2.3.2016

Sisäpuutarhani

Sain jokin aika sitten Haapalehdon Aliinalta hauskan sisäkukkahaasteen. Kiitos mukavasta talvenselättäjähaasteesta, Aliina. Minulla on nykyisin aika vähän varsinaisia sisäkukkia, mutta kun asuin kaupungissa vallitsi asunnossa viidakkotunnelma.
Pupu popsii keittiön ikkunalle tehdyllä yrttimaalla vihanneskrassia.

Huone-esikko.

Pari huone-esikkoa ja kevätesikko.

Eniten sisäpuutarhassa vievät tilaa talvehtivat pelakuut, pistokkaat mukaan lukien niitä on yli 20. Hauska sydänkyltti on ystävänpäivälahja, poikkipuuhun voisi kirjoittaa jotakin kivaa.

Oliivipuu on varistanut paljon lehtiä, mutta on vielä hengissä. Ilmojen lämmettyä se pääsee kuistille ja myöhemmin ulos viettämään kesää. Sekin on saanut ruukkuunsa sydämen.

Lisäksi sisäpuutarhassa kasvaa muutama muratti ja kliivia, jonka jaoin viime kesänä, tänä keväänä se ei kuki.

Korallikaktus on ollut kaverinani viime vuoden keväästä.

 Samoin pieni kaktusaavikko.

Tarhajouluruusu on edelleen hengissä. Se on viettänyt leutoa talvea kylmällä kuistilla, sehän ei välitä pikku pakkasistakaan. Kylmimmiksi öiksi olen siirtänyt sen sisään. Ihmetykseni oli suuri kun kasvi alkoi yllättäen voida vähän huonosti ja tutkiessani löysin sen lehtien alapinnoilta valtavan surperkirvapopulaation. Niin suuria kirvoja en ole ennen nähnyt, puolen sentin mittaisia. Miten ne ovat selvinneet pakkasessa? Nyt on kirvat eliminoitu ja toivottavasti jouluruusu selviää maan sulamiseen asti, jolloin se pääsee kukkapenkkiin muiden jouluruusujen seuraan.

Keittiönpöytäryytimaalla kasvaa salaattia, persiljaa, basilikaa, viherkrassia ja Nerolle vehnänorasta. Äskettäin kylvin kokeeksi vihannesportulakkaa ja vesikrassia, mutta ne ovat vasta itämässä. Yrttiruukkuja voi lisäillä tarpeen mukaan.

Taimikasvatukseen hankkimani kasvivalo antaa nyt tarpeellista lisävaloa yrteille. Led-lampussa on hyvin kaunis ja lämmin valo, ei ollenkaan noin punainen kuin kuva antaa ymmärtää. Lamppu valaisee 3m x 3m alueen, joten taimikasvatuksessa se on tosi kätevä.
Talven pimeimpään aikaan se auttoi salissa talvehtivia kasveja.
Olen kylvänyt jo latva-artisokat ja kardonia.

Mukavaa kevään alkua kaikille!

34 kommenttia:

 1. Viehättäviä sisäkukkia Sinulla! Oliivipuun hankintaa olen vakavasti miettinyt, samoin tuo pieni aavikko houkuttaa! Millaisella valaistukssella aavikon ihanuudet pärjäävät? Ihana yrttimaa Sinulla sisällä! Ja tietenkin pelakuut, kevään mittaan mullakin niiden määrä lisääntyy. Pistokkaita jo otin, osa menehtyi, mutta kunhan kuu kumottaa oikeasta suunnasta, otan niitä lisää :D

  Jaksan ihmetellä kirvojen innokkutta jouluruusuun. Jouluruusulla kuitenkin lehdet ovat yleensä aika kovat ja nahkeat, mikä ihme kasvissa oikein houkuttaa, no kauneus kuitenkin, mutta siltikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain aavokon kasvit viime keväänä lahjaksi, ne elelivät kesän melko unohdettuina ja varmaankin siitä syystä ne kukkivat syksyllä. Nämä aavikon kasvit ovat vähään tyytyväisiä niin valon kuin kastelunkin suhteen. Ihmettelen mistä kirvat tulivat jouluruusuun, se on viettänyt niin paljon aikaa pikku pakkasessa, että luulisi hyönteisten paleltuvan.

