11.7.2018

Puutarha digitalisoituu

Sormustinkukat (Digitalis purpurea) juhlivat joka puolella puutarhaa, on puutarhan digiaika.
Peitin kasvimaan ympäriltä maata mansikkakankaalla, jotta saan vuohenputki-nokkos-juolavehnä-lupiini-kasvuston pois. Parin vuoden päästä poistin osan muovista ja kylvin maahan kukkaniityn pörriäisten ja perhosten iloksi. Nyt kukkaniitty on aivan villiintynyt, mutta aika ihana.

Myös kasvimaa on digitalisoitunut, sormustin kukat eivät saa kasvaa hyötykasvien lavoissa, mutta ne ovat kylväytyneet käytävälaattojen ja laatikoiden väliin. Siinä ne saavat houkutella pörriäisiä pölyttämään hyötykasvejakin ja tuomaan silmäniloa.

Outo kulkija voisi kasvimaan ohi kulkiessaan ajatella, että siinäpä kasvaa kaoottinen kukkamaa, mutta kyllä hyöty rehottaa tuolla seassa komeasti.

Suurin osa kukista on itsestään kylväytyneitä, kuten tässä pioniunikot, kehäkukat, kurkkuyrtit, sormustinkukat. Taustalla, kasvimaan reunalla kukkii harmaamalvikki. Sen edessä näkyy yksi maissi, joita minulla on tänä kesänä vain kolme kasvamassa.

Keväällä aloittaessaan kasvimaa on täysin autio erämaa. On aina yhtä suuri ihme, että siitä nopeasti kehkeytyy hyödyllinen kukkiva paratiisi.

Tässä kuva todisteeksi, että hyötykin kukoistaa. Persiljaa tilliä ja punarevonhäntää.

Tomaattihuoneen edustallakin digitalikset toimivat sisäänheittäjinä ja houkuttelevat pörriäisiä käymään peremmälle pölyttämään tomaatinkukkia.
Tomaattien kypsymistä saa vielä tovin odotella, kuvassa satoisan pensastomaatin terttu. Forssan kukkamarkkinoilta hankkimastani amppelitomaatista sen sijaan on saanut kerätä maukkaita tomaatteja jo pitkään.

Perunankukkakin on kaunis. Tämä lajike on punakuorinen Mozart.

Härkäpapu Crimson Flowered ei häviä kauneudessa kukkakasveille.

Kesäkurpitsan vieressä kasvaa "isestään kylväytynyt" peruna, eli maahan on jäänyt pottu viime vuoden sadosta.
Olen touhunnut paljon muissa projekteissa ja kasvimaa on saanut tulla toimeen lähes itsekseen. Vain satoa olen käynyt korjaamassa pöytään ja vähän säilöönkin.
Katettu ja tiheäkasvuinen kasvimaa pärjää melko hyvin itsekseen, välillä nyppäisen riehaantuneita kurkkuyrttejä tai jonkun rikkakasvin pois tai tuen tukea tarvitsevia.

Iloista loppuviikkoa kaikille!


41 kommenttia:

 1. Onpa kaunista digitalisoitumista! <3
  Iloista loppuviikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
 2. Ihanaa kauneutta ja runsautta tässä digiajassa(kasviksineen)! Voisin heittäytyä pötköttelemään jonkin digin varjoon ja unohtua hetkeksi sinne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaalla on vaikea käydä, siellä on niin viihtyisää, että oleskelu venyy aina pitkäksi pistäytymisen sijasta.

   Poista
 3. Kaunis keto digineen päivineen .Meilläkin odottaa pala maata kedottamista ensi vuodelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pörriäiset ovat vähentyneet maailmasta, joten kukkakedon kylväminen on ekoteko.

   Poista
 4. Hihi, nauroin otsikolle! :D Tosi nättiä on. :)

  VastaaPoista
 5. Täydellinen kukkaniitty! Silmä lepää!
  Meillä on tänä kesänä ekan kerran puutarha digitalisoitunut😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan digitalisoitumista. Monet vieroksuvat sormustinkukkaa, koska se on niin villi ja leviää voimakkaasti minne haluaa. Minulla ei kuitenkaan ole ollut siitä minkäänlaista harmia, sillä taimet on helppo poistaa paikoista, jonne niitä ei halua.

   Poista
 6. Todellista "digitalisoitumista" siellä onkin! =D
  Muistan kuinka oma takapihani täyttyi kesäisin sormustinkukkien vallattomasta viidakosta. <3

  Mutta haltioituneena ihailen noita sinun unikoitasi....kerrassaan hurmaavia!! <3

  Aurinkoa päivääsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Kerään unikoiden siemeniä talteen, mutta tänä vuonna en kylvänyt niitä lainkaan, näytti siltä, että itsestäänkylväytyneitä taimia oli aivan tarpeeksi.

   Poista
 7. Huikeaa. Minä olen selvästi kastellut liian vähän, sillä minun hyötyni lähinnä kituu. Ja kukkiva osasto odottaa edelleen tekijäänsä. Ei näy tekeytyvän itsekseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on satanut aika mukavasti välillä ja taivaallinen kastelu on aivan erilaista kuin keinokastelu. Katteesta on suuri apu, se pitää maan tasaisen kosteana ja puutarhuri pääsee vähemmällä.
   Kukkamaat syntyvät vähitellen. Kun muutin tänne ei pihassa kasvanut paljon muuta kuin vuohenputki ja katselin kateellisena muiden kukoistavia puutarhoja. Nyt on kulunut 17 vuotta ja kukkaa pukkaa joka pielestä :)

   Poista
 8. Oo, lähtikö oikein lupiinikin pysyvästi pois! Pitäisi tehhä sama temppu minunkin. Haaveilen kukkaniitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, lupiinikin kukistuu jos maa on peitettynä kaksi kasvukautta. Tosin siemeniä saattaa selvitä peittämisestä, mutta siementaimi on helppo kitkeä pois. Peittäminen on helpoin tapa vallata uutta maata. Peittäminen kannattaa aloittaa aikaisin keväällä kun kasvit vasta heräilevät. Itse maisemoin mustan kangaskatteen nurmikonleikkuujätteellä.

   Poista
 9. Ihanaa kukkimista ja digitalisoitumista. Odotan innokkaasti, milloin meidänkin puutarha kylväytyisi sormustinkukkia täyteen. Siemenien heittely kukkapenkkeihin ei taida aina olla tehokkain keino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitin digitalisoitumisen viskelemällä siemeniä sinne tänne. Siemenet keräsin vaellusmatkalla Walesista. Sormustinkukka on kaksivuotinen, joten hieman malttia tarvitaan sen odottamiseen ja on oltava tarkkana, ettei kitke lehtiruusukkeita pois keväällä, sillä digitalisoituminen tapahtuu vastaa seuraavana vuonna kylvöstä. Alkuun päästyään digitalista ei pysäytä mikään.

   Poista
 10. Mahtava rehevä ja kukkaisa rehotus-hyöty-kauneus-viidakko! Ihana tuo railakas niittysi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Railakkaalla niityllä käy melkoinen pörinä, tunnen itseni hyönteiskuningattareksi kun ruokin suurta kansaa erilaisia meden kerääjiä.

   Poista
 11. Tällaisesta digiharppauksesta minäkin tykkään. Luultavasti useimmat ohikulkijat ihailevat kukkarunsauden kauneutta, eivätkä laisinkaan ajattele näkymän olevan kaoottinen.
  Joitakin vuosia sitten yritin laittaa digitalikset ruotuun eli pysymään yhdessä tietyssä penkissä. Sitten tajusin, ettän niiden kuuluukin seikkailla ympäri puutarhaa. Nyt niitä putkahtelee mitä omituisimmista paikoista, eikä häiritse yhtään. Kuten sanoit, taimet on helppo nyppäistä pois paikoista, joihin niitä ei toivo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin vanhanisännän sanoin: Kukkia on vaikka myymään lähtis.
   Digitalista ei voi kesyttää, se kasvaa missä mielii ja on vaeltaja luonnoltaan. Toki siementaimia voi istuttaa haluamiinsa paikkoihin, mutta kauneimmillaan sormustinkukka on itse valitsemallaan paikalla.

   Poista
 12. Ihastuttavan runsas tuo eka sormustinkukkakuva<3 Siinäpä kukka, jota ei voi olla liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei sitä voi olla liikaa. Suureksi kukaksi sormustinkukalla on aika pieni juuristo, se ei ole haittakasvi.

   Poista
 13. Medänkin piha digitalisituu ensi vuonna. Siemenkasvatin muutaman sormustinkukan ja nyt ne kasvattelee lehtiruusukkeitaan... Ihanaa runsautta sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan digitalisoituminen on kaunis, mutta peruuttamaton asia. Noista ei pääse eroon, mutta kukapa haluaisikaan.

   Poista
 14. Sinun ja pehtoorin tilukset ovat kyllä upeat! Kertakaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan meitä kaksi ahkeraa puutarhanhoitajaa :)

   Poista
 15. Tuollaisesta digiajasta minäkin tykkään! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin oikein odotan tätä puutarhan digiaikaa.

   Poista
 16. Dikiaikaa todella nyt tuppaa. Minullakin ovat levinneet vähän sinne sun tänne. Ihana tuo kukkaketo kun niin moanenlaista on siellä itse itseään kylvämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Digitalikset haluavat valita kasvupaikkansa, ne tykkäävät kuljeskella joka puolella. Kukkaniitty siementää itsensä joka vuosi. On tuolla muutamia syysperennojakin odottamassa vuoroaan.

   Poista
 17. Digiloikka puutarhassa, upeaa! Muutenkin sinun rehevä, kukkiva puutarhasi on kuin suloinen satumaa! Miten tuolta edes malttaa olla pois?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vaikea tuolta on pysytellä pois, täytyyhän jatkuvaa muutosta seurata ja nauttia joka vaiheesta.

   Poista
 18. Ihanaa just tommonen sekamelska ❤❤
  Siihen minäkin pyrin eikä siinä oaljon tarvitse luontoa avittaa 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kasvit tietävät itse parhaiten miten pitää kylväytyä 🌻

   Poista
 19. Upean rehevältä ja kukkivalta näyttää hyötytarhasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asun lehtomaisemassa ja täällä on hyvin voimakas aamu- ja iltakaste, se auttaa paljon rehevöitymisessä sateettomina jaksoina.

   Poista
 20. Sormustinkukat ovat ihania!
  Multa muuten puuttuu niitä kasvarin kulmilta, mutta ei enää kauan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukat kuuluvat puutarhaan, ne ovat kiitollisia kukkijoita.

   Poista
 21. Aivan ihana kukkaniitty! Kukkiva kasvimaa näyttää myös niin kauniilta. Jahka lapseni kasvavat (etenkin tuo kaiken suuhunsa työntävä kuopus), saavat sormustinkukat saapua meidänkin pihaamme.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista