16.7.2013

Rehevöityvää

Kasvimaalla tapahtuu kaiken aikaa. Runsas pari viikkoa sitten näytti tältä. Ja tuolta löytyy linkit aiempiin versioihin. Etualalla kukkii virmajuuren lisäksi suopayrtti, väriminttuja, päivänkakkara ja siankärsämö.
Olen jo paljon karsinutkin kasvustoja, jättimäisen lipstikan leikkasin alas ja kuritin harmaaminttua reilulla kädellä.

Sisääntulo, humala on kiivennyt porttiin ja ihan taustalla maa-artisokka kohoaa tiheänä kasvustona jo parin metrin korkeudessa.
Paratiisi tarjoaa jo paljon satoakin, kuten salaatteja, persiljaa, tilliä ja muita yrttejä, sipuleita, kaaleja....

Vaaleanpunainen väriminttu on perhosten ja pörriäisten suosiossa. Tätä on jaettu paljon uusiin koteihin ja huomenna lähtee taas jakopala ystävälle.

Värimintut kasvattavat kukkansa hauskasti kerroksiin.

Ruiskaunokki tuo myös väriä kasvimaalle. Se on mielestäni kaunis yhdistelmä kehäkukan kanssa.

Salaattifenkolit pulskistuvat.

Pensaspapu kukkii ja pieniä papujakin on alkanut jo kehittyä.

Krassi kuuluu kasvimaalle.

Samoin kuin samettikukat

ja kehäkukat.

Meillä tuulee reippaasti ja ilma on raikastunut hellepäivistä. Kaivattua sadetta ei ole kuulunut ja iltaisin vierähtää aika tovi kastelukannun kanssa. Perjantaina näkyy sääkartalla pisaroita, ehkä silloin saa taivaallista kastelua.

Mukavaa kesäviikkoa kaikille!

61 kommenttia:

 1. Täällä tuli hetki sitten taivaallista kastelua hetken. Olisko ollut minuutti. Ajattelin jo että tästäkö se taivas repes, mutta ei, loppui yhtä äkkiä kuin alkoikin. Ja tuuli kuivasi kaiken hetkessä

  Suloinentuo vaaleanpunainen minttu, moinen kelpais Lillaankin, tavallista punaista mulla on ja rrrrakastan sitä - melkein yhtä paljon kuin malvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viilenipä ilma nopeasti, puhdistin äsken mustikkasaalista portaalla ja palelin vaikka oli vedetty jo fliissit niskaan.
   Jos pääsen loppukesästä käymään Tampereella niin toimitan sinulle vaaleanpunaista väriminttua, jos en niin laitan postiin. Sopisi värinsä puolesta täydellisesti Lillaan.

   Poista
  2. En kiitä mutta kumarran :D

   Poista
  3. Palataan asiaan. Kumarra sitten kun sinulla on mintut käsissäsi :)

   Poista
 2. Työ tekijäänsä kiittää, näemmä runsain mitoin. Meillä ei kiitä, koska on niin saamaton tekijä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaalla palkitaan keväinen uurastus, nythän sitä on tarvinnut vain kastella. Jokunen rikkaruoho pitää kitkeä silloin tällöin.

   Poista
 3. Kasvimaasi on upea! Tuosta on syytä olla ylpeä, siis sekä sinun että Neron, joka pitää siitä huolta omalla tavallaan ;-)
  Fenkolit, maa-artisokat ja muut ovat huikean reheviä! Värimintuistasi olen kateellinen, minulla on hävinnyt kaksi juurikin ihanaa vaaleanpunaista. Yhtä vähän rumemman väristä yritän pitää hengissä, sitä pitää kastella taas tänään, kun se lurpottaa. Paikka lienee niille liian paahteinen ja kuiva, vaikka onkin savea - mutta näin kuivana maa muistuttaa ennemminkin betonia!
  Täällä satoi ihanasti aamulla, mutta se oli vain pintapuolista edes yhtä milliä ei kertynyt mittariin. Näyttää jo aika hälyttävältä tämä tilanne, kun sadetta ei vain ole kuulunut viikkokausiin. Tämän viikon ennusteessa on pieni tippa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, toivon tosiaan että se toteutuu ja mielellään vielä vähän runsaampanakin.
  Toivottavasti sinnekin sataa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaushetkellä Nerokin uurasti kasvimaalla, mutta sitä ei enää huomaa kasvillisuuden seasta. Tuossa vaaleanpunaisessa värimintussani on todella kaunis sävy, kaikki ihastuvat siihen. En ole kastellut niitä lainkaan, mutta hyvin ne ovat menestyneet. Värimintut kannattaa jakaa keväällä, sanoi Alan Titchmarsh. Jos ei jaa, kukkii yksi iso puska, jos jakaa kukkii niin monta isoa puskaa kuin oli jakotaimia. Toivon kunnon sadetta, joka kastelisi maat perusteellisesti, sadekautta en kuitenkaan haluaisi. Siitä sain viime kesänä tarpeekseni.

