Aurinkoinen päivä pani vauhtia kasveihin ja puutarhuriin. Ruohosipulissa on jo nuppuja.
Nostin maa-artisokat. Viime keväänä pienensin näiden kasvualaa, mutta sato oli silti suuri. Osa menee pataan ja osan istutan uudelleen. Maa-artisokka on varma ja vaivaton viljeltävä. Varret kasvavat liki kolmimetrisiksi ja kasvi kukkii keltaisin kukin loppukesällä.
Syksyllä nostetuista tein artisokkajauhetta; viipaloin mukulat, kuivasin ja murskasin sauvasekoittimella jauhoksi. Erinomainen makeutusaine esimerkiksi smoothieissa. Istuttaessa mukulan voi jakaa, jokaisesta silmusta tulee uusi kasvi.
Olen kerännyt litroittain koivunmahlaa tänä keväänä. Talvi painoi yhden oksan suuresta koivusta maahan. Oksa näytti kuolleelta ja se on halkikin tyvestään. Kun sahasin sen poikki, että alta pääsee kulkemaan, alkoikin mahla virrata. Harso estää pörriäisiä ja roskia menemästä astiaan. Tällä systeemillä ei keruu onnistu sateella jos ei kehitä jotain sateeensuojaa astian päälle. Juoma säilyy pari päivää jääkaapissa ja sitä voisi myös pakastaa. Oletteko te keränneet joskus mahlaa?
Meillä oli eilen puuhakas päivä, pehtoorikin harppoi kiireisen näköisenä askareissaan. Minä muokkasin ja lannoitin viljelylaatikoita kylvökuntoon ja tutkailin maasta nousevia kevätkukkia.
Valkovuokkoja kukkii jo etelärinteessä, mutta koko pihan täyttävä valkovuokkomeri on vasta nuppuasteella.
Kellarissa talvehtinut ranskalainen rakuuna kasvaa hurjaa vauhtia. Se on minusta käyttökelpoisin ja herkullisin yrtti, käytän sitä paljon.Yritän juurruttaa pistokkaita. Kasvihan on steriili, joten sitä ei voi lisätä siemenestä.
Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Kaisa L ja Sussi!
Mukavaa viikonloppua kaikille!
4 tuntia sitten
Oi, ruohosipuli jo nupulla :) Ei olla kerätty mahlaa, mutta ajatuksissa se tälle keväälle oli. Ehkä ensi vuonna :) Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!
VastaaPoistaKiitos! Ruohosipulia olen jo nautiskellut pitkään, se on kevään ensimmäisiä poimittavia hyötykasveja. Sitä on kasvimaalla monta mätästä. Kukkiessaan se on niin kaunis, että löytyy kukkapenkistäkin :)
PoistaItse en ole koskaan kerännyt koivunmahlaa, mutta juonut kylläkin. Aikanaan reissasimme omalla autolla Neuvostoliitossa Jaltalle ja silloin tuli juotua paljonkin koivunmahlaa. Se oli siellä erittäin yleistä ja joka kylässä mummot myivät itse valuttamaansa juomaa.
VastaaPoistaEn minäkään ennen le kerännyt mahlaa, mutta maitanut kyllä joskus. Melkein kuin vettä joisi, vain lievä makeus tuntuu juomassa. Nyt kun mahlaa on valunut jo varmaan sata litraa, on juomaan tullut pieni koivunlehden makuvivahde.
PoistaWau, nyt kuulostaa niin helpolta hyötyviljetyltä, että itsekin uskaltaisin kokeilla maa-artisokkaa. Ja kaikki terveellinen makeutusaine on enemmän kuin tervetullut :)
VastaaPoistaMaa-artisokka on komea ja nopeakasvuinen, sitä voi käyttää vaikka kesäisenä näkösuojana :) Korkean inuliinipitoisuutensa vuoksi artisokka sopii hyvin diabeetikoille. Jauhe on vain lievästi makeaa, sokerin korvikkeeksi siitä ei ole. Inuliini aiheuttaa monille ilmavaivoja, joten ensimmäiseksi ei kannata tehdä artisokkakeittoa, vaan elimistö on hyvä totuttaa vähitellen.
PoistaMaa-artisokka meinaa vallata koko kasvumaan, jos vain antaa..:)
VastaaPoistaIhana pehtoori♥
Minun kokemukseni mukaan maa-artisokka ei leviä itseksen, mutta sanotaan, ettei siitä koskaan pääse eroon. Olen siirtänyt kasvupaikkaa muutaman vuoden välein ja entisiltä kasvupaikoilta nousee aina vaan uusi kasvusto. Pehtoorillakin on kevätkiireitä :)
PoistaIhania kuvia, pehtoori on todellakin vauhdissa! Kylläpä ruohosipuli on ajoissa, meillä on vain pieniä tököjä.
