18.6.2014

Itku pitkästä ilosta

Sunnuntaina skoolasimme puutarhassa komealle rhodolle. Aurinko paistoi ja pöytään oli katettu raparperipiiraakkaa. Tunnelma oli kepeä, puutarhahaaveilua ja kesäsuunnitelmia. Ihailimme rhodoa läheltä ja kaukaa.

Maanantaina oli kylmä ja satoi rakeita. Tiistaina oli kylmempi, tuuli yltyi myrskyksi, satoi vuoroin lunta ja vuoroin rakeita. Rhodon alusta on täynnä varisseita kukkia.
Kylällä kerrottiin, että aamuyöstä oli ollut vain yksi lämpöaste mittarissa. Basilika paleltui vaikka se oli korkealla seinän vieressä. Kasvimaalle nousi taas telttakylä, toivottavasti mikään ei ehtinyt vilustua liikaa ja taimet selviytyvät harsojen alla. Kasvu on minimaalista näissä lämpötiloissa. Eläinten poikaset säälittävät, pienokaisilla on märkää ja kylmää. Vaikuttaa ihan siltä, että juhannusta vietetään sisätiloissa takkatulen loisteessa.

48 kommenttia:

  1. Noin upean rhodon vuoksi kannattaa skoolattakkin. Mulla ovat taas kasvit mökillä oman onnensa nojassa, mutta hyvin selvisivät keväälläkin, vaikka välillä osa mesivartisemmista lurpsahti. Hyvää Juhannusta teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yllätävän hyvin kasvit ovat pärjänneet, mutta ihan pienet taimet ovat vaarassa. Tomaatit raahasin kuistille ja näyttää siltä, että ne kannattaa kasvattaa siellä koko kesän ajan.

      Poista
  2. Juhannusviikolla halla. Ei kyllä ole toivottavaa. Onneksi ehdit laittaa telttakylää pystyyn. Minullakin jotkut kasvit ehkä ovat mennyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpötilan lasku tähän aikaan on epämiellyttävä yllätys. Kasvu on ollut etuajassa, mutta nyt tulee takapakkia.

      Poista
  3. Niin tuo henkilökunta meinaa, että ei lähdetä mökille juhannukseksi :-( Siellä kuulemma vain paleltaisi, mutta onhan meillä paksu turkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhannusuinnit taitavat nyt jäädä, sauna kuumaksi ja sitten takkatulen ääreen. Eihän tuolla viileässä kissakaan viihdy.

      Poista
  4. Kyllä on kaunis tuo rhodon,kylmää on ollut kaikkia on yritetty peitellä etteivät paleltuisi,ihmeellistä juhannus aikaa::)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toppatakit esiin niin tarkenee lavatansseissa. Sekin on tullut koettua, ei tämä ole ensimmäinen kylmä juhannus, mutta onneksi näitä ei ole usein.

      Poista
  5. Jotain niin upeaa tuossa alemmassa kuvassa. kukkiva pensas ja ripaus lunta... Ei ihan tavallinen kuva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sankka lumisade näytti eksoottiselta ja samalla tyrmistyttävältä.

      Poista
  6. Ei tunnu hyvältä tämä saa tähän aikaan vuodesta. Hallaharsoja meilläkin on viritelty sinne sun tänne. Just kun on eka kesä, kun olen enemmän innostunut pihaa laittamaan ja istuttamaan uutta :( Rhodo on kyllä hieno ja eka kuva hurmaava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi vanhemmat kasvit selviytyvät hyvin, uudet taimet ovat karaistumattomia ja ne voivat saada shokin. Kylmälle herkimmät eivät selviä ilman suojaa. Rhodo on edelleen komea vaikka sitä on viime aikoina koeteltu.

      Poista
  7. Rhodolle kannattaakin skoolailla! Kevyen kesäjuoman sijaan lasiin kyllä kannattaisi laittaa vaikka mausteista kuumaa marjamehua. Näillä keleillä hyvä juoma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntaina vielä maistui kylmä kuohuva, nyt tarttuu mieluummin teelasiin :) Mutta ken haluaa juhannuksena skoolata kuplivalla, voi kätevästi jäähdyttää juomansa hangessa :D

      Poista
  8. Juhannusviikolla on oma nimensäkin liittyen juuri hallaana, jota vielä tähän vuoden aikaan voi ollaa. Vai olenko nyt nähnyt vaan unta asiasta, koska olen viime päivinä tutkinut tiiviisti kuukalenteria. Tänään on suuri rikkakasvien kitkentäpäivä..ja tuonne märkään ja kylmääkö on lähdettävä !
    Skoolataan lämpimällä mehulla parempien ilmojen toivossa ! Skool !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Skool vaan sinnekin! Nyt taitavat rikkakasvit olla heikoilla, mutta ulkona synkistyy siihen malliin, ettei tee mieli kitkemispuuhiin. Katselin pitkäaikaissääennusteita eikä kesä näytä kovin lupaavalta, vain jonkun kerran mittarilukema on asteen verran yli 20. En kaipaa helteitä, mutta kasvu tarvitsee lämpöä. Taidan keiltellä lopuista raparpereistä mehua inkiväärin kanssa puuhellalla, tulee lämpöä tupaan.

      Poista
  9. Nää kelien vaihtelut on ihan hanurista sanon minä.
    Olis kohtuullista, että kun täällä pimeässä pohjolassa eletään, niin edes kesällä olis oikeasti kesä.

    Toivotaan, että kasvit selviytyvät. Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos samoin! Tuntuu kuin leuto talvi jatkuisi, nyt vain vihreämpänä. No, eipä ole hyttysistä kiusaa näillä keleillä :)

      Poista
  10. Toivottavasti kasvisi selviytyvät! Suomen kesä osaa olla välillä ankarampi kuin talvi monessa muussa maassa. Meilläkin piti eilen lämmittää takkaa, kun talo kylmeni aika kalseaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen juuri totesin, että se hyöty mikä tuli leutona talvena lämmityskustannuksissa mitätöityy kesän lämmityksessä. Ikinä ennen en ole joutunut lämmittämään taloa juhannuksena. Alkaa jo pelottaa, että ennustukset ilmastonmuutoksen aiheuttamista kylmistä kesistä toteutuvat.

      Poista
  11. Todella harmi, että upeasti kukkiva rodo pudotti kukkansa. Samoin meillä kukinta jäi melko lyhyeksi rankkojen sadekuurojen tehdessä tehtävänsä. Mitä onkaan säiden osalta vielä tulossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi rhodossa oli niin paljon kukkia, että se on riipimisestä huolimatta vielä näyttävä. Nyt paistaa aurinko ja kun hellassa palaa lämmittävä tuli on sisätiloissa ihan mukavaa :)

      Poista
  12. Väittivät eilen, että olisi ollut viikon kylmin päivä. Toiveita lämpimämmästä siis on. Laitan kohta takkaan tulen, enkä mene puutarhaan kuvaamaan, kuten oli tarkoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringon pilkahdettua lähdin ulos kitkemishommiin (ja hakemaan lisää polttopuita), siellä olikin ilokseni yllättävän lämmin. Alkoi taas näyttää harmaalta, joten kipaisin sisään sateen alta. Toivottavasti kylmin on ohi ja niille, joilla on juhannuksena juhlia olisi edes pouta ja siedettävät lämpötilat.

      Poista
  13. Kertakaikkisen kamala ilma. Vaikka ei sada mitään, niin ei näin kalseaa saisi olla. Tuntuu, että kesä livahtaa...ohitse. Mukavaa juhannusta sinne, sateen sattuessa vaikka sitten sateessa ja Luppakorva-Nerollekin terveiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitämme molemmat! Olipa lyhyt kesä! No kyllä ne lämpötilat vielä nousevatkin, toivottavasti.

      Poista
  14. Juu, koleaa on täälläkin ollut ja pönttöuunissa poltettu tulia joka päivä...alkoikin tehdä mieli raparperipiirakkaa! Kiitti vinkistä, täytyy leipoa juhannukseksi :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on raparperipiirakan aikaa, se on kotoisa herkku. Onneksi on uunit.

      Poista
  15. Viileäksi vetää, toivotaan että juhannuksena ei kuitenkaan sataisi. Takkatuli kuulostaa hyvältä. Ja juhannussauna lämmittää jos aurinko ei sitä tee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saunan varaan täälläkin lasketaan :) Se on melko taattua lämpöä. Toivotaan sateetonta keskikesän juhlaa.

      Poista
  16. Merkillistä "kesä"säätä :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtelua ei ole puuttunut kesäsäästä, vähän paremmin ennakoitava sää olisi helpompi puutarhurin kannalta. Nyt mennään laidasta laitaan.

      Poista
  17. Meillä sade teki källit suviruusulle. Juhannusruusussa terälehdet ovat pysyneet.

    Kamala on sää. Toisessa blogissa suunnittelin juhannuksen juhla-asuksi pilkkihaalaria.

    Ihastuttavaa keskikesän juhlaa joka tapauksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pilkkihaalari taitaa olla ihan passeli juhannusasu :) Nautitaan kesän kohokohdasta säästä riippumatta.

      Poista
  18. Voi murhetta rhodojen vuoksi, ne ovat niin kauniita. Oikukas on tämä Suomen sää ! Hyvää juhannusta , sataa tai paistaa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On sääli että kukkia noin riepoteltiin, muutenkin rhodon kukinta on aika lyhyt. Mutta onneksi sen loistosta ehdittiin nauttiakin.

      Poista
  19. Lumetonta juhannusta sinulle (ja minulle) toivon :). Tuo ensimmäinen valokuva on merkillisen kaunis :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan ettei tarvitse järjestää juhannushiihtoja :) Toissa kesä oli kolea ja märkä, en haluaisi näin pian uusintaa.

      Poista
  20. Kauneus on katoavaista. Meilläkin rhodojen ja juhannusruusujen terälehdet ovat jo maassa. Mutta onneksi on vasta kohta juhannus ja kesää vielä edessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesää on vielä edessä, mutta helteiltä taidamme välttyä. Monet kasvit selvisivät uskomattoman hyvin raekuuroista, mutta moni menetti kukkansa.

      Poista
  21. Meillä maalla ei ole ollut ihan yhtä kylmää ainakaan vielä. Mutta koleaa kuitenkin. Ja tuulista, karmea tuuli on tuivertanut.
    Voi rodoasi. Ihan harmittaa. Sitä paitsi ei se ilokaan vielä kovin pitkä ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin näyttää jo vähän lämpimämmältä, lumisateen uhkaa ei enää taida olla.
      Sääli rhodoa, mutta kyllä siinä on vielä vähän kukkia ja se ehti saada paljon ihailua osakseen.

      Poista
  22. Minulla on hallaharson alla olleet nyt ruusupapu, krassi ja tuoksuherne. Nyt Lumimies sanoi, että 'enää ei tule niin kylmiä öitä', Uskoin ja otin harsot pois. Palelen kyllä koko ajan, joten tänään oli leivarissa tulet ja vieläkin on villasukat jalassa.

    Tuo eka kuva on kuin kesä! Kanista juhannusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Leena! Ruusupapu, krassi ja tuoksuherneet pärjäävät täällä nyt ilman harsoa. Jätin harsot vielä hyötykasvien päälle, ne edistävät kasvua viileässä. Villasukissa täälläkin hissutellaan ja tulet palavat uunissa.

      Poista
  23. Uskomaton kesä meillä. Harmi.
    Ihanaa Juhannusta sinulle ja pikkusuojateille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytyy luottaa, että kesä suo vielä lempeämpiäkin säitä.

      Poista
  24. Käväisin tänään mökillä leikkaamassa nurmikot. Ei tehnyt ollenkaan mieli jäädä mökille värjöttelemään, vaikka tänään oli sentään 16 astetta plussan puolella. Kesä takaisin ja heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, kesä takaisin, ei täältä noin vain karata. Tänään on sentään ollut jo lämpöasteita, mutta sade saa aikaan kalsan tunteen.

      Poista

Kiitos kommentista