   Poista
 2. Jaa niin, että "vain vähän" sisäkasveja.. Mulle toi olis kokonainen rehevä viidakko :).
  No ehkä määkin vielä opin pitämään kasveja hengissä, jos vaan sinnikkäästi yritän.
  Yrttejä tekis niin mieli kasvatella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta "viidakko" alkaa oikein rehottaa kun esikasvatus alkaa ja joka paikka on täynnä potteja. Yrttimaa on helppo aloittaa vaikka kaupan ruukkuyrteistä. Kun valitsee hyvälaatuisia yksilöitä ne saa elämään suojaruukussa pitkään pitämällä ruukun alustan märkänä. Nyt alkaa valokin jo riittää.

   Poista
 3. Ihanaa kun on elävää vihreää sisälläkin! Kasvien hoivaaminen on niin mukavaa, onneksi siitä ei tarvitse luopua talvellakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elävä vihreä lisää elämänlaatua. Kasvit puhdistavat ilmaa ja tuovat iloa pimeimpänäkin aikana. On ihanaa seurata miten nekin piristyvät valon lisääntyessä.

   Poista
 4. Kauniita huonekasveja ja hieno virhertarha. Kummallista tosiaan niiden kirvojen selviytyminen, onneksi jouluruusu on itsekin melkoinen selviytyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu selviytyy jos ei joudu olemaan pikään asuinlämpötilassa. Kirvojen sinnikkyyttä ihmettelen, eivätkö ne jäädykään pakkasessa.

   Poista
 5. Voi, olen unohtanut kokonaan samaisen huonekasvihaasteen...
  Sinulla on kauniita viherkasveja, mutta sitäkin hienommissa ja kekseliäämmissä ruukuissa. Tosi nätti!
  Jouluruusu taitaa sisällä ollessaan olla varsinainen kirvamagneetti. Kuinkahan monta kertaa hävitin niitä omastani vuosi sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti kirvat rakastavat jouluruusua, ulkona kasvavissa en muista niitä koskaan tavanneeni. Onneksi sisälläkin voi hoitaa puutarhaa.

   Poista
 6. Oliivipuusi on aivan ihastuttava, edelleenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni puu on kiva sisätiloissakin. Toivottavasti pian tulee niin lämmintä, että oliivikin voi siirtyä kuistille.

   Poista
 7. Kohta siellä riehaannutaan täysin kylvöhommista!
  Täällä keskitytään vaan hoivaamaan lauantaina KAHTA pientä kotiin saapuvaa vauvaa...kyllä..heitä saapuu tuplaten: pikku prinsessat, 13 viikon ikäiset turbotytöt -^..^-
  =^..^=

  VastaaPoista
 8. Onnittelut tuplaturbo perheenlisäyksestä. Yhdestä tuli kaksi :) Teidän ei tarvitse miettiä ohjelmaa, turbotytöt varmaan huolehtivat siitä. Laitahan kuva tulemaan jossain vaiheessa jos onnistut sellaisen nappaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo :) Nuo Terhi Michelssonin ( ?) eläinaiheiset savityöt on ihastuttavia. Mulla on sinisävyisiä kissa-aiheisia savinappeja...neuleet niihin vielä tekemättä.

   Poista
  2. Minulla on tuo yksi pupukippo ja sokeriastiana toimiva purkki, jonka kannessa puput suutelevat. Olen elänyt pupun kanssa kahdeksan mikavaa vuotta kauan sitten.

   Poista
 9. Kävin miettimään, että minkälainen viidakko sinulla onkaan ollut, kun tuokin määrä tuntui suurelta:)
  Tuo pupukrassi on ihana;) Ja kaikki muutkin kuvat. Sydänidiksen taidan napata talteen, tiedä jos ensi vuonna ystiksille...
  Mukavaa loppu viikkoa"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaupunkikotipuutarha vaati aika paljon hoitoa, mutta tänne muuttaessaan kasvit viettivätkesät ulkona ja menehtyivät vähitellen syyskylmissä. Osa sai kyllä uuden kodin. Nuo sydänkyltit ovat suloisia. Villaisina hyvin lämminsydämisiä :)

   Poista
 10. Ihanat huonekasvit,varsinkin esikon värit. Itse laitoin herneenversot itämään, että saa vähän sitä kasvun fiilistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin tänään laittaa herneenversoja, ihanaa kun voi taas kassvattaa syötäviä vihreitä.

