25.5.2013

Punavuokko

Huomasin outoja punertavia mättäitä, riensin katsomaan mikä siellä kukkii. Jostain syystä jotkut valkovuokot ovat muuttuneet purppuraisiksi. Useinhan vuokkojen terälehtien taustat punertavat hieman, mutta nämä olivat voimakkaasti läpivärjäytyneitä. En ole ennen huomannut tälläistä ilmiötä, oletteko te?

Punaisia vuokkoja löytyi useampia mättäitä.

Viime kesänä sain taimivaihdossa ystävältäni varjohiippaa, kiitos vain Eira! Nyt tämä suloisuus kukkii pihallani parissa paikassa.Alkutalvesta melkein lumeen istuttamani jouluruusut ovat virkistyneet ja kukkivat nyt suloisin vaaleanpunaisin, kerrotuin kukin.

Työprojektit tulivat valmiiksi ja edessä on ihan vapaa viikonloppu. Aion suorittaa kylvöt loppuun ja siirtää esikasvatettuja taimia kasvimaalle. Raparperipiirakkaa pitää leipoa ja koota villivihanneksia talven varalle. Ehkä keittelen raparperi-inkiväärimehuakin.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

54 kommenttia:

 1. Ihanaa ja voimaannuttavaa viikonloppua, suunnitelmasi kuullostavat mukavilta !
  Erikoinen ilmiö vuokoissa...johtuneeko värimuutos maaperästä...vai se edesmennyt tonttuko on ollut asialla :)
  Varjohiippa on kaunis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehkä tonttu on tehnyt taikojaa ;) Varjohiippa on todella kaunis, kukkien lakastuttua sen lehdistö on myös kiva väripilkku.

   Poista
 2. Kaunis tuo punerva valkovuokko! Ja tuo jouluruususi todella ihana.
  Oikein hyvää, onnistunutta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mummeli! Iloitsen kovasti, että nuo jouluruusut säilyivät hengissä talvesta ja vielä enemmän siitä, että ne nyt äityivät kukkimaankin.

   Poista
 3. Minä en ole törmännyt vastaavaan ilmiöön valkovuokkojen kanssa!

  Kovin autuaalta vaikuttaa viikonloppusi, vaikka tekemistä riittääkin! Nyt kannattaa nauttia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän ottaa autuaan rennosti. Onneksi ystävä kutsui katsomaan puutarhaansa, vaihtelemme siementaimia ja nautimme jotakin herkullista. Tulee ainakin hetki oltua pois puutarhatöistä. Nautitaan!

   Poista
 4. Jännä, kun valkovuokot muuttavat väriään, vaaleansinisiäkin on kuulemma nähty.
  Ensi vuonna täytyykin tuota jouluruusua kokeilla, on niin kaunis kuvissasi.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suosittelen jouluruusuja, ne tuovat paljon iloa keväällä. kukkiessaan upeasti.

   Poista
 5. Oi mitä ihanuuksia! Varjohiippa on herkän kaunis ja ihan outo aiemmin. Jouluruususi on todella kauniin värinen ja rehevä!

  Hyvää viikonloppua, raparperipiirasta täälläkin leivon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt on raparperisato parhaimmillaan ja se kannattaa korjata, jotta voi myöhemmin nauttia vielä uudesta sadosta. Noita jouluruusuja on puutarhassani nyt jo monta kappaletta, ne ovat ihastuttavia kevätkukkijoita.

   Poista
 6. Oho, ihan kuin vuokkojen päälle olisi valutettu mustetta? Jännä ilmiö tosiaan.

  Voi ei, että tuo varjohiippa on niin vietävän ihana! Ihailin sitä Sailankin kuvissa ja kyllä se nyt niin on, että sellainen on saatava :) Ja kerrotut jouluruusut, aivan ihanat!

  Oikein ihanaa puutarhaviikonloppua sinulle! Hyviä suunnitelmia oletkin kehittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puuhaa riittää, mutta onneksi on pitkään valoisaa :) Varjohiippa on varsinainen kaunotar, sekä kukat, että lehdet. Jouluruusut menestyvät ulkona huomattavasti paremmin kuin sisällä.

   Poista
 7. Oho, erikoisia punavuokkoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outo väri-ilmiö tosiaan, saa nähdä toistuuko tuo ensi vuonnakin.

   Poista
 8. Olisko maan happamuusaste muuttunut? Johinkinhan sillä on vaikutusta...
  Suloiset nuo jouluruusut - mä en ikinä o nähnyt livenä :/
  En edes kaupassa, ne on AINA olleet loppu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Happamuus minullekin tuli ensimmäisenä mieleen. Valkovuokot kasvavat nurmikolla, joka on kovin sammaloitunut. Jouluruusut ovat onneksi tulleet muotiin, ehkä niitä alkaa löytyä enemmän eivätkä heti lopu. Ostin omani kirpputorin kukkamyynnistä.

