7.5.2014

Arkihuolet

Arkikuva 4
Maanantaiaamuna ikkunan takana odotti valkoinen yllätys.
Kova huoli tuli siivekkäistä paluumuuttajista ja kukkapenkin asukkaista. Pieni jouluruusu ei ollut moksiskaan.

Lummetulppaanit lakosivat lumipainon alla, mutta ryhdistyivät nopeasti kun varovasti puistelin niiden raskaan taakan. Joinain aamuina olen nähnyt näiden makaavan surullisina maata myöten pakkasen jäljiltä, mutta aurinko on auttanut ne taas pystyyn.

Kirjopikarililjat värjöttelivät lumessa, mutta ne puristivat tiukasti nuppunsa kiinni ja päättivät selvitä.

Koivuissa oli yhtä aikaa kukkivat urvut, hiirenkorvat ja lunta.
Suurin huoli oli kuitenkin prinssistä, joka päätti jäädä yöksi ulos juuri tänä kaameana ajankohtana. Huuteluihini ei vastattu, yöstä tuli vähäuninen ja levoton.
Onneksi kaikki ovat ohimeneviä, pieniä huolia ja aurinko paistaa taas.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, Pepsi + Max ja Heli!
Kaunista viikkoa kaikille!

50 kommenttia:

 1. Nyt kun on vihreetä pukannut maasta jo hyvän aikaa, ei lumi tee hyvää..mutta kumman hyvin on selvinneet pienestä talvestakin, toivottavasti sullakin. Siellä on kyllä tullut vähän enemmän lunta. Täällä lähinnä rakeita. Pääskynenkin kävi jo avaamassa ääntään, toivottavasti tulee runsaasti muuten ei tunnu yhtään kesältä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin kasvit ovat selvinneet yöpakkasista ja lumesta. Lumisessa maisemassa ei kuulunut linnunlaulua, mutta ilmeisesti eivät vilustuneet koska ääni kulkee taas kirkkaana.

   Poista
 2. Lumi myös suojaa, kasvit ovat hyviä selviytymään. Meillä on kovia yöpakkasia, joten peitellä pitää hallanarat kasvit, kun tuota lunta ei ole ollut.

  Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, aamuyöstä on ollut kovia pakkaslukemia ja tänä aamunakin kaikki vesitilkat pihalla olivat umpijäässä. Kylmänarka särkynytsydän on ollut jo pitkään harsoteltassa, toivottavasti ei palele liikaa.

   Poista
 3. Kylläpäs sinulla kasvaa! Vaikka lumi tulikin väliaikaisesti peittämään ja hidastamaan kasvua. Minulla tulppaanit ovat vasta ihan pienellä nupulla eikä meillä ole edes näkynyt lunta. Viime syksynä istuttamistani kukkasipuleistakaan ei ole avautunut kuin muutama. Minähän en tiedä puutarhasta mitään, mutta vaikuttaa että maahan pitäisi lisätä jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo lummetulppaanit ovat aina hyvin aikaisessa, kohta jo kuihtuvat. Muut tulppaanit ovat vielä aivan pieniä alkuja ja hyvä niin. Jouluruusut ovat tapansa mukaan ehtineet pitkälle. Kylmä pitää kasvua kurissa, täytyy vain odotella kärsivällisesti.

   Poista
 4. Toivottavasti Nero palasi tuvan lämpöön heti aamulla !
  Meillä ei ole satanut lunta. Mitenköhän nuppuisen kartanonpionin lumessa kävisikään...tosin pakkanen se taitaa olla pahempi juttu mitä öisin on, enkä ole kyllä kasveja peitellyt.
  Siivekkäät ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero palasi aamuvarhaisella kotilieden lämpöön. Seuraavina iltoina onkin kutsuani noudatettu kuuliaisesti :) ja prinssi on nukkunut aamuisinkin pitkään, mikä tekee hyvää myös minun unilleni. Onneksi pakkasta on öisin vain lyhyen aikaa, kasvit selviävät kun eivät umpijäädy. Huomasin, että viinimarjoissa on jo nuput, niiden vuoksi olen huolissani, kukat paleltuvat herkästi.

