15.8.2014

Pitkä ilo unikoista

Viime kesänä esittelin unikkoniittyäni täällä. Silloin harmittelin sitä, että kukinta on niin pian ohi. Tänä vuonna olin ovelampi.

Keräsin tietysti pioniunikonsiemenet talteen, mutta se ehti myös kylväytyä itse jonkin verran. Käänsin maan syksyllä ja keväällä kynnöksellä näkyi pieniä unikonalkuja.

Maa oli tasoitettava, jotta siihen voi kylvää lisää siemeniä joten varovasti nostin ainakin sata pientä unikon tainta ylös, muokkasin maan ja istutin taimet takaisin. Näistä taimista kasvoi unikoiden ensimmäinen kukinta.

Muokattuun maahan kylvin lisää siemeniä ja parin viikon kuluttua vielä vähän lisää. Tällä toimenpiteellä sain pidemmän kukinnan, vieläkin kukkii.

Lisäksi viskoin siemeniä kukkapenkkeihin ja alasleikatun ruusupuskan ympärille, nyt unikoita on kukoistanut vähän jokapuolella.

Huomasin, että osa kerrotuista unikoista muuttuu yksinkertaisiksi uudelleenkylvössä.

Jotkut siemenkodista ovat jättimäisiä, tämän siemenistähän kylvää jo kokonaisen niityn.

Hyvää viikonloppua kaikille!

51 kommenttia:

 1. Emäntä: Ihania! Varsinkin tuo kolmas kuva. Itse harmittelin, kun kaikki kukkivat kerralla ja sitten ei enää mitään. Eri aikaa kylväminen: se pitää muistaa ensi kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusintakylvö alkuvaiheessa muutaman kerran pidentää iloa. Huomasin myös, että puutarhan eri puolilla ne kukkivat eri aikoihin.

   Poista
 2. Kauniin värisiä, ei sitä peruspunaista.
  Meiltä unikot hävisivät pihasta....tajusin sen juuri, kun näitä kuviasi katselin. Mikä lie aiheuttanut kadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioniunikoissa on upeita värejä. Mikä lienee koitunut unikkojesi kohtaloksi?

   Poista
 3. Ihania, suloisia! Viimevuotinen pioniunikkopostauksesi ja Saaripalstan Sailan unikkojen innoittamana tein tänä vuonna itsellenikin pienen kokeilu-unikkoniityn, oikeastaan kaksikin. En jaksanut kylvää kaikkea kerralla, ja sitten vielä ostin alehintaisia unikonsiemeniä myöhemmin, joten tulin kylväneeksi kolmeenkin kertaan, mikä pidensi unikkoaikaa. Minulla on ollut tuliunikoita, silkkiunikoita, oopiumiunikoita ja pioniunikoita, eri värisiä. Nyt sitten siemeniä riittää, tietysti kylvän näitä myös ensi keväänä. Kiitos vaikutteista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi blogistanian parhaita puolia on juuri vaikutteiden leviäminen, olen saanut tosi paljon ideoita ja neuvoja itsekin. Siemeniä kannattaa poimia talteen. Minä olin jemmannut osan unikonsiemenistä niin hyvin, että löysin ne vasta nyt loppukesästä, mutta eiväköhän ne idä vielä ensi keväänäkin.

   Poista
 4. Aivan loistava taktiikka, hieno oivallus! Minä levittelin tällä viikolla juuri unikon siemeniä, täytyy käydä vierailulla anopin kukkapenkillä siemeniä hakemassa. Luvan meinasin toki kysyä ensin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taktiikkaahan käytetään paljon hyötyviljelyssä, jotta saadaan satoa koko kesän. Nyt vasta ymmärsin käyttää sitä myös unikonviljelyssä.

   Poista
 5. Ihanat kuvat. Hmm. minullakin on unikon siemeniä. Taitankin viskellä ne ympäri pihaa.

  Hauskaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Unikoita on monenlaisia, yksivuotiset kannattaa kylvää vasta keväällä tai myöhemmin syksyllä, sillä ne tuskin ehtivät kukkia enää tänä kesänä. Monivuotiset jatkavat ensi keväänä.

   Poista
 6. Keräsin tällä viikolla unikoiden siemeniä sitä mukaa kun ne kypsyvät. Yksi iso muovirasia on jo täynnä ja toinen täyttyy hyvää vauhtia. Ei tarvitse ostaa siemeniä ensi vuodeksi (tai siis täytyy jos löytyy jotain ihania joita minulla ei vielä ole). Unikot ovat hurmaavia, kukka on kaunis ja ne viihtyvät meidän myyränkolojen täyttämissä kukkapenkeissä, eli siellä missä perennat eivät kykene kasvamaan. Täyttävät hyvin aukkopaikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikoiden siementuotanto on kiitettävää. Minäkin viskoin siemeniä aukkopaikkoihin ja uusiin kukkapenkkeihin täytteeksi.

   Poista
  2. Ja tervetuloa
   Autuaan olon piiriin, huomasin, että tunne on ilmestynyt koirulin kuva :)

   Poista
 7. Unikoiden ystävänä tuo oivalluksesi on mitä parhain vinkki :) Unikko ja kurkkuyrtti yllättävät joka kesä iloisesti kun niitä kukintoja putkahtelee pihalla siellä täällä.
  Kauniit värit kuvissa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt unikot pääsivät täälläkin karkaamaan niityltään ja levittyvät kaikkialle. Kurkkuyrtti rehottaa täälläkin, se on hyvä perhos- ja pörriäiskasvi.

   Poista
 8. Tuo onkin hyvä vinkki. Minä olen huomannut, että unikot eivät kasva loputtomasti samassa paikassa, vaikka siementävätkin itse kasvupaikalleen. Kaipa unikkokin 'väsyttää' maan, niin kuin vaativammatkin kasvit ja kasvualusta pitää välillä vaihtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä tarkkailla, ehkä unikoidenkin paikkaaon hyvä siirtää välillä kuten hyötykasvienkin.

   Poista
 9. Kauniit herkkuväriset unikot, tykkään.

  VastaaPoista
 10. Hieno taktiikka, samoin tuo Inkiväärin taktiikka ! Unikot ovat ihania, niitä pitää aina olla.

  VastaaPoista
 11. Keski-Euroopassa autoillessa olen aina ihaillut upeita unikkoja tien varsilla ja pelloilla. Sinun ideasi avulla täytyy yrittää sellaista näkymää ensi kesänä omaan pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, kuva unikkoniitystä on jäänyt mieleeni ja ajattelin, että voihan sen toteuttaa vaikka pienemmässä mittakaavassa omassapuutarhassa.

   Poista
 12. Minun pioniunikkoni olivat kaikki yksinkertaisia vaikka siemenpussien päällä olivat kuvat kerrotuista :(. Olivat ne kyllä silti kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei minulle kävi yhtenä vuonna samoin, yhtään kerrottua unikkoa ei ilmestynyt maasta.

   Poista
 13. Jopas fiksu idea! Minäkin totesin osan noista vaaleanpunaisista muuttuneen yksinkertaisiksi, mutta ei haittaa, olivat herkän suloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkertaisissa on omanlaistaan kauneutta, sinun vaaleanpunaiset kerrotut pionisi olivat kuitenkin aivan mahtavia.

   Poista
 14. Hmm, mielenkiintoista. Ainoa vaan että tuo suoraan kylvö ei taida onnistua täällä pohjosessa, pitää tehä sisällä esikasvatus ja ens keväänä sen teenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole mitään tietoa miten nämä pohjoisessa onnistuisivat, esikasvatuksella ainakin. Entäpä jos kylväisi syksyllä, kuten täällä tapahtuu tuo itsestäänkylväytyminen.

   Poista
 15. Oo sulla on oikein unikkomaailma :) On ne niin ihania kukkia, mulla ei sitten kukkinut kuin yksi, nyyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade vähän rääkkäsi unikoita, mutta vielä näkyy ilokseni nuppujakin.

   Poista
 16. Kaunista ja ovelaa! Valtavia siemenkotia sinulla, takaavat loisteliaan ensi kesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varata iso laatikko unikonsiemenille :)

   Poista
 17. On ne kauniita!
  Minä ostin pussillisen unikonsiemeni, niissä luki että jos tänä kesänä kylvää, niin seuraavana kukkii....arvaapa muistanko mihin ne roiskasin :/
  Ens kesänä sitten äimistelen jos johonkin ilmestyy....tuskin enää silloin muistan koko asiaa :)
  On tää puutarhurointi jännää hommaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä sinua odottaa yllätys, varo vain, ettet kitke niitä pois :)

   Poista
 18. Ihanan monenmuotoisia unikkoja! Hieno kylvöidea, tätä on kyllä kokeiltava =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy muistaa ensi kesänäkin kylvää unikot useammassa erässä. Aurinkoinen kesä taisi olla unikoille mieleen, sillä ne kukoistivat upeina ja korkeina.

   Poista
 19. Upean viehkeitä unikoita, oi että! Tummansävyiset unikot etenkin vaikuttavat olevan suorastaan taianomaisia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummat, joskus lähes mustat unikot ovat salaperäisiä ja valtavan kauniita.

   Poista
 20. Onpa sinulla upeat kuvat :) mukavia elokuun päiviä sinulle !

  VastaaPoista
 21. Yksivuotiset unikot ovat juuri niitä ihania pihan ylläreitä. Muistan yhdellä asiakkaani talon rakennustyömaalla kukkivan paljon pioniunikoita. Niitä kukkia sitten kaikki ihmettelivät. Siinä paikalla oli ennen ollut vanha upea puutarha.... ja unikon siemenet olivat säilyneet maassa vuosia itämiskykyisinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksivuotisetkin osaavat hoitaa jatkuvuuden. Unikon siementuotanto on runsasta, pitää taas kerätä satoa talteen.

   Poista
 22. ♥♥♥♥♥♥
  Onneksi blogistania on....enhän mä ole hoksannut kylvää siemeniä perättisinä viikkoina...järkevää ..ensi kesänä sitte....
  Siemenkodat ovat myös upeita; ja nekin kaikki erilaisia, tosi hurmaavia. Yksi kota on melkein nyrkkini kokoinen...se on ihan mahdottoman komea ja erikoisen näköinen "pamppu".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi vuonna kylvetään unikot taas muutamaan kertaan :)
   Siemenkodat ovat myös kauniita ja jotkut tosiaan jättimäisiä.

   Poista
 23. Sain ystävältä just näitä simeniä muutaman pussin, mutta niistä tuli honteloita, omituisia, lakoavia, vaikka isot unikot (Papaver Orientale) menestyvät minulla tosi hyvin. Yritän ensi vuonna uudestaan ja laitan sun systeemillä niitä viikon, parin välein lisää. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun unikkoni ovat oikein pontevasti pystyssä, joskus siemenkota tulee niin painavaksi, että sade kaataa koko kasvin. Missä lienee hontelouden syy?

   Poista

Kiitos kommentista