17.5.2018

Uimavalvoja

Uimakausi taisi loppua ennen kuin alkoikaan, sillä uimapaikalleni on ilmestynyt tarkka rantavahti.
Hanhi ilmestyy paikalle aina kun menen rantaan. Oli se vedessä tai maalla se ei aio väistyä. Maallakin välttelen valkoposkihanhen kohtaamista ja vielä vähemmän haluaisin joutua sen kanssa nokikkain vedessä.
Aiemmin täällä ei ole pesinyt hanhia, ne ovat kyllä yrittäneet, mutta joutsenet eivät siedä niitä reviirillään. Olen nähnyt joskus hanhen lentävän veden yllä ja sen pyrstösulissa on roikkunut kiukkuinen joutsen.
Liekö joutsenet joutuneet antamaan periksi vai ovatko nämä kaksi lajia onnistuneet löytämään rauhanomaisen rinnakkainelon.

Kun hanhi näkee minun liikkuvan pihapiirissä, se lähestyy ja kurkottelee kaulaansa tarkkailen touhujani kasvimaalla. Olen ilmeisesti sen reviirillä.

Sanoin pehtoorille, että olemme pahassa pulassa jos tuo olento pääsee salaatin makuun.
Hän oli tehtäviensä tasalla ja lähti pelotta häätämään hanhea tiehensä, minä perässä huutaen varoituksen sanoja. Aluksi näytti siltä, että kohta kopsahtaa nokka kissan kalloon, mutta ilmeisesti Nero tiesi mitä teki. Tuossa perässä juoksen vielä minä Canon hihnassa pään päällä viuhuen propellin lailla, mutta hanhi ei pitänyt kiirettä. Lopulta se kuitenkin lensi veteen.

Mekin jatkoimme retkeämme rantaan ja hanhi ui topakkana meitä seuraten. Saunarannassa Nero kurkotteli hanhen suuntaan (kuva 1) ja minä seisoin kivellä käsiäni heilutellen, yrittäen näyttää oikein suurelta ja pelottavalta.
Siinä me tuijottelimme toisiamme kunnes pitkän tovin kuluttua järvelta kuului hanhen puolison huuto ja valkoposki lensi ulapalle juoruilemaan.
Hanhi on rauhoitettu lintu ja sille pitää antaa pesimärauha, mutta voisi sekin antaa meille kotirauhan. Hanhet ovat hyvin kotipaikkauskollisia, joten totennäköisesti jatkoa seuraa seuraavina vuosina.

Neroa kiinnosti liikkuuko kala.

Kivellä istui sulkiaan sukimassa pari rantasipiä.

Nämäkin ovat rohkeita lintuja ja minua ihan ujostuttaa mennä alasti uimaan kun ne tuijottavat.

Vielä iloinen siiliuutinen:
Pihassa on nyt näkynyt kaksi siiliä. Aamukahvilla kuulin tuhinaa aurinkotuolin takana ja kun kurkkasin näin kaksi siiliä seurustelemassa. Tilanne vaikutti intiimiltä, joten poistuin paikalta tahdikkaasti. Tarjoilin kuitenkin ruokaa. Myöhemmin pienempi siili ohitti minut ja kipitti talon alle viettämään viileää siestaa.

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

40 kommenttia:

 1. Ihania kuvia!!! Nero oli hyvin viisas! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania malleja. Nerolla on tassut täynnä puuhaa ja vahtimista riittää.

   Poista
 2. Sieluni silmin koitin kuvitella sinut isona ja pelottavana, anteeksi, naurattamaan alkoi tuo kuvitelma! Josko kuusenoksia tekosiiviksi tai jotain, jolla sinua voisi suurentaa...:D.

  Hanhet eivät tosiaan ole kivoja naapureita, ärhäköitä reviirillään ja jätökset eivät ole ihan pieniä ja jos ne tosiaan ovat kotipaikkauskollisia niin ne poikasetkin varmaan ovat, eli kanta vain lisääntyy. Ihmettelen, ettei joutsen ole niitä häätänyt, toivottavasti se vielä tulisi tapahtumaan, jotta pääsisit uimaan pelottomasti! Hanhen hyökkäys ei ole kivan tuntuista varmaan.

