11.8.2014

Perhosia

Puutarhaan on ilmestynyt runsaasti perhosia.
Esikasvatin tsinnioita ja istutin niitä kukkapenkkien aukkopaikkoihin. Lisäksi tein yhden kokonaisen tsinniapenkin. Minun lisäkseni näistä pitävät:
Sitruunaperhonen,

Amiraaliperhonen

Ohdakeperhonen ja lukemattomat pörriäiset.
Onneksi meillä ei ole näkynyt äkäisiä ampiaisia. Parissa kyläpaikassa olen joutunut niiden kanssa tekemisiin, ne vaikuttavat ihan sekopäisiltä.
Mukavaa viikkoa teille kaikille!

50 kommenttia:

 1. Mielummin perhoset kuin ampiaiset! Ampiaiset ovat todellakin olleet todella villillä päällä. Ihan liiaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ampiaiset ovat tärkeitä olentoja, mutta helteet ovat saaneet ne loppukesästä sekaisin. Puutarhajuhlissa lauantaina piti olla tosi varovainen kun ampiaiset iskivät herkkujen kimppuun.

   Poista
 2. Perhosia on mukava seurata, ovat löytäneet taas puutarhaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä meillä oli hyvin vähän perhosia, mutta nyt niitä on runsaasti simänilona. Onneksi puutarhasa on runsaasti niille sopivia kasveja.

   Poista
 3. Onneksi laitoit tsinnioita kun sait houkuteltua noin upeita kanssatykkääjiä.
  Kauniita värikkäitä kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä ajattelin, ettei rimpulataimista voi tulla mitään, mutta nyt niitä kukoistaa vähän joka nurkalla. Perhostenkin riemuksi.

   Poista
 4. Max: Perhoset on mun lemppareita!! Nam :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos luulet, että ne ovat pieniä lintuja, erehdyt. Eivät taida olla hyvän makuisia :)

   Poista
 5. Tsinniat näyttävät olevan hyviä perhoskukkia. Täytyisi joskus kokeilla niitä. Amiraaleja näyttää olleen monessa paikkaa (blogissa), mutta meillä päin niitä ei ole esiintynyt, tosin, en nyt ole mökillä vähään aikaan ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsinniapenkissä on aina eniten perhosia. Perhoset tulivat pari viikkoa sitten, nyt niitä on jo ilahduttavan paljon. Amiraalitkin löysivät taas tänne.

   Poista
 6. Ihania perhoskuvia!

  Ampiaisista varoitellaan, eikä syyttä, niinkuin olemme uutisista lukeneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän moni ystävä on kertonut saaneensa ampiaisenpiston tänä kesänä. Lauantain juhlissakin pientä tyttöä pisti ampiainen jalkaan. Onneksi pienempi taapero säästyi niiden hyökkäykseltä.

   Poista
 7. Kivoja kuvattavia nuo perhoset :) Meillä ei tänäkään kesänä ole kovin paljoa, mutta on pari lajia, joita ei ole ollut ennen. Karttaperhosia ja Keisarinviittoja 2kpl :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kehno perhoskuvaaja, mutta aina täytyy yrittää :) ne ovat niin kiehtovan näköisiä. Karttaperhosia lentelee meilläkin, pitäisikin kartoittaa kaikki lajit, sillä monia oudomman näköisiä perhosia lentelee joukossa.

   Poista
 8. Purppurapunalatva on minun perhosmagneettini. Perhoset ovat vaan kovin korkella, kun kukkien varret ovat venähtäneet parin metrin paremmalle puolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun täytyykin tarkkailla perhosia kiikareilla :)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Perhoset ovat kauniita, mutta eivät osaa poseerata vaan ovat koko ajan liikkeessä :)

   Poista
 10. Vihdoinkin.., muitakin kuin kaali- ja sitruunaperhosia on jo näkynyt ! Hyvää elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Perhosmaailma on saanut lisää väriä, noita on mukava seurailla pihapuuhien lomassa.

   Poista
 11. Valtavan kauniita kuvia! Ohdakeperhonen on yllä valtavan kaunis kuvioiltaan. Ampparit on ihan hulluja!!! Sain pistoksen viime viikolla ihan yhtäkkiä yllättäen ja omalla terassilla ne tunkevat suuhun ja hiuksiin ihan koko ajan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ampiaiset käyttäytyvät nyt omituisesti. Usein minulla on ollut ampiaispesä ulko-oven yläpuolella kuistin rakenteissa, eikä niistä ole ollut mitään haittaa. Tänä vuonna pesää ei ollut, onneksi, sillä liikkuminen olisi hankalaa ja ne tunkisivat varmasti sisäänkin.

   Poista
 12. Osui taas ihana postauksesi asiaan, jota eilen pohdin. Mistä nämä kaikki perhoset tulivat yllättäen? Eikö niiden pitäisi enemmänkin liihotella suviniityillä?

  Meillä on paljon valkoisia kaaliperhosiakin. Söivät rontit toukkina meidän kaalit, mutta hyvittelevät nyt olemalla pihalla lentävinä kukkina. Taidan ensi kesäksi laittaa pari kaalia ihan niitä varten. Että saadaan kaaliperhosia ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosia on nyt varmasti tullut uusi sukupolvi ja siksi ne runsastuivat näin loppukesällä.
   Kasvatan kaalit harson alla juuri kaaliperhosten ja kaalikoiden takia. Silti jokunen kaalikoi löysi tiensä harson allekin, mutta tänä vuonna sato jäi minulle :)

   Poista
 13. Minäkin olen ihaillut perhosia ja huitonut ampiaisia, vaikkei saisi. Kauniita perhoskuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ampiaiset tunkevat ihan kainaloon, niitä on pakko vähän huitoa. Epämiellyttävä tunne kun ne ryömivät iholla ja tietää, että ne ovat nyt arvaamattomia.