   Poista
 11. Löytyyhän sulta vaikka mitä vihreää sisätiloistakin.
  Tuo pupu kasvimaan reunalla on kyllä aika söpö:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enimmäkseen pelakuu, pelakuu, pelakuu :)
   Ne vievät aika paljon tilaa. Pupu on söpö ja kiva kun se vain vartioi vihanneskrassia :)

   Poista
 12. Niin viehätäviä sisäistutuksia ja tuo pupumuki on suorastaan hurmaava! Muistan joskus moonta vuotta sitten nähneeni tuollaisia tai vastaavia Kieseleffin basaarissa Helsingissä, jossa oli suomalaisen keraamikon myyntipaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pupumuki on taiteilija Terhi Mickelsonin tuotantoa kuten Leena tuolla kommentissaan mainitsi. Olen nähnyt myös samanlaisia koiramukeja ja taitaa löytyä muitakin eläimiä. Joskus hyvin kauan sitten ostin noita ystäville lahjaksi joulumyyjäisistä Helsingissä.

   Poista
 13. Istanbulissa minulla oli jonkunverran sisäkukkia. Täällä Suomessa en ole niitä kaivannut, mutta jokusen olen saanut lahjaksi. Eivät oikein menesty, olisiko sitten liian vähän rakkautta? Minulle riittää ikkunasta näkyvä luonto ja piha. Leikkokukkia ostan kyllä mielelläni. Nyt on ehdottomasti tulppaaneja kimppu tai kaksi aina pöydällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla liian vähän valoa :) Sama minulla nyt kun asuu luonnon keskellä ei kaipaa niin paljon sisäkasveja. Muutamia pitää kuitenkin olla.

   Poista
 14. Siis onko tuo pallovalosi kasvivalo? Aikas mukava kasvimäärä on sulla sisälläkin, aivan hurmaavia kaikki. Mulla ei sisäkukat menesty, paisti jokunen kuivaa pelkäämätön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi epäinformatiivinen kuva, kasvilamppu näkyy vain valkoisena pallukkana kuvan ylälaidassa. Olisikin kasvivaloina toimivia koristevaloja, silloin saattaisi sisätilat muuttua talvipuutarhaksi.

   Poista
 15. Hei, kiva kun tartuit haasteeseen =) Pelakuuviidakko kuulostaa aika ihanalle! Korallikaktuksesi näyttää tyystin erilaiselta kuin omani. Onkohan niistäkin eri lajikkeita? Tosin meillä sille löytyy turhankin innokkaita hoitajia =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin joudunkaan kaikkien pelakuiden kanssa :)
   Korallikaktukseni on Cora Breeze (Rhipsalis cassutha). Ehkä niitäkin on monia lajikkeita, en tosiaankaan tiedä.

   Poista
 16. Oi, miten monta talvehtivaa pelakuuta :)
  Oliivipuun ostin minäkin joku aika sitten, saas nähdä miten se jatkossa pärjää meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa pelakuista on vain pistokkaita, mutta on noita talvihyyryläisiäkin toista kymmentä. Toivottavasti tulee kaunis kesä, että ne voivat olla ulkona. Edellinen oliivipuuni eli neljä vuotta, se kuoli vasta kun unohdin sen liian pitkäksi aikaa kylmälle kuistille syksyllä. Nykyinen on pudottanut paljon lehtiä, mutta niin ne tekevät aina talvella.

   Poista
 17. Kaunis ja lupaava sisäpuutarha.

  Minun sisäpuutarhani on vähän hunningolla, kun kissanpennut vievät huomioni. Enkä ensimmäisiäkään kylvöjä ole vielä tehnyt, multaa ja siemeniä vasta ostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä mitenkään ehdi kun perheessä on pieniä lapsia :)
   Minullakin useimmat kylvöt saavat vielä odottaa. Ensin vietetään pääsiäinen, sitten voivat taimipotit vallata paikat.

   Poista

Kiitos kommentista