3.2.2015

Lintujen ongelmia

Pihapiirissä liikkui eilen sairas käpytikka. Tikat ovat yleensä kovin arkoja, mutta tämä ei paennut vaikka liikuin aika lähellä. Se nuokkui ruokintapaikalla ja sitä taisi palella vaikkei ollut pakkasta, sillä se oli pörhistänyt höyhenpukunsa.
Mikähän sitä vaivaa?

Minulla on muutama pähkinärasvamakkara ja yksi tälläinen siemenautomaatti, jossa on kuorittuja auringonkukansiemeniä. Linnut eivät pääse ulostamaan ruokaansa. Birdlifen sivuilla kerrottiin, että ruokinta kannattaa lopettaa kokonaan jos näkyy enemmän sairaita lintuja. Lukemattomat tintit vaikuttavat kuitenkin terveiltä ja minusta olisi sääli jättää ne ilman eväitä nyt kun ne ovat alkaneet elellä pihapiirissä. Toissapäivänä näin pihalla myös harmaapäätikan, se vaikutti hyvin tomeralta ja terveeltä myös.
Kävin kylällä ja kuulin, että joku muukin oli nähnyt seudulla sairaan käpytikan.

Me hukumme lumeen.
Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Ssatunen!
Hyvää helmikuuta kaikille!

52 kommenttia:

 1. Onpa tosiaan pörheä tikanpoika, taitaa olla aika viluissaan, mikähän sitä vaivaa? Luonto hoitaa kyllä omansa, tavallaan. Onpa kiva taloautomaatti Sinulla, meillä ei lintulautaa ole, kyllä haluaisin, muttta pelkään vieväni kanalaan jonkin pöpön ja siksi en ole uskaltanut syksyllä ruokintaa aloittaa.

  VastaaPoista
 2. Varovaisuus on varmasti paikallaan, etteivät kanat sairastu. Linnut voivat levittää tautien lisäksi myös salmonellaa. Tirppojen vilske pihapiirissä on kyllä hauskaa seurattavaa ja kun ne asettuvat tänne, niin hoitelevat kesällä ahkerasti ouutarhan ötökkäongelmia.

  VastaaPoista
 3. Emäntä: Viime talven lumetkin ovat päättäneet sataa tänä vuonna :-D Täälläkin on sitä ihan tarpeeksi, mutta yllätyin kun katsoin netistä Lopen lumensyvyyttä ja se oli jopa muutaman sentin enemmän kuin täällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tullut viime päivinä puoli metriä lunta ja lisää putoaa koko ajan. Pihan kuntosali on kovassa käytössä.

   Poista
 4. Voi tikka parkaa. Saati viimeyönä jonkin verran lunta on kyllä ihan märkää saa nähdä sulavat pois teillä onkin paljon lunta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä satoi koko päivän lunta, kun sai lumityöt tehtyä olisi pitänyt aloittaa uusi kierros pihan toiselta laidalta. Huomenna on onneksi luvassa poutapäivä.

   Poista
 5. Voi pientä - mutta jos vain yksi lintu näyttää sairaalta, tuskin on mitään vaaraa. Meillä on lintulauta - ja vaikka oravat siinä käyvätkin ryöstöretkellä, on siinä riittänyt einestä myös linnuille - ja Viirulle seurattavaa keittiön ikkunan takaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen ruokkiminen on mukavaa, onneksi ei ole näkynyt enempää sairaita lintuja. Nero tillittää ruokintapaikan vilskettä aitanparvesta ja varmaankin toivoo, että osaisi lentää :)

   Poista
 6. Meillä on jotenkin kumma lintutalvi. Niitä on todella vähän ja näyttävät syövän vain talipalloja. Ihmettelin miksi yleensä niin maistuvat auringonkukansiemenet eivät katoa. Sitten tajusin sen tästä postauksesta... Mullakin on ollut aiemmin kuorittuja siemeniä. Nyt olen ajatuksissani ostanut kuorellisia. Luulisi kuitenkin niidenkin kelpaavan, kun lintujen ruokkimiseen niitä myydään.

  Meillä on tässä muutama käpytikka. Tienvarrella kasvaa vanhoja saarnia ja tikat asuvat niissä. Huvittavan näköisiä roikaleita, kun roikkuvat talipalloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ruokin lintuja kuorimattomilla auringonkukansiemenillä, mutta niistä tuli aivan hirveä sotku ruokintapaikan ympärille ja jyrsijät kiinnostuivat pudonneista siemenistä. Kuorimattomien kanssa ei ole sitä ongelmaa, jos siemen putoaa maahan käy lintu heti nappaamassa sen. Meidän pihan vaahtera on tikan ruokailupaikka, se kuljettaa kuusesta kävyn vaahteraan ja aterioi siinä. Keväisin vaahteran alta löytyy paljon "pudonneita" käpyjä.

