1.7.2020

Mullasta maan

Miten selvisitte helteistä? Minä tein puutarhassa yövuoroa, eläköön valoisat yöt. Päivisin uiskentelin ahkerasti järvessä ja vietin aikaa siimeksessä. Pesin myös toistakymmentä mattoa kun viime kesänä jäi matonpesu kokonaan tekemättä. Juuri sain viimeisenkin kuivaksi ennen sateita.
Lämpö ja aurinko sai kasvimaan riehaantumaan. Kaikki etenee vauhdilla ja omalla torilla voi jo käydä hakemassa ateriatarpeita.
Joka kesä jaksan hämmästyä, miten ankeasta erämaasta yht'äkkiä purskahtaa upea paratiisi.
Itsestään se ei kuitenkaan synny, on tässä saanut vähän uurastaa ja helteellä juottaa taimia ahkerasti.

Viime postauksessa esittelin mittavaa ämpäriperunakasvustoa ja toden totta kyllä siellä kasvaa komeita pottujakin, tässä juhannusperunoita.
Lajike on Mozart.

Avomaallakin perunat jo kukkivat, tässä kuvassa vasta aloittelevat. Tuoltakin saattaisi jo löytää pottuja, mutta syödään ensin ämpäri tyhjäksi.

Kesäkurpitsoita tulee kuin liukuhihnalta. Niitä on jo varastoitu kellariin pataruokaa varten. Lähes päivittäin pitää korjata satoa, muuten ne kasvavat salaa jäteiksi.
Tässä erittäin satoisa ja mukavan rapea Latino, kaverina sillä kasvaa vihreä Diamant.

Kirjorevonhäntä Callaloo Tricolor Red ja lehtisalaatti ovat sievä pari. Callaloo Redin lehtien pitäisi olla vihreän ja punaisenkirjavat, mutta nämä ovat erittäin tumman punaisia, parissa lehdessä näkyy vähän vihreää keskustassa. Revonhännät kylvän suoraan avomaalle, niitä ei tarvitse esikasvattaa vaikka usein niin neuvotaan. Olen käyttänyt nuoria lehtiä salaatissa. Myöhemmin kesällä lehtiä voi käyttää kypsennettynä.

Muutamaa mansikantaita kasvatan häkissä, muuten en ehdi itse päästä maistelemaan satoa. Yksi nuori orava käy kasvimaalla tutkimassa vaikka minä puuhailen siellä. Yhtenä vuonna kun minulla oli mansikkamaa katselin ikkunasta miten orava kantoi mansikoitani omaan varastoonsa isoon koivuun.

Valkosipulimetsä. Olen jalostanut omaa valkosipulia valitsemalla sadosta aina suurimmat kynnet istukkaiksi syksyllä. Lajike on Aleksandra, se on kaunis suurikyntinen ja hyvin säilyvä valkosipuli. Minulla on nyt viimeiset kynnet menossa viime sadosta ja pian poimin tuorevalkosipulia keväällä löydetyistä, syksyllä maahan unohtuneista kasvustoista. Valkosipulille suositellaan neljän vuoden viljelykiertoa, eli samaan paikkaan sipulia pitäisi istuttaa vain joka neljäs vuosi. Helteellä olen kastellut näitäkin, niillä on kyllä olkikate kosteutta tasaamassa.

Mutta ah ja voi, poistaessani eilen kukkavarsia (ne ovat muuten herkullista syötävää) huomasin, että valkosipuleihin on iskenyt jokin tuholainen. Kukkavarsia oli nakerreltu ja niissä oli outoa valkoista töhnää. Lehtiäkin oli rouskuteltu. Olen aina luullut, että valkosipuli on turvassa tuholaisilta, olisiko sipulikärpänen iskenyt. Onko kellään kokemusta näistä?

Vihannesportulakka on nopeakasvuinen, vitamiinirikas ja herkullinen lehtivihannes.

Liuskaratamo on vitamiinipitoinen salaattikasvi, josta saa satoa myöhään syksyyn. Nämä esikasvatin.

Viime syksyn hankinta pensasmustikat tuottavat jo vähän satoa. Ne ovat viettänet talven verkon suojassa ja säilyneet teräviltä hampailta.

Pehtoorin keväällä ahkerasti hoitama mirrinminttu on minttupenkin komein.

Kaikenlaista muutakin hyötyä on kasvamassa, mutta siitä lisää toiste.
 Ihanaa kun saa pitää lomaa kastelusta.

Helteellä ei hötkyillä.
Tervetuloa uudet lukijat,
mukavaa heinäkuun alkua kaikille!

26 kommenttia:

 1. Hyvin selvittiin helteistä, minä kun pidän lämpimästä ja käyn aurinkoenergialla. Samanlaista valkosipulin jalostamista harrastan täälläkin. Minulla valkosipulit ovat aina olleet samassa paikassa, tai jo useamman vuoden, pitäisiköhän miettiä paikan vaihdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aloin nauttia helteistä kunhan totuin niihin, olen arktinen ihminen ja aurinkoenergia on erityisen tärkeää pimeän jakson jälkeen. Voisipa tuota lämpöä säilöä talveksi.
   Ehkä olisi hyvä välillä vaihtaa valkosipuleiden paikkaa, ettei tule ikäviä yllätyksiä. Hyvän sadon olet kuitenkin aina saanut. Minulla kaikki, paitsi monivuotiset, vaihtavat paikkaa kasvimaalla vuosittain.

   Poista
 2. Helle meitä helli ihan liian kanssa, tuo vaihto yötyöksi on hyvä konsti, tosin oli se yölläkin aika lämmintä ja ainakin nukkumiseen melko hikistä.
  Kaikkea kivaa ja hyödyllistä on puutarhasi jo tuottanut, kesäkurpitsa on kiitollinen kasvi, kaunis, melko helppo kasvattaa, satoisa ja erittäin kaunis. 😊 Latino on erikoisen näköinen, kaunis vihreä raidallinen. Ahkerasti on näemmä Nero jaksanut hoitaa minttuaan ja nyt se kauniisti kukoistaa.
  Hyvää ja kaunista heinäkuuta teille Pehtoori ja Piika. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Täällä olivat yöt ulkona hyvin viileitä, sisällä alkoi lämpö jo kohota, mutta pysyi ihan siedettävänä. Kesäkurpitsa on kiitollinen kasvatettava, varmasatoinen ja aikainen.
   Nero nyhti minttua keväällä niin ahkerasti, että epäilin kasvaako ollenkaan, mutta ilmeisesti mirrinminttu tarvitsee kissan hoitoa 😺

   Poista
 3. Itse tykkään helteistä, mutta puutarha meinasi kuivua korpuksi. Tai ainakin nurmikot olivat jo ihan keltaiset. Monivuotiset vanhat kasvit ovat tottuneet, etten kastele niitä oikeastaan ollenkaan. Siksi ovat kai kasvattaneet juurensa syvälle maan uumeniin.

  Sulla on kyllä ihan mahtavaa satoa jo nyt. Meillä vasta odotellaan. Oman maan sato on niin herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi öisin oli viileää kastella ja hoidella hyötyä. Perennoita en minäkään kastele ollenkaan, vain muutama uusi pensas sai varmuudeksi juotavaa.
   Kauppamatkat harvenevat entisestään kun oma maa antaa satoa.

   Poista
 4. Sinulla on herkullisen monipuolinen ja runsas kattaus kasvimaalla. Eipä pääse mansikatkaan karkaamaan kauniista häkistään. Oman maan sadosta nauttiminen tuntuu joka vuosi yhtä ylelliseltä.

  Minua helteet eivät pahemmin häirinneet, vaikka välillä puutarhan kuivuutta surinkin. Kesällä saa olla lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä saa olla lämmintä, aivan totta! Siitä on osattava nauttia. Oma hyötytarha on ylellisyyttä ja elämää helpottava asia.

   Poista
 5. Kiva oli tutustua sinun monipuoliseen hyötyviljelyyn. Itsekasvatetut uudet perunat ovat niin hyviä, mekin olemme olleet perunoiden suhteen omavaraisia jo pitkään. Nam.
  Aurinkoinen kesäkuu oli ihana, toivottavasti lämmintä ja aurinkoa tulee vielä heinäkuussakin, vaikka nyt ennuste on epävakaista. Meillä satoi eilen 74 mm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Autuaaseen oloon, tulen piakkoin vastavierailulle kääntöpiirille :)
   Myös meillä tuli vettä kaatamalla, sadevesimittari vyöryi yli reunojen, joten määrä on arvoitus, mutta paljon sitä on tullut. Eikä tämä jää tähän.
   Kyllä oman maan anti on parempaa kuin vieraan maan :)

   Poista
 6. Lämmin jakso nautittiin pihalla puuhastellen. Pientä turnausväsymystä, mutta kaiken pitäisi olla ok ensi sunnuntaille.
  Kaunista rehevyyttä ja huikeaa satoa siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sunnuntaina ei sada liiaksi. Puutarhaväkeä ei kyllä pienet sateet pidättele. Täytyykin käydä katsomassa missä päin oleilet.