   Poista
  2. Jakaisin, jos maasta nousisi enemmän kuin yksi kituuttava verso :-D

   Poista
  3. No, siitä ei ole jaettavaksi, mutta kunhan se runsastuu niin sitten jako käyntiin :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, kasvimaa tarjoaa nautintoa silmille ja suulle.

   Poista
 5. Runsaalta ja rehevältä näyttää kasvimaallasi. Upeaa! Meilläkin tuulee ihan reippaasti ja raikkaasti. Taitaa olla tuulahdus syksyä jo ilmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri äsken ulkona istuskellessani ajattelin, että on jo vähän syksyistä. Mutta vielä on kesää paljon jäljellä.

   Poista
 6. Kauniit kuvat, krassi on niin ihana!! Väriminttu ei minulla tykännyt siirrosta, ei vielä yhtään kukkaa.
  Täälläkin pohjoistuuli tuivertaa oikein kunnolla, sadetta olisi luvassa torstaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole huomannut mintun loukkaantuneen siirrosta, hyvin se on lähtenyt aina kasvamaan. Kylmä tuuli viilensi ilman nopeasti, mutta tummat pilvet kaikkosivat.

   Poista
 7. Kauniita kuvia, sellaisia joissa kesä jatkuu ikuisesti. Voisin jäädä katselemaan tätä kauneutta vaikka koko päiväksi. Olet onnen-tyttö ja taitava puutarhuri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnentyttö olen, pitkä kokemus on tuonut ehkä vähän taitoakin, mutta aika paljon kasvimaalla on sattumanvaraista. Aina on jotakin satoa saanut kuitenkin korjata, sitä mikä ei menesty ei jäädä suremaan :)

   Poista
 8. Voi että miten ihanaa satoa olet saamassa.
  On siellä tomera, taitava ja ahkera emäntä
  puutarhuroimassa. Kateellinen olen, kun itse
  olen ollut niin saamaton.
  Meillä on ihanan tuulinen päivä. Sain sen verran aikaiseksi,
  että pöllytin työhuoneen kangaspinoja, tiivistelin läjiä ja
  sulloin kaapinovia kiinni. Valmiilla tuloksella en kyllä pääse
  vielä kehumaan, niin että hommiin käyköön tieni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt nostetaan puutarhurin palkkaa :) On kätevää kun on tori omassa pihassa.
   Sinähän olet saanut paljon aikaiseksi, minulla on sisähommat vähän retuperällä kun kaikki aika on mennyt ulkoleikeissä. Mustikoita pitää nyt yrittää poimia varastoon ennen kuin satokausi on ohi.

   Poista
 9. Meillä on tänään(kin) nautittu taivaallisesta kastelusta. Ja vieläpä melkein koko päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnelliset, meillä ei ole satanut kunnolla sitten alkukesän, pellot ovat janoisia. Toivottavasti ne saavat loppuviikosta virkistävän ja elvyttävän suihkun.

   Poista
 10. Näyttää mun silmissä nimenomaan paratiisilta :).
  Harmi, kun ruiskaunokkeja ei enää kasva teiden varsilla niinkuin ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on minun kesäparatiisini :) Harmi kun kuviin ei saa ääntä ja tuoksuja, kova pörinä ja ihana tuoksusinfonia kruunaa kokemuksen. Ruiskaunokit ovat tainneet siirtyä pelloilta ja teiden varsilta puutarhoihin. Ne eivä menesty tehoviljelyssä, eivätkä kestä rikkaruohomyrkkyjä, joilla pellot ruiskutetaan. Lupiinit ovat tainneet lisäksi vallata tienvieret niin, ettei muilla ole sinne asiaa.

   Poista
 11. Krassi on ihan must! Minusta se on ihastuttava vanhanajan kasvi, josta löytyy myös vienoa tuoksua ainakin iltaisin. Kuvasi krassista superupea!