   Poista
 7. Tikalla lienee salmonella. Sairaat linnut näyttävät pullukoilta ja ovat hitaita. Pääasia, ettei lintu pääse ulostamaan toisten ruoan päälle. Meillä kävi viime vuonna sairas varpunen lintulaudalla ja oli ihan samanmoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnuilla esiintyy salmonellaa, mutta myös virustauteja. On tärkeää pitää ruokintapaikat puhtaina. Tänään en ole tikkaa nähnyt, mutta olinkin koko iltapäivän pois kotoa.

   Poista
 8. Siellä saa kyllä varmasti nyt puhkia ihan urakalla tämän lumimäärän kanssa. Ja painavaa on. Toivottavasti tikka pääsee kärsimyksistään nopeasti, tavalla tai toisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivinä on ollut runsaasti lihaskuntoharjoituksia :)
   Tikalle toivon minäkin nopeaa loppua, tai toipumista, mikä lienee epätodennäköistä kun ei jaksa oikein syödäkään.

   Poista
 9. Voi reppanaa. Toivottavasti talvi korjaa omansa, ettei kituisi pitkään. Minä en tinteistä enää niin tykkää, kun luin että ne välillä tappaa toisia pikkulintuja syödäkseen niitten aivot. Koitan syöttää tinttejä ahkeraan, ettei ainakaan nälän takia tarttis meidän pihassa muiden kimppuun käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, enpä ole tuollaista kuullut tinteistä. Vaikea uskoa noista pikku piipertäjistä. Ei meidän tintit ole sellaisia :) Ehkä siksi, että parempaa ruokaa on runsaasti saatavilla.

   Poista
 10. Ohoho. Onpas omituista. Mutta sairastavathan linnutkin. Pitäisiköhän kysellä jostain asiasta? Minä liputan Heinolan lintutarhan puolesta, sinne olen soitellut pari kertaa kun on ollut jotain omituista liikkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että jonain aiempanakin talvena täällä vieraili tuollainen nuokkuva tikka. Linnuilla on omat sairautensa ja pahimmillaan niistä tulee epidemioita. Täytyypä tutustua Heinolan lintutarhaan, entinnytkään sellaisesta.

   Poista
  2. Minä soitin sinne kerran hätäpuhelun, asuin silloin kaupungin keskustassa, katselin parvekkeelta ja tiellä juoksi kana! Kanan arvoitus ei selvinnyt, oli kuulemma tullut muutama muukin puhelu siitä...

   Poista
  3. Kävin kuuklella katsomassa paikkaa, on hyvä tietää, että jossakin otetaan haavoittuneita lintuja vastaan. Kiitos vinkistä. Kaupungissa asuessani vein montakin tirppaa pieneläinklinikalle, mutta nykyisin se ei enää ota vastaan luonnonvaraisia eläimiä. Vai oli kana lähtenyt kaupunkireissulle :)

   Poista
 11. Minulla on tuo sama talo siemeniä varten. Se on nätti, vaan minulla aikankin katto vuotaa ja sapuskat kastuu. On ollut näitä suojakelejäkin alvariinsa. Niinpä nyt laitan ruokaa vain tuohon alustalle, mutta useita kertoja päivässä. Toivottavasti tikka tuosta vielä elpyy...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä leikkasin kumista katon reiän alle tiivisteen, se pysyy kiinni ripustusrautalangassa. Alkuperäinen vaijeriripustin petti heti alussa. Elimökki vaatii pentä laittoa ;)

   Poista
 12. Harmillista tuo sairas tikka. Tsemppiä lumen kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sääliksi käy tikkaa, mutta en osaa tehdä mitään sen auttamiseksi. Parin edellisen talvenkin lumet taisivat nyt pudota varastosta. Ainakin kasveilla on hyvä suoja jos tulee pakkasia.

   Poista
 13. Muistan myös joskus nähneeni oudon paikallaan kököttävän pörheän linnun, käytöksestä huomaa kyllä ettei kaikki ole kunnossa :(.
  Mekin hukutaan, pojat ei paljon ulkona viihdy kun liikkuminen on polkujen varassa ja naapurin pihalla on nähty ilveksen jälkiä. Onneksi Into ja Nemo tuntuvat vaistoavan vaaran ja pysyttelevät kotinurkissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerollakin on omat juosuhaudat aitalle ja tallille. Talon alla on myös mukava jahdata jyrsijöitä. Hui, ilves! Olkaa varovaisia!

   Poista
 14. Olisiko tikka loukannut jotenkin päänsä, nokan päällä näkyy punaista? Tikalle olisi parasta toipumisruokaa suolaton pala siannahkaa, jossa olisi rasva vielä kiinni. Toivottavasti se toipuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käpytikalla on otsassa punertavan ruskeaa höyhentä, mutta voihan olla, että se on törmännyt vaikka ikkunaan. Pitäisi käydä kyselemässä lihatiskiltä löytyykö siannahkaa. Katson näkyykö tikkaa vielä huomenna.

