10.4.2018

Mullat vaihtoon oikein opein

Olen siirtänyt sisäkasvien mullanvaihtoa, jotta voisin suorittaa sen ulkona tai vähintään kuistilla, selvitäkseni vähemmällä siivouksella. Nyt on sen aika.

Huonekasvit elävät uutta renessanssia ja jokaisen aloittelijan avuksi julkaisi Gummerus Huonekasvien henkiinjäämisoppaan, vinkkejä hortonomisesti heikkotaitoisille.Veronica Peerlessin kirjoittama opas on käännöskirja englannista (How not to kill your hoiuseplant). Sisäkasvien hoito on samanlaista kaikkialla, joten englantilaiset ohjeet sopivat meillekin.
Tänä vuonna päätin ratkaista lannoitusongelman mullanvaihdon yhteydessä ja laitoin ruukkuihin mukaan lannoitekäpyjä. Niiden pitäisi vapauttaa ravinteita hallitusti kasvin käyttöön jopa 5-6 kuukauden ajan. Niin minun ei tarvitse miettiä lannoituspäiviä.

Kirjan rakenne on hyvin selkeä ja siitä löytyy helposti kaikki tarvittava tieto kiteytettynä. Kasvin hankinta, ruukku ja paikka, kastelu, hoito ja lannoitus, mullanvaihto, tuholaiset ja kasvitaudit. Jos oman kasvin nimi on jäänyt unholaan niin sisältösivujen selkeät piirroskuvat auttavat tunnistuksessa. Kirjassa on paljon juuri nyt suosittuja sisäkasveja.

Yhden kasvin tiedot ja hoito-ohjeet on sijoitettu kätevästi yhdelle aukeamalle. Laatikoista löytyy diagnoosi erilaisille oireille, kuten; lehdet kellastuvat heikko kukinta, koko kasvi lakastuu, kukinta loppuu tms. ja laatikosta löytyy myös ensiapuohjeet kuhunkin vaivaan. Tämä on minusta aivan oivallista, sillä usein jää vain pohtimaan miksi kasvi ei viihdy, miksi kasvaa hitaasti, miksi ei kuki uudelleen jne., nyt voi yrittää oikeanlaista ensiapua. Myös kunkin kasvin tuholaisista varoitetaan.

Tuholaisille on kirjassa oma osionsa, niiden tunnistaminen ja torjuntakeinot.

Myös yleisimmät huonekasvien taudit on esitelty ja tietysti ensiapuohjeet, onhan tämä henkiinjäämisopas.
Pieneen kirjaan on saatu mahtumaan paljon oleellista tietoa kasvien hoidosta ja tieto on helposti löydettävissä akuuteissa tilanteissa.

Veronica Peerless: Huonekasvien henkiinjäämisopas.
Vinkkejä hortonomisesti heikkotaitoisille 
Gummerus 2018

20 kommenttia:

 1. Mulla ei ole yhtäkään viherkasvia. Turkissa oli paljonkin ja ne hoisi siellä itse itseään. Tänne ostin yhden ja se kuoli pimeyteen. Eläköön leikkokukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on enimmäkseen talvehtivia pelakuita ja oliivipuu, sekä pari viherkasvia. Kaupungissa asuessani minullakin oli oikea viherkasviviidakko sisällä. Pimeys on Suomessa hankala asia, siihen auttaa vain kasvivalo tai oikean kasvin valinta, jotkut kestävät pimeän kauden paremmin kuin toiset.

   Poista
 2. Minäkin tykkäsin tuosta kirjasta!
  Se oli hauskasti ja oivallisesti toteutettu, mutta täynnä tuhtia asiaa helposti löydettävissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli mieleen koulukirjat :) Hauskan ulkoasun lisäksi kirjaan on saatu mahtumaan kaikki olennainen kasvien hoidon kannalta. Todellinen henkiinjäämisopas.

   Poista
 3. Tuon aion vielä hommata. Sillä olen nyt jo alkanut kiintyä omiin viherkasveihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kun kasveistaan pitää hyvää huolta, on niistä iloa pitkään. Käsikirjasta on apua varsinkin ongelmatilanteissa.

   Poista
 4. Alaotsikko on puhutteleva: hortonomisesti heikkotaitoisille. Vaan ihan totta puhuen tuo kirja on kyllä tervetullut opas meikäläisen käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pidä itseäni täysin heikkotaitoisena kasvien suhteen, mutta kirjassa oli minulle paljon hyödyllistä tietoa. Varsinkin kasvien sairaudet pitäisi pystyä diagnosoimaan varhain, silloin jotakin on vielä tehtävissä.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kirja on moderni ja erittäin selkeä, kuitenkin myö ulkoasultaan jotenkin hyvällä tavalla retro.

   Poista
 6. Taitaisipa olla tarpeen minullekin

  VastaaPoista
 7. Hienon näköinen teos :) Huonekasvien mullan vaihdot täällä vielä täysin tekemättä. Ehkäpä ne saan tänä vuonna tehtyä kuitenkin ;) Huonekasvi-parat eivät aina saa hirveän hyvää hoitoa tässä talossa. Etenkin näin keväisin ja kesäisin tuppaavat unohtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vähän sama tilanne. Kaupungissa asuessa hoidin antaumuksella huonekasveja, mutta täällä maalla mielenkiinto keskittyy ulkopuutarhaan ja sisäkukat ovat vähentyneet huomattavasti. Kohta ne pääsevät taas ulos viettämään kesää, täytyy olla tarkkana, että muistaa tuoda kaikki ajoissa sisään syksyllä. Iloisia mullanvaihtoja!

   Poista
 8. Varmasti kelpo kirja - myös hortonomisesti vähän taitaneemmallekin. Itse odotan kesäkelejä mullan vaihtoon. Sisällä ei viitsi sotkea mullan kanssa taimikasvatusta enempää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse olla hortonomisesti heikkolahjainen, jotta voi hyödyntää tämän teoksen antia :) Minä myös vaihdan mullat pihapöydällä, säästyy paljolta siivoamiselta.

   Poista
 9. Tämäpä kuulostaa tarpeeelliselta. Pistän heti kirjastoon varaukseen. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, toivottavasti saat kirjan ja voit hyödyntää sen ohjeita.

   Poista
 10. Oivallinen kirja, olisi varmaan säästynyt monelta mokalta :). Esim. lannoitteen antaminen mullanvaihdon jälkeen. Olen laittanut lannoitepuikot vasta parin viikon kuluttua mullanvaihdosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikeaan aikaan annettu ensiapu voi pelastaa kasvin. Riippuu varmaan lannoitteesta milloin ne on hyvä laittaa, kävyt luovuttavat ravinteita hitaasti ja niitä on vaikea saada kasvin juuristoon muutoin kuin mullanvaihdon tai istutuksen yhteydessä.

   Poista

Kiitos kommentista