28.8.2014

Elonkorjuu

Sain Tarjalta Parasta aikaa -blogista elonkorjuuhaasteen. Kiitos, Tarja, tähän vastaan oikein mielelläni.
"Puutarhat ovat vielä täydessä kukassa ja hyötypuutarha tuottaa satoa. Miksi emme jakaisi tätä iloa ystäville, kavereille, työtovereille, naapureille, sukulaisille jne. Haastan teidät bloggarit ja blogien lukijat ilahduttamaan ainakin yhtä henkilöä puutarhan sadolla.  Mukavinta olisi, jos jakaisit haastetta omassa blogissasi ja kertoisit, kuinka sinä olet muistanut jotakuta puutarhan antimilla. Haasteen voi napata kuka tahansa, vaikka sinua ei olisi nimeltä haastetukaan.
Yksi kurpitsoista on kasvanut jättisuureksi, se tukkii kasvimaan käytävän.

Yksi kasvaa penkissä, laitoin sen alle laatan, ettei se painu multaan.

Kaksi vapaudenkaipuista kurpitsaa on karannut aidan ulkopuolelle.

Kun kurpitsassa oli neljä kohtuullista alkua, katkaisin varret ja vein ne kompostiin. Kompostin päällä varret jatkoivat kukkimista ja kasvamista, hedelmiähän ne eivät enää ehdi tehdä, mutta kaunistavat kompostia.

Haasteeseen. Luulen, että jokainen puutarhuri haluaa jakaa ilonsa viljelyksistään. Täällä ei ainakaan onnistu kukaan vierailemaan ilman, että joutuu plantaasikierrokselle. Sadonkorjuuaikaan kukaan ei myöskään lähde täältä tyhjin käsin, kasvimaan tuotteita riittää jaettavaksi. Myös kukkakimppu on mukava antaa lähtijälle kotiinviemisiksi. Kun käyn ystäväni puutarhassa saan yleensä mukaani jotakin, jota en itse kasvata.

Kurkuista tuli kuitenkin ihan kunnollinen sato vaikka aluksi ihmettelin kun ne kasvun alkuun päästyään kellastuivat. Lannoitin ne kunnolla ja tilanne korjaantui.

Viherkaalit ovat päässeet pois harson alta, sillä kaalikoiden aika on ohi. Minulla on vihreää ja vähän pienempikasvuista punaista lehtikaalia. Suurimman osan sadosta olen kuivannut. Kuivattua lehtikaalia lähtee ystäville joskus myös kirjeenä. Tuossa auringonkukan juurella kasvaa punaista peurankielisalaattia. Oranssit kukat ovat rohtosamettikukkaa eli meksikonrakuunaa, jota kasvaa ihan joka puolella kasvimaalla, se tuoksuu huumaavasti, siis lehdet kun niitä koskettelee.

Vielä löytyi muutamia mansikoitakin aamiaiselle. Harmi vain etten huomannut jonkun muunkin nautiskelevan niitä ja sain ampiaisenpiston sormeeni.

Ruusupapu ja hajuherne sekä köynnöspinaatti kasvavat sulassa sovussa.

Sipulit on korjattu. Pienimmät ripustin nippuihin kuivumaan suurimmat kuivattelen metallikoreissa.

Sama punaisena.
Puutarhan tuotteita tulee jaettua tietysti myös täällä nautitun ravinnon muodossa. Lisäksi minusta on ilo jakaa ja vaihtaa taimia, samalla voi jakaa myös kokemuksia ja hoito-ohjeita. Tässä pätee vanha viisaus; jakamalla ilo moninkertaistuu.
Satokausi jatkuu vielä. En jaa tätä haastetta kenellekään erityisesti, mutta toivon, että poimitte sen täältä mukaanne ja kerrotte elonkorjuustanne.
Voikaa hyvin!

45 kommenttia:

 1. Emäntä: Wau mitä kurpitsoita! Ja ihania auringonkukkia! Minulla alkoi kurkut kukkimaan vasta viime viikolla.. miten minusta tuntuu ettei taida kurkkuja tänä vuonna tulla ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurpitsoista tuli yllättävän suuria, mutta eiköhän niille käyttöä keksitä. Kurkuillesi voi tulla kiire, mutta onhan kesää vielä jäljeljellä, jospa ilmat lämpenisivät ja satotoiveet paranisivat.

   Poista
 2. OI ihanaa mitä satoa olet saanut!
  Ja mitkä kurpitsat! :D Hurjaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon satoa on vielä keskenkin, toivottavasti kaikki ehtivät korjuukuntoon. Ainakin kastelu on toiminut nyt loppukesästä. Ehkäpä kaiverran jostakin kurpitsasta Halloween lyhdyn :)

   Poista
 3. Runsasta ja rehevää! Itsekin mietin jo sipuleiden nostamista, mutta en ihan vielä taida...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipuleilla ei ole muuten kiirettä, mutta kosteassa niihin helposti tulee vikoja joten päätin korjata ne talteen. Kyllä sadonkorjuu on mukavaa.

   Poista
 4. Voi miten valtavia kurpitsoita! Runsas ja monipuolinen on satokausi sinulla
  . Lehtikaali on nyt todettu oikeaksi superfoodiksi, kuivatus onkin kätevä tapa säilöä sitä, ja käyttää myös!

  Paljosta sadosta riittää jaettavaa ♥ Mukava haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaali on vähän kinkkinen kasvatettava jos ei käytä torjunta-aineita, se on pidettävä harson alla, mutta hyvä sato siitä siunaantui. Vielä odottelen purjojen, palsternakkojen ja maa-artisokkien kypsymistä.

   Poista
 5. Upea sato sinulla, siinä riittää korjattavaa ja jaettavaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt puutarhuri voi nostaa palkkansa kasvimaalta :)

   Poista
 6. Paljon on sinullakin kasvamassa kaikenlaista, on niin ihanaa aikaa kun saa kaikkea korjata talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on puutarhurin parasta aikaa. Nyt voi iloita siitä, että jaksoi keväällä uurastaa kasvimaalla.

   Poista
 7. Kurpitsat on mun painajainen :).
  Mun isä laittoi aina kurpitsoja kasvamaan, kun ne oli niin helppoja ja niistä tuli niin suuria, joka taas tarkoitti sitä, että joka paikka oli täynnä säilöttyjä kurpitsoja, jotka ei tuntuneet syömällä loppuvan..
  En pysty edes ajattelemaan niitä keltaisia palasia ilman traumoja :). Liika on liikaa.

  Mutta kurkut ja sipulit maistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurpitsapainajainen :) En yritä ahnehtia liikaa kurpitsoja, mutta kyllä kurpitsakeitto ja kurpitsapiirakka ovat herkullisia. Montaa muutakin suun mukaista ruokaa noista voi valmistaa ja loput pakastan soseena. Pikkelsejä en valmista ollenkaan.

   Poista
 8. Vau, näyttää herkulliselle. Toivottavasti minäkin sitten ensi syksynä saan poimia satoa. Lavakaulukset on jo ainakin odottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos keväällä ahkeroit, saat syksyllä satoa :)

   Poista
 9. Siellä on komea sato ja komea oli puutarhakin! Tuo kurpitsa on tuplannut kokonsa siitä kun sen näin. Jätti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin tuo kurpitsa ehtiikään, jaksankohan edes kantaa sen sisään, mahtuuko ovesta :D

   Poista
 10. Satoisa kasvimaa uurastuksen palkitsee! Ihanat jättikurpitsat :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Syksyllä nautitaan siitä, että aikanaan ahkeroitiin.

   Poista
 11. Todella syötävän kaunis postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista syötävää :) Korin kanssa voi mennä kasvimaalle miettimään, mitä tänään syötäisiin.

   Poista
 12. Ihanan vehreä salainen puutarhamaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa on paratiisini varsinkin tähän aikaan.

   Poista
 13. Hurjasti satoa! Waude mitä kurpitsoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurpitsoiden piti olla pienehköjä, mutta nuo vain paisuvat ja paisuvat.

   Poista
 14. Justiinsa tänään kävin kaverin luona kyläilemässä ja viemisinä pussilliset tomaattia, kriikunaa ja herkkutatteja :) Se on kyllä kivaa antaa oman maan satoa lähipiirille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisia lahjoja on ihana antaa ja saada. Itse kasvatetuissa herkuissa on paljon tunnetta mukana.

