22.4.2016

Sadonkorjuuta

Aurinkoinen päivä pani vauhtia kasveihin ja puutarhuriin. Ruohosipulissa on jo nuppuja.

Nostin maa-artisokat. Viime keväänä pienensin näiden kasvualaa, mutta sato oli silti suuri. Osa menee pataan ja osan istutan uudelleen. Maa-artisokka on varma ja vaivaton viljeltävä. Varret kasvavat liki kolmimetrisiksi ja kasvi kukkii keltaisin kukin loppukesällä.
Syksyllä nostetuista tein artisokkajauhetta; viipaloin mukulat, kuivasin ja murskasin sauvasekoittimella jauhoksi. Erinomainen makeutusaine esimerkiksi smoothieissa. Istuttaessa mukulan voi jakaa, jokaisesta silmusta tulee uusi kasvi.

Olen kerännyt litroittain koivunmahlaa tänä keväänä. Talvi painoi yhden oksan suuresta koivusta maahan. Oksa näytti kuolleelta ja se on halkikin tyvestään. Kun sahasin sen poikki, että alta pääsee kulkemaan, alkoikin mahla virrata. Harso estää pörriäisiä ja roskia menemästä astiaan. Tällä systeemillä ei keruu onnistu sateella jos ei kehitä jotain sateeensuojaa astian päälle. Juoma säilyy pari päivää jääkaapissa ja sitä voisi myös pakastaa. Oletteko te keränneet joskus mahlaa?

Meillä oli eilen puuhakas päivä, pehtoorikin harppoi kiireisen näköisenä askareissaan. Minä muokkasin ja lannoitin viljelylaatikoita kylvökuntoon ja tutkailin maasta nousevia kevätkukkia.

Valkovuokkoja kukkii jo etelärinteessä, mutta koko pihan täyttävä valkovuokkomeri on vasta nuppuasteella.

Kellarissa talvehtinut ranskalainen rakuuna kasvaa hurjaa vauhtia. Se on minusta käyttökelpoisin ja herkullisin yrtti, käytän sitä paljon.Yritän juurruttaa pistokkaita. Kasvihan on steriili, joten sitä ei voi lisätä siemenestä.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Kaisa L ja Sussi!
Mukavaa viikonloppua kaikille!

44 kommenttia:

 1. Oi, ruohosipuli jo nupulla :) Ei olla kerätty mahlaa, mutta ajatuksissa se tälle keväälle oli. Ehkä ensi vuonna :) Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruohosipulia olen jo nautiskellut pitkään, se on kevään ensimmäisiä poimittavia hyötykasveja. Sitä on kasvimaalla monta mätästä. Kukkiessaan se on niin kaunis, että löytyy kukkapenkistäkin :)

   Poista
 2. Itse en ole koskaan kerännyt koivunmahlaa, mutta juonut kylläkin. Aikanaan reissasimme omalla autolla Neuvostoliitossa Jaltalle ja silloin tuli juotua paljonkin koivunmahlaa. Se oli siellä erittäin yleistä ja joka kylässä mummot myivät itse valuttamaansa juomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ennen le kerännyt mahlaa, mutta maitanut kyllä joskus. Melkein kuin vettä joisi, vain lievä makeus tuntuu juomassa. Nyt kun mahlaa on valunut jo varmaan sata litraa, on juomaan tullut pieni koivunlehden makuvivahde.

   Poista
 3. Wau, nyt kuulostaa niin helpolta hyötyviljetyltä, että itsekin uskaltaisin kokeilla maa-artisokkaa. Ja kaikki terveellinen makeutusaine on enemmän kuin tervetullut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa-artisokka on komea ja nopeakasvuinen, sitä voi käyttää vaikka kesäisenä näkösuojana :) Korkean inuliinipitoisuutensa vuoksi artisokka sopii hyvin diabeetikoille. Jauhe on vain lievästi makeaa, sokerin korvikkeeksi siitä ei ole. Inuliini aiheuttaa monille ilmavaivoja, joten ensimmäiseksi ei kannata tehdä artisokkakeittoa, vaan elimistö on hyvä totuttaa vähitellen.