   Poista
 15. Onhan se vähän takkuisen näköinen. Ehkä ei yhden linnun takia kannata vielä ruokintaa lopettaa. Muut näyttävät ihan virkeiltä.
  Lumeen hukumme mekin. Kuntojumppaa lumen parissa riittää joka päivälle. Tänään meni aamulla sähkötkin. Tykkylumi ilmeisesti riepoo linjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikka näytti tosiaan jotenkin resuiselta ja epäsiistiltä, ei varmaan jaksanut enää sukia pukuaan. Meillä Carunan miehet ennakoivat lumentulon ja karsivat pari viikkoa oksia linjojen läheltä. Muutoin olisikin ollut jo sähkökatkoja.

   Poista
 16. Voihan se tikka olla myös vanha ja tulossa luonnostaan tiensä päähän... Ei näistä voi tietää.

  Yritetään pitää omat nokat lumen pinnalla! Tätä nyt on niin paksulti täälläkin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikankin elämä on rajallinen. Kohta on niin korkeat lumivallit, ettei lumen heittäminen niiden päälle enää onnistu. Huh!

   Poista
 17. Voi poloista, kumpa pääsisi pian kitumasta.
  Ihan juu lumi riittäisi jo tältä talvelta. Lumikinosten reunaan saa hienoa valotaidetta, kun kaivaa siihen onkalon kynttilälle ☆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, juuri sunnuntaina sanoin vieraalleni, että aion kaivaa lumivalleihin onkaloita kynttilöille. Lapsena kaivettiin lumikasoihin luolia, ne olivat meidän lumilinnoja.

   Poista
 18. Upeita kuvia. Minun ruokintapaikkani alkaa olla harakoiden temmellyskenttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin käy myös harakoita, mutta nuo ruokintasysteemit ovat niille vaikeita. Usein ne istuvat maassa ja toivovat, että tintit tiputtaisivat niille jotakin :)

   Poista
 19. Kaupungissa emme ruoki lintuja emmekä maallakaan, koska olemme siellä harvoin ja satunnaisesti talvisaikaan. Linnut ovat kauniita ja niiden seuraaminen olisi hauskaa ja mielenkiintoista. On täälläkin lunta mutta tuntuu että se sulaa sitä mukaa kuin sitä sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että lintuja pitää sitoutua ruokkimaan koko talvi säännöllisesti. Muuten on parempi, ettei aloita ollenkaan. Meillä vallitsee totaalivalkoisuus ja on hanget korkeat nietokset.

   Poista
 20. Minäkin törmäsin tikkaan. Se hakkasi lyhtypylvästä niin, että koko tie kaikui. Kun pysähdyin alas katselemaan saatiin pieni tuijotuskilpailu ennen kuin se jatkoi töitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväisin tikat hakkaavat soidin nakutustaan, olikohan tapaamasi nakuttaja valtaamassa reviiriä :) Meidän pihassa tikka hakkasi niin innokkaasti ulkovalon metallikuorta, että koko systeemi rikkoontui.

   Poista
 21. Hauskaa että voitte seurailla tikkaakin, vaikka se nyt ikävä kyllä onkin sairas. Meidän lintulaudalla käy vain talitinttejä, ja odottelen kovasti koska muutkin linnut löytäisivät ruokintapaikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on hyvä kirjo lintuja ruokintapaikoilla, tikkoja, erilaisia tinttejä, närhiä, harakoita, mustarastaita... ja kaikille riittää muonaa.

   Poista
 22. Salmonellaa minäkin veikkaisin - oikein tai väärin, sairashan tuo on. Jos ei enempää lintuja sairastu, niin ruokintaa ei kannata lopettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole enää nähnyt tikkaa. Muut linnut näyttävät terveiltä, joten jatkan niidne evästystä kuten ennenkin.

   Poista
 23. Lintujen seurailu on hauskaa puuhaa. Meillä näkyy vain tavallisia talvilintuja, olisi kiva bongata joku erikoisempikin laji ruokailemasta, terveenä toki. Soma mökki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin, että metsien kaadon jälkeen lintukanta supistuisi, mutta kyllä noita näyttää olevan yhtä runsas lajikirjo kuin ennenkin. Oravat ovat kyllä vähentyneet kuusikon kadottua.

   Poista
 24. Meidän lintulaudalla on parina päivänä ollut sairas keltasirkku, mutta enää sitä ei ole näkynyt. Ikäviä nuo niiden sairastelut, kun oikein mitenkään ei voi auttaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen, että jonain lähitalvena oli juttua keltasirkkujen joukkokuolemista, niitä vaivasi jokin oma virus muistaakseni. Ikävää tosiaan kun ei voi auttaa eläinparkaa vaikka näkee, että se on sairas.

   Poista

Kiitos kommentista