18.7.2020

Uutuuskasvi ja vetoomus

Anteeksi vähän epätarkka kuva, räpsäisin innoissani kännykällä. Löysin rantalehdosta uuden orkidean, lehtoneidonvaipan. Olin poimimassa mustikoita ja törmäsin kaunottareen saunapolun varrella. Hän oli hyvin maastoutunut, eivätkä silmäni ole ennen tähän osuneet. Muistan, että joskus olen nähnyt kasvin, jossa on outoja simenkotia, se on varmaankin ollut tämä. Kiitän itseäni pusikoiden ja sananjalan raivaamisesta, orkideoille on tullut tilaa. Monta valkolehdokkia ilahdutti taas alkukesästä.

Nyt häntä pitää käydä ihailemassa joka ilta.

Ilokseni Nero on alkanut voida paremmin ja tuntuu kuin olisin saanut kissani takaisin. Myyräsaalis piristää pehtoorin mieltä huomattavasti ja jyrsijöillä on selvästi myös ruokahalua lisäävä vaikutus.
Emme enää ole käyneet joka ilta saunamökillä, sillä harmaasieppo teki pesän saunan terassin kurkihirren päälle, emmekä halua häiritä perheonnea. Saunominenkin on ollut katkolla. Muutenkin kuljemme enemmän taas omia polkujamme, en ota Neroa mukaan mustikkametsään näin parhaaseen poikasaikaan.

Tässä yhden retken saalis, kaksi litraa mustikoita ja iskemätön tatti, josta sain sipulin ja pottujen ryydittämänä maukkaan aterian. Muutama herkkutatti ja kanttarellikin on jo löytynyt ja mustikoita on kertynyt parikymmentä litraa. Kilpailu marjoista on kova, melkein kaikki eläimet osaavat arvostaa tätä ravintorikasta herkkua. Sorsat hoitavat rantatöyrään ja minä jaan muun alueen rastaiden, varisten, peuran, supien ja muiden metsän asukkaiden kanssa.

Valkohäntäpeura on käynyt ahkerasti parturoimassa puutarhaani, hostat ja syysleimut ovat menneet parempiin suihin ja hortensioita olen yrittänyt suojata verkolla. Laitoin muutaman Wunderbaumin roikkumaan kukkien keskelle, en tiedä onko niistä hyötyä, vähään aikaan ei ole tuhoja näkynyt, mutta piha lemuaa melkoisesti. Myös kasvimaalle tuo rouva on löytänyt tiensä liian monta kertaa, erityisesti se on mieltynyt perunanvarsiin, mutta tallomalla kasvilavoissa se saa enemmänkin tuhoa aikaiseksi. Sen vauva on vielä niin pieni, ettei se liiku emon kanssa, vaan makoilee piilossa.

Yleensä peuraemo ei ole kesäisin vieraillut puutarhassani, mutta tämä täti on päässyt herkkujen makuun.
Naapurini kertoi brutaalista tapahtumasta: Häijäässä tapettiin huvin vuoksi yli 500 eläintä. Linkki vie Eläintenystävä-verkkolehden sivulle. Helmikuisessa metsästyskilpailussa tapettiin viihdetarkoituksessa yli 500 eläintä, 400 supikoiraa, 93 mäyrää, 28 kettua, 23 varislintua, 12 naakkaa ja 4 minkkiä. Ihminen osaa olla järkyttävän julma. Olen sitä mieltä, että tuollainen "viihde" tulisi kieltää lainsäädännöllä. Jos olet samaa mieltä käy allekirjoittamassa kansalaisaloite täällä.


Pehtoorin mielestä välillä olisi hyvä esitellä myös puutarhaa.
Kaunista viikonloppua kaikille!

12 kommenttia:

 1. Onpa viehättävän kaunis luonnonorkidea. <3
  Nero nauttii kesästä! <3
  Kauniita kesäpäiviä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna. Olen todella iloinen orkidealöydöstäni.
   Nerostakin kesä on parasta aikaa.