  Ruiskaunokkia kasvoi ennen tehoviljelyä ja myrkytyksiä villinä pelloilla, nyt jos sitä haluaa, pitää hankkia kaupasta siemenet. Se on kaunista ja nostalgista kuten kehäkukkakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krassi kuuluu kesään, se kukkii pitkään ja sen tuoksu on ihanan kirpeä, samoin kuin kehänkukan. Lisäksi sitä voi syödä ja käyttää ruoan koristelussa. Jotkut säilövät krassin siemeniä kapristen tapaan, en ole koskaan kokeillut.
   Minäkin muistan vielä villejä ruiskaunokkeja, onneksi se on löytänyt paikkansa puutarhoissa, siihen liittyy paljon nostalgiaa, kuten sanoit.

   Poista
 12. Niin kaniita kuvia,ihan kuin itsekin kuljeksisin niiden keskellä.Aivan aistin niiden tuoksut ja pörriäisten,sirkkojen äänet.Kiitos kun jaat sen meille tänne koneen toiselle puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihanaa jos tunnelma välittyi kuvista. Tuollaista siellä juuri on, meheviä tuoksuja, sirinää ja pörinää, sammakon loikkia ja matojen mutinaa :) Joskus vain istun kaiken keskellä ja nautin.

   Poista
 13. Minäkin täällä kuolasin tuon vaaleanpunaisen mintun perään. Kaunis kuin mikä. Mutta niin on ihanan rehevää ja kukkeaa muutenkin, jää namut kirkkaasti kakkoseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle tulee minttua varmaan samalla kyydillä kuin naapuriinkin :)
   Vähän pelkäsin, että kasvimaasta tulee liian paahteinen ja tuulinen kun puita kaadettiin, mutta yllättävän rehevä se on vaikka on näin kuiva kesä. Olin ollut fiksu kun kasvatin noita korkeita asioita reunamille, ne estävät tuulia repimästä kullannuppujani.

   Poista
  2. Kiitos kyllä ja kyllä kiitos :)

   Poista
 14. Huokaus, miten kaunista :) Väriminttu, jonka sinulta sain, on hyvässä kasvussa mutta pahasti myöhässä. Sillä oli vieressä lipstikka, joka meinasi sen tukahduttaa. Nyt lipstikka on deletoitu, toivonmukaan lopullisesti ainakin se jättikoko...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin yksi varjoisammassa paikassa kasvava väriminttu tekee vasta nuppuja. Nämä ovat sitkeitä kasveja ja pärjäävät vähän kehnommissakin oloissa, luulisin :)

   Poista
 15. Onpas hyvännköistä ja rehevää! Muhkeat salaattifenkolit! Olet kyllä oikea viherpeukalo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukalo on lähinnä sinisenmusta mustikoiden jäljiltä :) Kasvimaa on lempilapseni ja sitä olen hoitanut rakkaudella.

   Poista
 16. Runsaalta ja rehevälta näyttää kasvimaasi.Vaaleanpunainen minttu on tosi kaunis:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden nihkeän kasvun jälkeen kasvimaa tuntuu erityisen runsaalta ja rehevältä.

   Poista
 17. Onpas siellä rehevää ja kaunista! Kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna kasvimaa osoittaa kiitollisuuttaan runsain mitoin. Mutta kyllä olen juossutkin kastelukannun kanssa :)

   Poista
 18. Upeat salaattifenkolit!
  Tänä kesänä kaikki on niin rehevää. Tuo väriminttu on myös kaunis:)
  Ihastuttavaa katsella näin upeaa puutarhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvimaa on pysäyttänyt jokaisen sen äärelle osuneen vierailijan, isännätkin ihastelevat ryytimaan rehevyyttä ja värikkyyttä.

   Poista
 19. Puutarhasi on oikea aarreaitta kukkineen ja vihanneksineen. Ulkona tuntuu nyt aika kolealta, kun tuulee navakasti ja kylmästi. Tuskin 20 asteen kesälämpöä voi kylmänä pitää, mutta edellisten päivien lämpöön verrattuna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aarreaitta kuvaa hyvin kasvimaata; sieltä löytyy vähän kaikkea. Maaseudun iloja sekin, että kovan tuulen vuoksi olimme taas pari tuntia ilman sähköjä. Onneksi tuuli on laantumaan päin. Mutta viileältä tosiaan tuntuu, outoa kun joutuu pukemaan vaatteita päälle :)

