30.7.2020

Yö on valvomisen väärti

Yhtenä yönä päätin valvoa ja yrittää nähdä Neowise komeetan, joka on nyt nähtävissä paljaalla silmälläkin. Taivas oli kuitenkin vetäytynyt pilveen eikä tähtiä, komeetasta puhumattakaan näkynyt.
Useimpina kesinä minulla on tapana valvoa ainakin yksi yö. Yöllä tunnelma on erityisen kiehtova ja valo, värit sekä äänimaailma ainutlaatusia. Aamu alkoi nousta järven takaa.

Samaan aikaan vastakkaisella suunnalla päivä oli laskemassa. Yksinäinen lintu lauloi kaihoisasti, muuten oli aivan hiljaista.

Rannan majakassa paloi valo.

Öisin on jo melko pimeää, mutta pimeä hetki on lyhyt. Kun aamupuolella palailin, olivat rastaat jo työntouhussa marjapensaissa.

Valtikkanauhuksen kynttilät paloivat pihassa.
Neowisea ei näkynyt, mutta täytyy yrittää uudestaan 6800 vuoden päästä kun se taas näyttäytyy näillä tienoin.

20 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat! 💜

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuviin saa vain häivähdyksen aitoa tunnelmaa, mutta aina jotakin tallentuu. Oli upea väri-show.

   Poista
 2. Luulempa, että tuolloin katselemme Neowisea tuolla tähtien takana..:)
  Upeita kuvia olet ainakin saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mene tiedä, missä vaikutamme tuolloin ehkä useiden syntymien kiertojen jälkeen 😊
   Öisin on parhaat värit.

   Poista
 3. Voi nämä Suomen kesäyöt - itse en malttaisi nukkua ollenkaan;)
  Upeita kuvia ja ikävä sielunmmaisemaani Pohjois-Karjalan mökille vain kasvaa. Ehkä ensi vuonna, jos Luoja ja korona suovat - tämän vuoden matkan jouduimme perumaan isännän selän petettyä juuri ennen aiottua lähtöä.
  Hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady! Kesälissä on taikaa.
   Ikävä kuulla, ettette päässeet rakkaisiin maisemiinne tänä kesänä. Soisin, että ensi kesänä korona on muisto vain, mutta sen kukistaminen on nyt meistä kansalaisista kiinni. Toivottavasti isännän selkä paranee pian.

   Poista
 4. Tänä vuonna ei ole tullut valvottua yhtään kesäyötä, mutta varhaisen aamun tunnelmia olen tunnustellut. Ihana tuo kuva valtikkanauhuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin varhaiset aamut ovat hienoa aikaa kesäisin.
   Aamun ensi säteet saivat valtikkanauhukset loistamaan.

   Poista
 5. Aika kiva idea tuo yön yli valvominen! Tosin mitenköhän minulle, illantorkulle kävisi, kun nukkuma-aika olisi jo ohitettu. Aamulla heräänkin sitten aina tosi aikaisin. Ehkä yrität tuota valvomista sitten uudelleen 6800 vuoden päästä, ehkä minäkin silloin pysyisin koko yön hereillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joillekin valvominen on mahdotonta, tiedän. Ja sekoittuuhan tuossa unirytmi, mutta minun elämäni on niin loivaliikkeistä, ettei haittaa. Pitää laittaa kalenteriin muistutus 6800 vuoden päähän, ettei seuraava kerta unohdu.

   Poista
 6. Kesäyön lumoa. <3
  Minäkin tähyilin yhden myöhäisillan komeettaa kattoterassilla, mutta turhaan. Utu peitti taivaan tälläkin ja muutama liikkuva pilvi teki myös mahdotonta seurata taivaan liikkeitä. Samaan aikaan odotin kansainvälisen avarusaseman liukuvan taivaankannen yli kolme astronauttia mukanaan.
  Aseman näin onneksi jo keväällä.

  Auringonhellimää viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täällä on satanut viikon putkeen, mutta nyt taidamme saada muutaman aurinkoisen päivän.
   Avaruusasemaa en ole nähnyt, mahtaako näkyäkään näillä main. Kun illat pimenevät alkaa taivaan tutkiskelu sujua paremmin jos saamme tähtikirkkaita säitä.

   Poista
 7. Hienot nauhukset. Nykyisin omat vapaaehtoiset valvomiset ovat jo pientä. Lasten takia on toki monia valvomisia. Teinien kanssa kotiin osotteluita tai hakemisia. Juuri päätin, että syksyn aikana käyn säntillisesti ajoissa nukkumaan (jos siis pystyn) ja jätän seuraavat vapaaehtoiset valvomiset seuraavan lomaan. Tulee tiukka syksy, niin pitää mennä säntillisesti nukkumaan. Se siitä aikuisen vapaudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vapaaehtoinen valvominen on raskasta. Joskus vuosikymmeniä sitten olin töissä iltapäivälehdessä ja sehän on vuorotyötä. En jaksanut montaa vuotta sitä yövalvomista kun olisi pitänyt olla vielä skarppi ja työkuntoinen. Ei kestänyt pää eikä fysiikka sellaista epäsäännöllisyyttä ja valvomista.

   Poista
 8. Noiden näkymien vuoksi kannatti valvoa. Joku, en muista kuka, on sanonut, että jokaisen tulisi valvoa ainakin yksi kesäyö kokeakseen ja nähdäkseen sen kauneuden.
  Tuo valvominen 6800 vuoden kuluttua on vähän samantapainen juttu, kuin omakannassani maininta yhteydenotosta erikoissairaanhoitoon v. 2300.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas sain makeat naurut kommentistasi. Mahtava itseluottamuksen osoitus terveydenhuollolta sekä omaan toimintaansa, että sinun terveytesi vaalimiseen 😄 Olet kai laittanut kalenteriin muistutuksen, noin pitkän ajan päästää voi muuten hyvinkin unohtua.
   Olen samaa mieltä kesäyön kauneuden näkemisestä, yksi yö kannattaa aina valvoa.

   Poista
 9. Minulla täällä jo silmät lupsuu. Ei tuu valvomisesta mitään. Upeat nauhukset!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulin juuri puutarhatöistä ja lupsuu täälläkin. Tänä yönä ei valvota, vaan nukutaan uurastuksen tuottamaa luomu-unta.

   Poista
 10. Yövartio kuulostaa kiinnostavalta! Itse en tiedä öisistä tapahtumista ja tunnelmista mitään - ainakaan tänä kesänä. En tiedä, olenko ikinä nukkunut näin pitkiä yöunia kuin nyt! Varhaiset kesäaamut ja luonnon herääminen ovat jotain, mitä olen yleensä yrittänyt oikein varta vasten herätä katsomaan, mutta tänä kesänä ei ole ollut toivoakaan ;). Olen saanut pitkästä aikaa nauttia kunnon yönunista ruuhkavuosien ja nyt vielä koiran poismenon jälkeen, joten olen ajatellut palata varhaisten aamujen ihailuun myöhemmin. Maurollakin oli tapana aina silloin tällöin kääntyillä, pitää ääntä ja ennen kaikkea reagoida öisiin luonnon ääniin, joten silloin olin enemmän hereillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uni on tärkeää ja hyvät unenlahjat arvokas ominaisuus. Nero herättelee minua milloin lystää jos sattuu olemaan asiaa, mutta pystyn nukahtamaan uudelleen. Rytmini on useimmiten aika joustava, eli voin nukkua milloin vain väsyttää. Tavaksi en valvomista ota, mutta kesäyö on nähtävä joskus.
   Olen viettänyt kymmeniä kesiä Jäämeren rannoilla ja siellä valvoin kaikki yöttömät yöt, aurinko ei laskenut koskaan. Kävin aamulla nukkumaan kun upeat väritykset merellä ja vuorilla alkoivat häipyä päivän valjetessa.

   Poista

Kiitos kommentista