22.7.2013

Oliiviyrtti

Yrttitarhan tämän kesän uutukainen on oliiviyrtti eli viherhopeayrtti (Santolina rosmarinifolia). Kasvi on puumainen, ainavihanta ja tuoksuu voimakkaasti oliiviille. Sanotaan, että se myös maistuu oliviille, mutten ole ihan varma. Maku on mielenkiintoinen, voimakas, hieman havumainen ja ehkä siinä on oliivin aromi. Sopii mausteeksi salatteihin ja esimerkiksi pastakastikkeisiin.

Oliiviyrtti on monivuotinen, laitoin sen ruukkuun, koska en ole varma onko se talvenkestävä, tietääkö joku?
Sitä suositellaan aidannekasviksi, kaipa se selviäisi talvestakin.
Oliiviyrtin kasvatti kylän puutarhuri.

Oliiviyrtti kukkii samanlaisin keltaisin kukin kuin tämä sukulaisensa hopeayrtti (Santolina chamaecyparissus).
Kasvi kukkii jo toista kierrosta tänä kesänä. Hopeayrtti on vanha luostarikasvi ja sitä on käytetty liköörissä, lääkkeissä ja kosmetiikassa. Tuoksukin on hyvin lääkemäinen. Tätä en ole käyttänyt ruoanlaitossa vaan se kasvaa ihan koristeena.

Welcome to join Autuas olo, María Cecilia!
Oikein lämmintä viikkoa kaikille!

46 kommenttia:

  1. Jänniä yrttejä sinulla kasvaa! Kummastakaan en ole kuullut aiemmin. Mukavaa viikkoa, Cheri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kauniita tuttavuuksia nämä molemmat. Toivottavasti ne kasvavat suuriksi puskiksi :)

      Poista
  2. Ihania kuvia taas blogisi postauksissa, ilolla vierailen blogissasi, täälä sielu lepää. Kiitos! Ihanaa viikkoa sinulle, minä vielä pakkailen, teen töitä. Juuri tänään tapahtui "se", NYT tiedän miltä tämän vuoden nimikyltit tv-ohjelmaan näyttävät, se kestää se prosessi, vaikka ajattelin että nopeastihan minä keksin miltä ne näyttävät ja valmistan ne yhtä nopeasti, mutta mikään ei ihan tuntunut hyvältä. Ja naps, eilen se hiipi luokseni ja tänään jo kokeilin - ja siinä se! Nyt vaan etsimään matskut ja tehdas muuttorumban keskellä pystyyn! Keskiviikkona kutsuu Tukholma (ihan vaan pikavisiitti työn merkeissä) ja sitten alkaakin alaslaskenta kunnes "vaki"työt alkavat, minä menen vuodeksi ihan vakityöhön...annan itselleni vuoden loman friikku-elämästä, ajatella, kuukausipalkka ja vuosilomat, kolleegat ja ruokatunnit, ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kulla, että viihdyt! Joskus on ihan mystistä, miten ideat pompahtavat esiin pitkän pähkäilynkin jälkeen. Kuukausipalkka, vuosiloma ja kaikki muu tuntuu varmasti vaihteeksi mukavalta. Kun on vuosikaudet tehnyt itsekseen työtä osaa arvostaa työyhteisöä. Onnea uuteen työpaikkaan!

      Poista
  3. Aivan uusi tuttavuus minullekin. Yritän muistaa josko ensi keväänä jostain löytäisi kokeiltavaksi.
    Kaunis ja varmaan tulee käytettyä.
    Oma uutuuteni on stevia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliiviyrtin voi itsekin kasvattaa siemenestä, en tiedä kuinka vaikea kasvatettava se on, mutta varmasti jostakin löytyy ohjeita.
      Stevian voi muuten talvettaa sisällä, jos et sattunut tietämään.

      Poista
  4. Voi mitä aarteita sinulta löytyykin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrttimaailma on mielenkiintoinen ja aina tekee mieli kokeilla jotakin uutta.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Ensimmäistä kertaa minäkin törmäsin tähän tänä keväänä.