   Poista
 2. Upea orkidea😍 Meillä on myös valkolehdokkia ja sen tuoksu on alku kesästä aivan vastustamattoman ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öisin tuoksuva valkolehdokki on alkukesän kohokohta.

   Poista
 3. Maariankämmekät ovat kukinnallaan ilahduttaneet minua kovasti. Mutta valkolehdokkiin en ole törmännyt. Sanovat, että tuoksu paljastaa sen kasvupaikan.

  Luin myös jo jokin aikaa sitten tuosta Häijään metsästyskilpailusta. Olen metsästäjän vaimo ja meilläkin esimerkiksi supikoiria loukkupyydetään. Mutta niin minä, kuin miehenikään, ei ihan kyllä ymmärretä tälläistä toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkolehdokkia on vaikea havaita jos ei tiedä missä se kasvaa, voimakas tuoksu usein paljastaa sen.
   Minun on vaikeaymmärtää metsästystä, mutta vastuullinen, luvanvarainen metsästäminen on aivan eri asia kuin tuollainen viihdetappaminen, seon minusta brutaalia.

   Poista
 4. Kaunis tuttavuus. Toivottavasti viihtyy ja lisääntyy saunapolkusi varrella. Onneksi kasvaa paikassa, josta tuskin kukaan voi käydä sitä omaan pihaan kaivamassa.
  Mukava kuulla myös, että Nero voi jo paremmin ja alkaa olla oma vanha itsensä. Se on piian kannalta rauhoittava tieto.
  Mustikoita on nyt metsissä runsaasti. Meidän lähimetsä lienee jo putsattu, sillä päivittäin sieltä tulee rouvia täysien ämpärien kanssa. Pitänee itse lähteä vähän kauemmas.
  Viihdetappamista - järkyttävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soisin neidonvaipan kukoistavan rannassani tulevinakin vuosina.
   Mustikoita on ollut kivasti, mutta omat nurkat on nyt putsattu. Seuraavaksi pensasmarjojen kimppuun. Hamsteri kerää talvivarastoa.

   Poista
 5. Orkidea on upea löytö, en ole koskaan edes kuullut tuollaisesta, taitaa olla melkoinen harvinaisuus. Miten hyvä uutinen kuulla pehtoorin voivan paremmin. Muutaman litran olen kerännyt mustikoita, pakastimeen en kerää vaan syödään tuoreeltaan, vatsani kun ei kestä pakastettua mustikkaa. Kohta kypsyy viinimarjat, niistä joudun taistelemaan lintujen kanssa.
  Huvikseen tappamista en ymmärrä minäkään vaikka metsästäjän tytär olenkin ja syön riistaa ja lihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtoneidonvaippa on rauhoitettu, mutta en tiedä onko harvinainen. Minullekin kasvi on aivan outo, nimeäkään en ollut koskaan kuullut. Orkideaksi kuitenkin tunnistin sen heti.
   Minun vatsani ei kestä pakastettuja mustaviinimarjoja, harmi. Nyt pensasmarjat kypsyvät nopeasti ja minäkin joudun kilpailemaan niistä rastaiden kanssa. Onneksi kaikille riittää.
   Minunkin isäni metsästi ja lapsena minusta oli normaalia, että seinällä roikkui jänis tai sorsa. Saalis oli perheemme ravintoa. Minusta tuilikin jo varhaisteininä kasvissyöjä 😊. Viihdetappaminen on aivan eri juttu, siitä on lyhyt matka kaiken eitoivotun eliminoimiseen.

   Poista
 6. Aivan järkyttävää tuo eläinten huvikseen tappaminen. Olinkin näköjään jo käynyt laittamassa nimeni vetoomukseen. Hyvä kun levität sanaa, toivottavasti asia etenee lakimuutokseen asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sude, on pieni teko allekirjoittaa adressi, sen vaivan toivoisin jokaisen asiaa paheksuvan tekevän. 50 000 nimeen on kuitenkin vielä pitkä matka.

   Poista

Kiitos kommentista