23.6.2011

Akileijan lumo

Akileijan (Aquilegia) kukka on monimutkainen, kiinnostava ja lumoavan kaunis monine värimuunnoksineen. Minun pihallani niitä on hempeän vaaleanpunaisesta lähes mustaan, mutta kaikkiaan lajeja ja  värimuunnoksia on paljon. Akileija on kaunis kaikissa kasvun vaiheissa, aivan pienet punertavat alut keväällä, kauniin struktuurin muodostavat lehtiryppäät, kukinta ja siemenkodat myöhemmin syksyllä.

Akileijaa on paljon käytetty maalaustaiteessa. Uskonnollisessa taiteessa se on rauhankyyhkyn tai Pyhän Hengen symboli. Latinankielinen nimi Aquilegia tarkoittaa kotkaa,
ilmeisesti koska kukan yläosa muistuttaa kotkan kynsiä.

Albrecht Dürer: Akileija
Niin ja minulla on tänään ensimmäinen kesälomapäivä!
Hip hurraa!

2 kommenttia:

  1. Olipas mukavaa tietoa akileijasta! Meillä oli kotona aina akileijoja, ja olivat aina yhtä ja samaa väriä...vasta aikuisena näin, että niitähän voi olla vaikka minkä värisiä ja sen jälkeen olen pitänyt niistä. Onnea kesälomasta, minulla on vasta 11.7. Ja mukavaa juhannusta, pidä susta huolta!

    VastaaPoista
  2. vilukissi, mukavasti alkoi loma, päätin etten tänään tee mitään ja päätös on pitänyt hyvin. Toivottavasti heinäkuussa on jo hieman lämpimämpiä säitä kun pääset lomalle. Ja oikein rattoisaa juhannusta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista