10.5.2017

Kotitaimisto

Kylläpä on koleaa. Viime vuoden puutarhakalenterissa lukee tällä kohtaa; helle. Olin vuosi sitten jo myös kylvänyt monet lajit ja osan taimiakin olin istuttanut harsojen alle. Nyt on toisin, ainoastaan ruokasipulit (Sturon ja Red ray)  olen laittanut maahan ja nekin harson alle. En hötkyile esikasvatuksen kanssa, kiivain kausi on vasta alkanut ja kuukalenterin mukaan onkin hyvä kylvöaika.
Ylpeänä esittelen myös lahjaksi saamani kissakupin, josta tällä kertaa nautiskelin mustikka-vadelmasmoothieta.

Salin nurkkaan on perustettu kotitaimiston toimipiste. Liikuteltava teräspöytä on kätevä työskentelyalusta ja tarvikkeille on tilaa pöydän hyllyillä. Kuva on maaliskuulta ja taimet ovat siitä kasvaneet ja lisääntyneet. Olen jättänyt talvitähdet yläikkunoihin, ne estävät keväthölmöjä lintuja lentämästä laseihin.

Tomaatit ovat jo suuria, ne pitäisi istuttaa kasvatusastioihin, mutta minne ne sitten saa mahtumaan. Usein tähän aikaan osan taimista on voinut siirtää kuistille tai vintin ikkunoille, mutta nyt on liian kylmää. Vaikka lajike Sibirjak on nimensä mukaisesti sopeutunut viileisiin oloihin, niin rajansa on siperialaisellakin.

Vettä tarvitaan paljon taimikasvatuksesta. Kasteluvarsi on kätevä, sillä ulottuu hyvin taimihyllyjen väliin suihkuttelemaan.

Viisi litraa riittää joksikin aikaa.


Taimihyllyjä on tällä hetkellä kolmen  ikkunan edessä. Ahdasta tulee silti pian. Osa pelakuista on ollut jo kuukauden päivät kylmällä kuistilla ja ne ovat selvinneet hyvin, mutta kukkia ne eivät viitsi niin kuin sisällä majailevat kaverinsa. Taimihyllyssä näyttää olevan basilikaa, auringonkukkaa, kääpiö- ja haisusamettikukkaa ja krassia.

Purjot on koulittu ja latvottu. Lajikkeina Northern lights ja Hannibal. Jos haluaa löytää koleudesta joitakin hyviä puolia niin viimevuonna tähän aikaan oli hirveä kirjvainvaasio, lämpöaalto kuljetti niitä massoittain idästä. Samassa parvessa matkasivat myös kaalikoit. Nyt ei ole näkynyt vielä edes punkkeja. Lintujen talviruokinta jatkuu aina vaan.

Kevätkaihonkukat sentään jaksavat avata nuppunsa.

Ja pehtoori löysi oivan ruohomättään tallin seinustalta.
Toivottavasti äitienpäivänä on jo lämpimämpää.

44 kommenttia:

 1. Oi mitä "taimia", olisivat ihan valmiita ulkoilemaan jos vain sää sallisi. Mistä on tuo ihana kissakuppi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimet alkavat olla kohta aikuisia :) Tiskatessa huomasin, että kupin pohjassa on H&M-logo, eli taitaa olla henkkamaukkahomesta.

   Poista
 2. Mulla on kans tomaatit, chilit ja paprikat ihan hojoja! Kiireesti pitäisi saada ne kasvariin. Mutta minkäs teet, kun aamulla oli taas -4 astetta "lämmintä"!

  Komea kuppi! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jo myöhäistänyt taimikasvatusta ja silti alkaa olla istutuskypsää tavaraa. Nyt kaivattaisiin vähän sadetta ja lämpöä. Toppatakki tarvitaan aamukierroksilla.

   Poista
 3. Mulla alkaa olla täällä myös tilanahtautta, suuremman kasvualustan tarvetta ja hujoppeja taimia. Mutta ei auta kuin malttaa ja odottaa, ettei taimille käy vielä huonosti.
  Tuo sinun kärrysi on loistoidea. Kampaajillakin on kaikki tarvittava liikuteltavissa kärryssä, niin se pitäisi olla taimikasvatuksessakin.
  Aurinkoisia päiviä ja toivottavasti lämpimämpiäkin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy vain jaksaa hoidella noita aikuisia peräkamarin taimia :) Uutta pukkaa kaiken aikaa. Onneksi on kasvilamppuja, sillä ikkunapaikat alkavat olla täynnä. Pyörällinen pöytä on kätevä, sen saa siirrettyä nurkkaan tarvittaessa.

   Poista
 4. Hyvä idea tuo kärry. Monenlaista taimia sulla taas kasvussa. Eilen taas meillä tuli lunta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärry on kätevä siirtää taimipisteen, muun ajan se on muussa palveluksessa. Meillä sataa juuri nyt sankasti lunta. Huokaus.

   Poista
 5. Toivotaan todella lämpöä, mutta ennustusten mukaan kylmä jatkuu koko tämän kuun.
  Tosi hieno taimikavattamo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimistossa tulee ahdasta jos kylmät säät jatkuvat. Mutta yritetään pärjätä lämpimiin päiviin asti, kai nekin jossain vaiheessa tulevat.

   Poista
 6. Herkullinen smoothie kauniissa kupissa.

  VastaaPoista
 7. Ei ole vuodet veljiä keskenään, viime keväänä sai kulkea pihalla paljain varpain, nyt pysyy villasukat jalassa (ja kutimet kädessä)
  Mulla maistuu kaikki smoothiet (liikaa) puolukalle kun kaikki muut marjat alkaa olla finito 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukat, toppatakit, pipo ja käsineet, voi tätä keväteleganssia :) Keräsin viime kesänä pakastimen puolilleen vadelmia, ne ovat makoisia ja niistä saa käteviä jälkkäreitä vieraillekin.

   Poista
 8. Rajansa se on siperialaisellakin :D. Hyvin sanottu.

  Ja olin kokonaan unohtanut viimekeväiset kirvat. Mutta nyt kun sanoit, niin oli tosiaan paikat mustanaan niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tomaatit luulevat päässeensä kotiin :)
   Se kirvakatastrofi on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Puutarhurin painajainen.

   Poista
 9. Voi jösses kun sun taimet rehottaa. Mun tomaatit ovat vielä tosi pieniä. Saattaa olla, että joudun turvautumaan ostotaimiin ja ystävien lahjoituksiin. Ulos en ole mitään edes vielä uskaltanut laittaa. Äsken just leijaili lunta... On tää ilmoja pidelly...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostotaimi on hyvä vaihtoehto, minäkin hankin aina muutaman eri lajikkeen, alkaa tulla heti satoa. Meillä tulee sankasti lunta edelleen, voi tätä kevättä.

   Poista
 10. Vau, miten vankkoja tomaatteja. Mulla ovat aivan heiveröisiä, kun en ole enää viitsinyt koulia niitä isompiin astioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin nuo ovat kokoonsa nähden aika pienissä poteissa, mutta en viitsi enää niitä uudelleen koulia. On kai vaan haettava kasvatusruukut esiin laitettava tomaatit kasvamaan

   Poista
 11. Kolea sää laittaa liikkumaan ripeästi, eilen oli kuokittava perunaa maahan ja tänään kylvettävä nurmikkoa tietysti lumisateessa kuinkasmuuten. Siellä ovat kun ensiviikolla lämpiää. minä en ole sipulia uskaltanut, jos se kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunatkin ovat vielä sisällä. Viikonloppuna istutan niitä saaviin. Olet oikeassa sipulien suhteen. Vähän harmitti kun tuli niin kylmää istuttamisen jälkeen. Mutta maahan ne oli saatava, alkoivat kasvaa jo pussissa.

   Poista
 12. SInulla on kätevät taimikasvatussysteemit. Tuollainen valoisa kulmaikkuna näyttää melkein kadehdittavalta. Hieno pyörällinen kasvatuspöytä, komeat hyllyt ja käytännöllinen kastelusysteemi. Minulle takatalvi on aiheuttanut jonkinlaisen lamaannuksen. Istun vain sisälllä, katselen Yle Areenaa ja kudon villasukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lamaannusta ilmenee täälläkin. Jos ei olisi työprojektia kävisin talviunille ja heräisisin vasta kun on säällisen lämmintä :)

   Poista
 13. Aika tiivis tunnelma on ikkunalaudalla minullakin ja liikkuminen tamien luona hankalaa. Muutama taimi pitäisi ehtiä karaista ennen lauantaita. Näyttää pikkasen huonolta, voi jäädä karaisematta. Karaisu oli minulla jo alussa viikonloppuna, mutta tässä joutuu aloittamaan alusta, kun en uskonut tuota säärnnustetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän huonolta näyttää karaisu lähiaikoina. Minäkin innostuin jo puutarhapuuhiin, enkä uskonut, että lunta vielä tulee. Maa oli kuitenkin vielä niin kylmää, etten innostunut istutuksiin tai kylvöihin.

   Poista
 14. Onpa sinulla upea taimisto! Hienot systeemit ja tuo kastelusuihku todellakin hankkimisen arvoinen! Nyt on ollut niin kylmää, joka päivä sataa lunta ja tuuli käy luihin ja ytimiin! Mulla on pienet taimet kasvarissa, vielä on aikaa avomaan istutuksiin, toivottavasti ilma hiukkasen lämpenisi kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosien varrella kehittynyt systeemi helpottaa taimipuuhia. Järkyttävän kylmää on ja lunta sataa jatkuvasti. Onneksi maa on sentään sulanut ja olen saanut viljelylaatikot kunnostettua kylvövalmiiksi.

   Poista
 15. Komeita taimia kasvussa. Tomaatitkin ovat tosi isoja, omat kasvatukset eivät oikein onnistuneet ja joudun ehkäpä ostamaan valmiina. Tuo paineruisku onkin näppärä idea, pitääkin testata. Ihana Nero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sisällä aika viileää ja kasvilamppu, taimet kasvavat hitaasti ja vankoiksi. Siemenet itävät lämpöalustalla. Kaikki ei kutenkaan aina onnistu, jotkut siemenet eivät itäneet lainkaan. Mutta niin käy aina, onneksi on taimistoja :)

   Poista
 16. Mahtavat rakennelmat ja vahvan näköiset tomaatintaimet! Tilan puute on tällä hetkellä hirveä, toivottavasti pian helpottaa tuo lumen kylväminen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö toisi lisää tilaa, mutta nyt eletään ahtaasti. Toivottavasti kesästä kuitenkin tulee lämmin ja satoisa.

   Poista
 17. Onpa Sinulla oikea taimitehdas. Taimesi ovat kasvaneet jo valtavan suuriksi. Mitä ihmettä olet niille oikein jutellut!
  Nuo tähdet todella kannattaa pitää tuolla ikkunassa. Meillä oli punarinta lentänyt kasvarin ikkunaa päin ja se oli kuollut. Harmittaa vieläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kertonut tompskuille miten ihanaa niillä tulee olemaan lämpimällä eteläseinustalla :) Yleensä yritän pitää jotakin merkkejä ikkunoissa, linnut eivät kevätkiireissään aina hoksaa katsoa eteensä :) Sääli punarintaa.

   Poista
 18. Aika pitkään saavat taimet vielä odottaa pihalle pääsyä? Ihana kissakuppi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tovin saavat taimet vielä kasvaa poteissa. Yöllä oli niin kova akkanen, että sipulikukat ja jouluruusut makasivat maassa. Ne toipuvat kyllä auringon lämmittäessä.

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Hyvännäköiset taimet kaipaavat maahan. Nyt näyttää sääkin jo paremmalta, tänään ei ole ollenkaan satanut lunta :)

   Poista
 20. Virkeitä taimia! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti taimet pysyvät virkeinä ulos istuttamiseen asti. Lupaavia lämpötiloja tiedossa.

   Poista
 21. Minua kiinnostaa että missä asiassa sinulla on tomaatin taimet. Komeita on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ovat tavallisissa muoviruukuissa ja ruukut laitoin läpinäkyvään, muoviseen varastolaatikkoon. Ulkoinen laatikko suojaa taimia suoralta paahteelta ja onhan niitä helppo liikutellakin kun ovat noin yhdessä. Nyt olen vähitellen istuttanut tomaatteja suurempiin purkkeihin ja osa on jo siirtynyt lasikuistille. Tomaattihan tarvitsee ravinteita jo ensimmäisen koulimisen jälkeen, jotta siitä kasvaisi vankka taimi. Lisävalo on myös ollut tarpeen tänä keväänä.

   Poista
 22. Hieno on kissakuppi ja kevätkuvat muutenkin. Ihana kun lämpeni viimeinkin, ei tosin hellekeli ole, mutta aurinko paistaa ja linnut ovat hullaantuneita. perhosetkin liihotteli taas tänään, kylmähkö tuuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö on erittäin tervetullutta. Kasvu lähti heti hurjaan vauhtiin ja koivuihin tuli hiirenkorvat yhdessä yössä. Nyt jos saisi vielä toivoa taivaallista kastelua niin odotettavissa olisi vihreän vallankumous :)

   Poista

Kiitos kommentista