30.4.2021

Jättiverbenan talvetus ja kevättarkastuksia

Aamuisella kierroksella pehtoori kävi tarkistamassa onko kääpiömantelin tukikeppi viellä tiukasti pystyssä ...

... onko näsiä edelleen hengissä ...

... kunnon ravistelulla onko puksipuu tukevasti maassa?

Kaikki kunnossa, toteaa pehtoori.

Yöt ovat olleet kylmiä, pakkasellakin on käyty. Kun aurinko alkaa lämmittää lähtevät hyönteiset liikkeelle ja västäräkki jatkaa kävelykierroksiaan nurmikolla.

Ruukussa kasvanut jättiverbena talvehti maakellarissa ja jatkaa nyt terhakkaana kasvuaan. Toisen maassa kasvaneen puskan kaivoin syksyllä ylös ja laitoin ruukkuun talvehtimaan, sekin on hengissä, muttei näin tomera. Otin kasvista muutaman pistokkaan, saa nähdä lähtevätkö kasvamaan. Oletteko talvettaneet jättiverbenaa tai kokeilleet pistokaskasvatusta?

Iloista Vappua kaikille!

26 kommenttia:

 1. Oi ihana Pehtoori, tästä ei kevättunnelma enää parane. Ja nokkosperhonenkin poseerasi kauniisti. Mukavaa toukokuuta Neropojalle ja henkilökunnalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irja! Nero nauttii kun säät ovat taas kissanmukaiset.

   Poista
 2. Neron tarkastama puutarha kukoistaa, ehdottomasti.
  Tänään oli pitkästä aikaa auringonpaisteen vuoksi niin lämmin, että perhoset ja pörriäisetkin taas kulkivat kukasta kukkaan.
  En ole talvettanut jättiverbenaa. Siemenestä kylvetytkin ovat edelleen minimaalisen kokoisia. Muistaakseni Tuplasti terapiaa -blogin Pirjo on talvettanut jättiverbenaa onnistuneesti. Siitä on ollut juttua hänen blogissaan.
  Leppoisaa vappua sinulle ja Nerolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jättiverbenan esikasvatus on niin hidasta, että ajattelin oikaista pistokkaiden avulla. Saa nähdä onnistuuko. Kiva kun välillä on lämmintä ja poutaa, pehtoori pääsee töihin.

   Poista
 3. Vähän harmittaa etten kokeillut talvettaa jättiverbenaa. En saanut sitä kylvetyksi sillä hukkasin ostamani siemenet. No ne löytyivät mutta sitten oli liian myöhäistä kylvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattipuutarhuriystäväni kasvatti viime vuonna komeita jättiverbenoita ja kesällä muutama kukoisti täällä. Nyt yritän hyödyntää samoja kasveja.

   Poista
 4. Oon sekä talavettanu että ottanu pistokkahia. Pistokkahat lähtöövät helaposti matkahan. Tänä keväänä tosin vasta kolomannella yrittämällä. No, ensimmääne yritys oli nii kuusattomahan aikahan ku helemikuun aluus. Iloosta vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että pistokaslisääminen onnistuu. Odotan hyvää verbenasatoa :)

   Poista
 5. Hyvin talvetettu jättiverbena.
  Onneksi kaikki on puutarhassa hyvin, pehtoorilla on maantasaisempi näkemys kuin Piialla, niin tulee tarkastettua tilanne kaikilta tasoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti verbena menestyy hyvän alun jälkeen. Pehtoorilla on silmää yksityiskohdille.

   Poista
 6. Iloista vappua!! Maineikas pehtoori siellä. (Melkein iskee pehtoorikateus!) Söpöjä kuvia ja mukavaa tekstiä. Samoissa puuhissa täällä; käyn vähintään joka toinen päivä kiertämässä puutarhan uudet kasvit läpi ja zoomaamassa miten ne ovat edistyneet. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Thilda! Mistään ei tulisi mitään ilman kunnon pehtooria. Kevätkierrokset ovat mielenkiintoisia, kasvien ylösnousemuksen seuraaminen on koukuttavaa.

   Poista
 7. Jättiverbena olis kyllä hankintalistalla. Hyvä tietää, että sen voi talvettaa kellarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenviljely on niin hidasta, että kannattaa talvettaa jos on sopivat tilat.

   Poista
 8. Pehtoori on taas näin keväällä ihan omassa elementissään ja valvonta on hyvää ja tarkkaa.♥
  Rehevän hyvälle näyttää kellarissa talvetetun jättiverbenan uusi kasvu.Minä olen talvettanut myös jättiverbenaa pimeässä kellarissa ja hyvon ovat talven kellarissa pärjänneet. Joku ruukku on ollut hyvinkin kuolleen näköinen ja silti sekin on aikaa myöden lähtenyt kasvuun.
  Enää minulla ei ole mahdollisuuttaa talvettaa kesäkodilla, pitäisi keksiä jokin muu paikka ja täältä läheltä.Tosin mikään ei minua estä edelleen olla "vuokralla" kesäkodin kellarilla, mutta matka sinne on liian pitkä.
  ...mutta sekin mahdollisuus pitänee vielä harkita.
  Nyt vain olisi toiveissa ilmojen lämpiäminen ja yöpakkaset pois.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori hoitaa työnsä viimeisen päälle.
   Kovin mieleisiltä eivät sääennusteet näytä, mutta tänään on hieno päivä, nautitaan siitä.

   Poista
 9. Pehtoori näyttää olevan hyvin tarkka! Ihana:)

  VastaaPoista
 10. Hieman tuima ilme pehtoorilla - ikään kuin kysyen, miksi häiritä kuvauksella kesken kierroksen?!

  Oi, mahtavaa, että olet saanut rokotuksen jo (huomasin edellisestä postauksesta). Parissa viikossa tulee jo hyvä rokotesuoja, joten eiköhän tästä omituisesta eristäytymisestä ihan pian päästä! Ja kevätkin tulee :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori on hyvin keskittynyt työtehtäviinsä.
   Toivottavasti rokote vapauttaa meidät eristäytymisestä. Aivan hirveän kulttuurinälän tämä aika on saanut aikaan.

   Poista
 11. Komea pehtoori! <3 Monin tavoin hyödyllinen kissa kun huolehtii kasvien hybinvoinnistakin! ;-)

  T: Mustien kissojen ystävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa on hyötyeläin ja musta on aina kaunis ja tyylikäs :-)

   Poista
 12. Nerolta näemmä hoituu puutarhahommatkin mallikkaasti! Jättiverbenasi on talvehtinut oikein hyvin. Minä olen syksyllä nostanut maasta ruukkuun muutaman yksilön ja saanut ne talvehtimaan, mutta vähän hitaasti ne aina lähtevät kasvuun. Ehkä niistä katkeilee liikaa juuria noston yhteydessä ja siksi ruukussa kasvatettu yksilö heräilee keväällä reippaammin. Talvettaminen kannattaa silti, sillä kesään mennessä vähän vaisumminkin kasvun alkuun lähtenyt kasvi saa vauhdista kiinni ja lopputulos on joka tapauksessa näyttävämpi ja kukinta aikaisempi kuin siemenistä kasvatettuna. Pistokaslisäystäkin olen onnistuneesti kokeillut. Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos verbenainfosta Minna. Selvästi hitaammin ja pienemmin lähtee kasvamaan maasta nostettu yksilö. Irtiottoshokki ilmeisesti heikentää kasvua.
   Nerolta hoituvat kaikki askareet ja aputassut ovatkin tarpeen kevätpuuhissa.

   Poista

Kiitos kommentista