  Pehtoorilla on paljon puuhaa ja onneksi hän on töidensä tasolla!

  Ihanaa, että siili puolisoineen palasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain stävältäni vinkin, että sateenvarjo on hyvä pelote hanhelle. Sitä kun sulkee ja aukoo, niin kyllä valposki hämmentyy.
   Pehtoorilla on toukokiireitä, tai paremminkin kesäkiireet ovat alkaneet.
   Siili on iloinen asia ja näyttää siltä, että tänne ensin ilmaantunut on rouva, koska on niin paljon pienempi kuin tulokas. Ehkä pian pihapiirissä vilistää pikkusiilejä.

   Poista
 3. Siilejä kaipailisin meidän nurkille minäkin. Hanhista en välitä... Kotona niistä ei ole riesaa, mutta mökillä jos lähteissä unohtaa laittaa ranta-aidan paikalleen, niin seuraavalla kerralla saa puoli päivää kerätä kakkaa. En kyllä ymmärrä, miten se on rauhoitettu, kun niitä on meidän keskustakin pullollaan... Onneksi sinulla on tuo Nero, joka ajaa tunkeilijan tiehensä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä hanhia on näkynyt vain tämä yksi pariskunta, eivätkä onneksi ole ottaneet meidän rantaa lepopaikakseen, joten kakkapngelmaan en ole vielä törmännyt. Hanhet ovat käyneet pellolla syömässä ruohoa, mutta pian se on niin korkeaa, ettei taida enää hanhelle maistua.

   Poista
 4. Onhan siinä monenlaista vahtimista ja työtä teillä molemmilla. Ja näin lämmintä, että vedetkin todennäköisesti tuosta nopsasti lämpenevät, jos ilmat tällaisena jatkuvat. Päivän poissaolon aikana oli puhjennut lehdet omenapuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi on uimakelpoista nyt kun on ollut tyyntä. Lämpö tuo helposti myös leväongelman, joten nyt pitäisi nauttia uimisesta.
   Hurjan nopeaa tämä kesän eteneminen.

   Poista
 5. Voihan hanhi!! Kuvat ovat silti kauniit. Siili on ihana naapuri! En usko, että meidän pihapiiriin uskaltautuu siilejä, kun koirat ovat sellaisia hätyyttäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanhi on kaunis katsella, mutta mieluummin KAUKAA :)
   Siili on verraton naapuri, onneksi Nero ei tunnu niistä piittaavan.

   Poista
 6. Aikamoinen kavalkadi eläimiä! Ymmärrän hyvin harmituksesi tuosta hanhesta. Siitä on tullut monin paikoin aikamoinen riesa, ja häätökeinoja yritetään keksiä. Nerolla on kiireinen kesä edessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi hanheakin saattaa olla riesa, saati jos niitä on koko yhdyskunta.
   Nerolla on kova pesti.

   Poista
 7. No, teilläpäs riittää tapahtumia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vai että maalla olisi muka tylsä asua, vielä mitä!
  Toivottavasti saat syödä salaattisi ihan itse, ja muut lähistön asukit löytävät ruokansa ihan muualta.

  Olen iloinnut, että meillä ei ole vielä peuroja näkynyt, mutta nyt sekin riemu taitaa olla mennyttä.
  Naapurin mies näki yhtenä päivänä, kun kaksi peuraa leikki alatantereellamme. Heidän toinen koiransa oli haukkunut vimmatusti niille ja toinen oli jähmettynyt paikoilleen kauhusta. Koiran haukunnan vuoksi peurat vissiin pelästyivät ja sinkosivat suoraan rinteemme jyrkimmästä kohdasta yläpihallemme.
  Toivottavasti pelästyivät koiria niin, että pysyvät poissa.
  Naapurin kissat pitävät myyrät ja hiiret poissa, ja nyt heidän koirilleen lankeaa peuravahdin tehtävä. Kohta joudun varmaan maksamaan heille jotain vartiointipalvelumaksua.

  Ihanaa ja toivottavasti hieman rauhallisempaa loppuviikkoa sinulle ja Nerolle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei tosiaan ole tylsää, ainakaan kesäaikaan. Toivottavasti heinänkasvu pellolla pitää hanhen loitolla pihapiiristä. Onneksi se ei pyöräyttänyt munaansa kasvimaan reunaan :)
   Toivottavasti peurat olivat vain ohikulkumatkalla ja pysyvät pois puutarhastasi. Koira on varmasti hyvä pelote. Ehkä paketti koiran- ja kissanruokaa jouluna riittää vartiopalvelukorvaukseksi. Kissoilta kannattaa kyllä ensin kysyä mitä merkkiä, ne ovat niin nirsoja. Koira iloitsee puruluustakin.

   Poista
 8. Eipä ole mullakaan mitään hinkua kohdata valkoposkihanhia, mutta niitä on pesiytynyt muutamalle Turun seudun golfkentälle, jossa niitä sitten väistellään ja odotellaan, että arvon hanhet ymmärtää marssia väylien poikki turvaan. (Ekan kerran kun näin hanhien jätöksiä, pökäleitten koosta päättelin, että kyseessä on koirat ja ihmettelin, miten saavat käydä kakkimassa griineille ihan surutta).

  Mutta voi tota siiliä <3. Melkein kuului se pikku tuhina tänne asti.

  Ja ymmärrän sua hyvin, että uimaan pulahtaminen ilkosillaan jonkun kiinteän katseen alla tuntuu kiusalliselta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan ne hanhen pökäleitä joita pellolla katselin ja ajattelin, että kettu...
   Siili on satumaisen suloinen.
   Pitääköhän ryhtyä käyttämään uimapukua lintujen takia. Niin ja kalat, nehän vasta kyttäävätkin.

   Poista
 9. Voi kuinka ihana postaus! 😃 🐱

  Ihan häntä pörheänä Nero hanhea häätää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen, miten Nero uskaltaa, hanhihan on sitä monta kertaa isompi. Ja miten se tietää, että hanhi on saaliseläin, varmaan katsonut lintukirjasta.

   Poista
 10. Onneksi on Nero joka ymmärtää kotirauhan päälle, pois kutsumattomat vieraat kuten hanhet! Siilit taas kuuluvat niihin toivottuihin vieraisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero ymmärtää kun piika tykkää tai ei tykkää jostakin tulokkaasta. Siilit eivät tunnu kiinnostavan lainkaan ja hyvä niin.

   Poista
 11. Ihania kuvia olet ottanut. Meilläkin siilit heräsivät pari viikkoa sitten. Eilenillalla viisi siiliä kävi syömässä kissan herkkupaloja hyytelössä. Laitoin vettä lautaselle. En kyllä tiedä juoko siilit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanuutta, viisi siiliä. Siilikanta on kuulemma taantunut Suomessa, siksi on hyvä auttaa näitä piikkipalloja ravinnonhankinnassa ja talvehtimisessa. Herkkupaloja hyytelössä kevätateriana, siilien onnenpäivä. Kyllä siilille olisi hyvä olla raikasta vettäkin aina tarjolla.

   Poista
 12. Pieni tarkennus lajimääritykseen: uimavalvojasi ei ole valkoposkihanhi vaan sitä selvästi suurempi kanadanhanhi. Ei kannata mennä pesän lähelle, sillä emot puolustavat sitä aggressiivisesti. Liekö se syynä myös siihen, etteivät joutsenet ole saaneet pariskuntaa häädetyksi. "Hyvä puoli" on se, että se on luokiteltu riistalinnuksi, toisin kuin valkoposkihanhi. Ehkä siis ensi vuonna ei ole äkäisiä naapureita sinulla. Ihanat Nero, rantasipit ja siili <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkennuksesta, vai vielä kanadanhanhi. Suuria nuo ainakin ovat, mutta mieluummin katselisin joutsenperhettä, joka on pesinyt täällä vuosikausia. Aggressiivinen hanhi on, eikä tulisi mieleenikään mennä sen pesän lähelle, mutta kyllä kotirannassa pitäisi voida liikkua. Täytyy varmaan kantaa jotakin "asetta" mukana.

