12.7.2013

Mansikkaähky

Kävin eilen luomumansikkatilalla poimimassa punaista herkkua. Poimijoita kehoitettiin maistelemaan ahkerasti marjoja, ja onhan se hyvä maistella, että voi olla varma mitä laatikkoonsa poimii.
Mansikan satokausi päättyi tällä tilalla tähän. Sanoivat, etteivät muista koskaan poiminnan päättyneen näin aikaisin.
Kotona valmistin marjat nopeasti säilytykseen ja samalla vähän maistelin niitä vakuuttuakseni, että ovat hyviä. Mansikoita voi syödä liikaa, se tuli todistettua. Aikamoinen mansikkaähky.

Tämän kesän mansikkainnostus johtuu tästä Leena Lumin postauksesta, jossa hän arvioi Sinikka Piipon kirjan Puhdasta ravintoa.

Harjaneilikoita kasvaa siellä täällä. Niissä on kiehtovia väriyhdistelmiä ja sävyjä. Kukka on kestävä ja kaunis, leviää hyvin itsekseen.

Mietin miksi kasvia kutsutaan harjaneilikaksi? Ehkä siksi, että nuput muodostavat tälläisen harjan.



Vaaleanpunaisen harjaneilikan takana näkyy viime vuonna saamani pehmytmesiheinä. Se on suloisen pehmeä kirjavalehtinen, melko matalana kasvava heinä. Jos minulla olisi kuupuutarha, laittaisin tätä sinne. Se loistaa salaperäistä valoa illan hämärässä.

On taas perjantai, toivottelen hyvää viikonloppua kaikille!

66 kommenttia:

  1. Hyvää viikonloppua sinullekin! Ja mustalle komistukselle myös :D
    Kauniita kuvia taas kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, valmistaudumme lämpimään ja suloiseen viikonloppuun. On hankittava kylmiä juomia ja kissanmaitoa :)

      Poista
  2. Mansikoita ei voi koskaan olla liikaa; oma penkkini ei tänä vuonna tuota oikein mitään, vain vähän maistiaisia.

    Harjaneilikka on kaunis ja kukkii pitkään - oikein aurinkoista viikonloppua!

    T. Sari Puumulista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ostin tänä kesänä amppelimansikan ja laitan sen syksyllä maahan, sitten minullakin on ehkä mansikkamaa ensi kesänä :) Johtuneeko kuivuudesta, ettei mansikkasi kukoista?

      Poista
  3. Pehmytmesiheinä... kuulostaa yhtä hyvältä, kuin näyttää :) Harjaneilikat näyttää myös hyvältä, täytyykin alkaa tähyilemään, josko jostain löytyisi näille nurkille myös niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin ja mansikoista voi saada oikeesti kuumeen!

      Poista
    2. Onneksi ei tullut mansikkakuumetta. Pehmytmesiheinää on ihana kosketella, se on todella pehmeää ja suloista ja harjaneilikat ovat juuri nyt kukassa kun moni kesän kukkija on jo lakastunut.

      Poista
  4. Kauniita harjaneilikoita,minullakin niitä on ovat jääneet vaan niin mataliksi,en tiedä mistä johtuu.Hyvää loppuviikkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Johtuisiko kuivuudesta, etteivät harjaneilikkasi kasva pituutta? Yleensä ne kyllä kestävät mitä vain.

      Poista
  5. Tiedän tuon ähkyn. Olin nuorena tyttönä mansikkamaalla kolme viikkoa töissä. Söin joka päivä varmaan kilon tai kaksi mansikoita. Asuin sen ajan maatilalla, jossa poimin. Lihoin kesätyöni aikana useamman kilon! Tietty maatalon herkut auttoivat lihomista myös.

    Mä en kestä. Miksi kaikilla muilla harjaneilikat kukoistavat ja leviävät paitsi minulla. Minulla ne eivät edes idä kunnolla. Olen monesti kylvänyt niitä. Olen ostanut valmiit taimetkin joskus torilta. Eivät nekään menestyneet. Minä todella tykkäisin niistä. Tulee mieleen lapsuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin mansikoita poimiessani, etten sovi poimintatyöhön, liian paljon piti maistella. Loppupäivästä en varmaan enää taipuisi poiminta-asentoon :)

      Harjaneilikat taitavat olla sitkeimpiä kasveja, naapurustossa on yksi kymmeniä vuosia hoitamattomana ollut puutarha, harjaneilikka kukoistaa sielläkin vaikka kaikki muut kukat ovat tainneet menehtyä. En keksi muuta ongelmaa kuin että hoidat niitä liian hyvin :) Nehän ovat vähän villejä ja vapaita.

