14.11.2013

Hamsteri

Kuulun niihin ihmisiin, joilla pitää olla laarit täynnä satoa talven varalle. Ja liiterissä iso pino kuivia polttopuita.
Latva-artisokkani eivät toiveistani huolimatta ehtineet kukkia kesän aikana, mutta säästin kukinnot koristeeksi ja toivon, että kasvit selviävät talvesta. Yhden artisokan siirsin ruukkuun ja vein kellariin talvehtimaan. Osa tekee uusia lehtiä kasvimaalla.

Maa-artisokkia olen kuivannut ja tehnyt jauhetta, joka on hyvä makeutusaine esimerkiksi smoothieissa ja sitä voi lisätä melkein mihin tahansa ruokaan.

Maa-artisokkajauhetta, kuivattua lehtikaalia ja suppilovahveroita menossa hamsterin komeroon. Ostin keväällä Orakas kuivurin, se on osoittautunut hintansa arvoiseksi.
Sillä voi kuivata melkein mitä tahansa syötävää.

Aamupuuron kanssa on mukava nautiskella marjasaalista. Muutama pieni kurpitsakin on vielä käyttämättä niiden isojen lisäki ja kellarissa runsaasti juureksia, mehua ja hilloja. Minulla on taas menossa ruuhkaviikot, elämää deadlinella. Aina ei ehdi valmistaa edes ateriaa, joten näitä periodeja varten olen varautunut valmistamalla ruokaa pakastimeen, pitää syödä hyvin, että jaksaa. Hamstraatko sinä ruokatarpeita talven varalle?

Niin, ja Neron kanssa ollaan taas kavereita. Tilanne on rauhoittunut jo paljon ja prinssi viettää taas yöt sisällä.

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon piiriin Miia!
Kaikille maukasta loppuviikkoa!

40 kommenttia:

 1. Minä kans aikamoinen hamsteri :)
  Ihana kun Nero on taas oma suloinen prinssi ♥
  Iloista päivää teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muutkin hamstraavat talven varalle. Kissoilla tuntuu olevan oma psyykkinen elämänsä :)

   Poista
 2. Kyllä minäkin hamstraan. Säilöstä löytyy mm. marjoja, sieniä, omenoita, kurpitsaa ja chiliä.Tuo maa-artisokkien kuivaaminen oli minulle ihan uusi juttu!
  Kiva kuulla, että Nero on taas entisellään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelpaa talven tulla kun on herkut säilössä. Minäkin keksin kuivata maa-artisokkaa vasta nyt kun on kunnollinen kuivuri. Se on oikein hyvää ja täyteläisen makuista, lisäksi erittäin terveellistä. Monille sen sisältämä inuliini aiheuttaa vatsavaivoja, mikä johtuu siitä, että elimistö ei ole tottunut käsittelemään sitä. Siksi on hyvä nauttia herkkua pienissä erissä.

   Poista
 3. Hamsteri saa nautiskella talvella, kun on herkkuja säilössä. Nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On turvallinen olo kun on laarit täynnä.

   Poista
 4. Uusiksi meni... Eli hamstereiden sukua täälläkin. Mies kantaa sieniä, marjoja, veden viljaa ja riistaa. Minulle jää jatkojalostaminen.
  Komea on purkkirivistö, kuivuri on mainio apulainen!
  Hyvää torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minusta olisi ihanaa kun joku hoitaisi jatkojalostuksen :) varsinkin sieniaikaan. Tehokas kuivuri on ehdoton suurien saaliiden säilömisessä, pakastin on pullollaan enimmäkseen marjoja ja kuivatut tuottee säilyvät pitempään kuin pakastetut.

   Poista
 5. Hamstraan lähinnä marjoja, joita saan oman pihan herukoista ja mansikoista. Puna - musta ja valkoherukat, sekä mansikat ja mustikat ovat pakasteessa ja syön niitä joka aamu mieheni kera kaurapuuron kanssa. Pihallani kasvaa myös tyrniä, mutta vielä sato on ollut vaatimaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjat ovat aivan ehdoton lisä talven ruokavalioon, niitä hamstraan eniten, puutarhan pensaista ja metsästä poimin mustikoita ja vadelmia. Puolukoita ei meillä päin oikein kasva, mutta niitäkin on vähän pakastimessa. Tyrni on varsinainen terveyspommi.

   Poista
 6. Marjoja minullakin on pakastimessa -mutta vain kotisuomessa...täällä en uskalla ostaa kaupan marjoja, sillä sain kerran jo vatsataudin niistä.
  En ole kuullutkaan artisokkajauheesta -saakohan sitä myös valmiina luontaistuotekaupasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin sanotaan, että ulkomaiset pakastemarjat pitää kuumentaa ennen käyttöä. Ainakin ennen sai ostaa artisokkajauhetta luontaistuotekaupasta, siitä keksinkin tehdä jauhetta. Inuliini on hyväksi esimerkiksi diabeetikoille ja jauhetta käytetään myös makeutusaineena. Se ei ole kauhean makeaa, mutta esimerkiksi marjajuttuihin se antaa kivan täyteläisen ja hieman makean sävyn.

   Poista
 7. Mahtavia ideoita. Tuskin maltan odottaa ensi kevättä kun pääsen luomaan kummitustalon viljelmiä. Juuri tuollaisia säilömisideoita tarvitsen, sillä en ole varma saammeko maakellaria kunnostettua. Siellä tuntuu olevan aika kosteaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on maakellari, ne ovat kosteita paikkoja. Tuuletan kellarini kuivaksi aina keväisin kun pakkaset ovat ohi ja taas syksyllä kun on tarpeeksi viileää. Hyvin on toiminut. Kun muutin tänne kellarissa oli umpilahot puuhyllyköt, mutta vaihdoin ne metallisiin ja kalkitsin seinät. On hyvä myös tarkistaa, että ilmanvaihto toimii kunnolla. Oma sato tuo tyytyväisen olon :)

   Poista
 8. Hyvä, että teille on tullut sopu! Varastosi näyttävät hienoilta ja noilla pärjää varmasti pitkään. Taas on kesäinen aherrus saanut palkintonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkin Nero on vähän hermostunut, mutta sylissä on niin mukava köllötellä. Puutarhurilla on hyvä palkka :)

   Poista
 9. Mihin olet käyttänyt kuivattua lehtikaalia?
  Meillä on myös Orakas, loistava vehje, mutta saa vielä jonkun vuoden olla käytössä että maksaa itsensä takaisin. ;) Nyt taisi olla neljäs syksy kun on käytössä, aina muistuu mieleen operaatio mustikoiden kuivaus syksyltä 1... Orakas hurrutti vissiin neljättä päivää ennen kuin mustikat oli kuivia. Seuraavalla kerralla vähintään litistäisin jonkinlaiseksi ohueksi levyksi ensi töikseni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivattua lehtikaalia lisään moniin ruokiin, se on murskattuna hyvin kätevää, käy smoothiesta keittoihin, leipiin ja melkein mihin vain. Se on erityisen ravintorikas kasvi. Saattaa tulla kuivatuille mustikoille hintaa sähkölaskun muodossa :) Minulla oli aiemmin pieni ja halpa kuivuri, kyllä Orakkaalla tulee ihan toisenlaista laatua ja saa kuivattua paljon kerrallaan. Maa-artisokat veistelin raastimella ihan ohuiksi viipaleiksi ja ne kuivuvat nopeasti rapsakoiksi.

   Poista
 10. En tavoitellut kovin suurta satoa. Mustikoita olisin halunnut saada paljon enemmän kuin sain. Mutta silti pakastimet on täpö täynnä ja kellarissakin runsaasti tavaraa ynnä kaapissa kuivattua suppilovahveroa. Maa-artisokkien kohdalla kärsivällisyyteni alkoi herpaantua ja osa pääsi pehmenemään ja homehtumaan. Meinasi mennä hermo siihen mahdottoman vaivalloiseen kuorimiseen. Pakastimeen jäi kuitenkin hiukan, ja pari keittoa olen jo tehnyt. En tiennytkään, että maa-artisokkaakin voi kuivata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän kannata säilöä yli oman tarpeen, paitsi, että esimerkiksi kuivatut sienet ovat mukavia lahjoja antaa sellaisille, joilla ei ole varastoja. Kuorin maa-artisokat melko reilulla kädellä, aika nopeasti se käy. Parhaiten ne säilyvät maassa, minullakin on nyt ämpärillinen odottamassa kellarissa, kun ajattelin, että maa saattaa kohtapuoliin jäätyä. Ensimmäisen kerran kuivasin artisokkia, niistä tuli oikein hyviä.

   Poista
 11. Ihanaa että teillä on rauha maassa! Minä kävin sunnuntaina suppilovahveroita hakemassa, vielä sinne metsään niitä jäikin. Minä tykkään kuivata niitä, ovat helpommin käytettävissä kuin pakastetut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilanne on rauhoittunut, Nero on vielä vähän kireä, mutta ei kohdista ärtymystään minuun. Tosin emme ole liikuneet valjaissa, koska kissa tulee kiltisti kotiin yöksi. Kiva kuulla, että suppiksia vielä on. Kunhan kiireet hellittävät taidan vielä käydä metsässä kurkkaamassa. Kuivattuina sienet säilyvät parhaiten ja ovat monikäyttöisempiä.

