27.5.2013

Väriä elämään

Tulppaanien ilotulitus alkoi sateen jälkeen.

Näitä on käytävä ihailemassa vähän väliä, ettei yksikään vaihe jää väliin.

Queen of Night


Kultakuoriainen pitää valkoisesta.

Viime vuonna kukkivista tulppaaneista ei monikaan noussut, ehkä ne pitäisi kaivaa ylös kuivattaa ja istuttaa syksyllä uudestaan.

75 kommenttia:

 1. Oi ihanuutta! Tulppaanit ovat kyllä niin hienot. Meilläkin niitä on jo jonkin verran: http://projekteistaisoin.blogspot.fi/2013/05/sadetta-ja-tulppaanisatoa.html

  Istutin viime syksynä myös Hollannista varten vasten tuotua mustaa Black Parrotia ja valkoista Honeymoon ripsitulppaania, mutta nämä eivät (ainakaan vielä) ole nousseet :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävion kurkkaamassa tulppaaniloistoasi. Toivottavasti nuo erikoistulppaanitkin vielä jaksavat nousta. Nämä ovat aina hieman arvoituksellisia.

   Poista
 2. Viehättävä ilotulitus!

  Luin juuri jostain, että tulppaani ei kuki uudestaan samasta sipulista, vaan jos tekee sivusipuleita niin seuraavina vuosina ne voi kukkia. Onkohan se todella näin? Kai se pitää nostaa ne ylös ja kuivatella -ja toivoa parasta ensi keväänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut tulppaanit nousevat aina uudestaan, seinustalla kasvaa yksi peruspunainen tulppaani joka vuosi, se oli siinä jo tänne muuttaessani, kymmenen vuotta sitten. Olisiko niin, että nuo jalostetummat lajit vaativat enemmän huolenpitoa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiva jos kuvat ilahduttivat, tulppaanit vaikuttavat jotenkin aivan aatelisilta täällä maalaispihassa :)

   Poista
 4. Ihan mahtavia kuvia! Minun tulppaanini kukkivat vain ensimmäisenä vuonna kauniisti ja seuraavana vuonna nousee enää muutama ja sitä seuraavana ei enää yleensä ainuttakaan, huoh! Pitäisi kuulemma istuttaa joka vuosi uudet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi innostuin syksyllä istuttamaan uusia tulppaaneita, viime keväänä kukkivien kohdalla on nyt aukko, vain muutama tosiaan jaksoi kukkia uudestaan. Ylösnostaminen ja uudelleen istuttaminen auttaisi.

   Poista
 5. Ihana ilotulitus pihallasi! Kauniita tulppaaneja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä on paljon iloa nyt kun muuta kukintaa vielä odotellaan.

   Poista
 6. Wau! Ihana ilotulitus pihassasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhä lisääntyvän vihreyden keskelle kaivataan väriä.

   Poista
 7. Kaunista! Minunkin tulppaanini ovat kadonneet, vain yksi ainoa jaksoi vielä kukkia. Onneksi vanhat kullerot ovat uskollisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kullerot kukkivat kohta täälläkin. Onneksi monet perennat ovat uskollisempia kuin tulppaanit sipuleineen.

   Poista
 8. Upeita! Nautinnollista ihailuaikaa sinulle ja hyvää viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tulppaanit tuovat paljon iloa päiviini nyt.

   Poista
 9. Täällä vielä odotellaan, että edes yksi arvoisa tulppaani suvaitsis tunkea itsensä mullan läpi :). Taitaa olla turhaa.

  Tykkään, kun noi sun lajit on vähän epätavallisen värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä kukkapenkissä on harkitty väritys, toisen istutuksen hoidin niin, että laitoin sipulit isoon vatiin sekoitin ja istutin sattumanvaraisen kimaran. Ihan kiva siitäkin tuli.

   Poista
 10. Kauniita värejä! Nyt on tullut sadetta sen verran, että seuraavaksi kelpaisi taas aurinko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade on hyväksi viljelyksille, mutta olisi suotavaa, että öisin sataisi ja päivisin paistaisi aurinko :)

   Poista
 11. Minullakaan ei viime vuotisista tulpaaneista noussut kuin murto-osa, pelkkiä lehtiä kyllä pukkasi lisänä. Viime syksynä istutetut ovat olleet sitten sitäkin upeampia, tosin kukinta alkaa jo hiipua.
  Mietin viime vuonna tuota sipulien nostoa, mutta se tuntuu niin hankalalle varsinkin kun samaisessa penkissä on myöhemmin runsas kasvusto ja vielä katetta päällä. Onneksi tulppaanit ovat edullisia hankkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei noussut kuin muutama tulppaani ja lehtiä ei ollenkaan, en tiedä olisivatko myyrät popsineet kesän aikana sipuleita tai epätavallisen märkä kesä tuhonnut sipulit. Ylösnostaminen on vaikeaa juuri noiden muiden kasvien vuoksi, pitäisi kaivella koko penkki ylösalaisin, että löytäisi sipulit tai tehdä se heti kun lehdet ovat tarpeeksi tuleentuneet. Onneksi tulin istuttaneeksi uusia syksyllä, kukinta on monin kerroin sen vaivan väärti.

