29.4.2018

Onnistuneet puutarhamessut

Lauantaina kurvasin Lahden Pihapiiri-messuille ja kannatti mennä. Tarjolla oli ilahduttavan paljon perennan taimia, monia houkuttelevia erikoisuuksiakin ja asiantuntevia kauppiaita. Tunnelma oli leppoisa ja tuntemattomienkin kanssa tuli vaihdettua kasvitietoutta.

Kohokohta oli blogi-ystävien tapaaminen. Tässä Versoja Vaahteramäeltä -blogin Riina, Katin kanssa -blogin Kati ja Oravanpesän Kati. Lisäksi mukana olivat ainakin Kesätuulian Mutamäki, Vaaleanvihreää, Kukkia ja haaveita -blogin Sirkku, Maatiaiskanasen elämää ja Sarin puutarhat -blogin Sari. Aina riittää juttua ja naurua, intohimo puutarhaan yhdistää.

Yleiskoristelualueen teemana oli luonnon monimuotoisuus.

"Kaikkia aisteja stimuloiva" Taikametsä tarjosi pienen  metsäseikkailun messuilun uuvuttamille vieraille.

Pihapiiri-messuilla on paljon pieniä yrittäjiä, mikä teki tapahtumasta mielenkiintoisen ja persoonallisen.
Kuvassa Riina Hifumin yrityksen, Pihasyreenin sympaattinen osasto.

 Kevään kaunein terassi -näyttely tarjosi vinkkejä pihoille ja parvekkeille.

Oma suosikkiterassini oli romuista rakennettu nuotio- ja lekottelupaikka.

Kissakin on mallinukke.

Pihapiiri-messut ovat paljon pienempi tapahtuma kuin Helsingin Kevätmessut, mutta sain täältä paljon enemmän koska pääosassa on puutarha ja puutarhureita kiinnostavat asiat.
Hyötyviljelijänä täytyy mainita vielä Hyötykasviyhdistyksen osasto, josta ostin tällä kertaa Crimson Flowered härkäpavun siemenet, sekä Maatiainen ry, joka tekee hienoa työtä vanhojen viljely- ja koristekasvien säilyttämiseksi.
Ostin mukaani vain yhden taimen, eurooppalaisen merikaalin. Yritin sen siemekylvöä viime keväänä, mutta yksikään siemen ei itänyt. Saa nähdä miten merellinen kasvi viihtyy sisämaassa.

39 kommenttia:

 1. Onko ensimmäisessä kuvassa palloesikko? Sain sellaisen lahjaksi viime syksynä ja tuolla pihalla on nyt sen alut puskemassa mullasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palloesikkohan se. Minullakin näkyy pihalla sen lehtiruusukkeita. Kukintaa odotellessa.

   Poista
 2. Oli kiva nähdä eilen 😊 Messut olivat ihanat. Oli kiva, kun mahtui katselemaan ja ihmettelemään. Helsingin messuilla väen paljous oli välillä hengästyttävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva saada Maatiaiskanasellekin kasvot ja ääni :)
   Lahden messut olivat onnistuneet ja ihmisen kokoiset. Erityisesti ilahdutti se, että puutarha ja kasvit olivat keskiössä kuten kuuluukin puutarhamessuilla.

   Poista
 3. Teitä on tosiaan ollut iloinen porukka liikkeellä!

  VastaaPoista
 4. Harmittaa, etten päässyt käymään.

  VastaaPoista
 5. Voi, niin ilahduin kasvoista blogien takana:)Mukavat messut, sopivan kokoiset ja pysyttiin asiassa, eli puutarhassa! Oli kiva tavata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata! Jännää miten stä vainuaa blogistin, vaikkei ole aiemmin nähnytkään :)

   Poista
 6. Ihan samaa mieltä! Onnistuneet messut, koska oli paljon paikallisia pieniä yrittäjiä ja pieniä perennakauppiaita. Ja ihania kohtaamisia ennenkaikkea! Pienessä ajassa oli ihana tavata teitä kaikkia. Ja kyllä messuille voisi pysyvästi sijoittaa pari bloggarin kojua - keräävät kohtaamispaikan omaisesti väkeä yhteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahden suunnalle on keskittynyt paljon mukavia puutarhureita ja puutarha-asiaa. Oli kiva tavata näissä merkeissä kasvien keskellä. Bloggarin kojut messuille, kannatetaan, ovat näköjään hyviä yleisömagneettejakin :)

   Poista
 7. Kiitos messukierroksesta. Aluksi olin menossa, mutta puutarhassa puuhailu voitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen, kun sormensa työntää multaan, ne eivät hevin sieltä irtoa :) Toivottavasti tulee toisia tilaisuuksia tavata!

   Poista
 8. Riinan kojulla oli ruuhkaa:) Minustakin messuilla oli kotoisa henki ja kauppiaatkin neuvoivat auliisti toisen kojulle jos omasta tarjonnasta ei löytynyt kaivattua tuotetta.

  VastaaPoista
 9. Teillä on ollut kivat tapaamiset ja varmasti tuo Lahden Pihapiirimessut ovatkin juuri sitä mitä me pienpuutarhurit tarvitaan ja tietysti myös bloggarit.
  Minä en päässyt tänä keväänä yhteenkään messutapahtumaan ja se oli suuri harmi.
  Tuo merikaali voi olla aika erikoinen tuttavuus, kerrohan miten se menestyy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tapaamme joissakin merkeissä. Raportoin merikaalin elämästä, sehän toimii myös koristekasvina.

   Poista
 10. Oltiin Beiben kanssa myös lauantaina messuilla. Harmi, etten sinua siellä nähnyt. Olisin halunnut kiittää lipuista ihan hen.koht.!
  Meillä oli mukava messupäivä ja tehtiin hyviä hankintoja.
  Messut olivat meille juuri sopivan kokoiset; ensin kierrettiin hallit, käytiin syömässä ja sitten lähdettiin tekemään hankinnat. Kolmisen tuntia kierreltiin ja oli mukavan väljää ja näytteilleasettajien kanssa pääsi hyvin juttelemaan. Tykättiin kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, ettei tavattu, olisi ollut kiva tutustua. Hienoa, että lipuille tuli käyttöä ja löysitte hankintojakin.

   Poista
 11. Oli kyllä onnistuneet messut. Messuista olisi voinut kirjoittaa parikin postausta keskittyen vähän eri aiheisiin. Hienoa aina nähdä toisten tekemät postaukset samoista messuista.
  Toivon merikaalille ja härkäpavuille hyvää satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, että kykittiin perennahyllyllä vierekkäin, ennen kuin hoksasimme toisemme :) Oli tosi kiva tavata pitkästä aikaa. Erinomaiset messut, seuraavan kerran suuntaan myös Lahteen hakemaan kevätinspiraatiota.

   Poista
 12. Ehkä pitää suosiolla jättää Hesan isot messut väliin ja suunnata Lahteen. Siellä näyttää olleen juuri sellaisia esittelijöitä, jotka Helsingistä puuttuivat. Ensi vuonna sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahden Pihapiiri-messut ovat vain joka toinen vuosi, eli seuraavan kerran 2020. Anti oli juuri sitä, mitä puutarhamessuilta odotankin, kasveja, ideoita ja asiantuntemusta. Yksikin nuori pariskunta etsi Maatiaisen osastolta köynnöspinaatin siemeniä ja koska he olivat hieman myöhässä, johdatteli myyjä heidät kädestäpitäen perennakauppiaalle, joka myi köynnöspinaatin taimia. Ohjeet tulivat tietysti kaupan päälle. Muutenkin tunnelma oli hyvin kotoisa, monen ihmisen kanssa puhelin talvehtimisesta ja kasvatusongelmista. Suosittelen Lahden messuja, siellä mennään kasvit edellä.

   Poista
 13. On kyllä ollet kaikkea ihanaa esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenmoista asiaan kuuluvaa löytyi, myös kesäkukkia ja muuta mukavaa.

   Poista
 14. Lahden messuilla on enemmän puutarhaa ja vähemmän sänkyjä. Se on minusta parempi järjestys. Merikaali on minulle ihan vieras kasvi. messuilla törmäsin useampaankin minulle uuteen kasviin kuten vaikka rohtosammakonputkeen jolla oli ainakin hauska nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minäkin katselin tuota sammakonputkea. Runsaasti löytyi kutkuttavan outoja kasveja, eli paljon kokeiltavaa löytyy vielä. Helpompaa vierailijalle kun messuilla on vain yksi pääteema.

   Poista
 15. Katselin pihapiiri-messujen valokuvia instasta. Olit päässyt yhteen kuvaankin mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla oli helppo joutua kameran tielle :) En nähnyt itseäni, mutta toivottavasti oli tukka hyvin ja kello näkyi.

   Poista
 16. Kummasti tämä kylmä sää jarruttaa pihamietteitä. Vaikka kohta alkaa jo minulla kesäloma, eli tartteis varmaan tehdä kyllä jo jotakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tuolla pihalla ole nyt voinut paljon puuhastella. Viljelylaatikot voisi kalkita, lannoittaa ja muokata jos lakkaisi satamasta.

   Poista
 17. Kiva kun nähtiin, vaikkakin pikaisesti. Mutta kaikenkaikkiaan kyllä oli kivat messut! Tietysti tämä tuttujen näkemin oli parasta antia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata ja tunnelmat on tällä porukalla aina kohdallaan, eli katossa :)

   Poista
 18. Olipa tosiaan harmi, että satuttiin messuille eri päivinä. Katilta kysyinkin, onko hän sinua nähnyt messuilla vielä (tällä kertaa ei intuitiota ollut :D) ja hän sitten sinulle soittelikin. Kesällä varmaan tiemme jossain tapahtumassa kohtaavat!

  Merikaalia katselin myös, taimianti oli merkittävän upea, jokunen liljakin ja iris muutti meille! Perjantaina myös jokusen tutun näin ja siitä olin iloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti harmitti kun Kati soitti ja sanoi: Saila on täällä, milloin sinä oletkaan tulossa. Mutta toivottavasti tapaamme muissa merkeissä.
   Sinulle lähtikin messuilta hieno kokoelma kasveja.
   Merikaali on jännä tuttavuus, mutta vasta nyt tulin ajatelleeksi, että onkohan se suuri herkku ötököille, muiden kaalien tapaan. Ainakin aluksi laitettava varmaankin verkon alle :(

   Poista
  2. Varmaan merikaalin sisämaassa tarvitsee verkon. Tulliniemessä katselin merikaaleja ja ne kasvoivat oikeinkin hienosti, samoin ulkosaaristossa. Siellä ne kasvavat hyvin, kun aina tuulee kovasti, ehkä ötökät eivät pääse niiden kimppuun vai voisiko olla kevyesti suolainen maku, onhan maaperä meriveden kyllästämä...?

   Poista
  3. Ostin merikaalin sen komeuden vuoksi, mutta sehän menee ihan hukkaan verkon alla. Ainakin aluksi se pitää kyllä suojata, voi sitten myöhemmin toimia ötökkähoukuttimena ja helpottaa muiden kaalien elämää :)

   Poista
 19. Olipa kiva nähdä ja kivat olivat messutkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata ja messut ovat saaneet runsaasti ansaittuja kehuja.

   Poista

Kiitos kommentista