18.3.2016

Suojausta

Kiitos Sailan paimenkirjeen, havahduin toimimaan ajoissa.

Lämpö sai puutarhassa nopeasti kasvua aikaiseksi, mutta nyt on luvassa kovia pakkasia ja ilman lumisuojaa airuet ovat pulassa.

Syksyllä hamstrasin pari sataa litraa kuivia lehtiä kompostorin viereen. Kannellisessa saavissa ne ovat pysyneet kuivina ja ovat nyt varsin käyttökelpoista suojausmateriaalia. Häkkyrät estävät tuulta riepottamasta piippojen peittoja pois.

Kaurissuojat pitävät lehtipeitteen hyvin paikoillaan jouluruusuilla. Yöllä satanut lumikerros auttaa myös asiaa.

Toivottavasti nyt pärjäävät.

Sailan uutiskirjeen, Puutarhapalsta, voi tilata sähköpostiinsa täältä. Saat monipuolista ja ajankohtaista tietoa tapahtumista ja kaikesta puutarhanhoitoon liittyvästä pari kertaa kuukaudessa.

Pehtoori on ryhtynyt valvomaan siementen itämistä lämpöalustalla sängyn alla. Lämmin piilo, vieraatkaan eivät häiritse. Edistää varmasti itämistä, nyt siellä muhii purjo Hannibal, tomaatti Sibirjak, laventeli ja suippopaprika.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Lilja&Salvia!

32 kommenttia:

 1. Sulla on mielettömän kauniita suojia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka häkkyrä sisältä päätyi taimisuojaksi :)

   Poista
 2. Puutarhasi on nyt täynnä tilataideteoksia. Meillä satoi yöllä lunta, joten maisema on taas hieman erinäköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauriit voivat tulla taidenäyttelyyn :)

   Poista
 3. Toivottavasti pärjäävät. Nätti tuo eka häkkyrä. Lunta tuli meilläkin viime yönä. Ei olis tarvinnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumimaisema aamulla oli vähän pettymys, mutta ehkä lumesta on vähän suojaa kasveille pakkasissa.

   Poista
 4. Voi että, kiitos kovasti kun mainitsit kirjeeni, ja ihanaa että siitä oli oikeasti hyötyä! Täälläkin oli kolmisen astetta pakkasta yöllä ja maa on nyt valkoinen, tosin niin ohuelti, että auringon säteet taitavat sulattaa sen pian. Saisi kevät jatkua, mutta toisaalta tämä keikkuminen kuulunee kevääseen.
  Voi Neroa, löysi hyvän nerojemman ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kirje on oikein hyödyllinen, monta vinkkiä olen siitä poiminut. Kiitos sinulle! Keikkuminen kuuluu kevääseen, toivottavasti pakkasjakso on lyhyt ja päästään taas iloitsemaan kevään etenemisestä. Minulla meni jonkin aikaa, ennen kuin huomasin Neron uuden lempipaikan :)

   Poista
 5. Ihan kadena katselen näitä sinun suojauskuviasi ;) Meillä vielä montakymmentä senttiä lunta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli vielä pari päivää sitten, nopeasti aurinko ja tuuli saivat lumen katoamaan. Nyt on taas maa valkoinen, pitääköhän hakea lumilapio varastosta, jonne sen jo toiveikkaana laitoin kesäteloille.

   Poista
 6. ..ja meillä satoi viimeyönä lunta...maa oli aamulla valkoinen, mutta nyt taitaa jo olla taas sulanut..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös satoi lunta, mutta kovin märältä tuo vaikuttaa, taitaa kadota jos ei pakkanen pian kiristy.

   Poista
 7. Se taitaakin sitten olla vain hyvä että lumet ovat sulaneet hitaanlaisesti eikä ole vielä piippoja näkyvissä. Täytyy laittaa tuo lehtikonsti muistiin, materiaalia riittää syksyisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi piipoille jos ovat vielä talviunilla, meille on luvattu yli kymmenen asteen pakkasia. Parempi vara kuin vahinko, olisi aivan kamalaa menettää kevään ensimmäiset.

   Poista
 8. Hieno valikoima suojia! Meillä ei vielä nouse mitään mutta suojaukset ovat ollee mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tarkastella kaipaisiko joku herkkis suojausta. Lämpötilan suuret vaihtelut ei ole kivoja heräileville kasveille.

   Poista
 9. Mikä merkillinen takatalvi taas pukkasi, toivottavasti pysyvät suojassa. <3 Aurinkoista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ehkä vielä takatalvi, sillä talvikuukausissahan ollaan edelleen :). Mutta sitä jo ehti tottua lämpimään, en yhtään kaipaa pakkasia.

   Poista
 10. Kauniita nuo suojasi! Nyt päänsä nostaneet kasvit tarvitsevat apua, lunta, pakkasta ja kuivattavaa tuulta - niiltä täytyy airuet suojata!

  Hyvä että Nero valvoo, että siemenet taimettuvat asiallisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metalihäkkyrät suojaavat myös teräviltä hampailta :) Nero on kyllä ahkerasti hoitanut itämisen laaduntarkkailua :)

   Poista
 11. Juurikin mietin, että mitenhän taas koristeheinät talvehtii... Yksi tällainen talvi oli joku vuosi sitten ja 80% heinistä kuoli. Silloin mietin, että antaa olla meidän tontti on jotenkin hankala, kun lumet sulaa liian helposti vaikka täällä ei ole lämmin (kuten meri lähellä). Ja silti istutin heiniä viime kesänä kun niitä niin kaipasin.

  Sulla on ihan pro meininki noiden sun häkkyröidesi kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla heinien kohtaloksi koitui aikoinaan talvimärkyys, tai ehkä juuri märkyyden ja pakkasten vaihtelu. Talvisuojat arimmille olisi varmaan paikallaan. Toivottavasti "pro" kevätsuojaukseni toimii :)

   Poista
 12. Sinulla on tosi kivat suojat kevään ensimmäisille piipottajille.
  Nero on nero, osaa valita parasta......
  Tuntuu taas tosi kylmälle, tuuli sen varmaa vielä moninkertaistaa eli vielä ei ole kevät ja eipä taida ihan vielä sen aikakaan olla.
  Kuivia lehtiä minäkin jemmasin viime syksynä ja nyt kun menemme pääsiäiseksi maalle on millä peitellä, jos nyt jotain piippoja on näkyvissä ja voihan olla, että suojaukset tulee liian myöhään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain oli pakko keksiä, maa on jäässä eikä siihen voi suojia kiinnittää. Täällä tuulee navakasti, häkkyrät pitävät lehdet paikoillaan. Kuivat lehdet on erinomainen ja ilmainen suojasaine. Sopii myös kuiva-aineeksi myös kompostoriin.

   Poista
 13. Tää talvi on kyllä ollut pahin mahdollinen kasvien kannnalta. Saa nähdä mitä on tapahtunut. Hyvä kun suojailit ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kova huoli on kaikista kasveista. Onneksi nyt satoi lunta pakkassuojaksi. Toivottavasti pakkaskausi ei kestä pitkään ja päivällä lämmittävä aurinko helpottaa tilannetta.

   Poista
 14. Olit viisas ottaessa lehtiä talteen. Osan voi jättää suojatarpeen jälkeen maatumaan kaiken lisäksi.
  Hyvää viikonloppua Nero ja Cheri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Monena keväänä olen ajatellut, että olisipa kuivia lehtiä kasvien suojaksi. Viime syksynä keksin kasteluvesitynnyrille talvityön, se saa pitää lehdet kuivina.

   Poista
 15. Olitpa kaukaa viisas. Hyvät suojaukset saat. Meillä on kaikkien kukkapenkkien päällä vielä lunta, aika paljonkin. Nyt on vielä sellaiset hankiaiset, että lumi kestää aikuisen painoa. Se tuntuu melkein liiankin panssarimaiselta. Toivon totisesti, että se lumi sulaa huhtikuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä muistaa ensi syksynäkin laittaa lehtiä varastoon. Lehtikompostien lehdet ovat märkiä ja jäässä. Lumi onkin paras suoja kukkapenkeille, minullakin on useimpien päällä paksu lumikerros kun talvella kasasin sitä kasvien suojaksi. Hankien kuoren alla on mukavan ilmavat olot. Sääennusteiden mukaan täällä on pääsiäisenä plussakelit, ja räntäsadetta, joten lumi sulaa nopsaan.

   Poista
 16. Niinpä ja myöhäisellä junalla paikalle. Katselin eilen jäätyneitä ruohosipulin korsia, että hieman liian aikaisin sieltä mullasta ponnistitte reppanat. Jos talvi yllättää autoilijat, niin kevät tuntuu yllättävän puutarhurit. Tämän ainakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti ruohosipuli ei ole jäätymisestä moksiskaan vaan aloittaa taas lämmön palattua. Minulla on kasvimaa vielä lumen alla, onneksi.

   Poista

Kiitos kommentista