5.2.2015

Elämää juoksuhaudoissa

Meillä voi liikkua autopilotilla, kapeat juoksuhaudat johtavat pihan toimintapisteisiin; liiteriin, aitalle, lintujen ruokintapaikoille ja  kompostille. Vaikka ympäristöä ei näe on eksyminen mahdotonta.

Takkapuita
Kiitos haasteesta Dancingcloudsandmore!
Kysymykset kuuluivat:
1. Mikä on mielestäsi paras Disney-elokuva tai hahmo?
Vastaan Bambi, mutta kyllä Dumbokin on ihana.
2. Käytkö kirpputoreilla ja mitä yleensä ostelet?
Tulee kieltämättä käytyä aika useinkin. Ostelen mielenkiintoisia esineitä, mielellään jotain kuriositeettejä.
3. Syötkö aamuisin kaurapuuroa?
Usimpina aamuina syön jalostettua täyskaurahiutalepuuroa. Siitä löytyy myös siemeniä, hilloa, jotain hedelmää, jogurttia tms.
4. Oletko koskaan ajanut tandemilla?
Olen kokeillut joskus. Se on siitä hankala, ettei voi lähteä omille teilleen jos siltä tuntuu :)
5. Minne haluaisit matkustaa ja miksi?
Haluaisin matkusta Bhutaniin.
Maa pitää kansakunnan onnellisuutta tärkeämpänä kuin talouskasvua. Bruttokansanonnellisuus on kirjattu perustuslakiinkin. Onnellisuusindeksi on vasta kehitteillä, mutta periaatteet ovat selvillä, kerrotaan Bhutanin onnellisuuden tutkimuslaitoksesta. Pari päivää sitten kuuntelin radio-ohjelmaa, jossa kerrottiin Bhutanin kissoista. Maassa asuu panttereita, tiikereitä, lumileopardeja, manuleita ja erilaisia villikissoja. Siellä ihmiset tietävät, että luontoa tulee kunnioittaa sellaisena kuin se on. Ihmisen ei tule määritellä, kenellä on oikeus selviytyä ja kenellä ei. Ja ihmiset hyväksyvät sen, että kissapedot ehkä verottavat heidän karjaansa. Ihmiset eivät koe eläimiä uhkaksi, he eivät liikku kissojen asuttamilla alueilla yksin vaan joukossa ja tarvittaessa pelottavat eläimet pois huutamalla. Aseita ei kanneta. Tässä verrokkia meidän susikeskustelullemme.

On meillä leveämpiäkin väyliä.

34 kommenttia:

 1. Kivoja vastauksia. Kiitos. Sielläkin hukutaan lumeen kuten täälläkin. Juoksuhautoja siis havaittavissa kun katselee ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huokaus, taas täytyy lähteä luomistyöhön pihalle.

   Poista
 2. Minä otan kans kohta suunnan omiin juoksuhautoihini :)
  Saas nähdä tuleeko täältäkin kohta vastaavia kuvia - ilman kissoja kylläkin.
  Tuo onnellisuusbarometri kuulostaa loistavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellisuusbarometri kertoo niin paljon enemmän kuin talousbarometri. Minäkin lähden taas korottamaan juoksuhautojen reunoja :)

   Poista
 3. Lunta on ja enempää ei tarvita, se on mun näkemys. :) Luvattu aika kivaa säätä, mutta ei se ainakaan vielä näy. Harmaa päivä kerran taas kuten jo toista kuukautta. Jatketaan elämää juoksuhaudoissa ja ulkopuolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt riittää lumi minunkin mielestäni, mutta lisää on vielä luvassa. Jospa tuo tuosta kirkastuisi, nyt taivaanranta on kyllä sinisenharmaa ja enteilee, huokaus, sadetta. No, ainakin kunto pysyy yllä :)

   Poista
 4. On meilläkin lunta, mutta ei sentään noin paljon! Onneksi teillä piika hoitaa Neron väylät puhtaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piika onkin saanut heilua lapion varressa monta kertaa päivässä :) Onneksi Nero pitää seuraa ja tarkastaa, että jälki on kelvollista.

   Poista
 5. Täytynee ruveta lottoomaan, niin lähden sun kanssas sitten Bhutaniin. Voitas kyllä poiketa Nepalissakin samalla reissulla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruvetaan keräämään matkakassaa :) Bhutaniin ei ole ihan helppo päästä, siellä on tietty kiintiö turisteille. Nepal onkin minulle tutumpi paikka, poiketaan ainakin Bhaktapuriin.

   Poista
 6. Kivat Cherimäiset vastaukset. Ja vallan mahtavat kuvat. Musta kissa valkoisella polulla. Hyvin hyvin eksoottisia kuvia - varsinkin Bhutanista katsottuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bhutanilainen voisi luulla mustapantteriksi, niitäkin kuulemma esiintyy maassa :)

   Poista
 7. Bhutanilaisilla on viisautta toisillekin jaettavaksi. Varsinkin tuo bruttokansanonnellisuus olisi kannatettavaa täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bhutan on nykyisin demokratia, mutta maalla on hyvin viisas kuningas. Ei olisi hullumpaa jos muut maat ottaisivat oppia Bhutanin onnellisuusindeksistä.

   Poista
 8. Oi ei, onko prinssin nepsukin lumessa :).

  Bhutan vaikuttaa järkevältä, kun pitävät onnellisuutta tärkeämpänä kuin talouskasvua.

  Tohon susiasiaan täytyy kommentoida, että yllättäen löydän itseni vastapuolelta. Se alkoi siinä vaiheessa, kun pienen kummityttöni kotikunnassa alettiin kyyditä lapsia taksilla, koska sudet eivät tunnu korvaansa lotkauttavan huutoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei voi välttää lumeentumista, kapeissa juosuhaudoissa lumi tarttuu helposti turkkiinkin. Susihysteria on erittäin tarttuvaa, kyllähän susi on tiettävästi tappanut ihmisen joskus 1800-luvun lopulla. Minusta ei ole lainkaan väärin turvata pienten koulumatkoja, eikä ainoa toinen vaihtoehto ei ole susien eliminointi.

   Poista
 9. Bhutan siis pitkän tähtäimen matkasuunnitelmiin. Vaikuttaa aika nerokkaalta paikalta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Himalajalla on tullut laajasti reissattua, mutta Bhutan on jäänyt väliin. Mutta jotain haaveiltavaa pitää olla.

   Poista
 10. Oih, nyt annoitkin idean noilla IKEAn kasseilla. Meilläkin alkaa polttopuiden kärräys sisälle pannuhuoneeseen ensi viikolla.

  Pihan juoksuhaudat ovat ihania! Me ollan aina tehty niitä oikein tekemällä: Koiruudet eivät näe alapuutarhan poluilta mitää kiinnostaa tiellä kulkee, eivätkä varsinkaan, jos siellä menee kissa;)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siniset kassit ovat eriomaisia klapin kuljetukseen. Juoksuhaudoissa on oma viehätyksensä, mutta kohta pitää ryhtyä viistomaan niiden seiniä, että mahtuu klapikuorman kanssa kulkemaan.

   Poista
 11. Siis teillä on kyllä tuota lunta todella paljon! Paljon enemmän kuin näillä nurkilla. Vaikka sitä jo kevättä rinnassa olisikin, niin kyllä Nero vaan näyttää komealta lumea vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta riittää, nyt tuuli on pudottanut sen puista ja maisema näyttää taas erilaiselta. Aurinko paistaa ihanasti. Nero on vähän saarroksissa, mutta ulkoilee kyllä ahkerasti. Aitanparvi on hyvä tukikohta tarkkailla ympäristöä.

   Poista
 12. Meilläkin on noita juoksuhautoja.
  Kiva on tuo kuva Nerosta lumipolun keskellä :)
  Minulla oli samantapainen idea ottaa kuva Iitasta vastaavassa juoksuhaudassa, mutten kuitenkaan lähtenyt hakemaan kameraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoksuhaudat taitavat olla nyt melko yleinen näky pihoilla nyt :) Kissaa vähän harmittaa kun elintila on kaventunut. Avasin nerolle yhden varaston oven, se voi käydä nyt uudessa paikassa myyriä jahtaamassa.

   Poista
 13. Upea kuva, Nero juoksuhaudassa, saisi kohta varmaan labyrintinkin :) Nyt on ihanaa lunta, on talven aika, ilmassa tuoksuu jo kevät ja tänään räystäältä tippui vettä, varisparvi raakkui, eli kevät aluillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvin voisi tehdä kissalabyrintin hankeen :) Tänään räystäältä norui vesi ja tintit lauloivat tityy, tityy. Lumihanget vajenivat kiitettävästi.

   Poista
 14. Kunpa maailmassa voisi olla enemmän tuon Bhutanin kaltaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkisen kasvun opinnot pitäisi aloittaa jo heti koulun aloittamisen aikaan. Siihen ei meidän yhteiskunnassamme ole paljon aikaa kiinnittää huomiota. Miksei luonnon ja toisten ihmisten kunnioitus voisi olla ajattelun lähtökohta jatkuvan kilpailun sijaan.

   Poista
 15. Musta kissa ja valkoinen lumi, kaunis näky. Kyllä täällä meilläkin on jonkin verran näitä juoksuhautakäytäviä, tosin jos nyt olisimme maalla niin siellä niitä olisi ihan riittävästi.
  Tarhaan olen tehnyt käytäviä ja Maija-kissa on niistä tyytyväinen, Fanny ja Pena eivät oikeastaan paljon käy tarhassa, olisiko iskenyt laiskuus ja vanhuus.
  Tuo kansallisonnellisuus tuskin toimisi täällä meidän maassamme," jospa tuo toinen on sittenkin ja kuitenkin onnellisempi kuin me ja siitäkös tulisi ikuinen jäynä."
  Ajatuksena ihan loistava mutta toimiiko se täällä.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerostakin on iän karttuessa tullut mukavuudenhaluisempi, huonolla kelillä ollaan sisällä ja ulkona viihdytään pitempään vain jos siellä täytyy vahtia piian toimia. Bruttokansanonnellisuuden kehittäminen vaatisi paljon asennemuutosta ja uusia ajattelutapoja, ei ehkä toteudu laajasti yhden sukupolven aikana. Mutta aina voi yrittää korjata asiaa omalla kohdallaan.

   Poista
 16. Bhutanin valokuvanäyttelyä juuri ihailin Keskustorilla, siinä on kuvitettuna ihmisen ja luonnon kohtaamisia. Tuo onnelisuusbarometri on ennekuulumatonta!
  Komeet on väylät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, Meeri Koutaniemen näyttely on nyt siirtynyt Tampereelle. Kaunis Meeri näyttää itsekin aivan bhutanilaiselta. Olisipa hienoa jos kansakunnat alkaisivat kilpailla kenellä on onnellisimmat kansalaiset.

   Poista
 17. Hyvin sanottu, tuo juoksuhaudat;) Meillä aivan samanmoinen ilmiö;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olekaan muutamaan talveen tarvinnut kaivella juoksuhautoja lumeen :) Nyt sitä herkkua on yllin kyllin.

   Poista

Kiitos kommentista