      Poista
  6. Voi sulla on vaikka mitä erikoisuuksia. Oliiviyrtti ! Varmaan hyvää pastakastikkeessa. Teillä on monipuolinen taimimyymlä siellä, olen huomannut.
    Suklaaminttua löysinkin sitten itsekin, sinultahan sen ensin on ja kukkasin sen perään. Nyt kun vielä oliiviyrtti tulisi vastaan, olisi mielenkiintoista nähdä miten se talvehtii. Sinä kerrot sitten ensi kesänä.
    Kaikki pioniunikkoni ( tummat) ovat yksinkertaisia ;) liilat ovat vielä nupuillaan.
    Ihanaa viikkoa teille !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä on ihana taimimyymälä, haluaisin viettää kaikki päivät siellä nuuskien ja turisten. Enimmäkseen kesäkukkia, mutta paljon myös ihania erikoisuuksia. Minulla yhdestä tummasta unikosta tuli kerrottu, muttei ihan pionin oloinen :)

      Poista
  7. Onpa mielenkiintoinen tuttavuus tuo oliiviyrtti! En ole ennen kuullutkaan moisesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on uusi tuttavuus, ja tuoksuu todella aivan oliiville.

      Poista
  8. Mitä ihmeen tekstiä edellä... !:)
    Kuolasin suklaaminttusi perään bongattuani sen täältä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, minä luen ihan sujuvasti oikein vaikka väliin lipsahtaisikin kirotusvihe :) Ei haittaa yhtään.

      Poista
  9. Mielenkiintoinen yrtti!
    Olisipa kiva jos saisit sen talvehtimaan. Pitääpä pitää silmät auki josko itsekkin löytäisin tuollaisen yrttimaalleni! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin juuri, että taidan laittaa yhden jakopalan avomaalle ja kokeilla miten se talvehtisi siellä. Sen tiedän, että talvimäkyyttä kasvit eivät siedä.

      Poista
  10. Minunkin piti kiiruhtaa kommentoimaan ettenpä ole koskaan kuullut tuollaisesta kasvista! Sääli sinänsä, että oliivi on ainoa maku maailmassa mikä ei minulle maistu, mutta tuostahan saisi vaikkapas kivoja viemisiä kuivattamalla? Ja saattaisi mennä pöytämausteena ukolle pastan kanssa. Hmm. Vaarallista lukea kaikkia blogeja, hankintalista sen kun kasvaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisen pikkuvinkin löysin netistä, että koristeelisen juoman saa kun laittaa oliiviyrtin oksan shampanjalasiin :) Maku ei mielestäni korvaa (ihanaa) oliivinmakua, mutta ihan kiva mauste ja kuriositeetti yrttimaalla.

      Poista
  11. Never heard...Muistuttaa ulkonäöltään rosmariinia...

    Yritimmme kasvattaa tosissamme laventelia, joka on suosittu puutarhan osien jakaja vaikkapa Italiassa, mutta yhden talven se kesti, toinen sen sitten jo vei.

    Tuo näyttää niin hyvältä, että voi istuttaa vaikka joka kevät uuden iloksi ja hyödyksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistuttaa tosiaan hieman rosmariinia, mutta on koristeellisempi. Viime talvena sain rosmariinin talvetettua sisällä, ei ole koskaan ennen onnistunut. Minulla on joitakin laventeleja, jotka ovat talvehtineet ulkona, ostin aikoinaan sellaisen, joka on jo siedätetty kylmää vastaan. Laventeli ei kestä tietääkseni märkyyttä. Tuo on kyllä hauska kasvi, jos saisi sen vaikka kasvatettua isoksi puskaksi.

      Poista
  12. Nuo Santolinat ovat minulle hyvinkin tuttuja Välimeren puutarhoista, mutta kuvittelisin, etteivät talvehdi Suomessa ulkona. Toisaalta - ainakin omassa puutarhassani kukoistaa tähkälaventeli vuodesta toiseen vastoin kaikkia luonnonlakeja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välimeren puutarhoista nämä lienevät kotoisin. Puutarhuri myös sanoi, että tuskin talvehtii meillä, mutta voihan sitä kokeilla. Sinulla tuntuu talvehtivan kaikki eksoottiset kasvit siellä saaristossa, vastoin luonnonlakeja :)

      Poista
  13. Laita ihmeessä pala maahan !
    Meillä talvehti vuodesta toiseen tähkälaventeli Espoossa, oli mahtavat kasvustot. Ja täällä kakkosvyöhykkeellä ei ol menestyny
    laisinkaan. Nyt sitten iisoppia olen istuttanut siinä toivossa, että menestyisi.
    Cheri ; koska saadaan kuvia kalloista...ja luurangoista ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilen ulkosäilytystä. Luulen, että maaperällä on paljon merkitystä talvehtimisen onnistumiseen. Ja ovathan nuo talvetkin olleet viime vuosina aika rajuja.