   Poista
 12. Upeaa väriloistoa! Mikähän mahtaa olla oikea toimintapa noiden tulppaanisipuleiden kanssa? Onkohan se lajikohtainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaista ohjetta olen kuullut, ehkä paras tapa olisi kaivaa ne ylös, kuivattaa ja istuttaa uudelleen. Jostain olen napannut tiedon, että jos tulppaanin sipulit istuttaa oikein syvään, niitä ei tarvitse kaivaa ylös ja kukkivat helpommin uudelleen. Varmaan on myös lajikohtaisia eroja.

   Poista
 13. Upeita värisävyjä, voi ihanuus!

  VastaaPoista
 14. Kauniita! Sipulien nostaminen saattaisi auttaa. Itse en jaksanut tai ehtinyt tehdä niin kuin muutamalle tulppaanille viime kesänä ja minullakin ovat vanhemmat kasvustot taantuneet. Jos tulee kuiva kesä, ei sillä ole väliä, mutta mistäpä sitä vielä kesäkuussa tietää millainen heinäkuusta tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulien nostaminen on vähän hankalaa kun penkissä kasvaa muitakin kasveja, jotka levittäytyvät peittämään tulppaanien jättämät aukot. Yksi uskollinen tulppaani, joka nousee joka kevät kasvaa pihan kuivimmassa paikassa, sekö mahtaa olla sen salaisuus? Tosin sen vierestä katosivat pienet villitulppaanit, mutta siinä voi olla myyrillä hampaansa pelissä. Jos olisin istuttanut hyvin arvokkaita tulppaaninsipuleita niin varmasti kaivaisin ne ylös, mutta nyt lienee helpompaa ostaa uudet syksyllä.

   Poista
 15. antaa kaikkien kukkien ja värien kukkia vaan ! ihania !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolivillissä pihassa on tilaa kaikille kukkijoille :)

   Poista
 16. Ompa kauniin ja erikoisen värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattumanvaraisesta värityksestä tuli ihan hieno ja korkeuserotkin näyttävät mukavilta.

   Poista
 17. Oi, tuo punainen pisaroissaan...♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit ovat hyvin kuvauksellisia kukkia.

   Poista
 18. Kovin ovat kauniita, ymmärrän että käyt kurkkimassa vähän väliä ja niin tekisin itsekkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaaneista on nautittava nyt täysillä, kohta on muuta ihailtavaa :)

   Poista
 19. Aivan upeita kuvia!!! Ihastuttavia väriyhdistemiä. Minäkin suren kun viimevuotista loistoa ei näytä enää nousevan... Autraiskohan jos ne nostais ylös kesän ajaksi??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne neuvovat tekemään, tietysti pitää ensin antaa lehtien tuleentua ja vasta sitten ryhtyä nostopuuhiin. Sipulien pitäisi antaa kuivua ja sitten istuttaa ne myöhään syksyllä uudestaan.

   Poista
 20. Lueskelin juuri muutama päivä sitten tulppaaneista ja siinä neuvottiin nostamaan sipulit syksyllä ylös ja istuttamaan uudelleen. Muuten kuulemma kukinta taantuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin ilmeisesti tulisi toimia, täytyy katsoa loppukesällä muistaako missä kohti on tulppaaninsipuli :)

   Poista
 21. Niin kauniita, huokaan vaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä jaksaa ihastella, ne tervehtivät iloisesti kotiinpalaajaa :)

   Poista
 22. Vastaukset
  1. Mitä olisikaan puutarha ilman tulppaaneja?

   Poista
 23. Kerrassaan kauniita tulppaaneja =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti laittaa sipulit maahan syksyllä :)

   Poista
 24. Pienille ötököille tulee ihan kateelliseksi, kun ne voivat nauttia kukista tuolla tavalla! Ihania kuvia, sadetta kaipaisin minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollapa ötökkä, olisi mukava mennä tuonne tulppaanin kukkaan torkuille :) Meillä satoi mukavasti, viljelykset kiittävät ja myös puutarhuri jolta säästyy kastelun vaiva.

   Poista
 25. Huikeita kukkasävyjä! Täällä Pirkanmaalla tarvittais sitä sadetta myös, eipä ole vielä kuulunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade silloin tällöin tekee hyvää kasvulle. Heinäpeltokin alkoi viimein vihertää.

   Poista
 26. Mielettömän mahtavat värit!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ankaran talven jälkeen värit maistuvat paremmalta kuin koskaan.

