22.8.2014

Vanille Fraise

Syyshortensia Vanille Fraise on yksi suosikkejani. Sen suuret valkoiset kukinnot alkavat vähitellen punastella.

Syyspuolellakin pitää olla kukkijoita.

Näistä saa upeita kuivakukkia talveksi.

Kahden ja puolen vuorokauden sademäärälle ei mittari riittänyt vaan vesi roiskui jo yli.
Sade saattaa tietää suuria sienisaaliita.
Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, Terhen ja
Kattivaaran blogi!
Mukavaa viikonloppua kaikille!

52 kommenttia:

 1. Meillä hortensia nyt vasta alkaa kukkimaan, pikkuiset kukkaset sieltä hiljalleen puhkeaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun jokin aloittaa vielä loppukesästäkin.

   Poista
 2. Emäntä: Minä vain halusin mainita, että olen lueskellut äidilläni Askel lehtiä ja Neron seikkailuja :-) Ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nero on ahkera kolumnisti, sillä tulee kohta seitsemän vuotta täyteen tässä hommassa.

   Poista
 3. Syksyn valontuojia :)
  Nuo hehkuu niin suloisesti hämärissä illoissa - vahinko vaan, että minä ja mun hortensiat ollaan nyt eri osoitteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensian kukat todella hehkuvat, syksyn ilontuojat.

   Poista
 4. Otsikon perusteella ajattelin että nyt tulee jotain vanilja-mansikka juttua... No mutta on tuo sitäkin. (Ja edelleen häviämme sademäärissä, mutta emme ole katkeria asiasta.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näilläkin saa pöydän koreaksi :)
   Meillä piti olla tänään poutapäivä, mutta taas sataa.

   Poista
 5. Hortensiat ovatkin aivan ihania syyskukkijoita, onneksi niitä tulee markkinoille lisää joka vuosi;) Vielä toivoisin sinertävää kukintaa, täytyy kokeilla Endless summeria uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kaksi Endless Summeria, mutta olen pitänyt niitä ruukuissa ja talvettanut kellarissa. Tänä syksynä ajattelin laittaa ne maahan kun valaistusolosuhteet ovat muuttuneet täällä sille suotuisammiksi. Happamassa maassa se on sininen ja neutraalissa punainen.

   Poista
 6. Ihanat hortensiat, valonsäteet tekevät kuvista uskomattoman kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sateen välissä pilkahtelee välillä aurinko :)

   Poista
 7. Oi kuinka komea kukkija! Vettä on tosiaan tullut, toivottavasti auttaa sienikauteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateiden paras puoli olisi runsas sienisaalis.

   Poista
 8. Kauniita tosiaan pihasi kaunottaret.
  Toivottavasti kestävät nämä sateet kaatumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskaat kukat ovat kovilla kastuessaan, olen yrittänyt sitoa ja tukea oksia niin, että kestäisivät katkeamatta.

   Poista
 9. Eteerisen kauniit vaniljaiset kukinnot kertakaikkiaan!
  Kuin kermavaahtoa ja ripaus romantiikkaa!
  Nauti elämästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syötävän kauniita kukkia :) Nyt nautitaan syksystä ja sadonkorjuusta vaikka sade sitä vähän haittaakin.

   Poista
 10. Itse ostin juuri eilen kaksi syyshortensian tainta, onko vinkkejä istukseen tai hoitoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä istutin syyshortensiani rhodomultaan (se on happaman maan kasvi) ja lannoittanut niitä rhodolannokkeella. Kuivana kesänä ne ovat kaivanneet kastelua, jotta jaksavat kukkia noin komeasti. Olen lisännyt uutta rhodomultaa sen juurelle. Olen vasta perehtynyt sen leikkaamiseen ja tiedän, että ne pitäisi leikata keväällä jättäen vain yksi tai kaksi silmuväliä edellisvuoden kasvua. Minulla peura hoiti leikkaamisen talvella, joten en raatsinut keväällä leikellä kasvia, se taas aiheuttaa honteloa kasvua.

   Poista
 11. Hortensiat ovat todella romanttisia kukkia ja ne saapuvat näyttämölle nyt kun muut alkavat lakastua.

  VastaaPoista
 12. VanillaFraise on upea ja nyt se kukkii todella runsaana.
  Meillä on vettä tullut aivan yhtä paljon, voisi sanoa, että tajuttomia määriä. Tänäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa koko kesän sateet tulla nyt :) Vanillen kukat ovat jättimäiset jos se sille päälle sattuu.

   Poista
 13. Tuo vaaleanpunainen pitää vielä saada meidänkin pihalle. Ihana! Meillä on pari syyshortensiaa ja pari pallohortensiaa. Tunnelmallista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pallohortensiat ovat myös ihania, sellaisen haluan jossain vaiheessa omaan puutarhaani.

   Poista
 14. Minäkin olen piirtänyt hortensiat puutarhasuunnitelmaani ja jaksan ihastella niitä toisten pihoilla. Nytkin niin kaunis auringonpaiste, että aikeissa lähteä vähän kävelylle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina ihaillut hortensioita, mutta syyshortensiat ovat erityisen kauniita. Meilläkin aurinko pilkahtelee joskus sateiden välissä :)

   Poista
 15. Kauniita. Ihan selvästi mun tarttis saada lisää hortensioita, oon niin innoissani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensioita ei voi olla liikaa. Yritän nyt opetella leikkaamaan omani oikein, pitää vain olla luja ja katkoa oksia tarpeeksi.

   Poista
 16. Hortensiat ovat hurmaavia ja varsinkin tuo ensimmäinen kuvasi tummine taustoineen on kuin taulu! aivan ihana. Meillä on joku syyshortensia, joka nyt availee kukkiaan. Seuraksi se kaipaisi toista, miksei usemapaakin hortensiaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tällekin pitää kaveri saada :) Kertakaikkisen hurmaava syyskasvi.

   Poista
 17. Meillä mökillä hortensiat kärsivät pahasti edelliskesän kaivuuhommien jäljiltä, yksi kuolikin, reppana, kun ei ilmeisesti tykännyt paikanvaihdosta ja pari muuta sinnittelee joten kuten. Vanilla näyttää varteenotettavalta ostokselta myös meidän mökkimaisemiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanille on selvinnyt melko hyvin talvista, minä en vain ole raatsinut leikata sitä tarpeeksi rajusti keväisin. Ensi keväänä toteutan tuon parin silmun taktiikan niin pensas tukevoituu.

   Poista
 18. On se kaunis! Heh, vettä näkyy sadelleen aika paljon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vedestä ei ole pulaa, kaikki on tullut kasteltua erittäin hyvin :) Yöllä oli satamatta ja onnistuin saamaan ulosripustetun pyykin kuivaksi.

   Poista
 19. Ihanat hortensiat kauniisti kuvattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ilta-aurinko valaisi hortensiat kauniisti.

   Poista
 20. Upeat hortensia ja kuvat. Vettä on tullut kuuroina reippaasti! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt onkin auriko näyttäytynyt. Pitää lähteä karsimaan vesakkoa ja kitkemään, nyt on kuu suotuisassa asennossa.

   Poista
 21. Tykkään kovin hortensioista! Hauska nähdä tuo Vanille Fraise sinulla kukkivana. Minä istutin kevällä yhden tuollaisen ja kaksi Limelight-hortensiaa lähekkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin lisää hortensioita, pitäisi vain löytää niille sopiva paikka. Vanillen lisäksi minulla on köynnöshortensia, mutta se ei kukkinut lainkaan tänä kesänä.

   Poista
 22. Rakastan syyshortesiaa, mutta onnistuin tappamaan omani keväällä. En tiedä kehtaanko tunnustaa.... ajatuksissani heitin kaameat kasat kalkkia niiden juurille. Kualivat! Ostin eilen uudet. En enää ikinä laita kalkkia hortesialle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalkki on myrkkyä hortensialle. Kannattaa istuttaa ne rhodomultaan niin menestyvät ja välillä lisätä hapanta multaa, siitä ne tykkäävät.

   Poista
 23. Ilman syyshortensiaa ei ole ainakaan minulle puutarhaa.

  Tuo Vanille Fraise on kaunis. Etupihalla olevakuutamohortensia aiheuttaa nyt veltoilla oksillaan niin paljon pettymystä, että enää yhden suven annan sille mahdollisuuden ja sitten vaihdan siihenKIN syyshortensian.

  Huomasin Me Like kommentin ja koska minulla on yli 30 vuotta vanhat upeat syyshortensiat, niin tosi on, että muuta en ikinä ole antanut kuin veteen sekoitettua rodolannoitetta pari kertaa suvessa. Ensimmäiset vuodet meni ilman sitäkin ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auttaisiko leikkaaminen jämäköittämään kuutamohortensiaa? Vanille Fraisen ominaisuus on jättisuuret kukinnot, siksi leikkaaminen on tärkeää, jotta oksat kestävät kukkien painon. Rhodolannoitetta minäkin olen antanut hortensioilleni, tärkeää on että maa pysyy happamana.

   Poista
  2. Jestas, olen täällä kommentoinutkin, mutta en muista enää mitään, sillä äidin sytykkeestä kyllä eilen lähdin liikkeelle eli olin tämän hienon juttun tyystin unohtanut. Jos olisin puutarhabloggaja eivätkä kirjat veisi mieltäni, saattaisin jotain muistaakin.

   Ehkä alitajuntani myös torjui tätä, sillä Endless Summer oli minulle monipuolinen pettymys: Siitä tuli niin hieno, kun valitsin sen mulla, että kukista tulee heti pinkit. Sen seurauksena etupihallemme alkoi tunkea ihan vieraita ohikulkijoita. Esittelen kyllä puutarhaani, mutta sovitusti. Pakon edessä sitten siirsimme sen pikkuhortensia, jossa jättimäiset kukat, alapuutarhaan, jossa se ei viihtynyt yhtään eli liekkö ollut liian likellä emäksistä lehtomaata tai mikä sille tuli. Kaiken kaikkiaan se oli kyllä suurelle pihallemme jotenkin liian pienikin, sillä meillä on mm. jättimäisiä lehmuksia ja marraskuulla pakon edessä kaadatame kaksi satavuotiasta puuta, sillä niissä on lahoa.

   Siis nyt kun kuutamohortensia on tavallaan takapihalla, mutta oikeasti japanilaisessa rintessä eli keskipihan näyttämöpaikka, minä aion klipsiä kuutamoisen ihan vaikka kuinka bonsaiksi. Katsotaan sitten mitä tuleman pitää.

   Jotenkin arvasinkin kun katselin eilen niitä Vanillen ylikukkineita ykislöitä Viherlandiassa, että saksia tarvitaan, mutta leikkaanhan aina etupihan yli 30 vuotiaast syyshortensiatkin. Kaikki kuvat niistä Viherlandian jättikukista olivat mitä sattui, joten en voinut niitä julkaista. Sadetta, liikaa aurinkoa, lätäkköistä etc., mutta ruoka oli hyvää ja sain tulla kotiin oman Vanilleni kanssa.

   Ei kai sitä rodolannoitetta nyt enää anneta? Muistaakseni suositus on, että kesä-heinkuulla. Minusta tuntuu, että en uskalla nyt Vanillen kanssa tehdä muuta kuin odottaa ja ihmtellä ja sitten laitan siihen vihreän, tiheäsilmäisen verkon talveksi kuten magnoliallenikin, joka on vyöhykkeen I erikoisuus: Ei kukkinut, mutta on elossa eli selvisi viime talvesta. Viherlandia seuraa nyt magnoliani selviämistä yhtä jännittyneenä kuin minä;)

   Poista
  3. Enää ei varmaan tarvitse lannoittaa, mutta kannattaa istuttaa hortensia rhodomultaan. Minulle neuvottiin, että hortensiat kannattaisi leikata keväällä kun yöpakkaset ovat ohi ja jättää vain 2-3 silmuparia edellisvuoden kasvusta. Siten hortensiasta pitäisi tulla tukeva. Vanillen kukat ovat erityisen suuret, siksikin on tärkeeä leikata kasvia. Itse en raatsinut leikellä tarpeeksi, mutta ensi keväänä aion rohkaistua. Minunkin pitää laittaa verkko ypärille, sillä peura leikkasi hortensiaa talvella.

   Poista
  4. Piimä kaatui jo;) Istutin tavalliseen multaan, kuten on istuettu 35 vuotta sitten etupihamme puunkorkuiset syyshortensiat. Joku taika tuossa etupihassamme on happaman maan kasveille, vaikka vieressä on iso lehtomme, jonne näitä kaunottaria ei voi ajatellakaan. Siellä kukkivat jasmiit yms.

   Minun on pakko leikata noin tuhat jättimäistä kukkaa loka-marraskuulla ja se vie muutaman päivän. Kun jätin ne leikkuut ennen keväälle, kerran satoi raskaan lumen ja sitten tuli suoja: Kumpikin pensas sai järkyttäviä rerpeämiä ja toinen itseasiassa halkesi, mutta ne toipuivat. Siitä lähtein olen leikannut viimiestään ennen lumia, vaikka ne kukat näyttäisivätkin mahtavailta lumisina.

   Nyt alkoi sen Tahvosten kuvan takia pyörittää, että mikä hortensia on Early Sensation;) No, se on syyshortensia, mutta koko, väri etc.

   Olen erittäin tarkkana Vanillen kanssa, sillä alkoi tuntua, että se voi kasvattaa jo nuorena isot kukat, joita se ei kestä, ellei ole leikattu hyvin.

   Hortensiahrrastus on minusta vähän kuin oma lajinsa ja minulla se alkaa jo huhtikuulla, jolloin köynnöshortensioihin alkavat puhjeta lehdet.

   I'm mad about hydrangeas♥

   Poista
  5. PS. Laitoin sulle just s-postia.

   Poista
  6. Ei varmaan haittaa, että istutit Vanillen neutraaliin multaan. Pääasia on ettet kalkitse sitä., sillä kalkki on hortensioille myrkkyä. Mutta senhän tiedätkin, koska ne kukoistavat puutarhassasi. Vastasin postiiin.

   Poista
  7. Minä en ikinä enää kalkitse mitään! Tarina on liian pitkä tähän;)

   Kuvittele, että paras ystäväni päätti ryhtyä kivikkokasvihulluksi. Minä olin hänen kanssaan ostamassa sitten niitä kasveja. Parin viikon päästä hän soitti ja kertoi, että kaikki ovat kuolleet! Hän oli laittanut reippaasti kanankakkarakeita kivikkokasvien alle ja sitten paljon kastelua...Nauramme tätä vieläkin silmät vettä valuen.

   Äiti istutti eilen Vanillen ja tänään Bombshellin...;)

   Mukavaa viikonloppua ja kiitos♥

   Poista
  8. Minulla on ph-mittari ja kalkitsen vain tarvittaessa. Raparperi on kalkin suosija ja se saa pienen annoksen joka vuosi. Puutarhanhoidossa joutuu aina maksamaan oppirahoja, joskus innostus ylittää harkinnan :)
   Toivotan onnea uusille hortensioille! Kiitos itsellesi!

   Poista

Kiitos kommentista