9.5.2014

Arkiaskare

Arkikuva 5
Kaivoin kaikki maa-artisokat ylös, siirrän ne toiseen paikkaan. Niitä olikin paljon vaikka paljon käytettiin jo syksyllä. Olen kääntänyt kaiken lisämaan, joka oli ollut yhden kasvukauden peitettynä, muovit näkyvät vielä tuolla taustalla.
Muovien alta paljastui isoja matoja, vaskitsat elelevät kasvimaan reunalla ja hyvä niin, niille maistuvat etanat ja kotilot. Yhden siirsin hellästi turvaan talikon alta.
Kasvimaan laidalla on kattopeltilevy ja sen alainen elämä kiinnosti kovasti Neroa. Se kuunteli korva tarkkana mitä pellin alla tapahtuu ja työnsi tassua pellin alle saaliin toivossa.
Oli pakko kurkata mitä alla on. Vaskitsat siellä viettivät siestaa yhdessä kasassa, hyvä ja turvallinen paikka.

Aina mahtuu arkeen myös ripaus juhlaa. Voitin kauniin hopeakorun Sarin Puumuli-blogin arvonnassa. Käykää kurkkaamassa, siellä on jo uusi arvonta menossa.
Mukavaa viikonloppua kaikille!
Sää ei näytä lupaavalta,
mutta siitä viis.

48 kommenttia:

 1. Blogiarvontavoitoista tulee kyllä hyvä mieli. Kiva korun sait! Mulla on vasta kasvimaan perustaminen edessä ja nyt jo mietin työmäärää kauhulla. Kuitenkin se puutarha on suurin ilon tuottaja ja oman maan herkut houkuttavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvontavoitot ovat iloisia yllätyksiä. Kasvimaan hoito on ihan eri tavalla palkitsevaa kuin kukkien, siitä tulee vatsa täyteen :) Oma tori takapihalla on luksusta.

   Poista
 2. Onnea voitosta, koru on kaunis !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vähän lisää keväteleganssia.

   Poista
 3. Onpa siellä paljon maa-artisokkaa! Kauniin korun olet voittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vein noista jo osan kaverille maahan pantavaksi. Tuosta määrästä tulisi koko pelto täyteen, sillä kasvu lähtee jokaisesta mukulan silmusta.

   Poista
 4. hieno koru! Minäkin kaivelin maa-artisokkaa ja saa nähdä mitä siitä syntyy :) sulla on ollut hyvä sato! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka myyrätkin ovat saaneet vatsansa täyteen maa-artisokkaa talven aikana on sato vieläkin mahtava. Syksyllä kuivatin osan ja tein jauhetta, jota voi lisätä makeutukseksi vaikka smoothieihin ja ravintolisänä vähän joka keitokseen. Maa-artisokat ovat käteviä kun niitä voi kaivella koko talven jos maa ei ole jäässä.

   Poista
 5. Sadesää on oikein hyvä nyt, täällä on ainakin tosi kuivaa.Puutarhahommia se saattaa vähän rajoittaa paitsi jos verhoutuu päästä varpaisiin lämpimästi ja sateenpitävästi. Kerrassaan upea koru! Kivaa viikonloppua sulle ja Nerolle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt juuri on niin kovat työkiireet, ettei juuri ehtisikään puutarhatöihin. Kovasti himottaa kyllä valmistella kasvimaan laajennus kylvökuntoon. Sehän pitää aidatakin ennen kuin kannattaa laittaa sinne mitään syötävää.

   Poista
 6. Jestas miten paljon maa-artisokkaa! Siitä tehty keitto on kyllä herkkua, nam! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa-artisokka on kiitollinen ja varmasatoinen. Kaivoin syksyllä niin paljon kuin jaksettiin syödä, säilöä ja kaverit jaksoivat kantaa kotiinsa. Yllättävän paljon löytyi vielä talvehtineita mukuloita, myyrillä on ollut lauhana talvena ilmeisesti paljon ravintoa.

   Poista
 7. Onnea kauniin korun voitosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt tuntuu, että sää on hieman lämmennyt, kävin äsken pikaisella puutarhakierroksella.

   Poista
 8. Voi että miten hieno arpavoitto, onnea! Vaskitsat ovat varmasti jänniä ja hyödyllisiä puutarha-asukkeja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaskitsat ovat tervetulleita puutarhaan, ne vartioivat kasvimaan reunalla. Ne ovat myös hyvin kauniita pronssinhohtoisine olemuksineen.

   Poista
 9. Onnea upeasta voitosta! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ulkona sataa kaatamalla, mutta olisi kova kutina kasvimaapuuhiin.

   Poista
 10. Hieno sato ja erikoiset palstavahdit :).
  Onnea kauniin korun voitosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Erikoiset ja varsin tehokkaat palstavahdit. Eivät häiritse puutarhuria, hyvin harvoin niitä tulee nähtyä.

   Poista
 11. Onnittelut! Kauniin korun sait itsellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Korujahan ei voi olla liikaa?

   Poista
 12. Saitko vaskitsoja kuviin? kyselen täältä keittiön pöydän äärestä mustarastaan laulaessa niin, että kuuluu sisällekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole onnistunut saamaan kuvaa vaskitsoista. Viime keväänä lähdin hakemaan kameraa, mutta malli oli kadonnut :) Tänä vuonna en edes yrittänyt. En raatsinut häiritä pellin alla köllijöitä kun Nerokin oli paikalla. Vaskitsat liikkuvat yöaikaan, aika harvoin niitä näkee.

   Poista
 13. Kiva, että koru oli mieluinen! Sain itsekin mansikkamaani "remontin " kuntoon eli siirsin taimet kokonaan uuteen paikkaan - olivat niin tukkoon kasvanet, etteivät enää jaksanet mitään marjoja tuottaa. Onneksi tuli vesisade! Maa onkin ollut pelkkää kuivaa purua jo pitkän aikaa, joten eiköhän kasvu saa kunnolla nyt vauhtia. Mukavaa viikonloppua!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä ihanasta palkinnosta! Minä perustin pienen mansikkamaan, kun amppelimansikkani talvehtivat niin hyvin. Yleensä olen nauttinut vain ympäristössä runsaasti kasvavista ahomansikoista. Meillä taitaa maa olla jo läpimärkä, niin reippaasti on pudonnut vettä.

   Poista
 14. Onnea voitostasi, kaunis koru! Mahtava maa-artisokkasaalis. Minäkin kaivelin artisokkamaatani. jonka viime keväänä (vuosi sitten) perustin viljelylaatikkoon. Siellä oli vain muutamia mukuloita ja levitin ne tasaisesti, niin että niitä oli joka puolella laatikkoa. Olin yllättänyt siitä, että maa-artisokka on niin kaunis kasvi, oikea kasvimaan kaunistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siirrän taas artisokkani kasvimaan reunaan, ne kasvavat korkeiksi ja toimivat hyvin aitana. Kasvi on auringonkukan sukulainen ja kukka muistuttaakin pientä auringonkukkaa.

   Poista
 15. Mitä sitten teet maa-artisokasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa-artisokista saa monenlaista herkkua. Yksi suosikkini on maa-artisokka-mustatorvisieni-keitto. Syksyllä kuivasin artisokkia ja tein niistä jauhetta, jota on helppo lisätä moniin ruokiin, se toimii myös makeutusaineena. Jotkut eivät voi syödä artisokkaa, sen sisältämä inuliini aiheuttaa vatsavaivoja. Mutta olen kuullut, että se johtuu siitä, ettei elimistä ole tottunut inuliiniin. Artisokkaa pitäsi syödä useasti. Maa-artisokka säilyy hyvin talven maassa, usein olen kaivellut niitä joulukuussakin.

   Poista
 16. Onnea voitosta! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aurinkokin vähän pilkistää tänä aamuna.

   Poista
 17. Siirtelin viikolla vanhoja perennoja uuteen paikkaa ja maasta löyityi ihan järkyn isoja matoja. Niitä on näköjään liikkeellä ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Madoillakin on ollut hyvä talvi :)
   Hyvä niin, sillä ne ovat puutarhurin ystäviä, pitävät mullan kuohkeana.

   Poista
 18. Oi, vaskitsoita. Nehän ovat todella harvinaisia. Ihanaa että annoit niiden majailla rauhassa. Ilmoititko havainnosta myös Hatikka havantoihin?
  Artisokka taisi tykätä viimevuoden kasvukaudesta :)
  Jostakin kuuli/luin että artisokka on myös sellaisenaan grillattuna mainion makuinen.
  Koru on herkkän kaunis. Onnea voitosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ilmoitin havainnosta kun huomasin netistä, että vaskitsahavaintoja kerätään. Vaskitsat ovat mukavia ja hyödyllisiä naapureita, annamme toistemme olla rauhassa. Artisokasta saa monenlaista herkkua, ystäväni kokkipoika valmisti siitä erittäin herkullista tahnaa.

   Poista
 19. Kaunis palkinto! Minäkin olen nähnyt mökillä pari kertaa vaskitsan. En tiennytkään, että havaintoja niistä kerätään, täytyy käydä sivulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy jättämässä havaintotietosi, niistä on hyötyä vaskitsatutkijoille ja elinalueiden kartoittajille. Monena vuonna olen nähnyt jonkin vilauksen vaskitsasta, mutta aika harvoin niitä pääsee näkemään. Kiva tietää, että ne asuvat tuolla kasvimaan reunalla, on laitettava niille sopivia peitteitä, joiden alla ne voivat lymyillä.

   Poista
 20. Artisikan kukka on sievä. Onnittelut kauniista palkinnosta !
  Kerran olen nähnyt vaskitsan..parikymppisenä matkalla töihin hurjaa vauhtia...meinasin ajaa pyörällä sen päälle. Olin ihan ihmeissäni jalallisesta käärmeestä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi et yliajanut vaskitsaa, ne eivät ole niin nopealiikkeisiä kuin käärmeet, mutta aika vikkeliä minusta.

   Poista
 21. Onnittelut arpavoitosta, upea koru!

  VastaaPoista
 22. Tuo maa-artisokka on kasvi jonka kanssa jahkailen joka ikinen vuosi. Kasvattaako vaiko eikö. Aina sitä ei edes ole ollut saatavillakaan. Viimeksi eilen hypistelin artisokka-pussukkaa, ostaako vai eikö. No en sitten ostanut. Onko maa-artisokan kuoriminen yms. rasittavaa? Leviääkö se hillittömästi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta artisokan kuoriminen ei ole sen rasittavampaa kuin esimerkiksi perunan kuoriminen, jos on paljon muhkuroita irroitan ne ja kuorin erikseen. Artisokka ei leviä kasvupaikaltaan, mutta se olisi hyvä siirtää joka kolmas vuosi ja aina entiselle kasvupaikalle jää jokin silmu, josta kasvaa pitkänhuiskea varsi. Ne voi kuitenkin kaivaa ylös jos haittaavat. Artisokka on terveellinen, monikäyttöinen ja erittäin helppo kasvi. Sitähän voi laittaa muutaman mukulan kokeeksi ja lisätä sitten omasta tuotannosta jos se miellyttää.

   Poista

Kiitos kommentista