      En ole unohtanut kalloja ja luurankoja, pelottelen teitä niillä sitten kun tulee pimeät yöt :)

      Poista
  14. Kerro sitten, jos istutat ja menestyy maassa, niin kokeilen minäkin!

    VastaaPoista
  15. Ihan uusi kasvituttavuus mulle. Kiitti vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä! Yrtit ovat mielenkiintoinen alue, koko ajan ilmaantuu uusia (joskus ikivanhoja) tuttavuuksia. Otan mielelläni vastaan vinkkejä tältä alueelta.

      Poista
  16. Ompa todella kaunis tuo oliiviyrtti! Siinäpä kiva lahjaidea äidin puutarhaan ... Toivottavasti niitä löytyy myös Savon seuduilta (Googlaankin heti :) Sitä voi varmaan myös kuivata ja käyttää siten talvellakin. Leppoisia kesäpäiviä toivotellen,
    Nina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytyypä kokeilla miten kuivaaminen vaikuttaa makuun.

      Poista
  17. Onpa kaunis yrtti läheltä katsottuna. Aika veikeä. Santolina suvun kasveja pidetään meillä yksivuotisina... kunnes toisin todistetaan ; ) Eli kerro ihmeessä, miten talvetus onnistui. Olisi mielenkiintoista kuulla.
    Tähkälaventeli on sen sijaan monivuotinen. Tosin kasvupaikka vaikuttaa tosi paljon, kestääkö se Suomen ankaran talven. Meillä tähkälaventelit on talvehtineet 10-15 vuotta (en muista, milloin ne on istutettu) täällä II-vyöhykkeellä. Ovat jo aika isot mättäät : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhurini sanoi, että sisällä talvehtii varmasti, mutta ulkona epävarmaa. Yrittänyttä ei laiteta, joten kokeillaan. Yksi laventeli minullakin on menestynyt vuodesta toiseen, kasvaa tosi kuivassa paikassa.

      Poista
  18. Jännä tuttavuus, uusi minulle! Eipä osaa puutarhurit täällä päin tuollaisia ihanuuksia kasvattaa ja kaupitella! Välillä vähän kyllästyttääkin, kun joka taimimyymälässä myydään samoja kasveja...erikoisuuksia olisi kiva kokeilla, vaikka menestymisestä ei olisikaan aina takuita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän puutarhurillamme on aina jotain erikoisuuksiakin vaikka pääosa on kesäkukkia, jotka varmasti ovat pääasiallinen tulonlähde. Onhan tuosta oliiviyrtistä iloa tämän kesän jos ei vaikka selviäkään talven yli. Ei ollut suuri investointi :)

      Poista
  19. Nämä kukkakuvasi ovat vain aina niin kauniita.:) Ja ihanan vanhan näköinen ruukku.

    VastaaPoista
  20. Oliiviyrtti on niin nätti, että sitä voisi kasvattaa vaikka kukkaruukussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sekä sievä, kasvaa pallomaiseksi pensaaksi ja voi olla täynnä noita keltaisia kukkia.

      Poista
  21. Oliiviyrttejä (en tiedä talvehtimisesta), luurankoja, sateensuojaisia paikkoja...ihania juttuja. Kiitos!

    VastaaPoista
  22. Kiitos, kun tutustutit tähän mielenkiintoiseen kasviin.

    VastaaPoista
  23. Onpas mielenkiintoiset kasvit ! Ja tosi kauniit. Ihana puutarhuri sinulla, on kiva kokeilla uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusia kasvatettavia on kiva kokeilla, varsinkin tuolla yrttipuolella on paljon mahdollisuuksia. Apulainen on hyvä olemassa puutarhahommissa.

      Poista

Kiitos kommentista