1.5.2018

Naapurikyttäystä

Viikko sitten maanantaiaamuna puhelin soi, siellä oli naapurin rouva.
– Anteeksi, tämä on tälläistä naapurikyttäystä, mutta olen kulkenut useamman kerran postilaatikkosi ohi ja se tursuaa postia, päätin kysyä onhan sinulla kaikki hyvin?
- Kiitos huolenpidosta, täällä on kaikki hyvin. Minulla oli ystävä täällä kyläilemässä viikonlopun ja postilaatikko on unohtunut tyhjentää.
- Hyvä kuulla, ettei sinulla ole hätää, pohdin, että jos olet vaikka sairastunut ja tarvitset apua.
- Erittäin ystävällistä toimintaa sinulta, arvostan tälläistä naapurikyttäystä.

Viikonlopun täällä majaillut ystäväni kävi päivittäin hevosenkäsittelykurssilla ja olen tottunut siihen, että vieraat tuovat postin tullessaan. Postilaatikko sijaitsee monen sadan metrin päässä, enkä itse poistunut puutarhavyöhykkeeltä. Ystäväni ei kuitenkaan hoksannut tyhjentää lootaa, enkä muistanut siitä erikseen mainita. Laatikkoon oli tungettu tilaamani kaaliverkko ja siksi se näytti ylitursuavalta.
Ei naapurikyttäystä, vaan naapurihuolenpitoa. Kiitos!

Naapureista puheenollen, kauriit ovat lähteneet kesälaitumille ja sipulikukat ovat saaneet mahdollisuuden. Keväisin kauriit katoavat ja tillalle tulevat peurat, mutta ne ovat täällä niin arkoja, etteivät juurikaan käy pihalla ja metsänsiivous-operaationi pelästytti ne niin, että taisivat siirtyä kauemmaksi.

Olen poistanut valkosipuleilta olkikatteen ja laitoin harsot tilalle. Kate eristää kylmältä talvella, mutta estää myös maan sulamista keväällä. Lisäksi maan on hyvä kuivahtaa hurjan kosteiden periodien jälkeen.
Valkosipuli kestää hyvin kylmää, mutta uudet versot on hyvä suojata sekä kylmältä, että paahteelta.

Hyvin ovat sipulit lähteneet kasvamaan. Ne saivat syksyllä istutuksen yhteydessä evääksi hevosenlantaa ja kohta lannoitan ne uudelleen ja vielä kerran keskikesällä.
Pitäsiköhän suositella luomutilalle, josta olen hakenut oljet, uuden puimurin hankkimista, sillä näytti siltä, että viljaa ei ole puitu ollenkaan. Tähkät olivat lähteneet kasvuun ja valkosipulien joukossa kasvoi siis viljapelto. Onneksi oraat on helppo nyppiä pois tässä vaiheessa. ihmettelin myös penkissä runsaasti esiintyviä itäviä herneitä, tarkemmin tukiessani huomasin oljen seassa myös kuivuneita herneenpalkoja.

Kreikkalainen vuoritee (Sideritis scardica) talvehti taas hyvin pienen olkikatteen alla.

Väinönputki aloittaa pontevasti.


Lupaavan näköinen keisarinpikarililja.

Iloista Vappua kaikille!
Jos sää sallii me vietämme sen puutarhatöissä, pehtoori on jo alkanut hoivata mirrinminttua ja rohtovirmajuurta. Hän nauttii yhteisistä kasvimaahetkistä eikä epäröi työntää tassujaan multaan.

48 kommenttia:

 1. No on kyllä hyvä, että naapurusto vähän kyttää! Ihan sama on meillä. Pidän sitä puolin ja toisin hyvänä asiana, että huolehditaan vähän muidenkin asioista paitsi siitä näkökulmasta että ihmisillä on kaikki kunnossa, mutta myös rakennusten osalta kaikki hyvin. Mekin pääsimme tekemään kunnon palveluksen, kun talvella saaressa huomasimme naapurin mökkipihan sivustaa kävellessämme, että heillä oli mökin ikkuna auki. Arvostivat kovasti, että soitimme ja saimme ohjeet vara-avaimen kätköön ja pääsimme sisältä käsin sulkemaan ikkunan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurien tarkkaavaisuus on suotavaa, tuo puhelu lisäsi turvallisuudentunnettani entisestään. Itsekin pidän naapuruston kesämökkejä silmällä, ihan omistajien pyynnöstäkin. Olen myöskin sulkenut ihan auki unohtuneen oven, silloin vähän jännitti kun piti tutkia koko talo, ettei sisällä ole luvattomia kulkijoita. Yhdestä mökistä oli ikkuna pudonnut pokineen pihalle. Piti hakea vasara ja nauloja, jotta sain riman avulla lahon ikkunan pysymään paikallaa. Asiat sujuvat kun ollaan ihmisiksi.

   Poista
 2. Naapurikyttäys on hyvä asia tuolla tavoin. Me välillä pyydetään naapureita kyttämään, jos poistutaan kotoa päivää pidemmäksi ajaksi.

  Minun talvivalkosipulini eivät ole edes pinnalla, paitsi ne, jotka ovat vahingossa jääneet vanhaan penkkiin. Uudelleen istutetut ovat joko kuolleet tai hitaita tai sitten olen unohtanut ne istuttaa. Kaikki mahdollisuudet yhtä todennäköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapuriapu on usein tarpeen.
   Todennäköisesti valkosipulisi nousevat vielä, vain erittäin paha märkyys voi tappaa ne.

   Poista
 3. Tuo hyvää naapurikyttäystä, enemmän naapurihuolenpitoa. Minun talvivalkosipuleista ei näy mitään, pitääkin poistaa lehtikeros niiden päältä ja samalla koko kasvimaan päältä. Olen odotellut kuivempia kelejä sen tekemiseen mutta eipä niitä ole näkynyt.
  Millainen on kaaliverkko jonka tilasit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurihuolenpito lisää turvallisuutta.
   Olen yleensä käyttänyt Neudorfin kaaliverkkoa ja se on edelleen käytössä ja hyvässä kunnossa. Sunnittelen joidenkin muidenkin ötökkäalttiiden kasvien verkottamista ja tilasin tällä kertaa verkkoa metritavarana toisaalta. Tämä on ehkä hieman ohuempaa, mutta tukevan tuntuista ja edullisempaa. Ajattelin varautua mahdolliseen ötökkäinvaasioon ajoissa :)

   Poista
  2. Kiitos, pitää tutustua tuohon tarkemmin. Nykyään myytävät harsot ovat ikävän ohutta, ei niistä ole mihinkään.

   Poista
  3. Verkko on kudottu nailonlangasta ja se on hyvin kestävää. Sen voi huoletta pitää kaaleilla koko kesän, se ei ole niin kuuma kuin harso. Kuitenkin se suojaa jonkin verran myös kylmältä. Mikä parasta kastelun voi hoitaa verkon läpi.

   Poista
 4. Hyvät apulaiset ovat kultaakin arvokkaampia! Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa naapurihuolenpitoa :-)

  Toivottavasti Vapun sää sallii teillä ulkotyöskentelyn. Meillä ei ainakaan vielä näytä eikä kuulosta sen suhteen hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin alkoi sade, eikä näytä laantumisen merkkejä. Onneksi ehdin eilen, hyvän sään aikana, tehdä ison pihaurakan. Nyt voi lepuutella kipeytyneitä lihaksia ja kuunnella sateen ropinaa :)

   Poista
 6. Olen aidosti kateellinen tuollaisesta naapurista. Justiin sellaista ennenvanhaista yhteisöllisyyttä. Meille on täällä sattunut aidan toiselle puolen justiin se toisenlainen ääripää ikävä kyllä.

  Keisarinpikarililja näyttää ihanan vihreältä kaiken keskellä.

  Hyvää vappua! Täällä tulee kaatamalla vettä ja mun eilen savimaahan kaivamani keskeneräinen istutusmonttu lainehtii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täälläkin sataa. Naapureilla on iso merkitys asumisviihtyvyyden kannalta vaikkei päivittäin oltaisikaan tekemisissä. Tuohon keisarinpikarililjaan odottelen kukintaa, liian usein ne eivät minulla kuki uudestaan, mutta nyt taisin antaa sille oikeat eväät oikeaan aikaan.

   Poista
 7. Hyvää huolenpitoa! Turhan usein saa lukea kerrostalosta hajun perusteella löydettyjä yksinäisiä ihmisiä. Maalla vielä huolehditaan sillä vanhanaikaisella tavalla.

  Pehtoori näyttää olevan vauhdissa! Katseessa oli vähän kyttäämistä, mutta kohteena taitaa olla kaikki mahdolliset välipalat :)

  Minäkin lähden ulos siivoamaan kukkapenkkejä! Siitäpä saakin kosolti vappuiloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä pidin naapurin mummoja silmällä kaupungissakin ja mummot tykkäsivät, aina oli ihania leipomuksia tarjolla :)
   Kyttääminen kuuluu kissan luonteeseen, niiltä ei jää mikään huomaamatta.
   Vappuperinteisiini kuuluu kasvimaan kunnostusta, mutta nyt meillä sataa niin, että on keskityttävä sisäleikkeihin.

   Poista
 8. Kiitos. Iloista vappua Cheri:)

  VastaaPoista
 9. Mukavaa huolenpitoa!
  Minulla oli tuo katteenpoisto työlistalla, mutten sitä ollut vielä hoitanut. Hieman hymyilyttää tämä puutarhailu, sillä heti tämän postauksen luettuani menin ulos miltei yövaatteissani, villatakin sentään kiskaisin päälle, ja otin katteen pois valkosipuleilta.
  Ja voi kuinka iloinen olin kun sieltä nousee pieniä piippoja!
  Nyt siis on täällä toivoa (viime vuonna meni mönkään, liian syvä istutus ja huono paikka)
  Oikein paljon kiitoksia hyvistä vinkeistäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, näen silmissäni sinut pöyhimässä katteita yöpaidassa :)
   Olen itse aikoinaan saanut hyviä ohjeita ammattimaisesti valkosipulia viljelevältä ja asiaan vihkiytyneeltä puutarhurilta. Sen jälkeen on satoni ollut sellainen kuin pitääkin. Siksi on mukava kierrättää ohjeita täällä muillekin, joten olepa hyvä. Toivottavasti saat muhkean sadon.

   Poista
 10. Teillä taitaa pehtoori hoitaa tuon naapurikyttäyksen, mutta eipä älynnyt huomauttaa omasta postilaatikosta ;) Kyllä on Nerolla taas niin tarkka katse kuvassa, että siinä ei jää mikään huomaamatta. Hyvää vappua sinulle ja pehtoorille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nero on mainio vahtikissa, siltä ei jää mikään huomaamatta. Koska Pehtoori ei saa (halua) mennä autotielle asti, ei hänkään ollut tietoinen postilootan tapahtumista.

   Poista
 11. Tuollainen naapurikyttäys on kannatettavaa ja sellaisen soisi jopa lisääntyvän kaiken "minä itse" -kulttuurin keskellä. Ehkä useampi yksinäinen ihminen saisi siten avun ennen, kuin se on myöhäistä. Meillä on naapuriston kanssa sopimus, että ihan luvalla valvomme toistemme koteja ja pihoja kunkin poissaollessa. Nytkin keräämme naapurin postit heidän lomaillessaan. Liiallinen epäluulo on pahasta, mutta valitettavasti täälläkin on kiertänyt pakettiautokoplia tyhjentämässä ihmisten asuntoja ihan normaalin työpäivän aikana.

  Ilmankos sinulla kaikki kasvaa niin upeasti, kun pehtoori avustaa aina niin tarmokkaasti.

  Kiitos myös muistutuksesta, valkosipulien kate pitää ottaa pois. Kurkkivat jo katteen läpi.

  Iloista vappupäivää sinulle! Ulkohommat muuttuivat sisätöiksi sateen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täälläkin on kiertänyt monenmoista urkkijaa tutkimassa paikkoja. Nyt minulla on pari kameraa valvomassa liikennettä ja joskus niissä näkee välillä hassuja asioita.
   Pehtoori on viljelysten menestymisen salaisuus.
   Tänään on ohjelmassa taimien koulintaa sisällä, puutarhahommia sekin.

   Poista
 12. Kiva naapuri teillä!
  Meillä on myös tosi hyvät naapurit tässä.
  Ihana Nero!😍 Mukavaa, kun on auttaja puutarha hommissa.
  Hyvää alkanutta toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari! Hyvät naapurit ovat hieno asia. Nerosta on mukavaa kun voimme puuhailla yhdessä pihalla.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Hyvät naapuruussuhteet helpottavat elämää.

   Poista
 14. Joskus naapurit ovat kultaakin kallimpia! Mitä ihmettä sinä kasvatat, Kreikkalainen vuoritee ?! Tosi vaikea joskus tietää, onko liian aikaista ottaa katteet pois vai olenko jo liian myöhässä, nämä kevätkelit kun vaihtelevat niin valtavasti! Toivotaan meille kaunista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sidertis scardica on yrtti, jota jo muinaiset kreikkalaiset käyttivät lääkinnässä ja virkistävänä teejuomana.
   Valkosipulin katteet voi jättää vaikka koko kesäksi, minä toimin näin. Kun olen lannoittanut sipulit, ne saavat uuden katteen pitämään maan tasaisen kosteana ja rikkaruohottomana.