   Poista
 27. Kaunis ilotulitus, oikein mieleiseni :) Mulla on osa vanhoista sipuleista noussut oikein hyvin, osa kadonnut tyystin. Voi kun tietäisi, mistä ero...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa tuntua siltä, että varmuuden vuoksi on joka syksy istutettava uusia tulppaaneja jos haluaa olla varma kevään kukinnasta.

   Poista
 28. Voi hurja, miten upeita kuvia! Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ajattelin, että tulppaanikukinnan suunnittelu on vähän kuin maalausprosessi. Valitaan värit ja muodot, lopputuloksessa on kuitenkin paljon sattumaa ja teoksen valmistuminen kestää yli puoli vuotta.

   Poista
 29. Kiva, kun omassa puutarhassa näitä ihanuuksia voi tarkastella päivittäin. Minulla tulppaanit ja muut sipulikukat availevat nuppujaan mökillä, joten jotain jää pakostakin näkemättä...mutta yritän keskittyä kukkien ihailuun joka kerta, kun mökillä käyn. Huomisiltana voisi ehtiä töiden jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ilahduttaa monin verroin kun pääsee näkemään kukintaa harvemmin. Kun olin päivän poissa tuntui kuin olisi tapahtunut vaikka mitä ja tulppaanit hihkaisivat iloisesti tervehdyksensä kun astuin pihaan.

   Poista
 30. Kauniita ja kauniit kuvat ! Jalostettuja pitäisi myös hyvin lannoittaa, ja täsmälannoitus sipulikukkien juureen on vaikeaa. Ylösnostaminen helpottuu jos istuttaa ne verkkokoreihin. Helpompaa on mun mielestä tyytä osaansa jalostettujen suhteen, ja muuten suosia kestäviä tulppuja: kasvitieteellisiä tulppaaneja ja sitten nuo Darwin-tulppaanit ovat kestäviä ( ne isot yksinkertaiset värikkäät, mm. se loistavanpunainen). Lummetulppaanit kestävät muutaman vuoden, niistä tykkään kovasti vaikka parin v päästä taantuvatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna laitoin sipulikukkalannoitetta, mutta ehkä en kovin taitavasti. Ehkä tosiaan on tyydyttävä istuttamaan uusia sipuleita syksyisin ja olla kiintymättä näihin kyseisiin yksilöihin :) Pienet villitulppaanit kukkivat vuosikausia ja lisääntyivät, mutta nyt taisi myyrä pistää ne poskeensa, sillä löysin kasvupaikalta myyränkäytävän.

   Poista
 31. Ikävää, että tulppaanit kestävät niin vähän aikaa, mutta leikkokukkina ne ovat aika edullisia talvella joten ei niin haittaa. Kauniita joka tapauksessa ja aika monta väriä sinulla : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta on niin ihastuttavaa, että näen mielelläni sipulien istuttamisen vaivan. Värikästä pitää olla :)

   Poista
 32. Todellakin ilotulitus , upeaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikylläisyys on ihanaa juuri nyt kun muualla kukkapenkissä on vielä hetken vihreää ennen kukinnan alkua.

   Poista
 33. Ihanat kuvat niin kauniin väristä loistoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulppaanien kukinta kestää mahdollisimman pitkään. Lämpö taitaa nopeuttaa kukintaa.

   Poista
 34. Aivan mahtavia kuviasi tässä ihailen,vesipisarat terälehdillä ja kaikkea..pystyispä samaan...
  Ihanaista viikon jatkoa sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulppaanit ovat hyvin kuvauksellisia, kamera kääntyy niihin yhä uudestaan.

   Poista
 35. Ilotulitus todellakin! Upeaa!

  Ihania jouluruusuja ja upeita valokuvia sinulla tuolla edellisessä postauksessa:) Minäkin sain kolme tammikuussa ostamaani pysymään hengissä kesään asti. Saas nähdä sitten ensi keväänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemukseni mukaan jouluruusut selviävät hyvin talvesta ulkona, sisällä niiden pitäminen hengissä on paljon vaikeampaa. Ensi keväänä saat varmasti iloita jouluruusujen kukinnasta.

   Poista
 36. Sinä osaat kuvata ! Taito valokuvata on lahja. Blogistanian kautta saat monen mielen onnelliseksi.
  Upeita kuvia kauniista kukista.
  Ihania värejä !
  110% kissaihmisenä aloin kuvitella miltä musta Nero näyttäisi tulppaanien keskellä :)
  Hänellä varmasti muut asiat nyt mielessä kuin mamman ihanat kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Nero on oiva malli, mutta ikävä kyllä ei mitenkään käskettävissä, olisi ollut somaa saada kissa yhteen kukkien kanssa, mutta sellaiset kuvat ovat sattumanvaraisia. Nero on melkein koko ajan ulkona kesäaikaan, nytkin näin sen nukkuvan heinikossa maakellarin katolla. Yöllä se kotiutuu jossain vaiheessa ja nukkuu usein vieressäni kun herään.

   Poista

Kiitos kommentista