   Poista
 12. Olet ihana hamsteri ja söpöt purkit.
  Haluaisin olla enempi hamsteri....ehkäpä joku päivä näin on kun nyt vasta alan tajuta että meillä on oma koti ja perunamaa ( siis kasvi-,yrttimaa) ja saa tehdä mitä haluaa kysymättä keneltäkään lupaa ( kaksi kesäähän tässä on jo oltu ).
  Minullakin on ollut tuota apila - sarjaa; mihin lue kadonnut muuttojen ja elämänmuutosten vuoksi. Vähän harmi, se on viehättävä sarja.
  Hienoa, Nero is back ! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hamsterilla on turvattu talvi :)
   Apilat löytyivät kerran kirpparilta ihan pilkkahinnalla. Ostin ahneuksissani yli oman tarpeen :)

   Poista
 13. ...ja samanlainen emalikulho täälläkin ja sitten mulla on myös sellanen pikkuriikkinen kulho...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo emalikulhot ovat söpöjä, ennen niitä sai kirpparilta pilkkahinnalla, nykyisin ne taitavat olla muotia, sillä ovat muuttuneet arvokkaiksi.

   Poista
 14. Pakastin on täynnä marjoja - ja kyllä minä niitä syönkin!
  Yks ihana lukija on nyt kaksi kertää pistänyt rahtina puolukat pohjosista, ja nams ne maistuu, muut marjat on jääneet vähän vähemmälle käytölle. Kuivattuja sieniä säästelen ja omppuloisia joku älypää olis voinut vaikka kuivatakin kun olis malttanut, nyt ne meni parempiin suihin :)
  Että jotain sentään !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjoja pitää olla, niiden syöminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin :) Niin herkullisia ja terveellisiä. Meillä kotona oli aina laarit täynnä kaikenlaista ja metsästä haettiin riistaa ja järvestä kalaa vuoden ympäri, sieltä kai periytyy nämä hamsterin tavat.

   Poista
 15. Kyllä, minäkin olen melkoinen hamsteri :)

  Voi Neroa, onneksi välit ovat taas jo paremmassa kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että sinussa elää pieni hamsteri, muistan niitä valtavia pakastettuja marjamääriä :) Nero köllöttelee tuolla omalla paikalla ja kaikki on hyvin.

   Poista
 16. Tuollaiset ruokavarastot toisivat kyllä turvallisen olon näin talvea odotellessa. Jonkun verran marjoja ja pakastettuja yrttejä on minullakin varastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienikin omavara ilahdutta, esimerkiksi itse kuivatut yrtit. Ne vain ovat niin paljon paremman makuisia.

   Poista
 17. Ooh, maa-artisokkajauhetta! Eksoottista! Deadlinea siellä ja dealinea täällä :) Ruokaa ei kylläkään ole kukaan tehnyt pakkaseen valmiiksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oppinut varautumaan kiireisiin aikoihin kun olen myös työpaikkaruokalani kokki :)
   Kätevää kun saa kunnon ruokaa vaikkei ehdikään kokkailemaan.

   Poista
 18. KYLLÄ hamstraan talven, ydinvoimalaonnettomuuden, sähköpulan ja sodan varalta :)
  Maa-artisokka on mahtava, terveelliinen inuliineineen (vai mitä ne on) kaikkineen päivineen, mut en o kasvattanu kun on niin hankalan muhkurainen, mutta tuohan on hyvä konsti tuo kuivaaminen ja jauhaminen. onks työläs? miten sen teet?
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläköön hamsterit! Maa-artisokka on ensinnäkin erittäin helposti kasvatettava monivuotinen kasvi. Kuorin maa-artisokat ja usko vain kun niitä kuorii kymmeniä niin oppii ronskit otteet eikä muhkuraisuus haitta. Sitten viipaloin ne hyvin ohuiksi käsiraastimen viipalointi sivulla ja kuivasin. Kuivana laitoin ne purkkiin ja jauhoin ihan vain sauvasekoittimella pieneksi. Minusta homma on ihan helppoa.

   Poista
 19. On se niin hienoa ottaa omasta varastosta, tietää, mitä suuhunsa laittaa ja maku on paras mahdollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin täällä maalla, missä kaupat ovat kaukana on jonkin asteinen omavaraisuus suurenmoinen asia. Ja mikä siinä onkaan kun ne omat tuotteet maistuvat niin paljon paremmilta.

   Poista
 20. Löysin vasta blogiisi, paljon mielenkiintoista katsottavaa ja luettavaa!
  Kyllä hamstraan, mikään ei hivele syksyllä sielua ja silmiä enenpää kuin ne purkkirivit :)
  Hilloja (puuron päälle) tykkään erityisesti tehdä, kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä.
  Kuivuri on ollut harkinnassa jonkin aikaa ja kerään ja kuuntelen niistä kokemuksia.
  Antaa vaan talven tulla, olen varautunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Autuaan olon piiriin! Purkkirivistöt tuovat tyytyväisen ja turvallisen olon. Omat hillot ja marjat puuron päällä maistuvat parhaalta. Kuivuri on minusta mainio kapine, varsinkin jos se on kyllin tehokas. Paljon tavaraa saa kuivattuna mahtumaan pieneen tilaan ja kuivattu saalis säilyy pitkään hyvänä. Ravintoarvotkin jäävät hyvin talteen kuivatessa. Hamstereille talvi on tervetullut :)

   Poista

Kiitos kommentista