3.8.2011

Muodonmuutos

Kun kaikki oli vielä aivan alussa (5.6.) kasvimaa oli tämän näköinen.

Parin kuukauden kuluttua näyttää tältä. Satoa on korjattu jo runsaasti ja kaikki rehottaa rennosti. Hyötykasvit, kesäkukat ja perennat viihtyvät hyvin yhdessä. Vain rikkaruohoilta on tämä alue kielletty.

Kun olin korjannut sadon ja valmistanut virkistävää raparperi-inkiväärimehua ja -hilloa levitin raparperinlehdet  polulle rikkaruohoja torjumaan. Tuli hauska punainen matto!

Kurkkuyrtti on levinnyt joka puolelle. Poissaollessani se oli räjähtänyt kasvuun ja tukahdutti pienempiänsä, joten jouduin kitkemään sitä suuren kasan. Kasvi on hyödyllinen, sillä puutarhurin välttämättömät apulaiset; pörriäiset ja perhoset rakastavat sitä.Auringonkukka, eipä olisi uskonut, että siitä ruipelosta taimesta kasvaa tälläinen jättiläinen. Sen takana on upeaa joulunpunaista väriminttua, jonka sain ystävältä vaihdossa vaaleanpunaiseen. Edessä kasvaa syysleimua ja suopayrttiä ja vähän kaikkea.

Kavimaa on runsas ja ystävällinen, sen asukit rehottavat sulassa sovussa. Minun on hieman vaikea kestää suoria rivejä ja ruutukaavoja, vaikka sellainen täällä pohjalla onkin ja kylvökset on tehty tietysti riveihin. Itsekylväytyneet yrtit ja kukat kasvavat vähän siellä täällä ja meininki on huolettoman näköistä. Minä olen tämän maan diktaattori ja haluan  että kaikilla on hauskaa.

Kun laitoin penkin kasvimaan reunalle yllätti naapurin isäntä kysymällä; saanko tulla tähän joskus istuksimaan ja katselemaan tätä kaunista.

3 kommenttia:

  1. Ihastuttava paikka! Miten nuo raparperinlehdet olivat punaisia, onko niitäkin monta lajiketta vai ovatko vain alkukesästä vihreitä alapuolelta (mulla ei ole kasvimaata)ja vain loppukesästä punaisia? Oletko koskaan saanut kasvamaan viininpunaisia ja oikein tummanoransseja, lyhyehköjä auringonkukkia?

    VastaaPoista
  2. vilukissi, raparperinlehdet ovat kasvaessaan vihreitä, mutta leikkaamisen jälkeen ne muuttuvat parissa päivässä punaisiksi, jokin oksaalihappojuttu varmaan :) Kasvattamistani auringonkukista piti joidenkin olla matalia ja ruskeanpunaisia, mutta nyt kaikki ovat jo aika pitkiä. Kukkien väristä en vielä tiedä. Aikaisempina vuosina on kasvanut viininpunaisia ja tummanoranssejakin.

    VastaaPoista
  3. Ai niinkö niille lehdille käy, ei ole ihmekään, kun kuulemma raparperikiisselin kanssa pitää kuulemma juoda maitoa, hapon neutralisoimiseksi. Itse en ole saanut koskaan menestymään erikoisempia auringonkukkia. Ensi vuonna aion kokeilla uudelleen, koska nyt olen saanut pienen kukkapenkinkin!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista