27.11.2012

Punainen jouluruusu kirppikseltä

Tullessani pääkaupungista kotia kohti poikkesin matkan varrella kirppiksellä. Jalat olivat pettää jo ennen kuin pääsin sisälle ovesta. Oven ulkopuolella oli hyllyissä kanervia ja kotkansilmäni bongasi hyllyköstä myös jotain ihanaa. Suuria, reheviä, hyväkuntoisia, punaisia, kerrottuja jouluruusuja. Vain viisi euroa kappale. Muistuttaa kukkapenkissäni kasvavaa, jonka erittäin ylpeänä esittelin täällä.
Ostin kaksi ja koska kohta tulee kuulemma pakkaset istutin molemmat ulos. Jouluruusu on vaikea saada selviämään sisällä talven yli, se vaatii hyvin viileän paikan. Kukat ajattelin poimia maljakkoon ennen kovia pakkasia.

Kukassa olevan lapun takana oli nettiosoite, josta löytyi tietoa jouluruususta saksaksi.
Sieltä selvisi, että kukkapenkissäni kasvaa ilmeisesti Frilly Isabelle.

Jouluruusun nimen (saks. Christrose) mytologiasta kerrotaan muun muassa:
Köyhä paimen oli matkalla Beetlehemiin. hän itki katkerasti, koska hänellä ei ollut mitään lahjaa vietäväksi Jeesuslapselle. Hänen maahan pudonneista kyynelistään kehittyi kukkia, kauniita kuin ruusut. Ikionnellisena poimi paimen jouluruusuja seimen lapselle.

Aloin katua, että istutin molemmat ruusut ulos, palasin apajille ja ostin vielä pari lisää, ainakin yhden aion pitää ilonani sisällä.

Jouluruusua kutsutaan myös ennustajakukaksi (Orakelblume). Kukkaa käytettiin ennustamaan tulevan vuoden säätä. Jouluyönä poimittiin 12 kukkanuppua ja laitettiin ne vesilasiin. Kukkanuput edustivat tulevan vuoden 12 kuukautta. Jos nuppu ei auennut tarkoitti se huonoa säätä ja avoimet kukat ennustivat hyvää säätä.

Jo antiikin aikana jouluruusua käytettiin lääkkeenä. Hippokrates käytti jouluruusua laksatiivina ja diureettina. Lisäksi jouluruusua on käytetty lääkkeenä mielisairauteen.

Keskikiajalla jouluruusu oli noitien käsikirjan mukaan ikuisen nuoruuden lähde. Lattialle ripoteltu, hienoksi jauhettu jouluruusupulveri teki näkymättömäksi.

Vuonna 600 eKr. toimi jouluruusu jopa biologisena aseena sodankäynnissä. Ateenalaiset piirittivät Kirrhan kaupunkia Solonin johdolla. Solon esti kaupunkilaisten vedensaannin joesta ja käski liottaa jouluruusun juuria vedessä. Kun kaupungin vesivarastot ehtyivät vapauttia Solon joen omaan uomaansa ja kaupunkilaiset joivat myrkytettyä vettä saaden niin pahoja ripulitauteja että kaupunki oli helppo vallata.
Nykyisinkin jouluruusun juurta käytetään lääketieteessä sydän- ja verisuonitautien lääkkeissä. Vaikuttava aine on hellebrin.

Nälkä kasvaa syödessä, nyt tekisi kovasti mieli tummanpunaista, melkein mustaa Rebeccaa.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon 
AnnaS ja Lady of the Mess! Kaikille mukavaa viikkoa!

38 kommenttia:

 1. Voi tavaton, mikä tuuri sulla on käynyt. Aivan mahtavaa!!!!Ihanat jouluruusut :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä löytö, hieno tuo jouluruususi. Tai siis ne kaikki ;) Mun valkoinen jouluruusuni olohuoneen pöydällä on availlut nuppujaan, se on nyt sitten varmaankin hyvää tiedossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää on tiedossa :) Oletko saanut jouluruusun säilymään talven yli? Valkoinen siirtyi keittiöön ja punainen valtasi salin pöydän.

   Poista
  2. Mulla on ollut jouluruusu vain kerran aikaisemmin ja silloin ei onnistunut. Katsotaan, kuinka nyt käy....