      Poista
  6. Kiitos tuosta pehmytmesiheinävinkistä. Jospa sitä löytyisi jostain. Rakennan mökille vähitellen kuutamopuutarhanurkkausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löydät pehmytmesiheinää, netistä voisi olla apua. Heinä on todella hämyisä pilvi, joka pysyy aika matalana mättäänä.

      Poista
  7. Nyt voi minun puolestani mansikka-aika loppua :) Vietin eilen synttäreitäni ja joka ikinen syntymäpäivä olen elämässäni saanut mansikkakakun. Sellaista kesää ei nimittäin olekaan, etteikö heinäkuun 11. päivä olisi jo mansikat kypsyneet tai että satoaika olisi jo päättynyt. Takuuvarma mansikkapäivä siis, vaikka nyt taidettiin mennä aika hilkulla ;). Kokemuksesta myös tiedän, että mansikoita voi toden totta tulla syöneeksi liikaakin, mutta sitten taas vuoden päästä lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hassumpi traditio, mansikkakakku joka syntymäpäivänä. Joulukuussa syntynyt on vähän kade :) Tänään ei maistu mansikat, mutta varmaan taas jo huomenna.

      Poista
  8. Mielenkiintoista heinää, ihanat kuvat taas. Ähky on tullut monia kertoja, ei kuitenkaan tänä vuonna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikoitahan pystyy syömään aika paljon ähkyyntymättä, nyt ylitin rajani. Mutta se lienee sallittua kerran kesässä :)

      Poista
  9. Oi, kuvia harjaneilikoista !
    On kauniita. Ihmeellisiä on välillä kukkien nimet.
    Mukavaa viikonloppua teille...onko Prinssi hiiriähkyssä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harjaneilikat ovat ihan sinua varten :) Saila tuossa alempana kertoikin tieteelisen nimen, parrakas neilikka. Jotenkin ristiriitainen ilmaus tästä kaunottaresta. Prinssille on taas maistunut ruoka hyvin, eli hiiriähkyä ei taida olla :)

      Poista
  10. Ei taida olla mansikan voittanut kesämakua? Ilmeisesti tässäkin pätee viisaus: Kohtuus kaikessa.

    Hyvää viikonloppua sinulle ja prinssille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kohtuus kaikessa olkoon ohjenuorani myös mansikkapellolla :) Viimeiset luomumansikat olivat pienehköjä, mutta ah, niin makoisia.

      Poista
  11. Tuo mesiheinä on aivan ihana, pehmeä ja hyvän värinen. Hankin sitä juuri itsellenikin, kun keksin, mihin sitä voin laittaa!
    Mansikkaähky, muistan poteneeni sitä vain kerran. Toivottavasti toivut siitä pian! Mansikka vain on niin hyvää, ja lisäksi niin houkuttelevan näköistä, ettei sitä voi olla syömättä. Enpä olekaan ostanut mansikoita miesmuistiin, niitä tulee vain syötyä kun kiertelen katsomassa kukkapenkkejä, siis ahomansikoita. Niissä onkin voimakas maku, kuin pieni makuräjähdys suussa.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mesiheinää on mukava käydä silittelemässä, se on tosiaan suloisen pehmeää.
      Mansikka on sellaista, että ylensyöntikin onnistuu jos sitä on rajattomasti saatavilla. Omassa pihassani kasvaa myös ahomansikoita ja niitä tulee popsittua kesän mittaan, mutta harvoin ähkyyn asti :)

      Poista
  12. Ai niin, piti vielä sanoa: samoilla jäljillä kuin sinä ovat varmaan olleet harjaneilikan tieteellisen nimen antaneet: Dianthus barbatus, parrakas neilikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on taas ollut mies asialla kun kukalle on annettu nimi :) Parrakas neilikka? Risuparta?
      Ei tulisi ensimmäiseksi mieleen kun noita kaunokaisia katselee.

      Poista
    2. :-D Joulupukki suorastaan!

      Poista
  13. Kääk. Joka vuosi myöhästyn mansikoiden säilönnästä, mutta tänään on vissiin mentävä hamstraamaan ennenkuin loppuvat.

    Pitääkö niitten sekaan laittaa jotain hedelmäsokeria tai jotain vai säilyvätkö ihan sellaisenaan yhtä makeina kuin tuoreet?
    (Kuten huomaat en ole mikään Pakastaja-Elvi :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä muualla satokausi vielä jatkuu. Täällä päin ei ole saatu sateita ja siksi satokausi jäi näin lyhyeksi.
      Jot sanovat, että kannattaa laittaa sokeria vitamiinien säilymiseksi. Minä en laita, mielestäni valkoinen sokeri kumoaa mansikan terveysvaikutukset :) Hyvin ne säilyvät pakastimessa ilman sokeriakin.