   Poista
 14. Palattiin perjantaina lomareissulta ja todettiin, että lasiterassista oli tullut paitsi kärpästen, myös justiin niiden sekopäisten ampiaisten valtakuntaa. Ei kiva.
  Paljon mieluisampaa olis ollut kauniista perhosista koostuva vastaanottokomitea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ampiaisista on tullut varsinainen riesa monin paikoin. Niille kannattaa kattaa uhripöytä jonnekin pihan reunalle ja tarjota hedelmiä ja makeita juomia, pysyvät siten ehkä pois terassilta.

   Poista
 15. Ai sielläkö ne perhoset ovatkin? Meillä ei niitä juuri näy :D Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat varmaan kuulleet houkuttelevista tsinniaviljelmistä ja kokoontuneet tänne :)
   Ehkä teilläkin pian kuoriutuu uusi perhossukupolvi.

   Poista
 16. Perhoset ovat kauniita ja kivoja. Ampiaiset taasen pelottavia. Mutta molemmat lienevät tarpeellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat lajit ovat meille tärkeitä. Onneksi ampiaiset yleensä viettävät rauhallista elämää eivätkä häiritse ihmisiä niin kuin tänä kesänä. Perhoset ovat hyönteismaailman kaunottaria.

   Poista
 17. Voi, miten ihania kuvia! Upeita perhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, perhosilla on kukissa oikein ruuhkaa.

   Poista
 18. Kauniit kuvat! Minäkin esikasvatin tsinnioita, mutta ne saivat niin huonon lähdön kesäkuun kylmyydessä, etteivät taida ehtiä kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä ne varmaan vielä ehtivät kukkia, ne ovat aika hidaskasvuisia, mutta kun pääsevät vauhtiin, kukoistavat pitkään.

   Poista
 19. Perhoset kelpaisi minullekin. Täytyypä miettiä kasvivalintoja sitäkin silmällä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kaunottaria kannattaa houkutella puutarhaan sopivilla kasveilla.

   Poista
 20. Meillä ei juurikaan perhosia ole näkynyt. Muistan, että kun olin pieni, niitä lenteli pihapiirissä paljonkin. Täytyy panostaa perhoskasveihin, josko ne löytäisivät tiensä meillekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka täällä on tavattomasti pörriäisiä, esimerkiksi mintuissa, ei viime kesänä näkynyt juurikaan perhosia. Täytyy varmistaa ensi kesänäkin perhoskanta ja satsata niiden lempikukkiin.

   Poista
 21. Meillä on tänä kesänä ollut extravähän perhosia. Minulla on mökillä oikein perhoskasvikattaus jättiverbenoineen ja punahattuineen yms., mutta perhosia ei näy. Muutamia viipottaa kukkaniityllä jo kukkineiden ohdakkeiden kimpussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa sieltä ohdakkeista vielä kuoriutuisi uusi perhossukupolvi. Monet perhoset suosivat ohdaketta ja nokkosta toukkien kasvattajana.

   Poista
 22. Onko tuo vihreä kaunotar sitruunaperhonen...Minulla on tuollainen muistaakseni Hannen kuvaamana ja luvalla se on ainakin Lumikarpalossa.

  Hirveän vähän on ollut perhosia, mutta vihaisia ampiaisia senkin edestä. Minua pisti elämäni eka kerran ja käsi oli kuin limppu ja särki tosi paljon. Naapurin T. sai kolme pistoa ja joutui viikoksi kortisonikuurille!

  Mutta suvi on nyt suurenmoinen: Uimista, mansikoita, mustikoita, vattuja, Italian iltoja...

  Uskon perhosten saapuvan, kun kallionauhukset ovat kunnolla auki. Leimukukista ne eivät ole mielestäni innostuneita ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ampiaiset tuntuvat olevan aggressiivisempia ja myrkyllisempiä kuin yleensä. Meillä ei niistä ole ollut riesaa, onneksi. Ihanat leppeät ja tummat yöt ovat olleet huikeita.

   Poista
 23. Todella kauniit kuvat! Perhoset on ihania : )

  Loppukesän vihaiset ampparit ei tosiaan ole kivoja. Onneksi meilläkään ei ole kotona niitä näkynyt, mutta anoppilassa on paljon. Adaa pisti yksi kämmeneen : /

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset ovat kuin kukkien koruja. Voi, Adaa, pisto on kipeä, toivottavasti ei tullut pahoja oireita.

   Poista
 24. Upeat kuvat! Perhoset eivät ole helpoimpia mannekiineja, olen itsekin yrittänyt niiden kuvaamista, mutta huonolla menestyksellä. Ampiaiset sen sijaan ovat liiankin tuttavallisia, vadelmista olemme hieman kiistelleet. Saa nähdä antavatko poimia omenat rauhassa, tuskinpa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset eivät ymmärrä istua hiljaa ja levittää siipiään kun niistä otetaan kuvia :)
   Huomasin, että meillä oli marjapensaiden alla muutama ampiainen marjoja pistelemässä, mutta ei niistä ole ollut mitään haittaa.

   Poista

Kiitos kommentista