   Poista
 9. Joskus olen nähnyt tuollaisia sinertäviä kukinnan loppusuoralla olevia valkovuokkoja, syytä värin muuttumiseen en tiedä. Ihana tuo varjohiippa! Ja jouluruusutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ovat värjäytyneet ilmeisesti kypsyttyään, en ainakaan aiemmin ole huomannut väri-ilmiötä. Varjohiippa on ilahduttava uusi tuttavuus.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Vähän outoja valkovuokoiksi, mutta kauniita yhtä kaikki.

   Poista
 11. Melko omituinen ilmiö. Jospa ne lakastuessaan menettävät valkoisen pigmentin? Minulla oli niitä maljakkoon poimittuina, ja ne alkoivat hieman punertaa viime metreillä.

  Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, joskus valkovuokot punertavat, mutta nämä ovat niin voimakkaan värisiä, että näkyivät jo kauas oudon värisinä.

   Poista
 12. Oikein hyvältä kuulostaa viikonlopun suunnitelmat :) varsinkin kun itseä työt kutsuvat ja paljon mieluummin möyrisi puutarhassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta viikonloppua minullakin meni enimmäkseen työn ääressä, nyt nautin vapaasta puutarhaviikonlopusta :)

   Poista
 13. Jes, sieltähän se tuli! Se varjohiippa! Minulla on myös sitä ja nyt kun se kukkii, aloin miettimään, mikä se oli nimeltään. Enkä muistanut! Muistelin piispanhiippaa, mutta sehän on sieni! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus käy noin, omien kasvien nimet saattavat olla täysin hukassa. Ja kun saa uusia jakotaimia ystäviltä, niiden nimet ovat kadonneet muistista kun ne seuraavana vuonna kukkivat. Olen yrittänyt merkitä kaikki uudet kasvit, mutta joku siirtelee lappuja talvella ja maasta nousee kysymysmerkkejä. Hyvä, että varjohiippa tuli esille oikeaan aikaan :)

   Poista
 14. Tuota vuokkoihmettä en ole ikinä tavannut! Sen sijaan löytyy tietysti monesta lajista albinoja, kuten vaikka lemmikistä, mutta meillä myös vaaleanpunaisia lemmikeitä yksi pieni rypäs.

  Yhden kolmesta kukkivasta jouluruususta söivät kotilot maan tasalle muutama yö sitten. Nyt on alettu vastatoimiin. Minullakin riiputtavat kukkiaan kuten sinulla: Se kai kuuluu kukan luonteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäistä kertaa minäkin törmäsin näihin värjättyihin valkovuokkoihin. Lemmikeissä minullakin on monenlaisia värivariantteja, sinisiä, vaaleanpunaisia ja valkoisiakin näkee.
   Apua, syövätkö kotilot myrkyllistä jouluruusuakin? Olin tänään aivan kauhuissani kun löysin yhden etanan kasvimaalta, onneksi niitä ei ole täällä isompia joukkoja. Vaikka rastaista on harmia marjojen kypsymisen aikoihin, pitävät ne kuitenkin etanat ja kotilot kurissa. Tosin pelkään, että niitä on tänä vuonna vähemmän, ilmeisesti koska pesäpuita katosi niin paljon hakkuien myötä. Jouluruusun raskaat, kerrotut kukat nuokkuvat, niin on myös vanhemmassa suuressa jouluruusussa.

   Poista
 15. Kyllä on ihania kukkia. Mukavaa viikonloppua kukkia ihaillen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on parhaat hetket ihailla kukkia kun joka päivä löytyy uusia kukkijoita.

   Poista
 16. Eipä ole etten sattunut, että valkovuokko punertaa? Omituista! Johtuuko kaikki oudot asiat esim. luonnossa tästä, ilmaston lämpenemisestä? Vähän jo huolestuttaa, vaikka kauniitahan ne on punertavanakin. Viikonloppuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tuolle värjäytymiselle on luonnollinen selitys. En oikein usko, että se johtuisi ilmastonmuutoksesta. Jos ilmiö yleistyisi niin sitten kannattaisi varmaan alkaa huolestua.

   Poista
 17. Joillakin kukilla on todella kauniit nimet, ja tuo varjohiippa kuuluu minusta niihin.
  Aivan ihana jouluruusu. Raparperipiirakkaa on syöty täälläkin, oman puutarhan rapskuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, kukkien nimet ovat joskus aivan runollisia. Toisaalta kukahan nimesi helminukkajäkkärän :) Nyt laitetaan raparperia talteen talven varalle.

   Poista
 18. Varjohiippasi on todella kaunis, mulle uusi tuttavuus uten punavuokkosikin. Hienot jouluruusut, pehmeän väriset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjohiippa on kaunis ja siro, tosin se tuntuu kukkivan hyvin lyhyen aikaa. Onneksi lehdetkin ovat koristeelliset. Saahan nähdä pysyvätkö jouluruusut noin hempeinä vai kukkivatko ne ensi keväänä tummempina.

   Poista
 19. Mä bongasin kans vaaleanpunertavaa sävyä saaneita vuokkoja. Kauniita ovat :) Mä keitin just raparperimehua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raparperi on parhaimmillaan satoa kannattaa säilöä talteen. Raparperimehu on ihana kesäjuoma, kaunista ja makoisaa.

