29.11.2012

Ruosteenpoistoa

Vuosi takaisin löysin kirpparilta pienen, valurautaisen kuusenjalan. Se on erittäin hyvä ja tukeva kynttilänjalka isolle "kirkkokynttilälle" Ø 4 cm, joita olin ostanut käytettynä kirppikseltä. Ne oli vain kerran sytytetty ja sitten hylätty, kelpasivat minulle. Ruoste on kaunista kun se on oikeassa paikassa, mutta väärässä kohdassa se voi olla inha riesa.

Yksi kiristysruuveista oli ruostunut tiukkaan kiinni ja edellinen omistaja oli yrittänyt voimalla vääntää sitä auki niin että ruuvi oli katkennut ja vääntynyt. Suivaantuneena sitten heittänyt tekeleen kirpputorille ja läiskässyt kylkeen kolmen euron hintapyynnön. Ruuvi oli tietysti jumittunut ääriasentoon niin ettei kynttilä mahtunut reikään. Kokeilin ruosteenpoistoainetta, mutta laihoin tuloksin. Ystävä kehotti kokeilemaan Coca Colaa. Upotin ruuvinkohdan kolajuomaan yöksi ja kas, aamulla ruuvi irtosi kuin ei olisi koskaan ruosteessa ollutkaan.
Hyvä vinkki jos on ruostetta väärässä paikassa. Nyt ei vain tee enää mieli nauttia ko juomaa sisäisesti.

26 kommenttia:

 1. Kyllä tuossa Cola-halut kieltämättä lähti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan olla, että juoma puhdistaa ihmisen röörit tehokkaasti :)

   Poista
  2. no tuo mullakin tuli mieleen, pitäsköhän alkaa töissä juottaa ummetuspotilaille ihan testimielessä, mitähän ne gastrologit tuumais...

   Poista
  3. Ainakin saatavissa ilman reseptiä :) Ettei vain syövyttäisi reikää mahaan jos ei pääse eteenpäin.

   Poista
 2. Voin vaan kuvitella mita cola tekee hampaille :(
  Täältä löytyi taas loistava idea. Meillä on myös vanha kuusenjalka, jolle on vaikea keksiä käyttöä. Se on vähän suurempaa mallia, joten kynttiläkin pitäisi olla iso. Kaunis kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, kulaus juomaa silloin tällöin ei haitanne, mutta jättipullojen aikaan jotkut nauttivat sitä jatkuvasti. Toin jokin aika sitten kierrätyskeskuksesta isomman valurautaisen kuusenjalan ja sitäkin voisi käyttää kynttilänjalkana. Sacrumissa on myytävänä upeita alttarikynttilöitä vaikka mitä kokoja, esim. metrin pituinen Ø 8 cm.

   Poista
 3. Cola on aika tehokasta, sillä voi kuulemma putsata liasta pinttyneet wc-pöntötkin. Toiset taas kypsyttävät porsaanlihan keittämällä sen colassa. Varsin monikäyttöinen aine siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kyllä, että cola voisi olla siivouksessa hyvä apu pinttyneen lian poistoon, niin tehokasta oli ruosteen hävittäminen. Todella monikäyttöinen aine ja helposti saatavilla.

   Poista
 4. Upea on jalka,sä oot oikea mestarilöytöjentekijä:)En tiedä onko urbaanilegendaa tarina jossa laitetaan irronnut hammas illalla colalasiin ja aamulla simsalabim,hammas on kadonnut mutta itse olen kaakelien saumoja colalla puhdistanut ja toimii joten kai tuossa hammasjutussakin joku perä on:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virvoitusjuomien vaikutuksesta hammaskiilteeseen on kyllä paljon varoiteltu. Taas tuli uusi vinkki; kaakelien saumat :)

   Poista
 5. Todella hieno jalka. En ihmettele, että otit mukaasi kirpputorilta. Kokis on kyllä ihme aine ja sen vaikutukset muistaa vasta, kun joku muistuttaa. Täytyy laittaa ylös muistikirjaan nuo vinkit. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin monikäyttöinen aine näyttää kokis olevan. Olin tosi hämmästynyt tuosta ruosteenpoistokyvystä, olin jo kokeillut pariakin jämäkkää ainetta tuloksetta.

   Poista
 6. Tosi upea, nostalginen kynttilänjalka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin isoille kynttilöille on vaikea löytää tukevaa pidikettä, tämä toimii hyvin.

   Poista
 7. Tiesin tuon ihme aineen jo..siksi en sitä nautikkaan sisäisesti.. Hyvän näköinen kynttilän pitelijä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kannattaa välttää ainakin liiallista sisäistä käyttöä :) Mutta puhdistuaineena ilmeisen tehokas.

   Poista
 8. Käsittämätöntä :) Mutta onneksi toimi! Ihana kynttilänjalka. Ja ihana blogi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy myöntää, että minun oli vaikea uskoa aineen tehoon ennen kuin kokeilin.

   Poista
 9. On se ihme ainetta! Hyvä, että sait tuommoisen vinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se. Ajattelin, että on hyvä jakaa vinkki täällä jos muillakin ruuvi jumittuu :)

   Poista
 10. Mahtava vinkki, ei olisi ihan heti tullut mieleen.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan olisi tullut ilman vinkkiä kokeilleeksi :)

   Poista
 11. Hyvä tietää tuokin cola-vinkki. Minä putsaan keittiön viemäriputkia kaatamalla colaa sinne. Hyvin vetävät sen jälkeen :)
  Tosi kaunis kynttilänjalka, olisin ostanut minäkin jos kohdalle olisi osunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minulle tuli mieleeni myös tuo putkiston putsaaminen. Hyvä tietää, että jollakin on kokemusta. Ajattelin kuusenjalan ostaessani, että kyllä minä yhden ruuvin päihitän ja onnistuihan se kun löytyi oikeat aineet :)

   Poista
 12. Hyödyllinen vinkki tämä Coca Cola. Meillä Koskella käydessä irrotetaan harva se päivä jotakin ruostunutta jostain, ruuveja tai muita. Luin tämän vinkkisi miehelleni ääneen. Hän on avannut ruosteisia ruuveja öljyämällä niitä ensin ja antamalla niiden seisoia öljyssä muutamia päiviä. Ja että putkistojen avaamiseenkin tämä kävisi, onpas aine.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin öljyä ja automiehille myytävää ruosteenirroittajaa, mutta vasta kolajuoma tehosi. Oli lisäksi helppoa.

   Poista

Kiitos kommentista