30.8.2011

Liito-orava keittiössä

Shokkihoitoa aamuun; kun astuin keittiöön matolla lojui tämä. Ihmeen litteä vesimyyrä, ajattelin. Kaunis häntä sai katsomaan tarkemmin ja tajusin, että kyseessä on liito-orava (Pteromys volans). Eläin on 27 cm pitkä (häntineen) ja noin kymmenen senttiä leveä, joten ei ihan huomaamaton. Mitä se teki keittiössä? Kissa oli kuljettanut sen aamuyöllä ikkunasta. MUTTA, tämä ei ole kissan saalistama, vaan poikkeuksellisesti mirri toi kotiin jo pitkälle lahoamistilassa olevan raadon. Jostain se tiesi, että tälläinen harvinaisuus pitää viedä näytille. Suuret toukat nakersivat oravaparkaa niin että kuhina kävi, ikään kuin eläin olisi vielä hengittänyt. Vilkkaasti se sai kyydin pihalle. Ilmoitin asiasta paikalliselle ympäristökeskukselle. Olisin mieluummin nähnyt liito-oravan elävänä, ulkona omissa puuhissaan. En ole aiemmin tehnyt yhtään havaintoa pihapiirissä. Täytyypä tarkkaila näkyykö papanoita puiden juurilla.

Kissa ei yleensä koskaan koske raatoihin, saati että se raahaisi niitä kotiin ja vielä ikkunasta sisään. Mutta kai me olemme retkeilleet yhdessä niin paljon, että se ymmärsi oravan olevan kiinnostava. Jotenkin mystinen tapaus kaikkineen, vähän surullinen olo varjostaa kesän viimeisiä päiviä.

6 kommenttia:

 1. Voi miten surullinen kohtalo liito-oravalla.Onneksi kisuli toi sen kotiin, joten nyt tiedät, että niitä on teilläpäin. mahtavaa sinänsä, mutta harmi, että oli kuollut.
  Kerrohan jos papanoita löytyy.

  VastaaPoista
 2. Tuija, täytyypä olla tarkkana, jos vaikka bongaisi elävän yksilön. Papanat ovat erityistarkkailussa!

  VastaaPoista
 3. Mystinen juttu tosiaankin. Mielenkiintoinen, vaikka liito-oravan kohtalo olikin surullinen.

  VastaaPoista
 4. Paula, vieläkin mietin tapahtumaketjuja kuin salalapoliisi ikään. Keittiön matto on pesty, eikä kissa kerro mitään vaikka kuinka kuulustelen.

  VastaaPoista
 5. Jestas mikä kokemus ja mikä näky! Uskon, että olet puunaillut siellä nyt. Liito-oravia on paljon enemmän kuin uskotaankaan...ne eivät vain liikuskele päiväsaikaan ja kukas niitä hämärissä ja pimeässä enää näkiskään. Melkoinen kissa,kun toi näytille. Toki kissani söi aikonaan oravan niin, että jäi vain hätä jäljelle.

  VastaaPoista
 6. vilukissi, kissa olisi tosiaan pistänyt oravan poskeensa, jos olisi sen onnistunut saalistamaan. Mystisintä ehkä onkin se miten se ymmärsi, että kannattaa viedä raato näytille. Jos se joskus tuo hiiren tai myyrän sisään, se myös pistää sen poskeensa esiteltyään ensin saaliinsa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista