonsa luo palatessaan se pajattaa vielä tuohtuneena ja esittelee komeuttaan.
Rattoisaa viikonloppua!

32 kommenttia:

 1. Kyllä on ihana sinun siellä saunoa ja luontoa samalla seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on lempiohjelmani :)

   Poista
  2. Joo, minäkin pääsen jotain lempiohjelmaa katsomaan, sillä huomenna mennään mökille :)

   Poista
  3. Avara luonto tarjoaa nyt paljon katsottavaa, hauskoja luontohetkiä.

   Poista
 2. Sama fiilis on ollut. Vaikka on aikaisessa, tuntuu, että on myöhässä. Vaikka järjellä tietää, että ei tarvitse hötkyillä, ei meinaa millään ymmärtää, että aikaa on vallan mainiosti.

  Ihanat joutsenet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla yleinen fiilis, ystävänikin valitti, ettei ole saanut mitään aikaiseksi, vaikka tarkemmin ajatelln on samalla tavoin etuajassa kuin minäkin. Taitaa tulla leppoisa kesäkuu kun kylvöt ovat näin varhain valmiita.

   Poista
 3. Retiisit omasta maasta jo toukokuussa, onpa mahtavaa! Minä vasta sain kylvettyä, mutta näillä helteillä kaikki kasvaa nopeasti. Ja lisää löylyä kevätkiukaaseen on luvattu koko ensi viikoksi, huh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesäsää toukokuussa on yhtä juhlaa kasvun kannalta. Tomaatitkin jo kukkivat muovihuoneessa. Olemme ansainneet tämän viime kesän jälkeen.

   Poista
 4. Tikan kotikoivu näyttää mun silmään ihan elävältä olennolta (ja siis elävähän se tietty onkin..). Suukolon yläpuolella selvästi nenä ja silmät. Ehkä hivenen turvoksissa tai paksuilla kulmakarvoilla varustettu, mutta kumminkin :). Näetkö saman?

  Äsken pyörähdin ruokiksella kotona ja tuntuu, että mun pari päivää sitten istuttamat yrtit on jo kasvaneet ihan silmissä. Ja perunat. Tai siis ainakin varret ja lehdet. Toivottavasti tulee sitä syötävääkin tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivu nättää laulavan tai selittävän jotakin tikka valitsi kolopaikan hyvin, on vähän lippaa kolosuun yllä.
   Kaikki kasvaa ihan simissä, tosin minun saaviperunoissani ei näy vielä mitään eloa. Satotoiveet on silti korkealla.

   Poista
 5. ohoh, nyt jo retiisejä! Minulla on vielä kylvötkin kesken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minullakin kylvöt vielä osin kesken, ei tässä ole mitään kiirusta vielä. Retiisit kylvin hyvin aikaisin kun oli niin lämmintä.

   Poista
 6. Enpä ole vielä raaskinut nyhtää tetiisrjä tlös omasta pienestä kylvöstäni, mutta tuo sinun hervennus näyttää tosi lupaavalta. Hienosti alkavat seuraavaksi pulskistumaan. Joutsenten ja lintujen kevätkarkeloita on mukava seurata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loput retiisit pulskistuvat ihan näinä päivinä, sitten voikin kylvää jo uutta :)

   Poista
 7. Minustakin tuntuu niinkuin olisin myöhässä kasvien kanssa, vaikka kaikenlaista on jo maahan pistetty...kesä vaan alkoi niin aikaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin sää antaa hyvin potkua kasvien starttiin, mutta hallanvaara ei ole vielä ohi. Yöt ovat vielä hyvin viileitä.

   Poista
 8. Oijoij, retiisit ovat niin super herkkua. Ihanaa, kun on ollut niin lämmintä. Mahtavaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hienoa herkutella näin aikaisin oman maan antimilla. Raparperiakin on tietysti jo runsaasti piirakkaan ja mehuun.

   Poista
 9. Mukavaa viikonloppua. Minun porkkanansiemenet on vielä pussissa, huomenna ajattelin kylvää kunhan saan ensin kasteltua kasvimaan kunnolla, harsot laitan päälle, en hallan vaan helteen takia. Pehtoorin on hyvä huolehtia että piika pitää taukonsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin kasvavat monet taimet harson alla juuri paahteen takia.
   Pehtoori riisuu talviturkkiaan, on helleasun aika.

   Poista
 10. Kyllä on kasvukausi ryöpsähtänyt nopeasti, sinulla jo retiisit syötävässä koossa, mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satokausi alkoi varhain :) ihana lämpö hellii ihmisiä, eläimiä ja kasveja.

   Poista
 11. Wow sinulla on jo harvennushakkuu menossa eikä täällä olla vielä edes kylvetty:) Nerolle kesähalit ja iloista kesää piialle. Hienot kesätunnelma kuvat, näitä syynäsi ilokseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitämme! Nero on ahkerasti harventanut metsämyyräkantaa ja käy välillä humaltumassa kasvimaalla virmajuuressa piehtaroiden.
   Kyllä kesä on kiva!

   Poista
 12. Olen juurikin pohtinut tuota samaa - olenko myöhässä vai aikaisessa ja ilman muuta melkoisen aikaisessa olen myös. Toisaalta sormet syyhyävät istuttamaan vaikka mitä, mutta olen aika varauksellinen sään suhteen. En haluaisi olla pessimistinen, mutta kokemuksen syvä rintaääni muistuttaa kesäkuun kylmistä.

  Joutsen on kyllä tiukka reviiristään. Komea lintu :D.

  Mukavaa viikonloppua myös Sinulle ja Nerolle!

  VastaaPoista
 13. Kiitos! Takaraivooni on iskostunut perinnetieto, että vasta kesäkuun 10. pävän jälkeen ollaan turvallisella puolella yökylmien suhteen. Ja senkin jälkeen on usein harsot olleet tarpeen. Maa on kuitenkin lämmennyt sopivasti lämmössä, joten kylvöt ovat itäneet mukavasti.
  Istutusten suhteen maltti on valttia, herkimmät kannattaa vielä pitää turvassa.

  VastaaPoista
 14. Minä olen ollut ihan hädissäni tänä keväänä, kun koko ajan tuntuu, että olen myöhässä kaikesta.
  Oma työni myös lisää tätä tunnetta, kun kaikki pitäisi tehdä yhtäkkiä säiden muuttuessa lämpimämmäksi.
  Huomaan kuitenkin, että vanhan kansan puutarhurit eivät hötkyä. He pitävät mielessä tuon 10.6. vuosien kokemuksen vuoksi.
  Täällä on muuten retiisit vielä kylvämättäkin ja sä saat jo satoa. Apua! Nyt ei ole suutarin lapsella tai oikeastaan suutarilla kenkiä.
  Aurinkoista viikonlopun alkua! Ja muista rapsuttaa välillä Neroa ja katsella joutsenia. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Neroa ei unohdeta, hän pitää kyllä huolen rapsutus- ja harjaustauoista. Aamun viileydessä kasvimaalla hääriessä tunsin syvää kiitollisuutta siitä, että puutarhureille on annettu näin pitkä jakso puuhasteluun. Ihan rauhassa voi miettiä ja tehdä vähän kerrallaan. Sinun työsi kannalta tämä sää on kai myös hyvä asia, kasvukausi pääsee hyvin vauhtiin.
   En muista näin rentoa viljelykauden alkua, kunhan vain saisi pidettyä mielessä, ettei ole mitään kiirettä, kesä alkaa vasta viikon kuluttua.

   Poista
 15. Meillä joutsenet myös kailottavat järvellä. Niillä on niin kuuluva ääni, mikä ei häiritse kyllä yhtään. Se kuuluu kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohtuessaan joutsenista lähtee ääntä, mutta rauhallisina ollessaan ne lipuvat upeina järven pintaa ja "ynisevät". Mistähän lintu on saanut nimensä :)

   Poista

Kiitos kommentista