   Poista
 20. Kasvimaaltasi olen saanut idean, että ensi keväänä minun kannattaa esikasvattaa myös samettiruusua. Nyt kasvimaallani on kehäkukkaa ja muitakin kukkia mutta ei samettikukkaa.
  Onpa sinulla komeat salaattifenkolit. Minäkin kylvin niitä mutta suoraan maahan, yhteen viljelylaatikkoon kylvin pussillisen siemeniä. Olin hiukan pettynyt, kun ainoastaan kolme iti. Niistäkin kaksi on vielä pieniä ja vaivaisia mutta yksi on aika terhakka. Sinun fenkolisi ovat kuitenkin aivan eri luokkaa. Kiinnostaakin, miten olet niitä kasvattanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäväni esikasvatti samettiruusuja ja sanoi, että ne ovat todella helppoja ja kiitollisia. Taimet sain häneltä. Salattifenkolin taimet esikasvatti kylän puutarhuri. Ne kannattaa esikasvattaa tai ostaa taimet valmiina. Muuten suositellaan kylvettäväksi vasta juhannuksen jälkeen, sillä se tarvitsisi lyhyemmän päivän kuin meillä kesällä on. Tasainen kosteus on myös tärkeää, muuten kasvi saattaa ryhtyä kukkimaan

   Poista
  2. Kiitos neuvoista! Panen ensi kevättä varten korvan taakse, ettei fenkolia kannata kylvää itse vaan ostaa taimia. Samettiruusuja voin varmaan esikasvattaa.

   Poista
  3. Fenkolia voi toki itsekin kasvattaa, mutta se on aika hankala kuulemma. Ostotaimilla onnistuu varmemmin. Samettiruusut sen sijaan ovat kiitollisia kasvatettavia.

   Poista
 21. Minäkin ihailen salaattifenkolia, mahtavan kokoista! Rehevää on kasvusto kaikkialla puutarhassasi poutakesästä huolimatta.

  Jospa ne sateet sinnekin, meillä on sadellut ja lämpötila enaa vävän yli 10 astetta:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä kaikki on kasvanut hyvin ja sato on aikaisessa. Aloitin keväällä aikaisin, aurinkoa ja lämpöä on riittänyt ja keinokastelua. Mitäpä sitä kasvimaa voi muuta toivoa.
   Ilma viileni huomattavasti, tulin juuri kastelukierrokselta, sateita odottelen loppuviikosta.

   Poista
 22. Väriminttua :)
  Sitä minun oli jo vuosi sitten tarkoitus pihamaalle hankkia vaan eipä näy sitä vieläkään.
  Pitää kyllä asian kanssa nyt ryhdistäytyä.

  Mukavaa katseltavaa paratiisipuutarhan antimia.
  Täyttävää näin silmänruokanakin jo.

  Toivotaan sateita maillesi, jotta saat hetken huilin kastelutyöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värimintut ovat kiitollisia kukkijoita ja hyviä perhos/pörriäiskasveja. Silmänruokaa pitää olla, sitä voi nauttia koko päivän pulskistumatta :)

   Poista
 23. Ruiskaunokki pääsisi mielihyvin omaankin kukkapenkkiini! Kaunista.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruiskaunokki on helppo kylvää siemenistä. Siinä on tiettyä kaihoa :)

   Poista
 24. Kylläpä näyttää ihanalle kasvimaasi!
  Mukana myös paljon kukkivaa. Oikein hyvä:)
  ...Jos minulla joskus olisi paikkaa kasvimaalle saattaisin luoda jotain tähän tapaan..;)

  On sinulla ihanan inspiroiva blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos! Keväällä kun tuossa on paljas maapläntti on vaikea uskoa, että loppukesästä se on rehevä paratiisi. Vaikka kasvimaata hoidetaan kovasti, haluan, että se näyttää vähän puolivilliltä.

   Poista
 25. Hyvin viihtyvät kukkaset ja syötävätkin pihallasi.
  Upean rönsyäviä kuvia.

  VastaaPoista
 26. ihanan rehevää ja runsasta!
  Ilo seurata tällaista kasvitarhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaikka ryytimaa teettää paljon työtä on se myös rentoutumisen ja mielihyvän paikka.

   Poista
 27. Ihanan rehevää! Kaunista katseltavaa... Ajellaan reissusta kotiapäin ja tulee ikävä jo omaan puutarhaan kun katselee kuviasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkin aina jännittävää nähdä puutarha kun on ollut vähän aikaa pois. Silloin selvästi näkee, miten paljon lyhyessäkin ajassa ehtii tapahtua.

   Poista

Kiitos kommentista