20.5.2013

Huumaava kasvimaa

Mirrinminttu ei ole enää mitään. Neroa kiinnostaa enemmän rohtovirmajuuri, eli valeriana. Taimet ovat hieman kärsineet kun kissa piehtaroi niissä, mutta onneksi valeriana on niin voimakaskasvuinen, ettei se välitä moisesta kiintymyksenosoituksesta. Nero ei syö yrttiä eikä kaivele maasta sen juuria, kuten olen lukenut kissojen tekevän. Kissat eivät voi vastustaa valerianan tuoksua ja jo muinaiset egyptiläiset arvostivat suuresti kasvia, joka sai heidän pyhän eläimensä hurmoksiin. Rohtovirmajuurta on käytetty moniin vaivoihin, unettomuuteen sekä mielen ja vatsan rauhoittamiseen. Itse olen käyttänyt kasvia vain koristetarkoituksiin, sen vaaleanpunainen kukinta on näyttävä. Kasvimaalla on kokoelma erilaisia vanhoja yrttejä, kuten koiruohoa, aaprottia, viiniruutaa.... En käytä niitä sisäisesti, mutta ihastelen.

Vähän laajempi näkymä kasvimaalle, missä kevätkylvöt ovat kiivaimmillaan. Rohtovirmajuuren lisäksi tässä penkissä kasvaa suopayrttiä, väriminttuja, rakuunaa, valkoista syysleimua, piparminttua ja ahomansikkaa. Kasvilavan reunukset ovat vanhoja kattotiiliä. Viikonloppuna maankääntöhommat olivat hyvää vastapainoa pitkälle tietokoneen ääressä kököttelylle. Olen tehnyt aidan kasvimaan ympärille haitarimallisista bambu-kasvituista. Bambu on kestävä materiaali ja aita riittää pitämään peurat poissa. 

Mukavaa kesäistä viikkoa kaikille!

64 kommenttia:

 1. Kylläpäs Nero näyttääkin rentoutuneelta tuoksuissansa! Mukavaa maanantaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonlopun huumaa. Oli niin kivaa kun henkilökuntakin pitkästä aikaa puuhasi koko päivän pihalla.

   Poista
 2. Pitääpä testata virmajuurta omaan unettomuuteen, kun se kerran kissan saa noin rennoksi. ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottaisin, että turvaudut rohdosvalmisteeseen, kasvi on hieman myrkyllinen, oikea valmistustapa ja annostus on hyvä tietää :) Ehkä kimppu makuuhuoneessa rentouttaa :)

   Poista
 3. Nero on ihan selvästi kissojen paratiisissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla ja kyllä se ottaakin riemusta kaiken irti :)

   Poista
 4. Ihana Nero onnellisena kevään kasvusta =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme kaikki huumautuneita kevään kasvusta ja sen tuomista yllätyksistä.

   Poista
 5. Kissan kossua =D Nero ainakin näyttää vähän liikaa nauttineelta herralta =D
  Meille tuota ei uskaltais laittaa, kun noita kolleja pyörii muutenkin liikaa ikkunoitten takana =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppupullo :) Kasvin tuoksu saa kollit villiksi ja näyttää tehoavan leikattuun kissaankin. Ei varmaankaan kannata hankkia lisähoukutinta :)

   Poista
 6. Tuoko riittää peura aidaksi.. Voi mikä nautinto kissallesi vaikuttaa olevan.. Ihana yrttitarha sinulla onkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on niin ujoja peuroja, etteivät ne hypää suljettuun tilaan. Lisäksi aidan vierustoille nousee kesällä korkea kasvillisuus.
   Yrttitarhassa riittää puuhaa näin keväällä, mutta uurastus palkitaan kesän mittaan omina herkkuina.

   Poista
 7. No jopas Nero näyttää nauttivan olostaan :D

  VastaaPoista
 8. onpas kisu ihan huumautunut :) mahtava kasvimaa sulla !
  vikkonlopun lämpimät loppu nyt :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin harmaalta näyttää täälläkin sääennustuksen koko viikko. Mutta yöpakkasia ei enää ole ja se on kasvun kannalta iloinen uutinen.