   Poista
  3. On käynyt ilmi, että jouluruusulla on huonot mahdollisuudet pärjätä sisätiloissa pitkään. Tiina tuolla alempana antoi hyvät kasteluohjeet, ne auttavat pidentämään ruusuiloa.

   Poista
 3. Sinulla on tuuria. Ja ihanaa ettet joutunut turhaa hakureissua tekemään, se vasta olisi harmittanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tuuri kohtasi ja onneksi vaivannäkö palkittiin.

   Poista
 4. mielenkiintoista tarinaa jouluruusin taustalla ! ajatella ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu on ihastuttanut ihmisiä pitkään, eivät kaikki kasvit kerää tarinoita ympärilleen.

   Poista
 5. Ihania kertomuksia jouluruususta. Nyt on tämäkin hankintalistalla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jouluruusut yleistyvät meilläkin. Täällä pain on puutarhoilla vain pieniä valkoisia jouluruusuja, suloisia nekin.

   Poista
 6. Kiehtovia kertomuksia, nyt tekee minunkin mieli hankkia jouluruusu. Jos on jotakin josta nautin on se hyvästä kertomuksesta. Muistatko Minun Afrikkani -elokuvasta se kohdan jossa Denys ja Berkeley ensimmäsitä kertaa vierailevat Karenin luona, ja illallisen jälkeen istuvat takan äärellä ja Karen aloittaa tarinan kerronnan, minä niin toivon aina saavani liittyä heidän seuraansa;)
  Kiitos! Ihana hemmottelija olet! Täällä on niin hyvä vierailla, aina kaikille aisteille jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nina, ihananainen. Kunnon tarinaa ei voita mikään.

   Poista
 7. Johan kävi hyvä tuuri sinulla ihana.
  Ne on tosi kauniita,Minä ostin syksyllä kaksi jouluruusua, istutin ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi minäkin ehdin vielä istuttaa nuo pari jouluruusua puutarhaan. Ne ovat kevään ihania airuita.

   Poista
 8. Mulla ei ole ikinä ollut jouluruusua. Ei sisällä eikä ulkona. Vasta viime kesänä kuulin koko kasvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään muista nähneeni näitä kovin monia vuosia. Lisäksi ne ovat usein olleet niin kalliita joulukukkia, etten ole raatsinut ostaa. Nyt ne onneksi ovat tainneet yleistyä meilläkin.

   Poista
 9. Vau,mikä löytö!! Onneksi nykyään löytää jouluruusuja helposti,vaikkakaan noin edullisesti ei useinkaan.Muutama vuosi sitten sai vielä etsiä puusta ja maasta,jos halusi sellaisen löytää. muistan ekan kerran kuulleeni jouluruususta joskus 80-luvun alussa,kun joulun tienoilla tuli radiosta kuunnelma (hoh-hoijaa,nyt tulee ihan ikäloppu olo,radiokuunnelma...;) jonka nimi oli 'Jouluruusun legenda'. Se tuli vieläpä muistaakseni kahtena jouluna peräkkäin ja toisella kertaa nauhoitin sen c-kasetille -hoh-hoijaa taas;)- koska tarina oli kerrassaan lumoava.
  Teit varmaan juurikin fiksusti,kun istutit osan ulos.Jouluruusu ei viihdy lämpimissä sisätiloissa pätkääkään.Ja kastelun suhteen on myös aika kranttu,mieluummin niin että imee veden altapäin,tyvelle kasteltuna mätänee tosi helposti.
  Jos mä oisin sä,istuisin varmaan koko päivän tuijottelemassa lumoutuneena noita kaunottaria.Ihanaa viikkoa sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusun legenda taitaa olla Selma Lagerlöfin teksti. Se löytyy kirjasta Joululahja ja muita kertomuksia, en tosin ole lukenut sitä, mutta yritän etsiä kirjan käsiini. Jos löytäisin jostakin mustan jouluruusun, tarttuisin oitis tilaisuuteen. Vielä muutama vuosi sitten täältä päin oli vaikea löytää kunnollista jouluruusua. C-kasetit ovat nykyisin taas muodissa, joten olet trendikäs :) Kiitos kasteluohjeista, saksalaisella sivulla sanottiin, että kasvia voi pitää lyhyen aikaa sisällä ja mahdollisimman viileässä. Ulkona kasvi pitää kalkki- ja humuspitoisesta maasta. Kun kukkavarret alkavat nousta voi kaikki vanhat lehdet poistaa, sillä kukinan jälkeen se kasvattaa aina uudet lehdet. Päätin tänään istuttaa vielä yhden ruusun puutarhaan ja yksi lähtee tuliaisiksi ystävälle. Kyllä tuon kaunottaren seurassa viihtyy :)

