28.4.2016

Lipsahti

Täytyi käydä hakemassa pari tikkiä sormeen 15 kilometrin päästä, terveyskeskuksesta. Minulla on tapana pitää veitset terävinä ja se mikä puree leipään puree sormeenkin. Kun en parin tunnin aikana saanut verentuloa lakkaamaan, jotta saisin sormeen laastarin, päätin lähteä hakemaan apua. Tämä oli todennäköisesti viimeinen käyntini paikallisessa terveyskeskuksessa, perjantaina se lakkaa olemasta. Sen jälkeen on haettava apua 30 kilometrin päästä lähikaupungista. Tai jos sattuisi tarvitsemaan terveyspalveluja yöllä (22-08) on haukeuduttava päivystykseen 60 kilometrin päähän. Tikit voin kuitenkin poistattaa ensi viikolla tänne jäävällä terveystalolla, jossa on kahden ja puolen terveydenhoitajan vakanssi. Tämän pirti olla parannus terveyspalveluihin, mutta monet kokevat turvattomuutta pitkien välimatkojen vuoksi, varsinkin kun julkista liikennettä on huonosti käytettävissä.

Koska edellisestä tetanusrokotuksesta on melko tarkkaan kymmenen vuotta, uusin sen samalla. Jokaisen maata möyrivän on hyvä pitää se voimassa.

Huono tuuri kävi myös tällä tulppaanilla. Se sattui kasvamaan suoraan vanhaan puumaiseen varrenpätkään.

Päästin sen vapauteen.
Iloista Vappua kaikille!

69 kommenttia:

 1. Miten voikin tulppaani täsmätä kasvunsa noin :D. Oli varmaan tosi tyytyväinen, kun lähti huppu päästä..

  Harmi homma sormea. Ja erityisen harmi homma on terveyspalveluiden siirtyminen noin kauas. Jos sattuu asumaan yksin ja sattuu jotain sellaista, ettei pysty ajamaan autoa, eikä ole julkisia käytössä, niin kyllä siinä hoitoonpääsyaika tuplaantuu, kun pitää tilata jostain kyyti. Ei kiva :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankalaksi muuttuu terveyspalveluiden saanti. Jos vaikka lapsi sairastuu öiseen aikaan niin on lähdettävä viemään potilasta 60 kilometrin päähän päivystykseen. Tai jos infarkti yllättää olisi päästävä hoitoon mahdollisimman pian, silloin tunnin matka voi olla kohtalokas.

   Poista
 2. Iloista vappua! Ja paranemista sormelle. Olen ihastellut joskus ihan samaa puutarhassa, miten tulppaani osaakin kasvaa suoraan lehden läpi tai jonkun tötterön sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti haava paranee nopeasri puutarhatyökuntoon :) Kaikenlaisia uhkia on maasta nousevilla kasveillakin.

   Poista
 3. No onneksi oli terävä veitsi, semmonen haava parantuu paremmin kuin tylsällä leikattu - sanoi aikanaan yksi terveyskeskuslääkäri minulle kun kävin ompeluttamassa leikkuuhaavaa... ja hyvinhän se parantui. Harmi monessa paikkaa tuo terveyspalveljen etääntyminen, kuntaliitoksetko vai mitkä ne sitten veivätkään palvelut ihmisten ulottumattomiin. Iloista Vappua myös Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Ajattelin, että haavanhoito olisi onnistunut teippaamalla, mutta lääkärin mielestä oli parasta laittaa tikit. Kannattaa käyttää teräviä veitsiä, tulee siistit haavat :) Täällä torpattiin kuntaliitos, mutta terveyspalvelut siirtyivät silti kauas, Sote.

   Poista
 4. No olipa tulppaani reittinsä valinnut :D Terveyspalvelujen etäisyys aiheuttaa kyllä turvattomuutta. Meillä on onneksi päiväsaikaan päivystys vuorotellen omalla paikkakunnalla ja naapurikunnassa (40 km). Yöaikaan matkaa tulee 100km. Pitäisi osata "vahingoittua" viisaasti oikeaan aikaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaani huuteli apua huppu päässään :) Eipä ole teilläkään palvelut nurkan takana. Täytyy yrittää pysyä terveenä.

   Poista
 5. Iloista Vappua. Toivotaan että sormi paranee pian:)

  VastaaPoista
 6. Auts!
  Onpa kurjaa nuo terveyspalvelut :(
  Meiltä on lähtenyt täältä kokonaan iltapäivystys ja pitää lähteä sitten kauemmas sairaalaan tarvittaessa. Onneksi ainakin lapsilla on vakuutukset.. Ajatella, että toisen kaupungin sairaala olisi lähempänä, mutta meidän kuntalaisilla ei sinne ole asiaa.. :(
  Pikaista toipumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Monilla paikkakunnilla on oma sairaala, mutta hoitoon pitää hakeutua toiseen kaupunkiin. Outoa ja järjenvastaista. Paperilla kaikki näyttää niin erilaiselta kuin käytännössä.