   Poista
 15. Lähiruokaa parhaimillaan :) Upean ja herkullisen näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän lähempää ei oikein voi ruokaansa hankkia :) Pieni omavaraisuus luo suurta tyytyväisyyttä.

   Poista
 16. Nyt vain satoa talteen talvenkin varalle.

  VastaaPoista
 17. Voi mahtis noita kurpitsoja! Sadonkorjuu on hienoa aikaa ja talvenvaralle säilöminen luo semmoista lempeää turvan tunnetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säilöminen tuo tosiaan turvallisuuden tunnetta. Talvella on sitten mukava muistella kesää kasvimaan antimia nauttiessa.

   Poista
 18. Olipa kaunis ja herkullinen juttu! Jaat sun satoasi myös täällä, kun kerrot ja kuvaat puutarhaasi! Kiitos vaan! Näitä juttuja on mukava lukea.
  Mulla ei ole nyt omaa puutarhaa. Kun yhdellä sieniretkellä ei löytynytkään sieniä, mutta osuin pois viedyn tukkipinon paikalle, jossa lojui hienoja tuohenkäppyröitä, keräsin niitä ison säkillisen ja vein naapurin mummolle sytykkeiksi. Mummo ilahtui kovasti. Satoa sekin ; )

  VastaaPoista
 19. Kiitos! Täälä jaan kaikki syyrimmat saaliit :)
  Minäkin olisin ilahtunut tuohenkäppyrätuliaisista, ne ovat parhaita sytykkeitä. Revin polttopuista aina suuret kasat talven varalle. Kiva kun tulit ajatelleeksi naapurin mummoa kun näit tuohisaaliin. Paitsi tuohet, myös kaunis ele lämmittää varmasti saajan mieltä.

  VastaaPoista
 20. Upea sato! Ja rahaa säästyy ties kuinka paljon, kotimaiset vihannekset ei ole kaikkein halvimmasta päästä. Punasipuleista saa ihanaa hilloketta jota sitten on tunkemassa jokaiseen ruokalajiin :P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on runsaasti luomuvihanneksia omalla torilla. On kiva kipaista perunat maasta kun alkaa laittamaan ruokaa, taatusti tuoretta :)

   Poista
 21. Voi sadonkorjuun iloa ja runsauden juhlaa!!
  Ihastuttavia kuvia ja kuvakulmia :)
  Kiva juttu tuo kurpitsojen uudelleen juurtuminen. Painankin sen mieleeni, minä kun käytän kurpitsaa juuri lähinnä kompostorikasan kaunistajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään huomasin, että ne irtileikatut varretkin ovat alkaneet tuottaa kurpitsoita. Söpöjä pikku kurpitsan alkuja oli tulossa. Hyvä tietää, että kukinta ja kasvu jatkuu irtileikkaamisesta huolimatta.

   Poista
 22. Peurankielisalaatti on kyllä hienon näköinen, ihan jo koristemielessä. Ja hurjan isot kurpitsat !
  Meillä löytyi perunamaasta tosi iso peruna, hyvä kuin pieneen kattilaan mahtui. Sitä on ihmetelty, sillä heinäkuusta elokuun puoleen väliin asti oli lähes sateetonta eikä perunamaata edes kasteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurankieli sopisi kukkapenkkiinkin. Minäkin olen iloinnut hyvästä perunasadosta vaikka istutin potut hyvin myöhään. Ilmeisesti perunakin tykkää lämpimästä.

   Poista
 23. Tää on ollut ihanteellinen kurpitsavuosi! Ja oma pakastin paukkuu kun on jo täynnä, ihmeellinen satovuosi! Ja siitä on riittänyt myös jakaa, kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auriko ja lämpö takasivar hyvän sadon. Minullakin on outo dilemma; pakastin on ääriään myöten täynnä, joten pitäisi samaan aikaan syödä pakastinta tyhjäksi ja nauttia tuoretta satoa :) kurpitsoille on tehtävä tilaa.

   Poista
 24. Sadonkorjuu on ihanaa aikaa. Auringonkukat kuuluu tähän hetkeen. Ja tillin tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kypsät syksyn tuoksut huumaavat puutarhassa. Ihanaa aikaa.

   Poista

Kiitos kommentista