   Poista
 4. Maa-artisokka meinaa vallata koko kasvumaan, jos vain antaa..:)
  Ihana pehtoori♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kokemukseni mukaan maa-artisokka ei leviä itseksen, mutta sanotaan, ettei siitä koskaan pääse eroon. Olen siirtänyt kasvupaikkaa muutaman vuoden välein ja entisiltä kasvupaikoilta nousee aina vaan uusi kasvusto. Pehtoorillakin on kevätkiireitä :)

   Poista
 5. Ihania kuvia, pehtoori on todellakin vauhdissa! Kylläpä ruohosipuli on ajoissa, meillä on vain pieniä tököjä.
  Maa-artisokka on mahtava kasvi, maiskis! Se on kyllä totta, että kannattaa istuttaa se paikkaan, jossa pieni leviäminen ja rehotus ei tee haittaa. Kuten mainitsitkin, se kasvaa ihan pienestäkin mukulan kappaleesta, mikä oli ihmetys kun luuli syksyllä nostaneensa ihan kaiken kasvupaikalta ja kohta on melkoinen viidakko taas pystyssä :)
  Koivunmahlaa olen maistanut, koska veljeni kerää sitä aina keväisin, mutta itse en ole sitä valuttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla maa-artisokka rehottaa kasvimaan pohjoisreunalla, siten se ei varjosta muita kasveja, mutta on hyvä aidanne ja tuulensuoja. Luulen ettei maa-artisokkaa pysty koskaan kokonaan nostamaan aina jää jokin pieni mukula tai mukulan pala maahan ja rehotus alkaa :)

   Poista
 6. Täytyykin kokeilla maa-artisokkaa, en tiennyt, että se on noin satoisa ja hyvin kasvava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa-artisokka on vaatimaton hoidon suhteen, minun kokemukseni mukaan se kasvaa missä tahansa. Myyrät kyllä tykkäävät myös mukuloista, mutta minulla oli tänä keväänä maisteltu vai paria mukulaa. Se on myö kestävä maljakkokukka syksyllä.

   Poista
 7. Ihanasti jo nupulla tuo sinun ruohosipulisi.
  Maa-artisokka on minunkin herkkua. Meillä kasvaa sitä sekä pellolla että kasvilavassa. Me keitämme siitä soppaa perunan kanssa.
  Rakuuna on minun lempimausteeni. Sillä maustan paistokset ja salaatit.
  Niin ihanan kesäiseltä jo näyttää Sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa-artisokka on helpompi viljeltävä kuin peruna. Pieneltäkin alalta saa suuren sadon. Lisäksi se on maukas sekä kaunis.

   Poista
 8. Sain tuttavalta maa-artisokan mukuloita kokeiltavaksi. Taidan istuttaa ne kasvihuoneen eteen varjoksi. Mahlan kerääminen kuulostaa mielenkiintoiselta, jota tekisi mieli kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artisokasta saat hyvät verhot kasvihuoneelle, jos varjostaa liika voi varret katkoa. Joskus leikkaan varret poikki, kasvi vain haarautuu. Pitkänä hujoppina se kaatuilee helposti. Mahlaa voi kerätä omasta koivusta vaikka pienestä oksasta suoraan pulloon.

   Poista
 9. Meillä maa-artisokkaa kaivelee maasta Hilppa koira,sillä on diabeetes,ehkä siksi. Onneksi sitä riittää kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hilppa on viisas koira :) Onneksi maa-artisokka on satoisaa.

   Poista
 10. Minä taasen jäin jumiin upeaan kisukuvaan, kyllä toinen voi olla komea ja nyt oikein muistutti kuva siitä, että miten meidän Onni reppana laihtuikaan. Mutta nyt on alkanut tulla pyöreyttä poskiin. Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että Onni alkaa saada entiset muotonsa takaisin, toivotan pulskaa kesää pojalle!

   Poista
 11. Maa-artisokka on todellakin helppo, en tee sille mitään muuta kuin heitän vähän lannoitetta keväisin päälle, en edes nosta mukuloita ylös muuta kuin syötäväksi. Maa-artisokka keitto on hyvää mutta minun vatsa kestää sitä vähän huonosti. Syön silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostaminen ei tosiaan ole välttämätön, mutta on hauskaa nädä koko saalis kerralla :) Olen huomannut, että kun elimistöä totuttaa inuliiniin vähitellen, vaivoja esiintyy vähemmän. Mainio kasvis.

   Poista
 12. Voi ihanuus miten pitkällä kevät jo sinun puutarhassasi onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylminä jaksoina kasvu jurottaa paikallaan, mutta aurinkoinen päivä vauhdittaa sitä melkein silmissä.

   Poista
 13. Kyllä näkee, että Prinssillä on paljon tekemistä :) Ei ole turha se sanonta: Ahkera kuin kissa... vai miten se meni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D kissat ovat ahkeria. Myös ahkeria lepäämään.

   Poista
 14. Onpa ruohosipuli jo pitkällä.
  Oli hauska nähdä. Matkalla autolle muistin sen köynnöksen nimen, jota hain. Kärsimyskukkahan se oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva nähdä. Huomasitko, että törmäsimme toisen kerran täsmälleen samassa kohdassa kuin ensimmäisenkin kerran :)

   Poista
 15. Kevään ensimmäisiä sadonkorjuita!
  Näyttää niin vehreältä jo!
  Leppoisaa huhtikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kiva kun voi korjata satoa näin keväälläkin. Aurinko ja lämpö saisivat vehreyden purskahtamaan esiin. Mutta pianhan on jo toukokuu, silloin alkaa tapahtua.

   Poista
 16. Pitääpä joskus kokeilla tuota maa-artisokkaa! Ihana pehtoori..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori kiittää kehuista, kehrää tuossa työpöydälläni. Artisokat maahan vain, loppu hoituu itsestään.

   Poista
 17. Maa-artisokka kyllä kasvaa vauhdilla ja mukulaa löytyy vielä seuraavana kesänäkin :D Keitto on kyllä ihan hyvää :)
  Mutta mahla! se on varmaan suomalaisten oma "kookosvesi" Ei ole nyt pariin vuoteen tullut kerättyä, aiemmin tuli useinkin... Varmaan sisältää ihan yhtä paljon hyviksiä ja elektrolyyttejä kuin kookosvesikin...pitääkin nyt muuten ihan tutustua asiaan paremmin, mahlaa on pitänyt niin itsestään selvyytenä ettei koostumusta nyt muistakkaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi, että mahla päihittää kookosveden, ainakin se on lähiruokaa, tai siis -juomaa. Koivunmahlan väitetään mm. alentavan kolesterolia ja edistävän maksan ja munuaisten terveyttä. Mahlan sisältämä koivusokeri eli ksylitoli on tunnetusti hyvää hampaille.

   Poista
 18. Mahlaa tuli keräiltyä entisessä elämässä, kun asuin omassa talossa. Koitan kovasti keksiä mihin saisin maa-artisokkaa kasvamaan. Voihan pwhtoorin kevätkiireet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän puutarhasta jokin kolkka löydy pienelle maa-artisokkakasvustollekin :) Pehtoori kitkee myyriä.

   Poista
 19. Kylläpä siellä näyttää olevan kevät jo pitkällä! Tänne iski takatalvi ja hyvään vauhtiin päässyt luonnon herääminen hidastui sen myötä. Taivas puskee vuoroin räntää, vuoroin rakeita :O Viikonlopun jälkeen pitäisi ennusteiden mukaan kuitenkin lämmetä. Kohta on jo toukokuukin käsillä, joten eiköhän täälläkin jo sitten viherrä ihan kunnolla :) Maa-artisokkaa taisi äitini puutarhasta taannoin löytyä, itse en ole sen kasvattamista kokeillut. Mielenkiintoinen kasvi! Mahlaa sensijaan olen kerännyt talteen ja tehnyt siitä siman kaltaista kevätjuomaa. Se on hyvää se! Mukavaa kevättä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvista saa ehkä väärän käsityksen, täälläkin on satanut taas lunta ja rakeitakin, mutta sellainen on kevät. Enpä ajatellutkaan, että mahlasta voisi valmistaa jotakin, ihan sellaisenaan olen sitä nauttinut.

   Poista
 20. Kyllä onkin pehtoorilla vetävä askel!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pehtoori on tyytyväinen kun työskennellään yhdessä pihalla ja kauniina päivänä voidaan tehdä pieni retkikin.

   Poista
 21. Kylläpä Neron turkki kiiltää kauniisti. Kiirettä taitaa pitää ihan tosissaan:)

  VastaaPoista
 22. Kiirettä on pitänyt; oravat hyörivät ruokintapaikalla ja myyrät on saatava kuriin ennen viljelykautta.

  VastaaPoista
 23. Pehtoorilla näyttää todella olevan kiire.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätpuuhia riittää, odottelemme lämpöaaltoa, että päästään taas puutarhatöihin.

   Poista

Kiitos kommentista