   Poista
 20. Toivottavasti vapaa viikonloppu sujuilee juuri niin mukavasti kuin pitääkin! Ja mikä luonnon ihana jekku vuokoissa on taas esillä. Kaunista on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ainakin ilmat ovat suosiollisia. Nokkosta on kuivattu jättipurkillinen. Huomenna korjataan lisää satoa. jos ei ehditä kaikkea viikonloppuna jatketaan viikolla :)

   Poista
 21. Kauniita kuvia! Raparperistä meillä on tehty jo kiisseliä. Piirakka seuraavaksi listalla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiisseliä meilläkin keiteltiin ja yksi raparperikakku on leivottu. Vielä pitäisi pakastaa vähän talven piirakoihin ja tehdä mehua. Satoa riittää, kaksi jättimäistä puskaa. Ihanaa kun saa herkutella jo näin aikaisin oman puutarhan antimilla.

   Poista
 22. Cheri, etsin raparperi-inkiväärimehun ohjettasi !
  Tyhmä minä, kun en heti laittanut sitä ylös ,kun
  siitä kirjoitit.
  Voitko kertoa sen uudestaan...? Kaunis kiitos !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tainnut laittaa ollenkaan ohjetta, jos en viime vuonna. Mehuahan voi tehdä monella tavalla. Valmistan mehun mehumaijassa, raparperin paloja, sokeri ja reilusti pieneksi silputtua inkivääriä kerroksittain mehustumaan. Sitten vain pullotus.
   Tietysti samaan tulokseen pääsee keittämällä ainekset kattilassa ja siivilöimällä mehun pulloihin. Juomaa voi tehdä myös keittämättä: Tiiviiseen lasitölkkiin raparperin ja ja inkiväärinpaloja, ihan täyteen, sekaan kaadetaan kuuma sokeriliemi, annetaan seisoa pari päivää ja ei kun juomaan. Uskoisin, että netistä löytyy paljonkin vähän tarkempia ohjeita, olen aika suurpiirteinen keittiöhommissa, määrät ovat hyppysissä :)

   Poista
 23. Kiitos !
  Suurpiirteinen olen minäkin ja tuo keittämättä valmistaminen soppii minulle :)
  Inkivääri on herkkuani ja siksi kirjoitus jäi mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja mehuhetkiä! Raparperi mehu on ihana kesäjuoma.

   Poista
 24. Jännän näköisiä valkovuokkoja ja jouluruusut ovat aina niin kauniita ♥.

  Kuinka paljon raparpereja laitat mehumaijaan? Olen hirveän huono säveltämään keittiössä(kään) yhtään mitään, mutta raparperi-inkiväärimehu kuulostaisi herkulliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan raparpereja koko satsin eli paloittelen mehustusosan melkein täyteen ja aika paljon inkivääriä (kuorittu, pikottu hyvin pieneksi) sinne väliin kerroksittain ja tietysti sokeria. Sokeria voi myös lisätä valmiiseen mehuun jos sattui tulemaan liian kirpeätä. Mutta raparperia voi laittaa vähemmänkin, tuloksena on silloin vähemmän mehua. Koska minulla on nyt paljon materiaalia niin teen samalla vaivalla koko satsin. Mehu on herkullista :)

   Poista
 25. onpa kauniita kukkia täällä, olisiko se silti valkovuokko,jos se on saanut väriä lähellä olevista värillisistä kukista,en tiedä,kaunis se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on valkovuokko, väri ei tarttunut muista kasveista, mutta jostain syystä noin voimakas värimuunnos on tapahtunut. Hauska luonnonoikku :)

   Poista
 26. Oi kunka herkän kaunis tuo varjohiippa - nimikin on tosi viehättävä! Raparperipiirakka kuulosta hyvälle ... ja se mehu inkiväärin kanssa saa ihan veden kielelle - aika jännittävä yhdistelmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on nautittu raparperista monissa muodoissa, mehuakin tulossa, villivihanneksia kuivattu ja nautittu ystävänkin tekemää raparperimansikkapiirakkaa. Oikein mukava viikonloppu.

   Poista
 27. Oi onpa ihana löytää hiippanen täältä! Minulla on sitä ikävä, mutta on niin viisasta jakaa kasveja ystäville, niin sitten saa aikanaan takaisin, kun on taas sopiva aika. Hiippa on siitä mielenkiintoinen, että se muuttuu koko kesän ajan. Lehtien värit muuttuvat ja kasvin kokonaismuoto muuttuu. Saatpa nähdä! Varsinainen herkkis. Hyvää kasvikesää! Terveisin Eira

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailen varjohiippaa ja sen lehvistöä joka päivä, ihastuttava kasvi kukkivana ja ei kukkivana. Kuten sanoin, minulla on sitä kahdessa paikassa, joten voin tuoda sinulle toisen kun tulen käymään. Ilmeisesti sitä ei lähtenyt muutossa mukaasi.

   Poista

Kiitos kommentista