   Poista
 5. Nerolla oli varmasti upea seikkailu yöllä ulkona, eikä sitten hoksannut että palveluskunta hermoilee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli varmaan jahti menossa, sitähän ei voi keskeyttää. Onneksi sillä on tarpeen tullen paljon suojaisia paikkoja ulkorakennuksissa. Mutta aina siitä on kuitenkin huoli.

   Poista
 6. Onneksi kasvit enimmäkseen selvisivät moisesta lumiryöpystä.
  Kaunis tuo jouluruusu lumen keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin kasvit ovat selvinneet lumesta ja pakkasesta. Olenkin toivonut saavani kuvan kukkivasta jouluruususta lumen keskellä, nyt onnistui :)

   Poista
 7. No jopas siellä lunta tulikin!
  Meillä tuli räntää ja rakeita, mutta ei maahan jäänyt.
  Ja kasvu on ihan pysähdyksissä edelleen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luminen maisema oli järkytys aamulla. Kasvu on pysähdyksissä yökylmien vuoksi, nyt saisi jo lämmetä, jotta kevätaikataulu pitäisi.

   Poista
 8. Voi kääks mikä yllätys. Mutta ainakin sai hienoja kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran sapetti, etten ottanut kuvaa lumisesta maisemasta :) mutta muutama yksityiskohta oli kuvattava. Onneksi lumi katosi nopeasti ja viherrys palasi. Nyt maa on valkoinen vain vuokoista.

   Poista
 9. Kauniit kuvat ainakin sait :) Mikä lajike tuo jouluruusu mahtaa olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikäavä kyllä en tiedä jouluruusun tarkempaa lajiketta, nuo ovat niitä toissa vuonna kirppiksen kukkamyynnistä löytyneitä raukkoja. Lapussa luki vain Helleborus, mutta jokin tarhajouluruusulajike se on.

   Poista
 10. Voi prinssi! Vaikka varmasti löysi itsellensä oikein mukavan majapaikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei jahti kestänyt koko yötä (tai siis vielä kahden jälkeen kävin huutelemassa) niin tallin ylisillä on hyvä pesä.

   Poista
 11. Mua harmitti niin paljon etten mennyt parveketta pidemmäs. Tänään taidan mennä pihahommiin katsomaan mikä siellä vielä on elossa. Onneksi lumipesu oli lyhyttä sorttia. Siitepölyt lakosivat hetkeksi ja maa sai kosteutta. Jotain hyvääkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitepölytilanne helpottui kun kaikki oli hetken lumen alla :) En ole huomannut mitään vaurioita kasveissa, herkimmät olenkin peitellyt yöpakkasten vuoksi. Ja kosteus tuli tarpeeseen, vettäkin ripsi vähän päälle.

   Poista
 12. Täällä sataa tihuuttaa joka kovin tervetullutta luontoon.
  Ksvit ovat sitkeitä selviytyjiä kuten me ihmisetkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit ovat tosiaan sitkeitä, on käsittämätöntä, että niiden solukko kestää jäätymistä. Tulppaanit menettävät öisin nestejännityksensä, mutta nousevat taas auringon lämmössä. Kasvuun tarvitaan myös sadetta, sateen jälkeen vihreys moninkertaistuu.

   Poista
 13. Kasveilla on selvästi tarpeellista suomalaista sisua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tarvitaan keväisin, sisua ja joustavuutta olosuhteisiin nähden. Nyt ne ovat elelleet jo lähes hellelukemista pakkaseen.