VastaaPoistaMaa-artisokka on mahtava kasvi, maiskis! Se on kyllä totta, että kannattaa istuttaa se paikkaan, jossa pieni leviäminen ja rehotus ei tee haittaa. Kuten mainitsitkin, se kasvaa ihan pienestäkin mukulan kappaleesta, mikä oli ihmetys kun luuli syksyllä nostaneensa ihan kaiken kasvupaikalta ja kohta on melkoinen viidakko taas pystyssä :)
Koivunmahlaa olen maistanut, koska veljeni kerää sitä aina keväisin, mutta itse en ole sitä valuttanut.
Minulla maa-artisokka rehottaa kasvimaan pohjoisreunalla, siten se ei varjosta muita kasveja, mutta on hyvä aidanne ja tuulensuoja. Luulen ettei maa-artisokkaa pysty koskaan kokonaan nostamaan aina jää jokin pieni mukula tai mukulan pala maahan ja rehotus alkaa :)
PoistaTäytyykin kokeilla maa-artisokkaa, en tiennyt, että se on noin satoisa ja hyvin kasvava.
VastaaPoistaMaa-artisokka on vaatimaton hoidon suhteen, minun kokemukseni mukaan se kasvaa missä tahansa. Myyrät kyllä tykkäävät myös mukuloista, mutta minulla oli tänä keväänä maisteltu vai paria mukulaa. Se on myö kestävä maljakkokukka syksyllä.
PoistaIhanasti jo nupulla tuo sinun ruohosipulisi.
VastaaPoistaMaa-artisokka on minunkin herkkua. Meillä kasvaa sitä sekä pellolla että kasvilavassa. Me keitämme siitä soppaa perunan kanssa.
Rakuuna on minun lempimausteeni. Sillä maustan paistokset ja salaatit.
Niin ihanan kesäiseltä jo näyttää Sinulla!
Maa-artisokka on helpompi viljeltävä kuin peruna. Pieneltäkin alalta saa suuren sadon. Lisäksi se on maukas sekä kaunis.
PoistaSain tuttavalta maa-artisokan mukuloita kokeiltavaksi. Taidan istuttaa ne kasvihuoneen eteen varjoksi. Mahlan kerääminen kuulostaa mielenkiintoiselta, jota tekisi mieli kokeilla.
VastaaPoistaArtisokasta saat hyvät verhot kasvihuoneelle, jos varjostaa liika voi varret katkoa. Joskus leikkaan varret poikki, kasvi vain haarautuu. Pitkänä hujoppina se kaatuilee helposti. Mahlaa voi kerätä omasta koivusta vaikka pienestä oksasta suoraan pulloon.
PoistaMeillä maa-artisokkaa kaivelee maasta Hilppa koira,sillä on diabeetes,ehkä siksi. Onneksi sitä riittää kaikille.
VastaaPoistaHilppa on viisas koira :) Onneksi maa-artisokka on satoisaa.
PoistaMinä taasen jäin jumiin upeaan kisukuvaan, kyllä toinen voi olla komea ja nyt oikein muistutti kuva siitä, että miten meidän Onni reppana laihtuikaan. Mutta nyt on alkanut tulla pyöreyttä poskiin. Kivaa viikonloppua!
VastaaPoistaKiitos! Kiva kuulla, että Onni alkaa saada entiset muotonsa takaisin, toivotan pulskaa kesää pojalle!
PoistaMaa-artisokka on todellakin helppo, en tee sille mitään muuta kuin heitän vähän lannoitetta keväisin päälle, en edes nosta mukuloita ylös muuta kuin syötäväksi. Maa-artisokka keitto on hyvää mutta minun vatsa kestää sitä vähän huonosti. Syön silti.
VastaaPoistaNostaminen ei tosiaan ole välttämätön, mutta on hauskaa nädä koko saalis kerralla :) Olen huomannut, että kun elimistöä totuttaa inuliiniin vähitellen, vaivoja esiintyy vähemmän. Mainio kasvis.
PoistaVoi ihanuus miten pitkällä kevät jo sinun puutarhassasi onkaan.
VastaaPoistaKylminä jaksoina kasvu jurottaa paikallaan, mutta aurinkoinen päivä vauhdittaa sitä melkein silmissä.