   Poista
 15. Ihana ja huolehtivainen naapuri sinulla. Komeasti kasvavat valkosipulit. Kiitos harsovinkistä. Meilläkin nousee valkosipulia ensimmäistä kertaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harsoja tarvitaan keväisin kun säät keikkuvat. Paras suojata pienokaiset :)

   Poista
 16. Ihanaa omistaa tuollainen naapuri!

  VastaaPoista
 17. On se onni, että naapuri kyttää tuolla tavalla! Meillä on samanlainen peli täällä, katsellaan onko pihassa outoja autoja tai hiippareita.

  Hienot harsoteltat sinulla. Minullakin odottelee muutama kaaliverkko ja harso tulevaa. Valkosipulit ovat hyvässä kasvussa sinulla, meillä valkkarit kasvaa kanankakalla. Olin niin iloinen kun messuilla sain helmivalkosipulin itusilmuja Maatiaisen standilta lahjaksi, ne ovat mullassa jo.

  Vappua on mukava viettää pihahommissa, tänään meilläkin satoi. Vietin siis vapunpäivää kasvihuoneessa, voi mikä nautinto.

  Komeita versoja sinulla on nousemassa ja ihanaa, että pääset nauttimaan sipulikukkien ihanuudesta!

  Pehtoorilla on nyt tarkat ajat, valvottavaa on paljon, muutakin kuin piika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen vanhaan yhteisöllisyys oli normijuttu. Muistan lapsena, miten äiti aina tarkasti huolestuneena avaako naapurin Martta verhot tai tuleeko piipusta savua. Apuun riennettiin kun nähtiin toisen sitä tarvitsevan.
   Tänään jäivät pihahommat vähille sateen vuoksi, mutta sade jouduttaa kesän tuloa.
   Pehtoorilla on kiireitä ja ilmassa on selvästi jännitystä.

   Poista
 18. Voihan sitä kytätä hyvällä. Kuten sinun tapauksessasi. Minulla meni Vappu töissä, mutta ensi viikonloppuna saan toivottavasti puutarhatyöt käynnistettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä kyttääminen on suotavaa. Tämä päivä kului sadetta pidellessä, mutta onneksi on jo valoisat illat joten puutarhapäivät ovat pidempiä.

   Poista
 19. Kyllä onkin huolehtivainen naapuri, ihanaa. Hyvin on valkosipulisi lähteneet kasvuun ja tuo keisarinpikarililja on kyllä komeassa kasvussa!
  Mukavaa alkanutta toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanne! Jännittävää seurata mitä kaikkea maasta nouseekaan.

   Poista
 20. Tuo postilaatikon täyttyminen on yksi merkki siitä, että jotain tavallisuudesta poikkeavaa voi olla tapahtunut. Hyvää ja asiallista naapurikyttäystä turvatoimenpiteenä on tosi hyvä asia ja tullaan apuun jos jotain on erilailla kuin normaalisti.
  Jo edesmennyt setäni monesti sanoi kuin evästyksenä omaan turvallisuutensa: jos6 aamulla ei näy piipusta nousevan savua, niin tulkaa katsomaan!
  Isälläni olikin talviaamuisin kahvia juodessaan tapana inventoiden ääneen kertoa kenen piipusta kulloinkin savu nousee.Eihän niitä savuja montaa ollut mutta ne kuitenkin olivat tärkeitä kuin uuden päivän avauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samanlaista kuin minun lapsuudessani, naapurit inventoitiin ja jos jokin ei ollut kohdallaan, lähdettiin katsomaan mikä on hätänä. Varmasti tuollaista on paljon nykyäänkin, mutta vain välinpitämättömyys pääsee otsikoihin.

   Poista
 21. Ihanaa, että naapurit pitävät huolta toisistaan <3 Täällä myös on naapureiden kesken tosi hyvä henki :)
  Voi tuota Pehtooria, kun on niin ihana apulainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteisöllisyys kuuluu ihmisen perustarpeisiin ja hyvä naapurusto luo viihtyvyyttä.
   Neljä apukäpälää on tarpeen kevätkiireissä :)

   Poista
 22. Tulin taas ihailemaan miten upea hän on, ihan kuin meidän Onni parhaimmilla päivillään. <3 Mickey on taas paljon pienempi, niin upea ja lihaksisis teidän Nero <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on fitissä kunnossa ja lihaksikas, kiitos puihinkiipeilyharrastuksen :) Tallin ylisillekin Nero kipaisee hirttä pitkin kuin portaita ikään. Mickey on siro, millaiset lie olleet hänellä lähtökuopat.

   Poista

Kiitos kommentista