   Poista
 13. Eläimellistä menoa siellä suunnalla. Mukavaa niitä on katsella ja seurustella, mutta en kyllä hanhia tahtoisi mökkipihallemme. Lähistöllä viettävät suurena joukkona kesiä ja jätösten jälki maassa on surullista katseltavaa. Sorsien mustikkakakat riittävät:)Siilit on kyllä mukavia otuksia, niitä kaipailen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti hanhet löytävät seuraavana keväänä mielestään paremman paikan. Täällä näkyy vain rastaiden mustikkakakkoja :)
   Siilit saavat puolestani runsastua, olen niin iloinen omasta pihasiilistä.

   Poista
 14. Nuo kanadanhanhet ovat varsinainen riesa suurina joukkoina. Toivottavasti ne eivät nyt keksi jäädä vakituisemmin pesimään sinne teille! Hauska kuva juoksevasta linnusta ja Nerosta : ) Pehtoori on onneksi jälleen tehtäviensä tasalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yksi hanhi pystyy terrorisoimaan pihaa, mitä saisikaan aikaan kokonainen yhdyskunta.
   Pehtoori on mies paikallaan.

   Poista
 15. Ihania kuvia. Ensimmäinen rantasipikuva on kyllä aivan ihana. Meillä on samanlaisia iloisia siilikohtaamisia. Ihanaa, että ovat palanneet tänne, vaikkakin varsinaisesti taitavat asua naapurin pihalla. Kissoja ne tuntuvat kovasti kiinnostavan, mutta ei olla pääsetty tekemään lähempää tuttavuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimelliset kesävieraat vilkastuttavat ympäristöä ja tuovat väriä elämään.
   Nero on varmaan tutkinut siilin olemuksen, sillä se ei korvaansa lotkauta niiden suuntaan. Hyvä niin, saavat siilit olla rauhassa. Niissä voi olla myös kirppuja, jotka tarttuvat kissaan, vaikka eivät kissassa kauaa viihdykään.

   Poista
 16. Oi oi, oletpa Pehtoorin kanssa jännen äärellä, toivottavasti hanhi ottaa onkeensa ja pysyy pois puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illalla hanhi oli taas vahtipaikallaan ja seurasi uiden minua saunarantaan. Nyt se kuitenkin ohitti uimapaikkani ja lipui kauemmas, ilmeisesti pesänsä tienoille. Lutrasin vedessä aika tovin, mutta ympärilleni vilkuillen mahdollisen ilma- tai vesihyökkäyksen varalta. Ehdinpä kuitenkin katkoa ruokoja uimapaikalta ja vesi on todella lämmintä jo.

   Poista
 17. Täälläkin on ongelmia hanhien kanssa. Uimarannat on niitä täynnä ja kakkaa löytyy. Ei niitä pidättele pienet lanka aidat . Onneksi sinulla on rantavahti .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan lintua ei pidättele mikään aita, nehän osaavat lentää. Siksi kasvimaan kohtalo on huolestuttanut, sitä kun ei ole verkotettu yläpuolelta. Hanhet tuntuvat olevan päättäväistä porukkaa.

   Poista
 18. Onneksi hanhet saattavat myös tottua siihen, että ihmisiä liikkuu niiden lähistöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmeköhän me jonkinlainen sopusointu löydetä :)

   Poista
 19. No nyt on jännittävää! Toivottavasti hanhet ymmärtävät, että tilukset on Pehtoorin ja piian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mekin aiomme pitää reviirimme rajat :)

   Poista
 20. Kuulin, että eräällä rannalla pidetään joka yö sadettajaa päällä (kierrättää järven vettä), sen ansioista hanhet eivät pesi sellaiselle rannalla, joka on päivittäisessä ihmiskäytössä.

  Hienot kuvat. Onneksi Nerolle ei käynyt mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi täällä on vain yksi hanhipari, emmeköhän me jokin kompromissi löydetä rantaelämään. Voi olla niinkin, että hanhi ärsyyntyi Nerosta enemmän, sehän on petoeläin ja siksi uhka pesäll.

   Poista

Kiitos kommentista