   Poista
 9. Minä olen luopunut kasvimaasta ja yhä hullumaksi menee, sillä eilen istutin magnolian ja epäile, että se on vasta numero yksi;) Ei meidän Olga tolleen mun istutuksissa maannut, vaan piti tarkaa vahtia, että kukaan muukaan ei siihen ryhtynyt. Puutarhan Valtiatar sai eilen haudalleen valkoisen särkyneen sydämen.

  Loma on aina suositeltavaa, mutta sen jälkeinen paluu on kankeaa...vai ankeaa.

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet siis palannut Alpeilta, tervetuloa kotimaahan. Magnoliat ovat ihastuttavia ja niitä on onneksi talvenkestäviä lajikkeitakin. Ei Nerokaan muita kasveja runno, mirrinmintulle suoritetaan kevätleikkaus ja rohtovirmajuuri vain laittaa pään pyörälle. Valkoinen särkynytsydän sopii täydellisesti ruhtinatar Olgalle.

   Poista
 10. Nero näyttää nautivan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyyhän sitä rentoutua jatkuvan uurastuksen lomassa :)

   Poista
 11. Neron mielestä mamman puutarha on onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin pari oikeaa kasvia on valittu puutarhaan :)

   Poista
 12. Tuo laitetaan ostoslistalle! (Miksi ihmeessä en sitä edes osannut ajatella?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen siirtänyt rohtovirmajuuren puutarhaan ojanpenkalta, eli se saattaa olla myös lehtovirmajuuri. Olisinpa ymmärtänyt laittaa yhden juurakon pionin matkaan.

   Poista
  2. Nou hätä! Kyllä me jostain tuon yrtin käpäliimme etsimme. Mitäpä sitä ei kissan vuoksi...

   Poista
  3. Mitäpä sitä ei kissan vuoksi :) Jos ei mistään löydy niin käänny puoleemme.

   Poista
 13. Sulla on superkaunis kasvimaa, järvinäkymä ja nuo reunat ja aita, todella ihana!
  Kaiken tietenkin kruunaa Nero nenä kiinni valeriaanassa ja silmät melkein kierossa onnesta :-D Tuo toisen kuvan ilme on kaikenkertova!
  Täällä saaren rannassa kasvaa lehtovirmajuurta, olenkin ajatellut hakea siitä alun mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Ehkä sekin miellyttäisi kissoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuo aita on todella kätevä, muutama pätkä toimii haitariporttina, joten kasvimaalle on kulku joka suunnasta. Aita on tarpeeksi huomaamaton kun se kesän mittaan vielä peittyy vihreään. Onneksi sain nuo kattotiilet hyödynnettyä, vähän mallaamista niiden kanssa oli, mutta ovat kestäviä reunuksia ja kaiken lisäksi ilmaisia.
   Kuten tuossa jo Minnalle sanoinkin, saattaa kasvini olla juuri lehtovirmajuurta, sillä olen siirtänyt sen luonnosta. Hyvässä maassa se rehottaa ja on pörriäistenkin suosiossa. Kaunis myös kuivakukkana.

   Poista
 14. Ihana kissa. Löytänyt mahtavan paikan päiväloikoilulle :)

  VastaaPoista
 15. Virmajuuri olisikin hyvä lisä pihaani. Neron olo näyttää ihan täydellisen autuaalliselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on autuaallinen olo :) Virmajuuren löytää helposti luonnostakin, tosin se on varmaan lehtovirmajuuri tai niitä voi olla vielä muitakin lajeja. Mutta kaunis ja näyttävä yhtäkaikki.

   Poista
 16. Siihen simahti. Rento meininki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonlopun lämpiminä päivinä oli hyvä simahtaa minne tahansa :) Meiningin on hyvä olla rentoa oli pyhä tai arki.

   Poista
 17. Tämähän hauska tieto! Uskallankohan istuttaa omaan pihaani, kun naapurinkissa on muutenkin muuttamaisilleen meille, ja saisi minusta pysyä omassa varmasti hyvässä kodissaan :D Onpa sinulla kauniit näkymät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaan, että virmajuuri houkuttelee juuri kolleja. Luulin, ettei se vaikuta kissoihin joilla ei ole hormonitoimintaa kuten meidän leikattu prinssimme, mutta näyttääpä vain toimivan.