      Poista
  14. täälläkin vietetty mansikka torstaita :) pakastettu ja herkuteltu dipattuna sitruunatuorejuustodippiin :) mie en laita sokeria pakkaseen
    heinä on mun suosikki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkuttelu torstai sielläkin :) Minäkään en laita mansikoihin sokeria, hyvin ovat säilyneet ja makoisilta maistuneet. Eikö ole ihana nimi, pehmytmesiheinä.

      Poista
  15. Harjaneilikka ja myskimalva suloisesti samaa sävyä! Hyvää viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  16. Mansikkoja on popsittu tääläkin joka päivä. Minä saan niistä aika helposti ilmaisen vatsan puhdistuskuurin ;)
    Harjaneilikka näyttää ihan siltä kuin terälehdillä olisi jäähileitä, kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ajattelin kuvaa katsoessani, että näyttää kuin neilikka olisi saanut huurretta. Mutta ei onneksi heinäkuussa :) Neilikoilla on uskomattoman paljon värivariaatioita, täällä kasvaa lisäksi hyvin tummanpunaisia ja lähes valkoisia kukkia.

      Poista
  17. Noin mäkin taidan ens vuonna, mennä itse poimimaan. Nimittäin eilen laitoin pakkaseen ostolaatikoista Polkaa, ja manailin kelvottomien mansikoiden määrää, kääk.
    Upea upea tuo valkoreunainen harjaneilikka !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poiminen oli nopeaa ja helppoa. Vaikka aurinko paistoi, kävi pellolla pienoinen tuuli, eikä ollut liian kuuma. Minä poimin aika nopeasti ja kotona huomasin, että olin poiminut muutaman huononkin marjan, joku oli niistä jo haukannut :) Ammattipoimija ei varmaan ehdi käännellä jokaista marjaa ja niin mukaan tulee myös virheellisiä, jotka pilaantuvat nopeasti.

      Poista
  18. Kaunis tuo pehmytmesiheinä, siihen pitää tutustua paremmin...

    Ei tietenkään pitäisi ahnehtia liikaa, mutta kun niin hyvältä maistuu. Eilen söin Aino-jäätelöä niin, että tuli oikein paha olo :)
    Mukavaa viikonloppua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pehmytmesiheinä on kaksinkertaistunut viime syksystä, jolloin jakotaimen sain. Mutta se on kuitenkin kiltinoloinen eikä leviä liikaa, kuten joillakin heinillä on tapana.
      En voi ostaa jäätelöä pakkaseen, se ei säily :) Sitä hankitaan vain silloin tällöin erikoisherkkuna.

      Poista
  19. Hyvä kun selvisi mikä on tämä kaunis koristeheinä: saankin sitä tyttären pihalta kunhan muistan käydessä ottaa;)
    Harjaneilikat ovat ihania ja sinulla niin kauniissa väreissä. Minulla on vain sitä tummanpunaista, perhosten suosikki näyttää olevan.

    Mansikkaa tulee täällä vielä ja pian alkaa vadelmakausi.

    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kätevää kun tiedät jo saantipaikan mesiheinästä. Perhoset tosiaan rakastavat harjaneilikoita. Poimin tänään kimpun haudalle ja huomasin, että niissä on oikein millyttävä tuoksu.

      Poista
  20. Pehmytmesiheinä laitettu hankintalistalle, kiitos vinkistä :)Laittaisin sen kuupuutarhaani.

    Aivan ihastuttavia harjaneilikoita, olen itselleni koittanut löytää tuollaista hyvin tummaa. Taisinpa sitä kylvääkin...

    Hyvää viikonloppua, nyt mä haaveilen mansikoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä olikin vähän vinkkinä sinulle, sillä tiesin, että olet rakentamassa kuupuutarhaa :)
      Neilikat ovat todella kauniita, monissa väreissään ja ilman mansikoitahan ei voi elää :)

      Poista
  21. Meillä on kakkospakastin puolillaan mansikkaa. Laitan sitä nyt joka aamu myös jogurttiini...

    Harjaneilikat ovat ihania, mutta miten sinulla ne ovat noin pystyssä, kun minulla ne kuin retkottavat ja väliin taittuvat varsissa olevien nivelten kohdalta...

    Kaunista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, sinä tartutit minuun mansikkakuumeen :) Ennen en ole pakastanut kuin vähän mansikoita, muutin mieleni tekstisi jälkeen. Unohdin laittaa linkin kirja-arvioosi, vielähän sen ehtii korjata.

      Harjaneilikat pysyvät hyvin pystyssä jos kukaan ei kaada niitä, kuten sade tai tuuli. Kun sain ensimmäiset alut, katkesivat ne matkalla kotiin. Koska halusin siemeniä talteen, laastaroin varret pystyyn ja niin ne kukoistivat koko kesän ja tuottivat siemeniä.

