26.6.2014

Vierailu haaremissa, käyp katteeksi

Kasvimaani kaipasi katetta, varsinkin mansikoille ja salaateille halusin kunnon pedit, että pysyvät puhtaana. Yleensä olen käyttänyt ruohosilppua, jota saan nurmikon leikkuusta. Näin kosteassa säässä ruoho kuitenkin alkaa helposti homehtua. Kyselin olkia, mutta meidän kylältä niitä ei löytynyt. Oli lähdettävä merta edemmäs kalaan.
Lassilan luomutila Tuusulassa myy luomuolkea pienissä paaleissa, suuntasin sinne.

Jouduin keskelle maalaisidylliä. Astuessani autosta minut vastaanotti kissanpentu. Kun hain olkia tallin ylisiltä makoili äitikissa oljissa tyytyväisenä saamastaan lepohetkestä lasten ulkoillessa.

Takapihalta aukeaa huikea näkymä lintuja kuhisevan kosteikon yli Tuusulanjärvelle.

Tilalla on kotieläinpiha Kanojen maailma. Siellä voi tutustua monenlaisiin kanarotuihin, lapset (ja aikuisetkin) voivat syöttää rouville voikukkaa ja apilaa, suosio on taattu. Myös kaneja oli yhdessä häkissä, niillä oli hienot maanalaiset luolastot. Tila on hyvä retkipaikka ja grillitalokin löytyy, jota voi vuokrata vaikka synttärijuhliin tai muihin kekkereihin.

Haaremin isäntä.
Tilan puodista ostin täysjyvävehnäjauhoja ja kananmunia. Sieltä saa ostaa myös herneitä, härkäpapuja, erilaisia jauhoja ja ryynejä mm. sekä myöhemmin kesällä monenlaista satoa. Arja-emäntä jutteli mukavia kun nautiskelin kahvikuppostani pihalla.

Kanoja on muuten aika vaikea kuvata, ne eivät ole hetkeäkään paikallaan, paitsi torkkuessaan.

Ruskea silkkikana Tiibetistä.

En tiedä mitä rotua tämä hienostunut mustavalkoinen tipu edusti.



Musta on aina tyylikäs. Kanojen touhuja olisi jaksanut seurata vaikka kuinka kauan.

 Ja kyllä olki käyp katteeksi.

Korjasin raparperisadon. Raparperinlehdet ovat myös ovallisia katteena. Katoin niillä kasvimaan käytäviä.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, Marliska ja Jonna!
Eikös tunnukin jo hieman kesäisemältä?

61 kommenttia:

  1. Näyttää kivalta paikalta. Onpas hauskan näköisiä kanoja, etenkin tuo ruskea silkkikana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä oli monia muitakin erikoisia rotuja, mutta kaikista en onnistunut saamaan kuvaa. Kiva paikka luomuhankinnoille ja kanatarkkailuun.

      Poista
  2. Hassun näköinen tuo tiibetiläinen silkkikana. Eilen me etsittiin iltapäivällä jo varjoa pihalta pitkästä pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nerokin nukkuu aurinkovarjon alla se tarkeni olla yön töissä pitkästä aikaa.

      Poista
  3. Kanat ovat hauskoja seurattavia, minullakin oli vuosia sitten erirotuisia pihalla kuopsuttelemassa. Tuo mustavalkoinen voisi olla maran-rotua, meillä oli sellainen ja sen nimi oli tietysti Mara.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on ollut oma kotieläinpiha. Kanat ovat hauskoja ja hyödyllisiä kotieläimiä. Maralla on hyvin ylhäinen ilme :).
      Naapurin mökkiläinen tarjosi minulle yhtenä syksynä kukkoa ja kanaa, mutten uskaltanut ottaa niitä, olisi pitänyt olla hyvä talvisuoja valmiina.

      Poista
  4. Voi mitä komistuksia! Vai voiks kanoista(kin) sanoa niin :D

    Oli ihana herätä aamulla auringonpaisteeseen, tosin pistin vaan takan päälle alhaalla ja kömmin takaisin untuviin - ja nukahdin tyytyväisenä vielä tunniksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanasta ei tule mieleen adjektiivi kaunis, mutta komeita ne kyllä ovat.
      Ulkona näyttää jo ihan kesäiseltä, hip hurraa!

      Poista
  5. Kiva paikka, tuollaisesta en ole tiennytkään, vaikka Tuusula kovin tuttu paikka onkin. Toivottavasti nämä kauniit säät jatkuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poikkeapa joskus tilalle, sieltä saa herkkuja ja pääsee katselemaan kanoja ja ankkojakin siellä taisi olla.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Ja niitä oli paljon kuopsuttelemassa ulkona.

      Poista
  7. Voi tuota ekaa kuvaa kanasta....tosi hieno...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin kanoja kuvataan edestä päin, usemmiten profiilista :)

      Poista
  8. Niin totinen tuijotus tuossa ekassa kuvassa. Vaikka eikös kaikki kanat ole aina totisia, ei kai niillä oikein ilmeitä ole?

    Suosikkini on tuo tiibetiläinen : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne ovat aika vakavaa porukkaa :)
      Tiibetiläisiä oli kukko ja kana, mutta kukosta en onnistunut saamaan kuvaa.

      Poista
  9. En tiennytkään että kanoja on noin monen näköistä, hienoja rouvia ja hurjan näköisempiäkin . Varmaan tosi mukava vierailupaikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla oli suuri määrä eri rotuja mm. Kiinasta ja Japanista. Ne puhuivat selvästi eri kieliäkin :)

      Poista
  10. Nämä ovat ihan uskomattomia! R. tosissaan ehdotti mielle omaa pienkanalaa, minä en vielä lämmennyt, vaikka kanoista pidänkin. Tuollaisia värillisiä minäkin tahtoisin.

    Huimaa, miten kaunis kissa...raidat menevät kuin unelmaa ja tuo kaunis väri, mikä se liekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tuli mieliteko omiin munijoihin. Mutta lähelläni on luomutila, mistä saa tuoreita munia, siellä kanat liikkuvat vapaasti pihapiirissä. Voin käydä katselemassa kanoja ja hakemassa munia, mutta olen vapaa niiden hoidosta.
      Kuvan kissanpentu jää kuulemma taloon emon seuraksi vaikka ottajia tuolle varmaan löytyisi.

      Poista
  11. Vastaukset
    1. Vierailu tuolla nosti huomattavast sateen madaltamaa mielialaani.

      Poista
  12. Voi mitä ihanuuksia! Miten paljon erilaisia, upeita kanoja! Hieno paikka ja sait hyvät katteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on katetta ja säästyn loppukesän kitkemishommilta ja kastelussakin pääsee vähemmällä jos tulee hellejakso. Varmaan olkipeitto vähän lämmittääkin näillä keleillä :)

      Poista
  13. Kiitos kuvista. Olenkin nyt Tuusulaan muuttaneena miettinyt että pitäisi mennä käymään tuolla. Kanat on harkinnassa ja tuolta kai saisi kesäkanoja vuokralle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mene ihmeessä käymään, sehän sinun lähikauppasi :)
      Kanavuokrauksesta en osaa sanoa, mutta kysymällä se selviää. Ainakin pääsee katsomaan kanojen elämää ja kyllä minäkin taisin saada jonkinlaisen kanakuumeen.

      Poista
  14. Kivoja kuvia :) Täällä yksi kanafarmari suosittelee rohkeasti ottamaan kanoja, jos ylipäänsä eläinten hoitamisesta pitää ja niiden seurassa viihtyy :) Kanat ovat moneen muuhun lemmikkiin verrattuna yllättävän helppohoitoisia, mutta talvipaikka pitää tietysti olla mietittynä, jos ei kotona ole talviasuttavaa kanalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt menee vahvasti harkintaan kanalapuoli. Ei pelkästään munien vuoksi, niitähän saa helposti, mutta kanat ovat niin viehkeitä eläimiä. Seikkailin jo netin kanasivustoilla. Talvisuoja mietityttää, meillähän on vanha navetta ja muitakin ulkotiloja, niistä voisi ehkä kunnostaa kanalan. Hirsinavetta on maapohjainen ja hyvin kylmä paikka, lisäksi se pitäisi eristää jotenkin jyrsijöiltä. Mietitään.

      Poista
  15. Ihana paikka! Kanat vaikuttavat varsin luonteikkailta otuksilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinainen idylli. Kanat ovat erittäin sympaattisia eläimiä, taisin menettää sydämeni niille.

      Poista
  16. Kanat ovat symppiksiä. Jos asuisin maalla, niin aika varmasti muutama kuopsuttelisi pihalla...:) Ihanat kuvat!! Lämpöistä kanakuumetta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanat kyllä sopisivat tälläiselle koti-ihmiselle. Olisi se somaa niitä seurailla. Kanakuume on iskenyt ennenkin, mutta ei ole vielä päässyt kroonistumaan :)

      Poista
  17. Psst. Onko sinulla kommenttien hyväksyntä käytössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikun ongelma on täällä päässä! Hieno paikka, upeat kuvat olet taas ottanut. Kanakuumetta on meilläkin, paikkakin olisi jo valmiina. Täytyy ensin hoitaa kunnialla nämä vasta tulleet kesälapset. Ehkä sitten ensi kesänä...

      Poista
    2. Tutkiskelin kananhoitoa ja ne tosiaan tuntuvat olevan paljon helppohoitoisempia kuin luulin. Teillä kyllä pitäisi ehdottomasti olla kanoja. Kesälapset tuovat varmasti paljon iloa (nyt iski vielä lammaskuumekin).

      Poista
  18. On siinä tosiaan monennäköistä kanaa! Hauskoja olisivat tuommoiset kotkottajat, mutta minnepä ne laittaisi sitten talveksi? Mitä muuten teit raparpereista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi olla leasing-kanoja, jotka voi palauttaa kotiin talveksi. Raparperista olen tehnyt taas mehua inkiväärin kanssa, likööriä, joka valmistuu jouluksi ja hilloa.

      Poista
    2. Meinasinkin kysyä mitä teit raparperistä mutta mama ehti ensin. Olisiko sinulla jotain kivaa hillo/säilykeohjetta meille muillekin jaettavaksi? Minä aion nyt ottaa hyötykäyttöön nuo raparperin lehdet, kiitos vinkistä!

      Poista
    3. Voisin laittaa seuraavaan postaukseen joitain reseptintapaisia, joita itse käytän. Raparperi kannattaa korjata talven varalle, uudesta sadosta voi taas tehdä piirakoita ja kiisseleitä kesän mittaan.

      Poista
  19. Onpas monenlaisia kanoja. Silkkikanalla on mainio hiustupsu päälaellaan. Enpä tiennytkään tuollaisesta paikasta, vaikka Tuusulassa tulee usein pikkuveljen luona käytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuonne voit tehdä retken vaikka Siirin kanssa. Tilalla oli myös valkoinen silkkikana, näytti aivan kuin sillä olisi ollut turkishattu päässä :)

      Poista
  20. Kiitos vinkistä! Myös raparperin lehdistä. meinasin heittää kompostiin, mutta katankin niillä kasvimaan käytävät joita on mahdoton kitkeä haraten ainaisen sateen takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperin lehti on erinomainen kate, joka maatuu lopulta paikalleen. Sitäpaitsi se on kaunis, käytävät muuttuvat pian kirkkaan punaisiksi :)

      Poista
  21. Aina kun pyöräilen Lassilan tilan ohi, ajattelen, että vois käydä ostamassa kanan ja laittaa siihen pyörän etukoriin.;) Noista monista komeista olis kyllä vaikea valita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valinnanvaikeus voisi tulla. Olisipa kiva nähdä kun viiletät kana etukorissa :D

      Poista
  22. Rupesi melkein tekemään mieli pihalla tepastelevia kanoja. Sasikohan sellaisia pitää Suomessa omakotitalon pihalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanoja voi pitää taajamassakin, täytyy kuitenkin rekisteröityä kanankasvattajaksi ja tehdä ilmoitus kunnan terveystarkastajalle. Munat omasta pihasta, eikös olisi luksusta.

      Poista
  23. Oi mikä paikka! Upeat maisemat ja kauniit asukit :)

    VastaaPoista
  24. Mustavalkoinen tipu on tietysti dalmatiankana ;) Kivan kuuloinen paikka ja voi miten tuo kisuli on söpö <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tietysti, ihan selvästi dalmatilalainen :)
      Kisu oli supersöpö, onneksi kaikki kaksi pentua oli jo varattu :)

      Poista
  25. Hurmaavaa kanaväkeä! Olkikate olisikin hyvää kasvimaalla nyt, kun ruohokate tuppaa tosiaan haisemaan aika tavalla näin märällä ja kylmällä ilmalla. Itse olen myös tykästynyt kateviljelyyn kasvimaalla- kaikki on jotenkin siistimpää kun multa ei ole nökyvisssä. Täytyykin kerätä raparperisato, kiitos muistutuksesta! Hyvää kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kate säästää paljon vaivaa kitkemiseltä ja kastelulta, maa pysyy kuohkeana ja kasvit puhtaana. Olkikate voisi olla hyvä talvisuojaamiseenkin kun se ei ime vettä. Raparperisato kannattaa ottaa nyt talteen niin saa vilä toisen sadon tänä kesänä.

      Poista
  26. Kesäkanat olisivat hauskoja. Tuttavallani on ollut kesäkanoja ja niiden puuhia on mukava seurata; niillä on myös aika tarkka nokkimisjärjestys.
    Raparpereista tehty likööri kuulostaa hyvälle. Sitä olisi mukava maistella jouluna ja muistella valoisaa kesää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säännöt ja järjestys ne on kanayhtesössäkin. Toivottavasti liköörikokeilu onnistuu ja jouluna saamme maistella ja muistella kesää.

      Poista
  27. Hienoja kanakuvia... mutta tuo kukko ei kyllä ole kauneimpia otuksia ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukot herättivät kunnioitusta, en haluaisi olla niiden kanssa eri mieltä. Viereisissä häkeissä olevat kukot ottivat vähän yhteen verkon läpi kuin potkunyrkkeilijät konsanaan.

      Poista
  28. Kesäisemmältä tuntuu juu. Jänniä erilaisia ja persoonallisia rouvia. Kauniita. Tuo kukko näyttää tavalliselta maalaiskukolta hienoista rouvistaan huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukko oli perushybridi, hänen rouviensa munia oli myytävänä tilan puodissa. Hienoilla rouvilla oli omat, samaa aatelia olevat kukot tarhoissaan, eivät ne seurustele maatiaisten kanssa :)

      Poista

Kiitos kommentista