   Poista
 18. Kaikkea oppii kun vanhaksi elää ja lukee ahkeraan blogeja. Oli ihan uusi tieto mulle tuo virmajuuri. Väriminttu on uudessa kodissaan täällä ja voi hyvin :) Kiitos vielä siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että vaaleanpunainen väriminttu on kotiutunut. Valeriana on ehkä tutumpi nimi kuin virmajuuri, sitähän myydään rauhottavana lääkkeenä kai edelleen. Kasvi on monille tuttu, mutta ei ehkä nimi.

   Poista
 19. Niin hieno kasvimaa! Ja sen keskellä ihana rentoilija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa on vielä lähtökuopissaan, mutta kohta sen täyttävät kukat ja monenlainen hyötykasvillisuus. Nero käy aina välillä näyttämässä mallia miten rentoillaan :)

   Poista
 20. Kaunsi kasvimaa sinulla! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuolla kasvimaalla tulee lähiaikoina vietetty suurin osa vapaa-ajasta.

   Poista
 21. Onpa sinulla ihanan iso kasvimaa! Nerolla on kyllä kissanpäivät, kun saa tuolla makoilla!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa on laajenemassa tuonne takana näkyvän aidan taakse, olen kääntänyt siellä lisämaata viljelyille.Viime kesänä siellä kasvoivat jo maa-artisokat. Nerolla on varsin mukavaa viljelyksillä.

   Poista
 22. Nuo kauniit kuvat Nerosta näyttävät jotenkin intiimeiltä, Nerolla on sellainen läheinen ilme, ja kaiken lisäksi vielä tuo valkoinen kasatupsu alamasussa on päässyt kuvaan. Sitä ei varmaan usein vieraille näytellä. Muutkin ovat jo todenneet, että harvinaisen ihana kasvimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Nero ei tykkää pahaa kun valkoiset kalsarit näkyvät :) Ne tosiaan liittyvät intiimeihin hetkiin, niitä ei moni ole nähnyt. Kasvimaa on minun oma puuhamaa.

   Poista
 23. Blogisi otsikko sopii niin kisun ilmeeseen : ) Kunnioitettava kasvimaa sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero on ihan hurmiossa :) Kasvimaani elättää minua pitkälle syksyyn, on ihanaa käydä siellä "torilla".

   Poista
 24. Nero näyttää viihtyvän kasvimaalla. Sulla on iso ja upea kasvimaa. Varmasti saat sieltä monenlaisia herkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaa on puurtarhurointini pääprojekti, perennat ja muut tulevat vasta kakkosena. Kasvimaa on maan hyötykäyttöä ja se tosiaan tarjoaa monenlaisia herkkuja sekä suulle, että silmille.

   Poista
 25. elämää ja elämyksiä -blogissa on pikkuinen juttu multa ja Bélalta teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin jo kurkkaamassa :) Tuhannet kiitokset ihana tunnustus.

   Poista
 26. Onpa upea kasvimaa. Ja nuo aidat, mielettömän hieno keksintö. Lähes huomaamattoman kevyet tuollaisenaan, mutta tukevat varmasti vihreää pystyyn erinomaisen hyvin. Ja peurat! Miten kätevää, että ne saa pysymään poissa jollakin noin esteettisellä.

  Sinun kasvimaasi on selvästikin sekä hyöty että silmän ilo. Oletko valinnut sinne hyötykasvit puhtaasti sen perusteella, mitä syöt / mitä tulee käytetyksi, vai ovatko jotkut siellä vain koristeena? Minä suunnittelen /haaveilen hyötypuutarhan ulkopuolelle pientä istutusaluetta, joka näyttäisi pelkältä koristepenkiltä, mutta jossa kasvaisikin koristeellisia hyötykasveja. Saa nähdä, saanko sitä valmiiksi koskaan. Idea on kuitenkin olemassa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen erittäin tyytyväinen aitakeksintööni; todella helppo pystyttää, kestävä ja täyttää esteettiset vaatimukset. Aiemmin minulla oli työläs risuaita, mutta talven lumet painoivat sen kasaan tai kaatoivat, eikä materiaalikaan ollut kovin pitkäikäistä.
   Hyötykasvit valitsen sen mukaan mitä syön, mutta mutta monet niistä ovat hyvinkin koristeellisia. Hyötykasvien seassa kasvaa kukkia, osittain silmäniloksi, mutta myös tuholaisia harhauttamaan ja pörriäisiä sekä perhosia houkuttelemaan. Monethan istuttavat hyötykasveja kukkapenkkeihinkin väriä antamaan.

   Poista
 27. Ah miten kaunis ja hyödyllinen kasvimaa niin Nerolle kuin emännällekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me molemmat voidaan nauttia kasvimaan antimista, sieltä voi joskus poimia myyränkin :)

   Poista
 28. Ihanat kuvat mahtava kasvimaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvimaalla alkavat kylvöt olla valmiita.

   Poista
 29. Ihanat kasvimaakuvat, minun yrttimaa pitänee myös kuvata, kunhan saan kaikki paikalleen, nyt jo syötävissä olevia vaikka kuinka ruohosipulia myöten :) kesä tuli muutamassa päivässä jopa tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin kasvimaallani nousevat sipulit ensimmäisenä, sitten mintut ja rakuunaakin on voinut pistellä jo jonkin aikaa. Ostin muutaman hauskan uuden yrtin, oletko kuullut oliiviyrtistä?

   Poista
 30. Huumaava ja hurmaava kasvimaa.
  Mistä ihmeestä löytyisi aaprottia ja ruutaa. Oletko kasvattanut ne siemenestä ?
  Tuoksuruuta paransi Michelangelon ja da Vincin näköä ja luovaa näkemystä...muistan näin jostain lukeneeni.
  Voi Valeriasna on tiukkaa kamaa !
  Jestas sentään. Meillä yksi kolmesta pojasta tuli äärettömän agressiiviseksi valeriaanaa sisältävästä leikkihiirestä, että se piti hävittää ( siis lelu EI kissa :D). Meni niin sekaisin, että kävi kaverien kimppuun todella hurjana. Mutta myös kissanminttua pitää antaa hänelle vain valvotusti. Huumaavat aineet eivät sovi kaikille :)
  Mutta Nero näyttää niin ttyyneltä ja mitä lie näkyjä näkeekään.Kauniit kuvat . Kiitos !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Olen löytänyt aaprotin ja ruutan joskus taimimyymälästä. Aaprotissa on todella jännittävä tuoksu. Viiniruutasta varoittaisin, en uskaltaisi käyttää sitä muuhun kuin silmänruoaksi. Kerran leikkelin kasvia ja sen nesteet polttivat käteni aivan rakoille, jotka tulehtuivat niin, että jouduin lääkekuurille. Olen lukenut jostakin toisestakin blogista tälläisestä onnettomuudesta. Ehkä tuoksuruuta on eri kasvi. Huumeet eivät tosiaan sovi kaikille, Neroa ei kiinnosta mitkään lelut, jotka sisältävät kissanminttua ja kasvimaan valerianakin vain silloin tällöin keväisin, ei se jatkuvasti käyt tuolla kieriskelemässä.

   Poista
 31. Tuoksuruuta voi aiheuttaa myös vaurioita !
  Teki varmaan kipeätä :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, kuukletin vähän ja ilmeisesti tuoksuruuta ja ruuta ovat yksi ja sama kasvi. Kuvan mukaan ruutani on ihan samanlainen kuin tuoksuruuta ja löysin myös melkoiset varoitukset sen myrkyllisyydestä. Näiden vanhojen yrttien hyvä puoli kasvimaalla on se, että ne karkottavat tehokkaasti haitallisia ötököitä. Pörriäiset kyllä pitävät niiden kukista. Käsien paraneminen kesti kauan ja kauan kesti myös ennen kuin tajusin mistä reaktio johtui.

   Poista

Kiitos kommentista