1.4.2016

Kielletyillä aineilla kauriita vastaan

Kun aloitin viljelyn täällä, aluetta hallitsivat peurat. Olin ilmeisesti tullut niiden reviirille ja häikäilemättä ne popsivat kaiken kasvattamani, jopa ruukuista katosivat tulppaanit. Yhtenä keväänä ne panivat puiset pihakalusteet säpäleiksi ja kuskasivat kottikärryni keskelle peltoa, en kyllä ymmärrä miten. Luulin tuhoa ensin ihmisen aiheuttamaksi ilkivallaksi, mutta sorkan jäljet paljastivat syylliset. Kokeilin kaikenlaista karkotetta ja viimein löysin toimivan aineen, joka sai peurat karttamaan pihaa ja kasvimaata. Ne muuttivat kulkureittejään ja moneen vuoteen niistä ei ollut haittaa vaikka liikkuivatkin lähistöllä.

Viime vuonna peurat katosivat ja tilalle tuli metsäkaurislauma. Ne ovat ketteriä eivätkä tunnu pelkäävän mitään. Usein ne hengailevat lintujen ruokintapaikoilla. Ajan niitä takaa haukkuen koiramaisesti ja käsiäni heilutellen. Ne kyllä pakenevat, mutta vain tullakseen kohta takaisin. Taitavat oikein odottaa viihdyttävää performanssia.
Lisäksi tunteeni olivat ristiriitaisia; metsäkauriin on vaikea selviytyä talvesta, ne elävät paljolti ruokinnan varassa. Lumien sulettua metsistä ja pelloilta, niillä ei ole enää hätää ja päätin ryhtyä torjuntapuuhiin.

Löysin varastosta yhden korkkaamattoman purkin tehokasta karkotetta, ruotsalaista Rå' Odöriä. Sitkeää tököttiä laitetaan tikunnokkaan ja tikut ripustetaan hajuesteeksi karkotettavan kuonon korkeudelle. Aine haisee kuvottavalle, se jotenkin iskee hajuhermoon. Onneksi ihmisnenä ei haista sitä matkan päästä. Tehoaa myös jäniksiin ja myyriin.

Kuva on otettu viikko sitten, ei meillä enää ole noin paljon lunta.
Tein hajuaidan pellon reunaan kasvimaan taakse ja joka puolelle pihaa kauriiden kulkureiteille. Katsotaan tehoaako kemiallinen aita. Ajattelin tilata lisää tätä tehokasta ja helppoa aitaa, mutta harmikseni sain tietää, ettei Rå' odöria ole saanut myydä enää kesän 2010 jälkeen. Aine sisältää 5% hirvensarviöljyä, joka on teurastamoiden sivutuote (sisältää erilaisia eläinten osia). EU:n kemakaaliasetus REACH vaati, että aine on tutkittava, jotta sitä voi käyttää ja valmistajilla ei ole varaa satsata monta miljoonaa kruunua testeihin. Vähän niin kuin meidän terva-case.
Löysin kuitenkin uuden tuotteen, myöskin ruotsalaisen, Rå-väck. Se on yrteistä ja jonkilaisista biologisista lannoitteista tehty tyyny, jonka teho kestää puoli vuotta. Eri tuotteet kesä- ja talvikäyttöön. Saatanpa kokeilla.

Synttäriarvonnan lusikat lähtivät jakoon seuraaville:
Aila (karhuoja), Teija Hämäläinen ja Enkulin käsityöt.
Lähettäkäähän osoitteenne blogin sähköpostiin, niin pääsette hämmentämään.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Kaisa ja Arja!
Aurinkoista huhtikuun alkua kaikille!

38 kommenttia:

 1. No, on ne aika epeleitä, jos kottareitakin siirtelevät! Ohoh.
  Mukava seurata miten aitasi toimii, vaikkei ainetta olekaan enää saatavilla. Toivottavasti kasvisi, puutarhatuolisi ja kottarisi saisivat olla tänä kesänä rauhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei ole kauriita näkynyt pihapiirissä, en tiedä johtuuko aidasta vai siitä, että muualla on ravintoa tarpeeksi. Pellolla olen kyllä nähnyt ne miltei joka päivä. Kasvimaa pitää joka tapauksessa suojata hyvin.

   Poista
 2. Joo-o! Meillä pyörii tässä nurkissa 4-5 kauriin porukka. Eivät vielä ole pihaan tulleet, pääasiassa naapurin pellolla hengaavat ja ovat tosi arkoja.
  Mutta, viime viikolla olivat menneet meidän mökkinaapurin tietä, johon meidän tontti rajautuu. Ovat siis sorkan askeleen päässä käyneet pihasta.
  Kivoja otuksia, mutta pihaani en niitä halua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurojen reitti kulki läheltä kasvimaatani, mutta heppoinen aita piti ne loitolla kun ne olivat oppineet karttamaan pihaa. Metsäkauriit ovat toista maata, olen nähnyt niiden törkkivän aitaa, etsien heikkoa kohtaa ja ne osaavat myös ryömiä portin alta. Kohta alan liikkua enemmän pihalla ja kasvimaalla, ehkä sekin pitää kauriit poissa.

   Poista
 3. Kerrohan sitten myöhemmin miten aita toimii. Toivottavasti kasvit ja kalusteet saavat nyt olla rauhassa. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Raportoin kesän mittaan torjunnan vaikutuksista.

   Poista
 4. Aikamoisia kiusankappaleita. Entä jos niille kauriille perustaisi ruokintapaikan jonnekkin sopivan matkan päähän, jotta ei olisi tarvetta tulla sun apajille. Se tietysti olisi aika iso projekti ja ruokinta tietenkin lisäisi niiden määrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsästysseuroilla on ruokintapaikkoja peuroille ja kauriille. Minulla ei ikävä kyllä ole keinoja ruokkia tuollaista laumaa jossakin kauempana. Toivottavasti pääsemme yhteisymmärrykseen reviireistämme.

   Poista
 5. Peurat ja kauriit ovat kauniita silmälle mutta saavat kyllä tuhoa aikaan.

  Mitä ihanuutta. Minäkin saan lusikan. Kiitos. Lähetän heti sähköpostia tulemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut! Laitan lusikan postiin. Kauniita nuo ovat katsella, mutta pihalla liikuessaan ne nostavat liikaa verenpainetta :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Voittajat lusikoivat kohta kissalla :)

   Poista
 7. Toivottavasti peurat pysyvät poissa. Tuo EU-säädös on harmi, se estää myös tehokkaamman kotilomyrkyn käytön joka oli käytössä ennen Ferramolia. Vamistajalla ei ole varaa tutkituttaa ainetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tietysti hyvä, että myrkyt ovat kontrollissa, mutta tässä on taas lapsi mennyt pesuveden mukana. Esimerkiksi Rå' Odör tuskin on haitallista, mutta samaan aikaan sallitaan taimikoiden ruiskutukset tosi rankoilla kemikaaleilla, vain koska niiden sisältö on pystytty kirjaamaan pilkulleen.

   Poista
 8. Meillä ei ole tuollaista ongelmaa, eikä varmaan koskaan tule olemaan, kiitos metsästäjämiehelleni. Hän olisi vain tyytyväinen jos riistaa kävelisi omalle pihalle. Peurat ovat kauniita katsella, mutta saavat tuhoa aikaan nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorkkakansan keskuudessa lienee sana kiirinyt, että täällä on rauhallista :)

   Poista
 9. Hajuaitasi on melkoisen vaikuttavan näköinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttääkö vähän hautausmaalta :)

   Poista
 10. Onnea voittajille :D

  Meille toivottaisiin kauriita lisää, vain muutama pieni tokka hiippailee varoen metsäalueilla, no hiukan tuhoa taimikossa ovat tehneet! Myyrät vain tänä vuonna mellastavat, pah ja pah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa lahjoittaisin tämän kaurislauman teille :) On kuulemma myyrien maksimi tänä vuonna. Meillä pehtoori pitää ne hyvin kurissa, vähän väliä tuodaan metsämyyrää näytille. Tänään näin muutaman tuoreen vesimyyrän keon maakellarin kupeessa. No, kyllä Nero hoitaa.

   Poista
 11. Sen verran pelottava tuo ristirivi on, että sinun kannattaa varautua bussilastillisiin turisteja, jotka tulevat katselemaan tilataidettasi. Toivotaan, että tehoaa kauriisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, toivottavasti pyhiinvaeltajat eivät erehdy osoitteesta. Kauriit kyitenkin voivat muutaa reittinsä ja kunnioittaarostirivistöä.

   Poista
 12. Toivottavasti tökötti tepsii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saan vastaisuudessa ihailla kauriita kaukaa :)

   Poista
 13. Kiinnostaa, millä aineella sait aikoinaan peurat karkoitettua kauemmas pihapiiristä? Meillä olisi mökillä tarvetta hyville neuvoille sen asian suhteen. Olen kokeillut sitä sellaista lekasorannäköistä palleroraetta (jota kuulemma golfkenttien reunoilla käytetään), fyysisiä esteitä (riukuja, köysiä) ja tuomenoksia. Kuulemma voisi kokeilla myös hiustenleikkuun tuloksena tullutta hiusmatskua tai koiran karvoja, mutta niitä tarvittaisiin niin paljon, ettei se tunnu oikein järkevältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkään kokeilemistani konsteista eivät ole tepsineet. Ainoa, mikä auttaa, on kaiken kasvuston piilottaminen kananverkkohökötysten alle.

   Poista
  2. Silloin aikoinaan käytin juuri tätä Rå' Odöriä ja kasvimaan suojasin kevyellä aidalla, mutta vain kolmelta sivulta. Vasta kauriiden tultua piti neljäskin sivu aidata. Ainoa varma este taitaa olla riittävän korkea aita. Voisit kokeilla tuota Rå-väckiä. Aineen vaikutus kestää noin puoli vuotta. Ruotsissa sillä on saatu hyviä tuloksia mm. kuninkaallisissa puutarhoissa.

   Poista
  3. Ai niin, minulle on kerrottu myös, että hajusaippuat tai mäntysuopa ja wunderbaumit toimivat hyvin karkotteina. Itse en ole näitä kokeillut, aloitin tuolla varastosta löytyneellä aarteella. Kunhan maa sulaa pystytän ristirivistön myös sipulikukkien ympärille.

   Poista
 14. Komeita ovat, mutta harmi, että niistä on haittaa. Meillä haittana on naapurin kissa. Komea sekin. Se vain on itsepäisesti päättänyt pitää meidän autokatosta kakka-paikkanaan ja minua ärsyttää kerätä sieltä kakka-kikkareita päivästä toiseen. Joskohan siihenkin tepsisi joku kemiallinen hajuase?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas on huonotapainen katti. Kissakarkotteita saa eläintarvikekaupoista, en osaa tarkemmin neuvoa kun en ole niitä kokeillut. Ainakin kissat inhoavat sitruksen tuoksua. Kannattaa aloittaa torjunta heti ja olla sinnikäs jonkin aikaa. Eiköhän kissa pian löydä uuden vessan.

   Poista
 15. Mistä tilasit tuota ainetta? Meillä on peuroja, mutta älyävät toistaiseksi pysyä poissa tontilta (kolme koiraa auttaa asiaa). Sen sijaan myyristä on valtava riesa eikä myrkkyä voi koirien takia käyttää. Jos tuota ainetta laittaisi myyrien koloihin niin auttaisikohan se? Koivutisle ei auttanut kuin hetkeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koira on hyvä peurankarkote ja kissa paras myyriä vastaan. Kaikki myyräjutut tuli aikoinaan kokeiltua, tisleet ja mekaaniset vempaimet. Ennen kissaa minulla toimi hyvin tämä: Laitoin pari desiä kuivattua valkosipulirouhetta kymmenen litran kastelukannuun ja täytin sen vedellä. Annoin muhia muutaman päivän ja lorotin sitten myyränkoloihin. Monella toistolla sain myyrät muuttamaan. Tuota Rå' Odöriä ei voi ostaa enää mistään, mutta Rå-väckin väitetään tehoavan myös myyriin ja on myrkytön. Googlaamalla löytyy myyntipaikkoja myös Suomesta. Tänä vuonna on kuulemma erittäin paljon myyriä.

   Poista
 16. Teidät on haastettu! http://elamaajaelamyksia.blogspot.fi/2016/04/me-avaudumme.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Haaste on otettu vastaan.

   Poista
 17. Onnittelut voittajille! Kaikki keinot ovat kuitenkin sallittuja mitä kasvimaan suojeluun tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on onneksi vaaraton keino, mutta toivottavasti kauriit kokevat aineen epämiellyttävänä. Kasvimaatani aion suojella, muuten tässä touhussa ei ole mitään mieltä.

   Poista
 18. Onnea voittajille ja toivotaan tökötin purevan peuriin ja kauriisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi hienoa jos tökötti pitäisi peurat loitolla ja sipulikukat säästyvät niiden hampailta. Ehkä kasvimaa kuitenkin tarvitsee myös uutta, vähän korkeampaa aitaa.

   Poista

Kiitos kommentista