   Poista
 7. Mälsää! Toipumista! Jos haluat blogipäivitykseni jatkossakin uusi osoitteeni: http://www.kukkaiselamaa.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiitos myös uudesta osoitteesta.

   Poista
 8. toivotaan pikaista paranemista sormelle, nyt kun alkaisi olla parhaat ajat möyriä pihahommissa. Noi terveyspalvelut on kyllä aikamoinen soppa. Ihana tuo tulppaanin kasvupaikka, miten satuitkin huomaamaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kehitin jo puutarhahanskan tupposormelle: Käärin tupposormen muovipussiin, leikkasin puutarhahanskasta etusormen pois ja laajensin vähän reikää, muovipussisormi siitä ulos ja hyvin toimii :) Ensi viikolla voi laittaa laastarin ja sitten on helpompaa.

   Poista
 9. No voi sinua sun sormeasi. Toivotaan että kasvaa nopeasti kiinni ja hyvin. Ei noita muutoksia voi aina millään ymmärtää, koko ajan on vain muutettava hyviksi koettuja asioita. Pah. Minulla on keskisormessa arpi muistona siitä, kun veistelin itselleni puukenkiä 10-vuotiaana..tee-itse-mukula taisin olla 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vasemman käden etusormi hyvin arpinen, muistona monestakin lapsuuden veistoprojektista. Peukalostakin lähti aika pala kirveellä, mutta aika hyvin kasvoi kiinni. Tekevälle sattuu :)

   Poista
 10. Pikaista paranemista sormelle!

  Eipä kuulosta hyvälle tarveyspalveluiden siirtyminen noin kauas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi! Kansalaiset eivät ole tasa-arvoisia terveyspalveluiden suhteen.

   Poista
 11. No, voihan veitsi, minkä teki!

  Meillä samat jutut terveysaseman kanssa. Lopetettiin viime elokuussa. Mutta onneksi(?), kirjastolla voi mitata ihan itse verenpaineensa! Wuhuu!
  Iltaisin ja öisin ei parane teloa itteensä tai sairastua, tulee sen verran pitkä matka päivystykseen, että voi jo menehtyä. Hyvä puoli on se, että asutaa MediHelin lentoreitin varrella ja ison pellon laidassa. Pääsee kopteri siihen sitten laskeutumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välimatkat kannustavat pysymään terveenä :) Onneksi paikkakunnalla on vielä VPK.

   Poista
 12. Auts, tekevälle sattuu! Hyvä, kun muistutit rokotuksesta, sitä ei pidä unohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multasormien kannattaa pitää rokotus voimassa, senhän saa ilmaiseksi terveyskeskuksesta (paitsi, että matkat saattavat tulla kalliiksi :))

   Poista
 13. Onneksi ei käynyt pahemmin.
  Pelkäänpä, että tuleva sote tekee asioista vieläkin monimutkaisempia. Hiukan vaikea tässä on sen suhteen elää luottavaisena.

  Vapauttakaa tulppaanit! Hurraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun soitin terveyskeskukseen, sieltä kysyttiin onko sormi irtipoikki. Sanoin, että on vain syvä haava, mutta voisinko tulla silti :) Hulluinta tässä hommassa on se, että nykyinen systeemi tulee kunnalle hurjan kalliiksi kun palvelut on ostettava toiselta kunnalta, koska kuntaliitosta ei saatukaan aikaan. Tarkkailkaa tulppaanejanne, ne saattavat olla pinteessä :)

   Poista
 14. Kamala juttu tuo sormi. Siitä huolimatta nauratti tuo tulppaani. Tämä onkin ainoa puutarhablogi joka mua naurattaa lähes aina. Himpun ihmettelen miksei sun blogi ole muuan tänään julkaistussa listauksessa. Minun listauksessani sun blogisi loistaa sitäkin kirkkaaammin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Listausta tärkeämpää on minusta kivat blogikaverit ja kotoinen tunnelma ja hienoa jos saan naurunkin kirpoamaan :)

   Poista
 15. Meiltäkin loppuu lääkäripalvelut omassa kunnassa,samassa veneessä ollaan.silti hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alkaa tuntua siltä, että tämä vene on ääriään myöten täynnä, ettei vain uppoaisi :)

   Poista
 16. Meillä mies pitää veitse terävinä ja aika-ajoin minä niissä sormeni leikkaan....en vaan opi..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terävät veitset ovat ihania kokkauksessa, mutta hankalia viiltelyssä :) Onneksi harvoin onnistun leikkaamaan näin syvälle.

   Poista
 17. Oho, olipa tulppaanilla tarkka tähtäys! Ja sinulla myös, tavallaan. Jonkin aikaa jaksaa olla varovainen, mullakin tuli paha haava, kun veitsi lipsahti kuivahtaneen ohuen leivän kuoresta syvälle sormeen syksyllä. Onneksi ei ihan niveleen asti. Sen sai kovaa puristamalla onneksi jonkin verran tyrehtymään, sillä satuin taas olemaan kaupungissa, jossa eivät suostu ottamaan mua terveyskeskuksessa vastaan lainkaan. Nyt se on vielä tuoreessa muistissa enkä ala puolittamaan ohutta sämpylää, vaan paloittelen sen jotenkin toisin päin. Saa nähdä, kuinka pitkään ;-)
  Pikaista paranemista! Ikävä ajoitus, juuri istutuskauden alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovakuorinen leipä oli syynä tähänkin onnettomuuteen. Pitäisikö meidän sijoittaa lihanleikkaajan käsineeseen, olisihan se tietynlainen vakuutus kun ei terveyskeskukseenkaan pääse. Minä olen kyllä luullut, että ensiapuun voi mennä mihin terveyskeskukseen tahansa Euroopassa. Ajoitus on huono, vaikka sormen voi suojata, aiheuttaa esimerkiksi multasäkkien nostelu vielä liikaa kipua. Eiköhän tuo tuosta tokene.

   Poista
  2. Olen mennyt vastaavassa tilanteessa kaupunkikunnan terveyskeskukseen, jossa minulle on sanottu, että ainoastaan hengenlähtöä uhkaavissa tilanteissa saan sinne mennä.

   Poista
  3. Ollaanpas siellä tiukkoja. Kysyin äskeisellä käynnilläni, voiko uuteen terveyskeskukseen mennä kuka tahansa saamaan ensiapua. Monta kertaa olen joutunut kuljettamaan vieraitanikin apua saamaan. Tähän asti se on aina onnistunut, jopa hammaslääkärikäynti. Minulle vastattiin, että ensiapua annetaan kaikille, esimerkiksi haavan ompelua. Pitänee vielä varmistaa tuokin, ettei turhaan ajele väärään paikkaan.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Kiitos, näppäimistön käyttö on vähän hankalaa kun olen tottunut kymmensormijärjestelmään ja nyt yksi sormi yrittää painaa aina neljää näppäintä kerralla :)

   Poista
 19. Paranemisia sormelle. Menin jo kerran työterveyteen ottamaan tuon tetanus-rokotteen, mutta aletiinkin puhumaan mun astmasta, joten se rokote unohtui. Miten mä saan pelkästään vilunväristyksiä sanasta sote?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormi kiittää! Tetanusrokote on hyvä olla olemassa, esimerkiksi syvään menneet piikit ovat riskaapeleita muuten. Tai vaikka kissan purema, kuten minulla yhtenä vuotena kun menin tappelevien kissojen väliin. Sote on melkoinen kirosana.

   Poista
 20. Kyllä olisi tärkeää, että apu olisi lähellä. Meillä on sellainen onni, että keskussairaala näkyy ainakin yläkerran ikkunoista. Yhden kerran on päivystykseen jouduttu lähtemään kesken yötä. Matka taisi autolla kestää noin kolme minuuttia. Onneksi siis leikkasit sormeesi nyt etkä vasta parin viikon päästä:D. Pikaista paranemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme ole terveyspalveluiden suhteen samassa asemassa. Pahoin pelkään, että joku mummo tai pappa päättää sydänoireiden kanssa sinnitellä aamuun, ettei tarvitsisi lähteä niin kauas. Se voi olla kohtalokasta.

   Poista
 21. Sinulla kävi huono tuuri, kun veitsi lipsahti. Toivottavasti kohta parenee, kunhan tikit on poistettu. Komeita krassin taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja vielä se että jos asuu sellaisessa paikassa kuin sinä eikä omista autoa tai ajokorttia, miten sieltä hoitoon esim. hakeutuukaan, paitsi ambulanssilla tai taksilla? Voiko siellä autoton, ajokortiton asua?

   Poista
  2. Autottomana täällä olisi hankala asua, lähin kauppa on viiden kilometrin päässä ja kaikki muut palvelut vielä kauempana. Linja-autoja kulkee harvakseen kolmen kilometrin päästä, mutta ei kaikkiin suuntiin. Taksipalveluita on, mutta joskus nekin saattavat kaikki olla yhtäaikaa ajossa. Jos on tärkeä meno, pitää kyyti tilata etukäteen.

   Poista
 22. Pikaista paranemista sulle. Näin kaupungissa asuvana on vaikea ymmärtää tuollaisia etäisyyksiä, itsellä kun muutaman kilometrin päässä yliopistosairaala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maaseutu sinnittelee monien ongelmien kanssa, mutta kaiki eivät mahdu kaupunkeihinkaan. Jonkun on hoidettava myös tuotanto joka tuo monenlaista ravintoa pöytiimme.

   Poista
 23. Autss!! Toivottavasti sormi parenee pian, että pääset taas pelastelemaan kasveja pinteestä:)
  Mihinkähän meneekään tämä sotehomma, jahka käynnistyy, nyt uhkaavat tai on käsittääkseni jo päätetty poistaa Kelan korvaukset hammashoidostakin jos käy yksityisellä, julkisillehan ei pääsekään noin vain..ja terveyskeskusketkin harvenee koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormi kyllä patanee aikanaan. Hammaslääkärini kanssa jokin aika sitten juttelin noista Kela-korvauksista. Miten ihmeessä kaikki erikoistapauket esimerkiksi pääsisivät kunnon hoidon pariin julkisella sektorilla. Pahoin pelkään, että tässä vain kerytetään tulevaisuuden laskua. Meillä on mielestäni huonoin ja pöntöin hallitus ikinä.

   Poista
 24. Sanotaan, että tylsät veitset on kaikkein vaarallisimpia kun ne lipsuu eikä leikkaa. No, terävät on parempia, mutta kyllä niiden kanssa saa olla varovaisia - nyt on vankkaa kokemusta kummallakin! Mulla muuten kesti vuoden verran ennenkuin tunto palautui sormenpäähän, onnistuin vissiin puukottamaan kaikki hermot poikki. Nyt pelittää taas 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tästähän olikn juttua kun sain sinulta terävän veitsen :) Nut tuntu, ettei sormessa olisi tunnottomuutta, mutta ihan haavan ympäriltä ei voi edes kokeilla. Kun aikoinaan listin peukaloni kirveellä, katosi tunto vuosiksi, eikä ole täysin palannut vieläkään. Ehkäpä mä hankin sen lihanleikkaajan hanskan.

   Poista
 25. Voi ei, onneksi sait apua ja sormi varmasti paranee. Nuo terveyskeskusten lakkautukset on kamalia. Meidänkin oma on tosi toimiva ja käytetty, mutta silti lakkautusuhan alla. En ymmärrä, miten esim. vanhukset jaksaa ja pystyy lähtemään kamalan kauas terveyspalveluja hakemaan.
  Tuo tulppaanin kasvu suoraan korrenpätkään on ihan uskomaton. Onneksi vapautit sen ja varmasti se kiittää sinua kukinnallaan.
  Olen Katin kanssa samaa mieltä; muokin naurattaa sun jutut tai uskomattomat kuvat ihan joka kerta. Sä kuulut munkin top kymppiin tosi vahvasti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minusta top kymppi listaus ystäviltä on paljon suurempi kunnia kuin virallisilta tahoilta. Yhtään aliarvioimatta julkista listausta. Terveyspalvelujen alasajo on häpeällistä. Varat löytyvät Panamasta.

   Poista
 26. Auts. Onneksi pääsit lääkäriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lottovoitto, mutta taisi olla viimeinen kerta. Ensikerralla pitää varmaan ommella itse.

   Poista
 27. Paranemisia sinulle ja sormellesi! Toivotaan, että haava umpeutuu nopeasti ja tupottelun voi jättää sikseen. Se on hiukan monimutkaista puutarha-aikaan. Tekevälle tosiaan sattuu, sitä ei vain voi aina välttää. Mä olen ollut aina aika tohelo, lapsena ompelin sormeeni äidin ompelukoneella ja neulaa lähdettiin poistattamaan 40 km päähän, maalla kun asuttiin.
  Mukavaa vappua! Sää näyttää tänään erittäin lupaavalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aioit ommella tikit itse :D Tuntuupa mukavalta nähdä aurinkoa pitkästä aikaa. Eilen satoi niin rankasti, että yläkerran vesivarastot taisivat loppua.

   Poista
 28. Jopas sattui harmillisesti, mutta komean tupon alla hava tovottavasti paranee pian :)

  Ajatella, ennen oli likimain joka nurkalla kylistä lähiöihin oma lähikauppa, posti ja pankin konttori. Sitten kaupoista tuli megamarketteja, postia jaetaan autosta käsin kilometrin päähän (mutta pihalle voi pian tulla leikkaamaan nurmikon) ja jos löydän pankkikonttorin, siellä ei vällttämättä ole mahdollista maksaa laskua ja todennäköisesti ei ole mahdollisuutta nostaa tai tallettaa rahaa :D Myös sairastaminen on sellaista, että sairaat kannattaa kerätä sairastuskeskuksiin kymmenien kilometrien säteeltä jonottamaan tunteja sairaanhoitajan tapaamista, koska lääkärit ei enää ehdi tavata potilaita kuin viimeisessä hengenhädässä ;D

  Kop, kop, tähän kohtaan. Olen ollut tosi yllättynyt tämän oman pienen paikkamme lääkäröinnistä. Sen mitä olen lääkäriä tarvinnut, olen päässyt käynnille heti (ta on tuossa n. 3 km matkan päässä) ja kun kättä piti tutkia pintaa syvemmältä, sekin onnistui jonottamatta heti. Yö- ja viikonloppupäivystykseen on 20 km, mutta siellä ensiavussa pääsin viikonloppuyönä näkemään tohtoria n. 5 minuutissa, vaikka vaiva ei ollut mikään hengenhätäjuttu.

  Upea vapunaluspäivän aurinkoinen sää on ainakin täällä hellimässä meitä. Jos on sielläkin, niin otahan iisisti pipisormen kanssa puutarhapuolella, jotta sormi paranee pian :)

  VastaaPoista
 29. Palvelut karkaavat kauas ja ei kuulemma ole varaa pitää koko maata asuttuna. Teillä on hyvin asiat, matkat kohtuullisia. En oikeastaan ole omasta puolestani huolissani, mutta kaikilla ei ole autoa ja hoitoon hakeutuminen saattaa viivästyä, koska systeemi koetaan niin monimutkaiseksi.
  Nyt on ihana päivä ja vähän jo ehdin nautiskella pihamaalla. Sormet eksyvät multaan tahdosta riippumatta :) Iloista vappua!

  VastaaPoista
 30. Paranemista ja
  Hauskaa Vappua Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vappu taitaa kulua puutarhassa jos sää sallii.

   Poista
 31. Auts auts auts! Onneksi sait siihen kunnon tukon ja tikin sekä rokotuksen, se on aina hyvä olla voimassa!

  Harmi että palvelut aina loittonee, meillä on ihan samanlailla ja terveyskeskuspäivystykseen ei pääse enää illalla kahdeksan jälkeen ollenkaan vaan pitää mennä kauemmas! Mutta toivottavasti haava pian paranee ja pääset kunnolla multahommiin jälleen! Mukavasti on sää lämmennyt! Kohta nousee maasta kaikkea ihanaa ja päästään pian kylvämäänkin avomaalle!

  Iloista ja aurinkoista Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänään onkin ollut ihana sää. Sormivaivasta huolimatta olen vähän kitkenyt kukkapenkkejä ja kasvimaakin alkaa olla kylvökunnossa. Kohta laitan sipulit maahan.

   Poista
 32. Tekevälle sattuu, onneksi kuitenkin sait apua kun sitä itse pääsit hakemaan.
  Olehan kuitenkin sormesi kanssa varovainen, ettei mitään likaa pääse haavaan kaikesta varotoimistasi huolimatta ja hyvä tuo tetanus rokotus, sehän tietysti kuuluu asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormi varmasti pääsee paranemaan nopeammin nyt kun siinä on tikit. Annan tupon ja haavalaastarin suojata haavaa niin kauan kuin saan tikit pois. On tärkeää saada sormi pian viljelykuntoon. Ja tosiaan on hyvä muistaa suojata haava hyvin pitkään.

   Poista
 33. Voi itku. Puhallus pipille ja ikäviä ovat " uudistukset". Kurjaa etenkin vanhusten takia! Kuka heistä välittää.
  Ja nyt tuntuu hassulta toivottaa iloista vappua. Mutta teen sen silti; iloista vappua Nero ja Cheri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaikesta huolimatta olemme iloisia! Ihana sää puuhastella ulkona. Piti lähteä isolle kirkolle vappupirskeisiin, mutten malta. Juutuin talikon varteen :)

   Poista
 34. Voi surku. Onneksi nyt kuitenkin sait hoidon. Toivottavasti pääset pian taas upottamaan sormet multaan. Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kävipä tuuri, ettei haava tullut ensi viikolla. Mikään ei pidättele minua möyrimästä maata, olen käyttänyt hyviä suojia kadessä.

   Poista

Kiitos kommentista