PoistaKyllä näkee, että Prinssillä on paljon tekemistä :) Ei ole turha se sanonta: Ahkera kuin kissa... vai miten se meni ;)
VastaaPoista:D kissat ovat ahkeria. Myös ahkeria lepäämään.
PoistaOnpa ruohosipuli jo pitkällä.
VastaaPoistaOli hauska nähdä. Matkalla autolle muistin sen köynnöksen nimen, jota hain. Kärsimyskukkahan se oli.
Oli tosi kiva nähdä. Huomasitko, että törmäsimme toisen kerran täsmälleen samassa kohdassa kuin ensimmäisenkin kerran :)
PoistaKevään ensimmäisiä sadonkorjuita!
VastaaPoistaNäyttää niin vehreältä jo!
Leppoisaa huhtikuun loppua!
Kiitos! On kiva kun voi korjata satoa näin keväälläkin. Aurinko ja lämpö saisivat vehreyden purskahtamaan esiin. Mutta pianhan on jo toukokuu, silloin alkaa tapahtua.
PoistaPitääpä joskus kokeilla tuota maa-artisokkaa! Ihana pehtoori..
VastaaPoistaPehtoori kiittää kehuista, kehrää tuossa työpöydälläni. Artisokat maahan vain, loppu hoituu itsestään.
PoistaMaa-artisokka kyllä kasvaa vauhdilla ja mukulaa löytyy vielä seuraavana kesänäkin :D Keitto on kyllä ihan hyvää :)
VastaaPoistaMutta mahla! se on varmaan suomalaisten oma "kookosvesi" Ei ole nyt pariin vuoteen tullut kerättyä, aiemmin tuli useinkin... Varmaan sisältää ihan yhtä paljon hyviksiä ja elektrolyyttejä kuin kookosvesikin...pitääkin nyt muuten ihan tutustua asiaan paremmin, mahlaa on pitänyt niin itsestään selvyytenä ettei koostumusta nyt muistakkaan..
Luulisi, että mahla päihittää kookosveden, ainakin se on lähiruokaa, tai siis -juomaa. Koivunmahlan väitetään mm. alentavan kolesterolia ja edistävän maksan ja munuaisten terveyttä. Mahlan sisältämä koivusokeri eli ksylitoli on tunnetusti hyvää hampaille.
PoistaMahlaa tuli keräiltyä entisessä elämässä, kun asuin omassa talossa. Koitan kovasti keksiä mihin saisin maa-artisokkaa kasvamaan. Voihan pwhtoorin kevätkiireet!
VastaaPoistaEiköhän puutarhasta jokin kolkka löydy pienelle maa-artisokkakasvustollekin :) Pehtoori kitkee myyriä.
PoistaKylläpä siellä näyttää olevan kevät jo pitkällä! Tänne iski takatalvi ja hyvään vauhtiin päässyt luonnon herääminen hidastui sen myötä. Taivas puskee vuoroin räntää, vuoroin rakeita :O Viikonlopun jälkeen pitäisi ennusteiden mukaan kuitenkin lämmetä. Kohta on jo toukokuukin käsillä, joten eiköhän täälläkin jo sitten viherrä ihan kunnolla :) Maa-artisokkaa taisi äitini puutarhasta taannoin löytyä, itse en ole sen kasvattamista kokeillut. Mielenkiintoinen kasvi! Mahlaa sensijaan olen kerännyt talteen ja tehnyt siitä siman kaltaista kevätjuomaa. Se on hyvää se! Mukavaa kevättä sinne!
VastaaPoistaKiitos! Kuvista saa ehkä väärän käsityksen, täälläkin on satanut taas lunta ja rakeitakin, mutta sellainen on kevät. Enpä ajatellutkaan, että mahlasta voisi valmistaa jotakin, ihan sellaisenaan olen sitä nauttinut.
PoistaKyllä onkin pehtoorilla vetävä askel!
VastaaPoistaPehtoori on tyytyväinen kun työskennellään yhdessä pihalla ja kauniina päivänä voidaan tehdä pieni retkikin.
PoistaKylläpä Neron turkki kiiltää kauniisti. Kiirettä taitaa pitää ihan tosissaan:)
VastaaPoistaKiirettä on pitänyt; oravat hyörivät ruokintapaikalla ja myyrät on saatava kuriin ennen viljelykautta.
VastaaPoistaPehtoorilla näyttää todella olevan kiire.
VastaaPoistaKevätpuuhia riittää, odottelemme lämpöaaltoa, että päästään taas puutarhatöihin.
Poista