17.7.2018

Vieraisiin pöytiin

Viime viikolla sain pyöristää vatsaani vieraiden pöytien herkuilla. Tai eivät ne kovin vieraita olleet tuttujen pöytiä, kesäherkuilla katettuna.
Torstaina juhlittiin Helsingin Käpylän idyllissä, mukana oli mm. kuvan "vaahteramäen eemeli".

Sää suosii puutarhajuhlia aurinkovarjon alla.

Lauantaina suuntasin Raumalle Marjan luo puutarhabloggareiden tapaamiseen ja juhlimaan Suvikumpu-blogin kymmenvuotista taivalta.
Viiru istui portailla vastaanottamassa vieraita.

Herkullisen aamiaisen jälkeen lähdimme yhteen puutarhureiden pyhiinvaelluskohteista: Vakka-Taimeen, missä Vesa Muurinen esitteli meille satumaista puistoa ja toinen toistaan erikoisempia kasveja. Hurja määrä tietoa tulvi taas puutarhagurun huulilta. Ilma oli sakeana kysymyksiä ja kaikkiin löytyi vastaus.
Aiemmin retkeilimme täällä kesäkuussa 2016, siitä kertoo postaus täällä.

Keltaiset Kanadanliljat kukassa.

Aika monen ostoskoriin päätyi Kanadanliljan herkkä punainen versio.

Tämänkin olisin halunnut, jokin luppio, jota ei tällä hetkellä ollut myynnissä.

Ostin monarkkiperhoselle tuliaisiksi mesisilkkiyrtin taimen, katkaisin kukinnon maljakkoon istuttaessani kasvin  ruukkuun.
Kun etsin tietoa netistä törmäsin tähän:
"Tämä laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n tasolla, minkä johdosta lajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty."
Kääk, minusta tuli tietämättäni kasvirikollinen. Lupaan pitää yrttiä tarkasti silmällä ja hävittää sen jos se osoittautuu pahantapaiseksi.

Pionien äärellä.

Antoisan retken jälkeen palasimme Marjan herkkujen ääreen Suvikumpuun.
Saaripalstan Saila ehti seurustella Ruusan kanssa.

Puutarhassa-blogin Maria auttoi kuvaamaan muistiin aiemmin Marjalta saamieni pelakuiden unohtuneita nimiä.

Marja on armoitettu pitokokki, häneltä syntyvät kauniit ja suussasulavat herkut kymmenelle tai 200:lle syöjälle.
En tiennyt, että voisin syödä niin paljon. Kun olin jo ääriäni myöten täynnä, jälkiruokakin nautittuna, purjehti pöytään vielä tämä kaunotar.

Muutkin halusivat ikuistaa upean Pavlovan ja tuli todistettua vanha viisaus: jälkiruualle on oma vatsansa.
Juhlimme iltaan asti puutarhajuttujen parissa. Taimivaihtoakin oli ja kotiutin muutamia mielenkiintoisia perennoita ystäviltä. Nero sai Marjalta tuliaisiksi aidon kissanmintun, siitä kehräävä kiitos.
Paitsi, että oli hauskaa, niin opin aivan valtavasti puutarha-asiaa tällä retkellä. Minusta saattaa kehkeytyä vielä kunnon perennankasvattajakin, ainakin innostus on tarttunut näistä tapaamisista.
Kiitos Marjalle kesän kohokohdan järjestämisestä ja ihanista herkuista, jotka syöpyivät lähtemättömästi makumuistiini! Kaikille kiitos hauskasta seurasta ja puutarhavinkeistä!
Paluumatkastakaan ei puuttunut jännitystä, pari kertaa jouduin jarruttamaan peuran takia. Ensimmäisellä kerralla tielle aikonut sorkkajalka pelästyi ja päätti palata takaisin pellolle lajitoverinsa luo. Toisella kertaa kesäyössä toikkaroi vielä pilkullinen peuranvasa keskellä tietä. Onneksi oli aika vähän liikennettä eikä takana lähellä ajanut kukaan.

Kotipeurakin toi kaksosensa näytille ensimmäisen kerran maanantaina. Ne olivat pihan reunalla, mutta pelästyivät minua ja pakenivat pellon yli.

Mukavaa viikkoa, pysykää viileineä!

32 kommenttia:

  1. Ihania tapahtumia <3 Olipas kiva tapa juhlia blogin 10-vuotias taivalta. Marjan blogi on yksi niistä, joista itse inspiroiduin blogin pitämisen aloittamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä on juhlien aikaa. Blogin syntymäpäivät on hyvä idea saada puutarhaystävät yhteen. Marjan blogista minäkin olen ammentanut monia vinkkejä ja inspiraatiota puutarhanhoitoon, neulomiseen ja herkkuihin.

      Poista
  2. Kuulostaa aivan ihanalta retkipäivältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä ja antoisa retkipäivä. Vakka-Taimeen kannattaa käydä tutustumassa, se on lumoava paikka.

      Poista
  3. Oli niin ihanaa tavata taas ja tavata kaikki muutkin! Jo pelkkä ajatus ja muisto lakritsi-pannacottasta paseeratuilla vadelmilla ja pistaasirouheella saa polvet heikoiksi. Entä siemennäkkäri pestolla sitten! Ja se uunijuusto... Marjalla on taito tehdä suussasulavia herkkuja, ja vieläpä niin täydellisen kauniita.
    Vakka-Taimi on kuin ihmemaa, siellä saa tuntea itsensä ihan Liisaksi Ihmemaassa.
    Mesisilkkiyrtti ei ole Suomessa kumminkaan erittäin haitallisten vieraslajien ryhmässä. Tarvinnee istuttaa se paikkaan, josta voi tarkkailla käyttäytymistä. Aika monta noita haitallisia vieraslajeja on, tarhaomenapuut (eli kaikki viljellyt omenapuut) ovat sitä kansallisella tasolla, mutta ei kai käytännössä kukaan ala omppupuita pihaltaan hävittämään, tai jättämään ostamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva tavata ja kiitos lukuisista vastauksista kysymyksiini. Sinä näytit keskustelevan Vesan kanssa hyvin tasatietoisesti, minä olin aivan Liisana. Se pannacotta syöpyi tosiaan makumuistiin lähtemättömästi, Marjalla on taito hyppysissään.
      Helpottavaa kuulla, että mesisilkkiyrtti ei olekaan niin vaarallinen laji Suomen oloissa, aivan pelästyin. Sen kukat tuoksuvat suloisesti maljakossakin, joten perhoset tulevat varmasti nauttimaan.

      Poista
  4. Hauska päivä varmasti oli. Nuo kanadanliljat ovat upeita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanadanliljat kukkivat upeina ja niitä matkasikin monen puutarhaan. Kukan muoto on erityisen kaunis.

      Poista
  5. Kesä & puutarhajuhlat! Mekin olimme lauantain yksissä ja itse järjestämme vuorostamme ensi lauantaina. Tai no, ei ole varsinaisesti puutarhajuhlat, vaan laiturijuhlat :). Ihanaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pilvi! Tämä kesä on suosinut puutarhajuhlia. Laiturijuhlat kuulostaa ihanalta, nyt on ulkoilmajuhlien kulta-aikaa kunhan on tarjolla varjoa :)

      Poista
  6. On niin ihana katsoa näitä kuvia, kun harmitti niin älyttömästi, etten tällä kertaa päässyt mukaan.
    Olisi ollut niin ihana nähdä teitä ja vaihtaa kuulumisia. Ja kyllä tuonne Vakka-Taimen paratiisiin olisi ollut myös hienoa päästä uudelleenkin. Edellisellä kerralla taisin olla niin pyörällä päästäni, etten oikein edes tajunnut paikan päällä kaikkea näkemääni.
    Ja herahti ihan vesi kielelle tuon kakun kuvan kohdallakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää, ettet päässyt mukaan, mutta tulee varmasti toisia kertoja. Vakka-Taimessa meni toisellakin kerralla pää pyörälle, se on niin ihana paikka ja tietoa tuli valtavasti. Uskonpa, että siellä voi käydä vielä monta kertaa ja aina löytyy uutta. Marjan herkut, tiedäthän, niin suussasulavia yllätyksiä.

      Poista
  7. On teillä ollut hieno retki! Onneksi pääsit kotiin turvallisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurenmoinen päivä kissojen ja puutarhan merkeissä. Onneksi pystyin väistämään peurat.

      Poista
  8. Teillä on ollut tosi ihana päivä ja tosi harmi, että se päivä oli minulle päivä jolloin saatoimme serkumme viimeiseen lepoon.
    Suvivirsi soi perinteisesti kevään riemua, mutta nyt me lauloimme sen serkulleni kukkien ja luonnon ystävälle.

    Vakka-Taimi on luku sinäänsä ja siellä pää voi mennä melko pyörälle. Makuaisti taas menee pyörälle Marjan ihanista herkuista.
    Peurat olivat viime lauantaina jo aamusta liikkeellä, ajaessani aamuvarhaisella kohti kesäkotia jouduin jo jarruttelemaan kahden peuran edessä, onneksi minulla oli hiljainen vauhti ja tuttu tie.
    Tuossa linkissä edelliseen Vakka-Taimen käyntiin sinulla on kuva tummasta liljasta, se on minulla myös ja ihmeen hyvin se on näinä kahtena kesänä vankistanut.
    Lämmintä on jo liikaa ainakin minulle ja uskon, että se on riittävää myös kissoillemme. 😺 🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää, että sinulle tuli noin surullinen este. Varmasti tapaamme vielä joissakin toisissa merkeissä.
      Kiva kuulla, että tummapikarililja on menestynyt puutarhassasi.
      Nero viettää yöelämää, päivällä se torkkuu varjossa, kuorsaus vain kuului puskista kun istuin tänään aurinkovarjon alla lukemassa.

      Poista
  9. Kuulostaa kivalle. Kaikki. Ja herkulliselle. Minulla ainakin on jälkiruokavatsa. Ja sen ääret täyttyvät aina liian myöhään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä pitää herkutella ja käyttää jälkiruokavatsaa.

      Poista
  10. Olipa mukava päivä tosiaan! Tälläinen täydellinen elämyspäivä (=loistavaa seuraa, ihmeellisiä kasvierikoisuuksia, mahan täydeltä makeaa ja suolaista aistiahivelevin tarjoiluin ja upea Suvikumpu) jää pysyvästi mieleen. Onneksi kotimatkasi sujui ja pääsit turvallisesti kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi kiva tapaaminen, kiitos sinullekin paikkakuntalaispanoksestasi :)
      Opin hienon siemenpussin taittelunkin. Saa nähdä mitä siemenistä kasvaa.

      Poista
  11. Ihana kuulla tapaamisesta! Itse olin Rovaniemellä, niin en tällä kertaa päässyt mukaan. Toivottavasti taas ensi kerralla, sillä Vakka-taimi ja Marjan puutarha ovat molemmat niin ihania kokemuksia, puhumattakaan teidän tapaamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ollut kiva tavata, mutta siihen tulee taatusti uusia tilaisuuksia. Marjan vieraanvaraisuus on ihan omaa luokkaansa ja Vakka-Taimi näyttäytyi eri säässä ja eri kuussa hyvin erilaisena ja taas kovin mielenkiintoisena.

      Poista
  12. varmasti kiva päivä!

    Mesisilkkiyrtti on minulle ihan uusi rikollinen. Täällä meillä päin jättibalsami on se etsintäkuulutettu konna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä pän myös on jättibalsami suuri ongelma, sitä on yritetty hävittää talkoovoimin.
      EU:n tasolla on paljon haitallisiksi luokiteltuja kasveja, jotka Suomen ilmastossa eivät ole suuri uhka, esmerkiksi rhododendron.

      Poista
  13. Olipa kivat kekkerit. Upea pavlova!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pavlova oli paitsi kaunis myös suussasulavan herkullinen. Ihanat kesäkekkerit.

      Poista
  14. Oli kiva tavata kasvotusten, olen vuosia seurannut blogiasi, joten tunnuit jo "vanhalta tutulta". Päivä oli oikein rento ja vatsan täyttävä :) Ne Marjan herkut ovat siis jotain ihan taivaallista, maultaan ja visuaalisuudeltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, oli tosi kiva saada kasvot tutulle blogille. Olen niin monesti hurmioitunut varsinkin ötökkäkuvistasi ja saanut sinulta lajitunnistuksen monelle piha-asukilleni.
      Marjan kauniit herkut ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen, slurps.

      Poista
  15. Olipa meillä niin ihana päivä niin Marjan luona kuin Vakka-Taimessakin, oli tosi mukavaa tavata pitkästä aikaa ja puhua rauhassa puutarhaa! Sää helli myös tällä kertaa. Nämä tapaamiset voimaannuttavat pitkäksi aikaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva nähdä taas teitä kaikkia puutarhaystäviä monenlaisten herkkujen äärellä ja vaihtaa ajatuksia lempiaiheestamme.

      Poista
  16. Olipa kiva tapahtuma! Kun samanhenkisiä ihmisiä kokoontuu yhteen, juttua riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juttua tosiaan riitti ja paljon mielenkiintoisia vinkkejä tuli koottua keskustelun tuoksinassa. Puutarha ja kissat ovat kaikkia yhdistävä tekijä :)

      Poista

Kiitos kommentista