      Poista
  22. Voiko mansikoista tulla ähkyyn muka? ;) No joo, voi niistä. Mansikkamaalla poimijana ollessa niitä tuli päivän mittaan syötyä niin paljon, että vessassa sai ravata tämän tästä ja kyynärtaipeet kutisivat.

    Ihania harjaneilikoita!! Mukavan aurinkoista viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todistettavasti voi :) Yleensä minulla ei ole ollut niin paljon marjoja, että olisin päässyt kokeilemaan, mutta pellolla niitä oli loputtomasti.
      Kiitos viikonlopun toivotuksista!

      Poista
  23. Kylläpä onkin hienoja harjaneilikoita! Mansikat maistuisivat nyt :) Pitää vissiin lähteä kauppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikoita kannattaa tankata nyt kun on vielä sesonkia :)

      Poista
  24. Onneksi tuo mansikkaähky unohtuu aika pian ja sen jälkeen voi taas huoletta syödä itsensä ähkyyn mansikoista.
    Aurinkoista kesäviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tänään tekee taas jo mieli mansikoita :)

      Poista
  25. Mansikat ovat kyllä yksi kesäisistä kohokohdista. Ensimmäiset maistuvat aina kuitenkin kaikista parhailta vaikka olisivat kuinka raakoja. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla ensimmäiset ovat aina ahomansikoita ja tietysti ne maistuvat parhaalta. Mutta ei ollut näidenkään mansikoiden maussa valittamista.

      Poista
  26. On ne mansikat vaan niiiin hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ne! Mitä olisikaan kesä ilman makeita mansikoita.

      Poista
  27. Kiitos sinulle. Meinasin kirjoittaa ekaan kommenttiin että partasutiahan h.neilikan kukinto muistuttaa ( tai nupussa vielä ollessaan ) ja niin ilmeisesti tieteellisen nimenkin kehittäjää.
    Koreaneilikka tai kuningatarneilikan kukan nimen pitäisi olla.
    Pehmytmesiheinä kuulostaa kovin pehmeän suloiselta ja eipä ulkonäossäkään mitään vikaa ole.
    Nero on siis kunnossa ...oli vain joku ohimenevä väsähdys. Välillä niitä on kissoillakin päiviä että vähän ollaan vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Partaneilikka, tulee mieleen sirkuksen parrakas nainen :)
      Pehmytmesiheinä on nimensä mukaisesti suloisen pehmeää. Nero vaikuttaa hyvinvoivalta, vähän vielä joskus köhityttää kun kehräys kiihtyy huippuunsa.

      Poista
  28. Minulla oli viime kesänä muutamia itse siemenestä kasvattamiani harjaneilikoita sekä yksi torilta ostamani. Torilta ostettu säilyi talven yli, se on minusta kauniin värinen, mutta itse kasvatetut häipyivät sen sileän tien. Sinun harjaneilikkasi ovat kauniita! Minä keitin mansikoita raparperin kanssa mehuksi ja myöhästyin muusta mansikansäilönnästä, kun yhtäkkiä ne ovatkin loppu. Tosin olemme tänä kesänä syöneet toissa vuonna pakastamiani mansikoita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harjaneilikka on kaksivuotinen, ensimmäisenä vuonna se kasvattaa taimen ja kukkii seuraavana vuonna. Kylväytyy hyvin itsekseen ja minusta kyllä näyttää. että se lisääntyy myös maavartensa avulla.
      Raparperimansikkamehu on herkullista ja kaunista, ostan sitä joskus läheisestä tilamyynnistä. Aion tänä vuonna täyttää pakastimeni marjoilla. Sienet kuivaan jos niitä tuleekaan näin kuivana kesänä.

      Poista
  29. Sain maistella eilen ihanaa mansikkakakkua... mansikat, kerma ja kesä on ihana yhdistelmä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi ja mansikat kuuluvat yhteen. Sen kun vielä kuorruttaa kermalla on yhdistelmä täydellinen :)

      Poista
  30. ♥mansikat on hyviä, mutta juu, voi syödä liikaa..olen joskus potenut mansikkakuumeen, huh!
    Ihanat harjaneilikat, mulla myös ja tykkään paljon. Iloista päivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikkakuume on varmasti kiusallinen vaiva, mutta itse aiheutettu :)
      Harjaneilikat ovat hyvin vanhoja perennoja, niitä varmasti kasvaa monissa puutarhoissa, eikä ihme, ne ovat paikkansa ansainneet.

      Poista
  31. Harjaneilikat ovat todellakin upeita. Mökillä kasvaa vasta pari, mutta siitähän ne lisääntyvät;) Toivottavasti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä ne lisääntyvät, minulla lähti koko revohka liikkeelle kahdesta teipatusta jakotaimesta. Niitä kasvaa pihan laidoillakin vuohenputken seassa.

      Poista
  32. Harjaneilikat ovat kauniita, meilläkin kasvaa niitä.:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista