13.4.2016

Ennen jälkeen

Kuva: Teija Tuisku
Tämä viime kesänä otettu kuva on sekä ennen, että jälkeen.

Tälläinen näky on nyt. Toiveikkaana ajattelen, että tämä on ennen ja jälkeen näyttää samankaltaiselta kuin yläkuvassa. On aina vaikea uskoa, että paratiisi nousee tyhjästä vaikka olenkin todistanut tapahtumaa useasti.

Ihan odottamalla ei kasvimaa kuitenkaan ala kukoistaa. Esikasvatus on jo hyvässä vauhdissa ja vauhti sen kuin kiihtyy. Salin kolmen taimihyllyn seuraksi nousee pian neljäs ja tasot alkavat olla täynnä taimipotteja. Perunat itävät alimmalla hyllyllä, tänä vuonna kokeilen mm. parsaperunaa, jota on kovasti kehuttu. Osa pääse pian saaviin kasvamaan, jotta juhannuksena voidaan syödä ensimmäisiä uusia perunoita.

Huomasin, että olen sairastunut pelakuukuumeeseen. Vein kaikki pelargoniat vinttihuoneeseen taimien tieltä, samalla tuli laskettua ne ja niitä oli yli 30 pistokkaat mukaan lukien. Mopo pääsi taas keulimaan.

Krookukset kukkivat , kukahan käy nyppimässä sinisten krookusten kukat irti. Joku, joka tietää, että turvakameran katse ei yllä sille nurkalle.

Suloiset posliinihyasintitkin ovat heränneet. Lämpö on saanut aikaan kaikkea ihanaa ja pihakierroksella näkee jatkuvasti uusia yllätyksiä.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Anne!
Jännittäviä kevätlöytöjä kaikille!

46 kommenttia:

 1. Kyllä on erilaisen näköistä ensimmäisen ja toisen kuvan välillä. Onko varmasti sama paikka ;) Eihän toisessa kuvassa edes näy vilkuttelijaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilkuttelija oli tällä kertaa väärällä puolella kameraa :) Ei ollut muuta noin hienoa kuvaa rehottavasta kasvimaasta verrokiksi. Sama paikka, vaikka nyt onkin vaikea uskoa.

   Poista
 2. Kyllä se paratiisi sieltä taas nouse. On se kasvu silti uskomatonta, ei sitä voi koskaan lakata ihmettelemättä. Mukavaa kevättä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa! Joka kevät olen saman ihmeen äärellä, mutta nyt Kotipuutarhan kuvat ovat tuoreessa muistissa ja on jotenkin luottavaisempi olo, siitä se nousee.

   Poista
 3. Kyllä se paratiisin nousu näyttää varsin vakaalta, on sen verran hyvällä mallillaan tuo esikasvatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei isompia mutkia tule matkaan, niin rehotusta on odotettavissa :)

   Poista
 4. Ihana paratiisi tulossa tänäkin kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti oma vihannestori avautuu kesällä.

   Poista
 5. Taimiviljelmäsi on niin vakuuttava, että viittaa kyllä vahvasti tulevaan pihaparatiisiin. - Suloinen tuo vaaleankeltainen krookus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleankeltaiset ovat pieniä kasvitieteellisiä krookuksia. Esikasvatus on hieman työlästä, mutta kiva olla sormet mullassa jo ennen maan sulamista.

   Poista
 6. Oi millainen paratiisi pihasi on! Paljon on sinullakin taimia, pelakuukuume on ihana tauti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuukuume lienee parantumaton :)
   Ei kulu enää kauaa kun jo pääsee kasvimaalle muokkaamaan.

   Poista
 7. Muutos on valtava! Luonnon ja esikasvatustesi voima on hämmästyttävä. Aivan ihana tuo ylin kuva. Ei tosiaan uskoisi, miten valtavasti kaikki muuttuu. Huomasin tänään samanlaista vaaleankeltaista krookusta pihallani, vaikken yhtään muista sellaista syksyllä istuttaneeni. Meillä ainakin rusakot ovat välillä tykänneet popsia krookuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saamme lämpimän kesän vaihteeksi ja kasvimaa tuottaa paljon satoa. En muuten minäkään muista koskaan istuttaneeni noita keltaisia krookuksia, voi olla että sipulipussin sisältö on yllättänyt.

   Poista
 8. Ihanaa, maasta nousee kaikkea niin että poks, räts vain kuuluu. Täytyisikin tehdä taas peurakarkote-spray, sitä tein viime keväänä, siihen tuli jotain saippuaa ja kananmunaa ja maitoa ja öljyä... ehkä se toimi, tosin olin sitten poissa ja pitäisi uusia sumutus aina sateen jälkeen. Taidan vispata heti sprayn kasaan ja käydä sumuttamassa!
  Kumma ylösnousemus tapahtuu, kun vertaa tämän hetken ja loppukesän kuvia. Toisaalta minusta tämä alastomuus, alku, on aivan ihanaa. Kesällä on jo ihan näännyksissä, kun kaikki kasvaa eikä ehdi perässä ruohonleikkurin, kitkennän jne. kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa minunkin peurakarkotteeni tehota, kauriit eivät ole tulleet pihalle, vaikka olenkin nähnyt niiden hiippailevan ympäristössä. Tämä alastomuus on tosiaan rauhallista. Maan muodot näkee hyvin ja on helpompi tehdä suunnitelmia. Sipulikukat tuovat kohta väriä ruskeisiin sävyihin.

   Poista
 9. Eikös olekin hassua, että muutaman viikon päästä paratiisisi alkaa kasvamaan ja tuo ankeus muuttuu värikkääksi ihanuudeksi. Mukava huomata, että sinäkin kasvatat perunaa ja hyllyt notkuvat taimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokihan perunaakin pitää vähän olla :) Taimetkin ovat enimmäkseen hyötykasveja. Vielä ei talikko uppoa kovin syvälle, mutta kylvöaika ei ole kaukana.

   Poista
 10. Mikä vehreys ja kukkaloisto!
  Kyllä kasvun ihme on mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihanaa aikaa kun kasvun ihme yllättää joka päivä.

   Poista
 11. Ihan samoja mietteitä kelasin, kun keittiöpuutarhaa siivosin tänään. Mutta tykkään myös tästä tyhjästä vaiheesta, kun kaikki on mahdollsta. Ja ilmeenkin saa loihtia uudenlaiseksi. Tässä vaiheessa kaikki on mahdollista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On olut mukavaa kuljeskella viljelylaatikoiden keskellä ja suunnitella. Minulla on kasvimaastani kartta, johon merkitsen eri lajien kasvupaikat. Muisti on lyhyt, eikä seuraavana keväänä enää muista, mitä missäkin laatikossa kasvoi. Kiertoa pitää olla, joten uusi luomus on ihan varmasti tulossa :)

   Poista
 12. Uskomatonta on tuo kasvun voima. Ja vauhti! Tänään just Lillan pihaa siivoillessa ajattelin, että ei mene kauan kun tuosta ei enää kuljeta...eikä tuosta...eikä...
  Kohta vois alkaa ottaa aamu- ja iltakuvia 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lillassakin muutos on ihan uskomaton kun koko puutarha kasvaa paratiisiksi. Ei kestä kauan kun voi ottaa yökuviakin.

   Poista
 13. Hyvä kuvapari. Tuoltahan hyötymaa näyttää keväisin, täytyy vain luottaa, että kasvit taas lähtevät iloiseen kasvuun.
  Kiva nähdä myös tuo hyötytarhasi rakenne ilman kasveja. Aika monta viljelylaatikkoa siellä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvassa näkyy vain noin kolmasosa kasvimaastani, eli viljelylaatikoita on todella paljon. Itse rakentamani ovat 3-4 kertaa suurempia kuin nuo lavakaulukset. Hoidettavaa riittää :)

   Poista
 14. En ole vielä ehtinyt ollenkaan pihalle kuopsuttamaan. AIka lohduttomallehan siellä vielä näyttää. Ja sitä ihanampi on todistaa sitä kasvun ihmettä, kun se taas alkaa. SItä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa seurata kaiken heräämistä. Toivottavasti lämpö jatkuu ja saamme varhaisen kesän.

   Poista
 15. Mikä ihan inspiroiva kuva, totta tuota on ihana odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon hyötyliikuntaa odotettavissa :) Tuskin maltan odottaa maan sulamista.

   Poista
 16. Ihana hyötytarha <3 Mukava nähdä myös tämä ennen-kuva, näkee paratiisin pohjaranteet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin yrittää kuvata vielä laajemmin, niin, että koko kasvimaa näkyisi kuvassa. Paratiisissa on kaksi osaa, vanha ja uusi puoli. Laajensin viljelyalaa, jotta kaikki mahtuu kasvamaan :)

   Poista
 17. Olen kateellinen tosta sun hyötytarhan alusta :). Mutta niinkuin sanoit, niin odottelemalla ei mitään tule :D. Täytyykin tänään muistaa käydä viimein ostamassa ne potut, kun pihamyymäläkin aukesi. Niistä jäi hyvät kokemukset viime kesältä. Ja tomaateista. Ja nyt aion yrittää myös jotain yrttejä saada kasvateltua. Valmiista taimista kylläkin. Ja lehtikaali olis kans kiva. ja pinaatti. Ja kesäkurpitsat. Jaajaajaa... :)

  On kyllä mieletön toi sun puutarha! Ihanaa taas päästä seuraamaan sen kehitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmiita taimia kannattaa hyödyntää, niistä saa nopeasti satoa. Joitakin lajeja minäkin hankin valmiina taimina, kuten varsisellerin, sen esikasvatusaika on liian pitkä minulle. Onneksi nykyisin saa paljon hyötykasvienkin taimia valmiina. Toivottavasti kasvimaa kukoistaa taas kesällä.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Lähes mystistä. On uskomatonta, että esimerkiksi vaivaisesta auringonkukan taimesta kehittyy lyhyessä ajassa jättikukka.

   Poista
 19. Nyt tuntuu ihan uskomattomalta, kun katselee kesäisiä kuvia. Voiko tuollaista rehevyyttä ja kauneutta ollakaan!
  Mutta tästä se taas lähtee. Sulla on jo taimikasvatus hyvällä mallilla. Tässä hommassa ei odottelu tosiaan auta. Tositoimiin on ryhdyttävä jo talvella. Ja sehän sopii, kun multasormia syyhyttää jo niin kovasti.
  Aurinkoisia päiviä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian piha alkaa koristautua, ensin sipulikukkien ilotulitus, johon muut perennat yhtyvät vuorollaan. Kasvien kannalta hankala talvi ei ole tuhonnut kovinkaan monia lajeja, vain jouluruusu ei surukseni kuki tänä keväänä. Hyötytaimista on osa jo kerran koulittukin, onneksi esikasvatuksen voi porrastaa lajien mukaan. Paljon on vielä kylvämättäkin :) Mutta on tosiaan ihanaa tyydyttää multa-addiktiota jo alkuvuodesta.

   Poista
 20. Hurjan upealta näyttää tulevaisuus! Jokavuotinen kasvun ihme ♡ jaksaa riemastuttaa. Melkoiset kasvattanut siellä on ja olen suuresti kade pelargonioille, mulla kun ei talvetuspaikkaa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetan pelargoniat sisällä, mutta meillä on kovin viileää talvella, siksi ne kai selviytyvät. Pikkuisia taimia katsella hämmästelee, miten niistä kohta tulee kaikenlaista hyödyllistä :)

   Poista
 21. Samaa mietin parhaillaan mökkipihassa: miten tästä autiudesta voi tulla vehreä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On lupailtu lämmintä alkukesää, joten vehreys voi räjähtää esiin hyvinkin pian. Ihanaa aikaa tämä kasvun seuranta.

   Poista
 22. Tuo ennen-kuva on niin tutun lohdullinen ja ihana, hieno alku upealle kukoistukselle! Tuntui hyvältä katsoa sitä!!

  Pelakuukuume täälläkin vaivaa, 80 pistokasta ja siementainta ja hankintoja vielä tulossa Tukholman messuilta että täälläkin keulii hiukkasen!

  Hieno taimikasvattamo Sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minun pelakuukuumeeni onkin varsin lievää sorttia. Kasvimaasuunnitelma alkaa vähitellen hahmottua, vähän joudun ehkä laajentamaan :)

   Poista
 23. Ei hitsi, kyllä minäkin nyt teen pottutilauksen;) Muutos tosiaan on huikea ja minullakin on täällä vaikeuksia uskoa, joka ikinen kevät, omiin voimiini. Onneksi luonto hoitaa myös oman osansa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruna on helppo viljeltävä ja uudet perunat ovat herkullisia, nyt vain pottua itämään. Minä rakentelen kasvimaata pala kerrallaan pitkin kevättä, silloin urakka ei tunnu niin suurelta ja aina voi turvautua myös valmiisiin taimiin.

   Poista

Kiitos kommentista