21.7.2020

Huumaavat unikot

Unikot ovat kiitollisia kukkijoita, kylvät kerran ja ne hoitavat seuraavan vuoden kukoistuksen itse. Nämä eivät huumaa muuten kuin ulkonäöllään.

Pioniunikot yllättävät nousemalla milloin mistäkin, välillä pienempinä ja joskus metrisinä monihaaraisina jätteinä kuten tämä. Kukat voivat olla minkä värisiä tahansa, kerrottuja tai yksinkertaisia.

Ne tuovat väriä kukkapenkkeihin silloin kun perennat pitävät kukintataukoa.

Silkkiunikot vasta villejä ovatkin ja kasvavat missä tahansa. Osta pussillinen siemeniä, kylvä jonnekin keväällä, kerää siemenet talteen ja visko seuraavana keväänä minne tahdot ja sinulla on ikuinen unikkokasvusto. Silkkiunikko kukkii pitkään, se tekee kukkia jaksoissa, eli siinä on kesän mittaan sekä nuppuja, kukkia, että siemenkotia.

Punaisten huivien liputusta ympäri puutarhan. Silkkiunikot kukkivat pitkään, sillä uusia kukkia aukeaa kaiken aikaa.

Vaaleanpunaiset pioniunikon siemenet olen saanut kirjeessä Saaripalstan Sailalta, Saila oli saanut niitä  Marian puutarhasta. Minäkin olen lähetellyt niitä unikkosekoituksien mukana monelle. Unikkokierre.
Ainoa hankaluus unikoissa on se, että annan niiden kaunistaa kasvimaatakin. Keväällä en raatsikaan kitkeä taimia kasvulavoista, jotka kuitenkin pitäisi muokata. Tästä syystä tänä vuonna jäi kaksi kasvilavaa kokonaan unikkojen haltuun. Nyt kukinta alkaa olla niissä ohi, mitä tilalle? Ehkä jotain hyötyä? Ehdotuksia?

12 kommenttia:

 1. Ihania unikoita. Tänä vuonna olen vihdoin saanut pari pörhelöistä unikkoa kukkimaan. Ihanaa, että saan ehkä unikkokierteen.
  En osaa antaa vinkkejä kasvimaalle, sillä sinulla on jo varsin paljon kaikenlaisia kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikkokierteeseen on helppo joutua, ne tuottavat runsaasti siemeniä ja kylväytyvät itsestäänkin.

   Poista
 2. Pinaattia tilalle ehdotan minä (itse unohdin laittaa ja nyt mietin että vielä ehtisi kylvää). Unikot ovat yhtä aikaa ihania ja rasittavia. Niitä ei oikein raaski kitkeä pois ja sitten hups, ovatkin jo kylväytyneet sinne ja tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ajattelin pinaattia, ensimmäinen kylvös on jo korjattu. Ehkä myös salaattia voisi kylvää uudelleen, vaikka vanhempiakin on vielä runsaasti.

   Poista
 3. Unikot ovat kauniita, minulla on ollut jostain syystä taukoa niiden kanssa, mutta nyt näyttävät keväällä kylvetyt nousevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot ovat kivasti puolivillejä ja vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Haaveissa siintää unikkoniitty 😊

   Poista
 4. Minullakin on noita Marian vaaleanpunaisia unikoita💚 Ja samoin myös kasvilaa puolillaan punaisia unikoita. Ensi keväänä on ihan pakko hennoa kitkeä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, nuo unikot leviävät Bloggerinkin kautta. Unikko on onneksi helppo nyppäistä pois.

   Poista
 5. Kasvimaalla täälläkin noita unikoita :-D Onneksi niitä on niin paljon, että voi osan repiä pois. Kukinnan jälkeen riivin ne ja heitän kohtaan, joka on hyvin kuiva, sinne saisivatkin siementää. Jostain syystä todella harva unikon kylvös on minulla onnistunut, noita vaaleanpunaisia vanhoja lukuun ottamatta. Maria muuten sai siemenet joltakulta lähiseudun vanhemmalta ihmiseltä, ovat tosiaan vanhaa perua Etelä-Pohjanmaalta.
  Kylvin vastikään uuden satsin salaatteja ja rucolaa, nehän ovat ehjälehtisiä vain kesäkylvöksenä, alkukesällä lehdet ovat pelkkää reikää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikko kasvaa missä vain, minullakin rutikuivalla eteläseinustalla. Kiva tietää vaaleanpinaisen historiasta. Siitä kylväytyy aina noita samoja, kun muista pioniunikoista saattaa tulla minkä väriä vain, yksinkertaisia tai kerrottuja.
   Minä en voi kylvää rucolaa, sen popsivat heti kirpat, mutta ehkä tohdin kokeilla pikkuisen näin myöhäiskylvönä.

   Poista

Kiitos kommentista