25.7.2020

Elämäni hamsterina

Puutarhanhoito on ihanaa puuhaa, mutta suurin osa tontistani on luonnonmukaista lehtoa. Osa on metsää, yksi pieni osa on suojelualuetta. Lisäksi on pienet peltopläntit.
Kun poimin mustikoita, bongasin ensimmäiset sienet näillä nurkilla. Seuraavalle mustikkaretkelle otin korin mukaan ja sain pienen saaliin muutakin metsän herkkua.

Olen karsinut pihassa kasvanutta tiheää kuusikkoa, jotta uudet kukkapenkkini saavat valoa. Kuuset ovat hyvä tuulensuoja, joten karsin niitä vähän kerrallaan, maistellen välillä tuulituntumaa. Olin kurittamassa rikkaruohoja kuusikon luona kun bongasin maassa komean herkkutatin. Kun katselin tarkemmin ympärilleni huomasin maassa toljottavan tattilauman. Osa oli jo menettänyt lakkinsa peuran kitaan. Nappasin kuistilta korin ja poimin komean saaliin talteen. Osan söin, osan laitoin pakkaseen tulevia herkkuhetkiä varten.

Seuraavana päivänä päätin tutkia reviiriäni vähän laajemmin. Yksi kori täyttyi herkkutateista nopeasti, piti hakea uusi vasu, sillä saalista tuntui riittävän. Nämä menivät samoin tein kuivuriin. Luonnonmukainen ympäristö on myös yhdenlainen kasvimaa.

Siinä ne ovat, kaksi korillista herkkutatteja. Kun oikein nakuttelin ja hölskyttelin sain koko saaliin mahtumaan kolmen litran lasipurkkiin. Paitsi tietysti ne, jotka paistoin heti ateriaksi.
Nyt on erinomainen herkkutattivuosi, joten kannattaa lähteä jahtaamaan niitä.
Myös mustikoita on ollut runsaasti, mutta hyttysiä on tosi vähän. Siitä en osaa olla suruissani.

25 kommenttia:

 1. Oi, nam! Mekin olimme eilen mustikassa, vielä on kanta vähän tiukassa, joten kerääminen aloitettu pienten kippojen kanssa. On kuitenkin ihana saada aamu- ja välipaloina tuoreita mustikoita. Pari kertaa on mustikkareissuilla saatu myös kanttarellit mukaan päivän ravinnoksi. Ihan huippua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aloitin mustikan poimimisen teekupilla, mutta nyt on pakastin puolillaan, vain syömämarjoja kerään jos lähistöltä vielä löytyy. Pensasmarjoista käy nyt kilpailu rastaiden kanssa 😊 Luonnonantimet kannattaa kerätä talteen.

   Poista
 2. Vau, mikä saalis.👍
  Ja varmasti näitä herkkuja nousee lisää. 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä juhlavaa kun omasta pihasta saa tattisaaliin. Sateet varmasti vielä vauhdittavat satoa.

   Poista
 3. Ai sitä tunnetta sydämessään, kun saa luonnosta kerättyä ruokaa itselleen!💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytämisen riemua ja turvallinen olo kun on talvivarastoa 😊

   Poista
 4. Ooh, mikä tattisaalis! Ihana tontti, kun ei tarvitse edes kotipihasta poistua, että saa tuollaisen saaliin. Ihanasti taas alkaa siellä kertyä kaikkea purkkeihin ja pakastimeen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä juhlaa, voi tuosta vain kipaista hakemaan tattisoosin. Talvenvaraa alkaa kertyä.

   Poista
 5. Tatteja on tosi runsaasti, minä vain olen näkevinäni jokaisessa tatissa niin palon madonreikiä, että jäävät helposti poimimatta. Kanttarellisaalis sen sijaan alkaa olla vuosikymmenen paras! Ja mustikkaa on saanut kerätä ilolla:) Olen huomannut saman, hyttysiä niukasti, samoin paarmat ja ampiaiset vähissä. Otetaan ilo irti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaokki tykkäävät tateista, toukatkin. Minun saaliini oli harvinaisen toukaton. Nuoret napakat tatit ovat usein iskemättömiä. Nyt kerätään sato talteen ja nautitaan illoista ilman ininää.

   Poista
 6. Waude mikä ihana saalis. Tekisi nyt mieli sienikeittoa tai suolaista sienipiirakkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienipiirakka on ihanaa, muutkin sieniherkut kelpaavat minulle.

   Poista
 7. Mekin varaudumme sienisaaliisen - isompaan tai pienempään. Ihanaa aikaa vuodesta :-)

  VastaaPoista
 8. Komea tattisaalis <3 . Loppukesä on kyllä hyvää aikaa hamstereille, kun on myös marjoja ja minä toivon, että tämän viikon sateet auttavat myös omppuja pulskistumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkavat kellarin hyllyt notkua. Kasvimaan tuotantoakin pitää jo säilöä.elämme yltäkylläisyyden aikaa.

   Poista
 9. Kyllä nyt kelpaa hamsteroida kun luonto jakaa taas herkkujaan. Meillä odotetaan omenoita, sillä viime syksynä niitä ei tullut juuri nimeksikään. Nyt näyttää paremmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saatte runsaan omenasadon pensasmarjatkin pitää koota talteen, tosin rastaat auttavat ahkerasti siinä puuhassa.

   Poista
 10. Pitäisi opetella noita tattimaailman saloja. Olen niiden edessä ihan osaamaton :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa purkissa on tuhansien eurojen arvosta tattia jos mietitään kuivatun herkkutatin hintaa esim. Italiassa. Kannattaa opetella tatit, meillä kun ne ovat ilmaisia :). Tunnista tatti, poimi, pilko ja paista voissa, helppoa.

   Poista
 11. Ihana tattisaalis ja vielä omalta pihalta! ♥ On ne vaan niin hyviä. Minäkin löysin 2 ihan pikkuruista tattia pihalta ja pidän peukkuja että tulisi enemmän. Ehkä ensi viikon sateiden jälkeen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on niin hyvä tattivuosi, että todennäköisesti tulee lisää. Minä kävin kurkkimassa ja voin mennä poimimaan jo toisen kierroksen. Kuivatut tatit voi antaa vaikka lahjaksi sienien ystävälle.

   Poista
 12. Ihania löytöjä. Metsässä pitäisi joskus tosiaan rämpiä, että löytää hyvät apajat. Sinulla alkaa olla monet herkut ja kerätty. Ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äsken kävin keräämässä korillisen tatteja samoista paikoista, löysin myös reilusti kanttarelleja. Sienestäminen on kivaa puuhaa.

   Poista

Kiitos kommentista