   Poista
 10. Onnittelut, teit aivan ihanan ja edullisen löydön. Minulla oli viime vuonna valkoinen jouluruusu, joka kuoli aika nopeasti joulun jälkeen. Kiitos myös tarinosta jouluruusun takana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämä löytö oli varmaankin paras joululahjani :)

   Poista
 11. Ihanan tähtimäiset kukat noilla jouluruusuillasi! Oikea löytö taas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat todella kauniita. Jätin yhden punaisen ja yhden valkoisen sisälle ja muut ehdin istuttaa ulos ennen lumisadetta.

   Poista
 12. Upeita. Taas olit oikeassa paikassa oikeaan aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaista kivaa voi löytyä kirpputorilta, pidän itseäni todella onnekkaana.

   Poista
 13. Kiitos tervetulotoivotuksista - sivuillasi on paitsi silmäniloa myös ihania tarinoita. Ja niistä tykkään. Kuten noista jouluruusuistakin. Mahtaisivatkohan selvitä terassilla tai parvekkeella? Minulla on parveke yläkerran olohuoneen puolella ja siinä ne olisivat koko ajan näkyvillä ja ihailtavina. Useana vuotena olen siihen laittanut valaistun joulukuusen vieraan hyasintteja, koska en niitä tuoksuallergiani vuoksi sisälle tuoda. Hyvin ovat siellä pärjäilleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit tänne. Jouluruusut tuskin pärjäävät pakkasessa suojatta, siis ruukussa. Tuolla maassa ne kyllä pärjäävät, mutta saksalaisillla sivuilla kehotettiin suojaamaan ne jos on kova talvi eikä kuitenkaan lumipeittoa. Mutta jos hyasintit pärjäävät niin miksei jouluruusukin.

   Poista
 14. Kauniita jouluruusuja! Tarinat tekevät asioista erityisen kiehtovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mielenkiintoista, että jokin kasvi on ollut niin merkityksellinen, että siitä on tarinoita noinkin kaukaa.

   Poista
 15. Teilläpäin on upeita kirppiksiä!
  Mustaa Rebekkaa tekisi minunkin mieleni.
  Punaiset ovat myös viehkeitä.
  Tuon vanha kertomus jouluruususta on ihastuttava. Kasvi lienee kuitenkin myrkyllinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jouluruusut yleistyvät ja erilaisia variaatioita tulee enemmän myyntiin. Kasvi on myrkyllinen.

   Poista
 16. Saanko udella millä kirppiksellä noita jouluruusuja on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä löytyivät Klaukkalasta, hyllyyn jäi vielä muutama, mutta olen kyllä vinkannut kavereille, joten en mene takuuseen, että niitä vielä on siellä. Voihan ruusuja tietty tulla lisääkin.

   Poista
 17. Kertakaikkisin mukavaa oli lukea tarinaasi jouluruususta! Olet melkoinen hortonomi, kun tiesit, että se tulee laittaa maahan vaikka on jo kylmää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt meilläkin tuiskuttaa jo vähän lunta ja ilma kylmenee. Ihanan kuivaa. Taidankin vähän peitellä jouluruusuja ulkona, jotta selviävät paremmin.

   Poista
 18. Sain elämäni ensimmäisen jouluruusun mieheltäni palatessani Lähi-idän matkaltani. Kukka oli odottamassa minua pöydällä. Se on valkoinen ja kertaamaton - kaunis. Saa nähdä kuinka kauan se selviää sisällä. Pakkaseen en millään malta enkä voikaan sitä viedä. Jos tämä kuin ihmeen kaupalla selviää talven yli, istutan sen tietysti heti varhan keväällä Koskelle puutarhaan. En ole missään nähnytkään tuollaisia vaaleanpunaisia ja kerrottuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu pitää viileästä ja tasaisesta kosteudesta, toivottavasti saat omasi säilymään kevääseen. Puutarhaan istuttamani saivat onneksi lumipeitteen ja ovat siellä turvassa.

   Poista

Kiitos kommentista