22.5.2017

Ralli ei ole rattoni

Onneksi lauantaiksi oli ohjelmaa, sillä kylätiemme suljettiin koko päiväksi rallin SM-kilpailun vuoksi. Koska moottoriurheilu ei kiinnosta lähdin evakkoon. Marketanpuistossa oli Kotipuutarhalehden, Kekkilän, Puutarha Tahvosen, Ruduksen ja Tikkurilan järjestämä bloggaajatapahtuma ja myös perinteiset kevätmarkkinat. Myllypellon puutarhan Matti tässä myhäilee kun bloggaajat jonottavat uutta hittikasvia.

Se on Oka (Oxalis tuberosa) eli mukulakäenkaali, lajike Crimson & Gold. Yksi muutti meillekin. Kuvan otin illalla kun Oka on jo käymässä nukkumaan, se viikkaa lehtensä suppuun. Mielenkiintoinen kasvi on tärkkelyspitoinen C-vitamiinin, raudan ja kalsiumin lähde. Koko kasvi on syötävä, raakana tai keitettynä. Varsia voi kuulemma käyttää raparperin tapaan ja varsinainen herkku on mukulat. Sanotaan, että ne muuttuvat makeiksi jos ne jättää aurinkoon. Kasvi sisältää oksaalihappoa, joten sitä kannattaa nauttia kohtuudella.
Oka on perenna, mutta tuskin talvehtii meillä ulkona. Kiinnostava kokeilu. Myös ruukun löysin yhden myyntipöydän kirpputorilta. Sehän on selvästi kivikautista keramiikkaa ja paljon paremmassa kunnossa kuin Kansallismuseossa näkemäni :)

Bloggaajatapahtumassa saimme tietoiskun marjapensaiden istutuksesta, hoidosta ja paljon tietoa kotimaisista lajikkeista.  Kiinnostavia vinkkejä kompostin hoidosta ja sen annin käytöstä sekä vinkkejä  luomulannoitteista. Ruduksella oli taas uutuuksia esiteltävänä, tekisi mieli alkaa rakentaa kiviaitaa, niin helpolta se näytti demonstraatiossa.


Erityisen mukavaa oli taas tavata tuttuja bloggaajia ja vaihtaa puutarhakuulumisia.

Kotiin pääsisin kuitenkin vasta yhdeksän jälkeen kun tie taas avattaisiin. Onnesi ystävä ehdotti sukeltamista Riihimäen museoiden yöhön. Ehdimme koluta Lasimuseon, Metsästysmuseon ja Taidemuseon, missä oli viimeistä päivää esillä Inari Krohnin Lähellä ja kaukana -näyttely. Olipa antoisa päivä ja ilta.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan Autuasta oloa, Hanna. Mukavaa viikkoa kaikille.


42 kommenttia:

 1. Hauska kasvi ja tuo ruukku on löytö! Paljon oli näköjään ihania blogiystäviä koolla, harmi kun en päässyt paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain okan mukulasatoa odottelemaan. Ihastuin ruukkuun ensisilmäyksellä ja lunastin sen itselleni kolmella eurolla. Löytö. Toivotaavasti on vielä muitakin tapaamisia kesän mittaan ja pääset paikalle.

   Poista
 2. Samanlainen käenkaali lähti minunkin mukaani. Istutin sen jo ruukkuun, mutta vielä en ryhtynyt edes lehtiä maistelemaan. Juurtukoon ensin kunnolla.

  Sinulla olikin antoisa ja monipuolinen päivä. Päihitti taatusti rallikisat mennen tullen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oka oli hittituote, se lähti aika monen mukaan :) Laitoin kasvin vain poseeraamaan tuohon ruukkuun, ajattelin istuttaa sen kasvimaalle. Ruukku oli kyllä kätevä, kasvin voisi siirtää talveksi kellariin. Mutta ruukun pitäisi olla isompi kuin kuvassa. Vähän maistelin lehtiä, miellyttävän kirpeitä.

   Poista
 3. Ihana oli taas nähdä! Sääkin tänä vuonna suosi meitä ja kiitos tuosta Oka vinkistä, laitoin kanssa heti multaan kun pääsin kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata, hauskaa, että tapaamme tämän tästä :) Oka on hyvin mielenkiintoinen kasvi, teen siitä varmaankin oman postauksen myöhemmin kun kertyy vähän kokemusta.

   Poista
 4. Kiva, kun pääsit mukaan Ideapihojen aurinkoiseen tapahtumaan!

  t. Tuuli Puutarha Tahvosilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuuli, monista hyödyllisistä vinkeistä. Tämän vuoden teema oli erityisen kiinnostava hyötytarhan pitäjän näkökulmasta.

   Poista
 5. Hyvät evakkokohteet sinulla! Mielenkiintoinen Oka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava evakkoretki. Säästyin pärinältä ja sain paljon hyödyllistä ja hauskaa mielen ravintoa.

   Poista
 6. Hieno uutuuskasvi.
  Käenkalin lehdet on niin kauniita.
  Ihana päivä ollut, mukavia tapaamisia, ohjelmaa ja kasveja ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paremmin ei voisi evakkoaikaansa käyttää. Saa nähdä miten okan täällä käy :)

   Poista
 7. Nyt harmittaa, kun en ehtinyt ollenkaan huomata tuota kasvia. Tulin liian myöhään paikalle, ja keskityin vain kuvaamiseen.

  Oli mukava nähdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata pitkästä aikaa. Ehkä oka tulee vielä eteesi jossakin kesän taimistossa :)

   Poista
 8. Kiinnostava kasvi tuo oka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oka on kotoisin Andeilta ja siellä kuulemma myydän auringossa makeutettuja mukuloita torilla hedelminä. Ainakin joissakin lajeissa auringonvalo muuttaa mukulat pinkeiksi.

   Poista
 9. Kaikinpuolin siis kiinnostava ja hyödyllinen evakkopäivä, kyllä tuo ohjelma yhdet rallit voitti mennen tullen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivän anti oli paljon hyödyllisempi kuin ralln kuuntelu :)

   Poista
 10. Hyvässä seurassa jutustelua olisi riittänyt pidempäänkin. Ralli sattui oivalliselle päivälle kun kerran jollekin päivälle sattui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata. Onneksi oli hyvää ohjelmaa rallin sijaan.

   Poista
 11. Ralli ei ole minunkaan rattoni! Mietippä millaista on asua Jyväskylässä rallien aikaan. Me linnottaudumme tänne saarellemme, ikinä emme lähde mihinkään silloin. Silti koneet pörräävät ilmassa kuskaamassa VIP-vieraita saaremme ylläkin.

  Kiva tapaaminen teillä.

  Mun luottopuutarhuri lähti ihan muualle ja nyt en saa edes googlettamalla tietää, että kukkiiko Wim's Red syyshortensia edellisvuoden versoilla vai ei. Eli siis leikata vai ei. Ongelma on sikäli iso, että istutin Wimsin etupihan käyntikorttitilaan. Tiedätkö sinä? Vanille Freiseesta oli jo tietoa, mutta siitä mun ei tarvitse huolehtia kun jänikset söivät, mutta Bombshellistä ja Wimsistä en löytänyt mitään...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi rallin pikataival järjestetään täällä aika harvoin, max pari kertaa vuodessa ja se on päivässä ohi.
   Wim's Red on minulle outo, mutta netistä löysin tälläistä tietoa:
   Panicle hydrangeas can be kept compact by pruning. This will also produce larger, if fewer, flowers. Pruning is easy: simply cut back last year's sideshoots to within 5cm (2in) of the older wood in early spring. Eli viime vuoden versoja suositellaan leikkaamaan. Perustiedot löytyvät myös Royal Horticultural Societyn sivulta: https://www.rhs.org.uk/Plants/298919/Hydrangea-paniculata-Wim-s-Red-(PBR)/Details

   Poista
  2. No tuota mieltä oli Sailakin, mutta nyt ei enää aikainen kevät, mutta en kyllä niitä kaikkia jätä siihen, teen kompromissin: Älä naura:) Kiitos♥

   Poista
  3. Kevät on myöhässä, joten kompromissisi toimii varmasti.

   Poista
 12. No on sinulla ollut mielenkiintoinen päivä. Ja ruukku ostos on ollut todella hyvä. Itse olimme kaksi päivää Türin kukkamessuilla. Mukaan tarttui 35 kpl alkuja ja juurakoita, enemmän kuin koskaan aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsisimpä joskus Türin markkinoille. Kuinkahan paljon taimia jaksaisi kantaa kotiin :)

   Poista
 13. Mielenkiintoinen oka!
  Ruukku on todella kaunis.

  VastaaPoista
 14. Ralli sattuikin sitten sopivaksi päiväksi! Oli kiva tavata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva tavata! Sain vapaata puutarhatöistä ja on virkistävää välillä olla pois kotoa.

   Poista
 15. Vai pakomatkalla! Ymmärrän hyvin. Moni tuosta retkestä Marketanpuistoon on kirjoittanutkin. Minäkin olen siellä käynyt aikanaan Espoossa vielä asuessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuistossa on mukava käydä keräämässä ideoita. Tällä kertaa itse puisto jäi markkinahumun ja tapaamisen taustalle.

   Poista
 16. Epäilemättä parempi valinta kuin rallit. Kuinkas Nero asian otti? Eihän pikataival mennyt ihan vierestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisinä vuosina jännitin Neron suhtautumista, mutta nyt en enää ole huolissani. Aika läheltä nuo huristavat, pihatiemme on muutama sata metriä ja Nero onneksi välttää kylätielle menoa. Rallista se ei ole moksiskaan. Ettei vain olisi jossain pusikossa tiirailemassa vauhdin hurmaa :)

   Poista
 17. Ei siis meidän kotiintuloajat paljon poikenneet, minä olin kotona puoli yhdentoista aikaan:)
  Oli taas kiva nähdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva nähdä! Sinulla on pitkä kotimatka :)

   Poista
 18. Sulla olikin ihana ja monimuotoinen päivä!
  Oli taas niin ihana nähdä suo Cheri ja täälläkin se Oka myös sitten asuu. Sä vaikutit siihen, vaikkakin välillisesti Oravankesäpesän Katin kautta. ;)
  Kiitos näistä lisätiedoista tosta Okasta. Se on nimittäin mulle ihan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiplasin okaa myyntipöydällä, mutta jätin sen siihen. Kun tapasin Katin ja hän näytti okaansa, peruutin ja lunastin kasvin itselleni. Sitten törmäsin teidän porukkaan ketjureaktio jatkui :) Näin ne kasvimuodit leviävät. Oli tosi kiva tavata taas hauskoissa mrkeissä.

   Poista
 19. Upea tuo ruukkulöytösi! <3 Oli hauska nähdä taas ja kiva seurata miten oka löysi tiensä muidenkin ostoskassiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukku on nyt muistona kivasta päivästä. Okan leviämistä on hauska seurata, mihin se ehtiikään :) Oli kiva vaihtaa puutarhakuulumisia.

   Poista
 20. Kiva ruukku ja vielä kivempi kasvikokeilu. Hellyttävästi supussa lehtineen. Myllypellolla vaikuttaisi olevan kiinnostava valikoima muutenkin ja olen haaveillut retkestä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, pitääkin tehdä retki Ohkolaan jos kasvilavoihin jää tilaa :)

   Poista

Kiitos kommentista