7.5.2017

Luen kiellettyjä kirjoja

Perjantain vierailin peruskorjatussa Kansalliskirjastossa. Ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm on koulukaverini ja kokoonnuimme siellä luokkakokouksen merkeissä. Tutustuimme ensin Kekkonen, Jumala ja seksi – Tiellä sananvapauteen 1917–2017 -näyttelyyn.

Mielenkiintoiseen näyttelyyn on koottu itsenäisyyden ajan keskeiset sensuuri- ja sananvapaustapaukset. Suomea pidetään sananvapauden kärkimaana ja oli mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea eri aikakausina on pidetty sopimattomana luettavana kansalaisille ja mistä syystä. Näyttely on auki kirjaston aukioloaikoina ja sinne on vapaa pääsy. Näyttelyyn liittyy myös samanniminen teos (Into 2017). Suosittelen. Muistoksi voi ottaa vaikka selfien pahvi-Urkin kanssa. Oli hienoa nähdä myös kirjaston peruskorjauksen ja laajennuksen tulos. Hieno retki aliseen Helsinkiin.

Iltamme jatkui Kappelissa hyvän ruoan ja juomien parissa, kylläpä oli taas hauskaa tavata ja vaihtaa kuulumisa. Kiitos kaikille virkistävästä päivästä ja illasta. Tapaamisiin!

26 kommenttia:

 1. Voi miten hauska tapaaminen ja näyttely! Aloin oikein miettiä, mitä kaikkea onkaan sensuroitu, jotta kansalaiset eivät saisi huonoja vaikutteita :-D Nykyään verkkoaikakaudella on melkoisen mahdotonta rajoittaa sitä, mitä ihmiset lukevat. Elänemme siis varsin holtittomasti nykyään. Tuolla täytyykin käydä, korjattu kirjasto katsastamassa muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkistävä tapaaminen maanmylläyksen välillä :) Näyttelyn katalogi alkaa sanoilla: Sananvapaus merkitsee keskustelua. Sananvapauden historiaan kuuluu ristiriitaisia, vakavia, hupaisia ja opettavaisia tarinoita. Näyttely sai minut hämmästymään monta kertaa. Muista tutustua myös näyttelyn "Myrkkykaappiin". Nykyisin tuntuu, ettei joillakin itsesensuuri toimi ollenkaan, joten jonkinlaiseen rajoittamiseen ehkä olisi tarvetta verkossa.

   Poista
 2. On varmasti mielenkiintoinen näyttely - kiitos vinkistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansalliskirjasto on aina käymisen arvoinen paikka. Nykypäivän näkökulmasta on vaikea ymmärtää, miksi eräät teokset on luokiteltu niin vaarallisiksi, että ne on sensuroitu.

   Poista
 3. Varmasti mielenkintoinen tapahtuma ja ihana tapaaminen!
  Kauniita toukokuun päiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna! Oli hauska ja antoisa retki.

   Poista
 4. Olipas kiva kertomus! Sen Urkki-selfien olisin tietty halunnut nähdä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kun se suunnittelemani Urkki-selfie unohtui ottaa :( Oli niin paljon mielenkiintoista katsottavaa. Pitänee käydä uudestaan.

   Poista
 5. Teillä onkin ollut mukava tapaaminen ja vielä aivan upeassa ympäristössä. Minäkin kävin viime talvena Kansalliskirjastossa kuvaamassa kaunista ympäristöä. Kiitos näyttelyvinkistä. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli. Kansalliskirjastossa on upea tunnelma ja valtavasti kauniita yksityiskohtia.

   Poista
 6. Kansalliskirjastoon on ollut tarkoitus mennä tutustumaan. Kiitos muistutuksesta.
  Sananvapaudesta Suomessa tulee lähinnä mieleen Juhannustanssit, joka tämän päivän mittapuun mukaan oli varsin kesy kirja. Nykyään painitaan ihan toisenlaisten sananvapausasioiden parissa, eikä Suomi enää saa ihan puhtaita papereita, vaikka kärjessä keikutaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiheesta sai maamme pyyhkeitä sananvapausasiassa. Aika monta esimerkkiä sensuurista löytyy Urkin aikakaudeltakin. Silloin syyt vain olivat toiset. Kansalliskirjasto on keskeisellä paikalla, mutta aika harvoin sinne tulee pistäydyttyä ilman asiaa.

   Poista
 7. Kansalliskirjasto on varmasti mielenkiintoinen paikka.
  Cheri sinä voitit blogissani voittoarvan väärin arvanneiden joukosta.
  Käy katsomassa ja Pioni kun arvasi tai tiesi oikein, hän saa ensin valita noiden kahden palkintokirjan väliltä.
  Minulla pitäisi olla postiosoitteesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka hauska, lähden heti kurkkaamaan.

   Poista
 8. Taatusti oli kiva tapaaminen ja tuo näyttely kiinnostaa kovasti, täytynee lähteä katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tehdä Helsingin-reissu ihan Kansalliskirjaston vuoksikin. On se mahtava paikka ja näyttely vielä bonuksena.

   Poista
 9. On varmasti ollut hieno päivä!

  VastaaPoista
 10. Upea paikka! On myös "pakko käydä joskus" -listalla!

  VastaaPoista
 11. Nykyään saa loukata, kaivella törkyä, mustamaalata ja pilata toisen elämän sananvapauden nimissä. Jospa löytyisi joku kultainen keskitie tässäkin asiassa. Vaikka kaikkea saa sanoa, voi miettiä, että kannattaako? Tämä on minusta vähän sellainen kaksipiippuinen juttu. Olisi kiva nähdä, että mitä silloin salattiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Totuuden jälkeinen aika" tai "vaihtoehtoinen totuus" ovat tämän päivän ilmiöitä. Jonkinlainen itsesensuuri olisi monesti paikallaan.

   Poista
 12. kiitos vinkistä! Kiinnostavaa!

  VastaaPoista
 13. Ei ole tullut käytyä koskaan vaikka tässä Helsingin kupeessa asummekin. Mutta varmasti teillä oli mukava ja mieleenpainuva päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehän olemme kaikki osallstuneet peruskorjauksen kustannuksiin, joten kannattaa käydä vierailemassa ja saamassa rahoilleen vastinetta :)

   Poista

Kiitos kommentista