   Poista
 7. Kyllä nautin helteistä, vaikka kasvien kohtalo vähän huolestutti, kun en ollut aina paikalla kastelemassa. Vaan pahemmin saivat kasvit siipeensä näistä rankkasateista kuin hellesäästä. Ja tätä sadetta taitaa piisata vielä monta päivää. Sinulla alkaa omavaraisuus olla aika korkealla ja laatukin on aivan priimaa! Upeat potut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin sade tekee enemmän tuhoja kuin helle. Surullisen näköisiä kumaraan taipuneita perennoita näkyy pihapiirissä. Marjojakin sade riipi pensaista.
   Nyt palkitaan kevään aherrus kasvimaalla, herkut valmistuvat.

   Poista
 8. Helteet ottivat tiukille kun ei ollut hyvä olla ulkona eikä sisällä. Tämä on meidän kaikkien tämän osoitteen mielipide. Nyt nautimme paljon enemmän, mutta kastelu ei ole päättynyt sillä vesisadetta ei ole näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onko jossain päin vielä pulaa sateesta? Toivottavasti kastelu osuu sinnekin. Helle on monelle kärsimystä, nyt se on tältä erää ohi.

   Poista
 9. Sinulla on satoa jo vaikka mitä. Liuskaratamo on minulle outo ja perunaakin olet jo saanut omasta takaa. Meillä on vielä tutkimatta joko sitä olisi minkä kokoista. Kesäkurpitsaa kasvatan mutta sadonkorjuuseen ei olla vielä päässyt. Mansikoita on tullut jo omasta maasta jonkinverran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatan liuskaratamoa nyt ensimmäistä kertaa, joten kovin tuttu ei ole minullekaan. Maku on mieto, hieman ehkä suolainen. Kehutaan kovin vitamiinipitoiseksi. Alun mitättömät heinätupsut kyllä herättivät epäilyksiä, mutta nyt kun on päässyt vauhtiin niin tuottaa jo satoa ihan kivasti.
   Minä kerään joka aamu kourallisen ahomansikoita aamiaiseeni, tarhamansikkamaani on niin pieni, että tuottaa vain muutamia herkkuja, on kuitenkin jatkuvasatoisia lajikkeita.

   Poista
 10. Kyllä iloittiin helteiden sattuessa loman kanssa samaan aikaan. Ja sateiden alusta samaan aikaan töiden kanssa. Loppukesän säiden suhteen ei olekaan sitten enää mitään paineita tai odotuksia. Kaikki käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä oli mahtava ajoitus. Säistä on turha stressata, pitäisi vain opetella elämään niiden mukaan.

   Poista
 11. Helteet menivät minulla selkää parannellessa, joten tuli luettua paljon ja tehtyä vain pakollinen. Eli puutarhahommista vain kasvimaan kastelu, kastelu oli silti varmasti liian vähäistä. Rikkaruohot saivat pitkälti rehottaa, vaikka ohimennen nappasin aina jonkun pois. Minä toivoisin jonain vuonna saavani kukoistavan ja runsaan sadon edes jostain. Ehkä ensi keväänä olen paremmin valmistautunut uuteen kasvukauteen. Nyt sadon saaminen tulee olemaan loppukesän hommia, jos silloinkaan saan mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti selkäsi voi paremmin. Rikkaruohotkin nauttivat kastelusta, se tuli huomattua. Suuri osa sadosta kypsyy vasta loppukesästä, joten kannattaa odotella, aina jotain satoa tulee.

   Poista
 12. Mainiota tuo häkissä mansikoiden kasvattaminen! Tosin siihenhän ei varmasti kauheasti mahdu, mutta saatpahan jotain itsellesikin! Minäkin käytin helteet hyödyksi ja pesin mattoja.En ole helteet ystävä juuri tuosta syystä, ettei päivällä jaksa tehdä mitään - paitsi uida!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus onkin kasvattaa vain hieman kesäherkkua 😊 Ajattelin ensin laittavani mansikat amppeliin, mutta avomaalta löytyi nille paikka. Saavatvarmemmin kastelua muiden mukana.
   Hellejaksolla on vain luovutettava ja annettava itselleen lupa laiskotella tai ainakin tehdä vähemmän.
   Tulipahan matot pestyä.

   Poista
 13. Helteet ei pahasti haitanneet, kun olin päivät töissä;)
  Toki keittiötarhaa piti kastella hieman tavallista tiheämmin, ja meillä sateet ovat olleet aika vähäisiä vieläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sateet piiskasivat puutarhaa nurin, mutta tänään on ollut poutapäivä. Huomenna taivaallinen kastelu jatkuu, joten kastelukannut saavat edelleen lomailla.

   Poista

Kiitos kommentista