   Poista
 14. Kauniita kuvia! Onpas siellä tullut reippaasti lunta. Täällä satoi vain vähän räntää ja rakeita. Mutta eipä tuo heräilemässä oleva luonto ottanut edes niistä rakeista juurikaan nokkiinsa. Vähälumisempaa toukokuun jatkoa toivottaen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lumivarastot ovat nyt loppuneet ja tämä oli tässä. Eniten olen huolissani muutolinnuista, joiden pitää saada jatkuvasti ravintoa eikä niillä ole talvivaatteita.

   Poista
 15. Siis siellä on satanut noin paljon lunta! Ei täällä vaan, mutta pakkasia on kyllä pitänyt! En ole kasvejakaan suojannut mitenkään. Saa nähdä, miten niiden käy!
  Onneksi Nerolla on se varakoti siellä tallin ylisillä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläisenä keväänä paksu lumikerros oli järkytys, onneksi se katosi pian pillaamasta maisemaa :) Pakkaset kestävät yleensä vain muutaman tunnin, joten kasveilla on mahdollisuus. Ja kyllähän lämpimien päivienkin on pian tultava.

   Poista
 16. Ihanat kuvat. Ei täällä paljon lunta ole tullut, mutta pakkasta on ollut joka aamu. Kyllä narsissit ja raparperit vähän ovat kärsineen näköisiä. Mutta kun aurinko vähän aikaa paistaa niin johan virkistyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmeen pakkasnestettä kasveissa virtaa kun ne kestävät noin hyvin kylmyyttä? Onneksi kasvu on hidastunut, herkimmät eivät joudu pakkasen käsittelyyn.

   Poista
 17. Yllättävän sitkeitä nuo tulppaanit ja muut kasvit ovat. Monena aamuna on ollut maa pakkasesta huurteessa, mutta kummasti päivä kukkia lämmittää.
  Nerolla on ollut jotain mielenkiintoista meneillään, joten ei ihan ehtinyt mamman viereen unosille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi muuta kuin ihailla kasvien sitkeyttä kylmän kourissa. Nerolla oli yövuoro, sittemmin juoksikin salamana sisään yöksi jo ensimmäisestä kutsusta. Kissa ei ole niin kylmänkestävä kuin kasvit, mutta onneksi prinssillä on lämpimiä lymypaikkoja.

   Poista
 18. Yö ulkona! Ei ihme jos sinulla on ollut sydän syrjällään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lämmin yö vielä menettelisi, mutta synkkä, kylmä ja vielä lumisateinen, huokaus. Taisi olls tosi tärkeää tekemistä.

   Poista
 19. Super ihanat kevätkuvat lumikuorrutuksella ! Olispas meilläkin satanut lunta, niin olisi päässyt kuvaamaan ; )
  Kasvit ovat kyllä yllättävän sitkeitä, ja pakkanen tuhoaa enemmän kuin lumi... onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hrrr kun on kylmä, mutta kasvit sinnittelevät urhoollisesti. Onneksi saatiin tänään vesisadetta, taisi siinä joukossa olla jotain kiinteämpääkin, mutta maat kastuivat. Kevät menee vähän takaperin, ensin on hellettä ja sitten sataa lunta :)

   Poista
 20. Niin on kylmää, lähellä nollarajaa ilma, laitoin jo kehäkukan siemenet penkkiin, mutta suojasin vielä ne muovilla, aloin pesemään ikkunoita kun ei tarkene mennäulos,koska tuolumi sit teille on tullut ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maanantaiaamunan meillä oli noin lumiset maisemat. Onneksi se suli pian pois, mutta ilma jäähtyi. Nyt kun aurinkoa ei näy tuntuu todella vilukalta. Täytyy lämmittää, että siemenet itäisivät edes sisätiloissa.

   Poista
 21. Waude, miten upea jouluruususi onkaan! Minulla kukat ovat alaspäin, ainakin niissä, jotka jo kukkivat.

  Meillä ei ole tullut pisaraakaan mitään kosteutta, joten säätiedot eivät pidä paikkaansa saarellamme.

  Kaunista äitienpäiväviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on minun pienin jouluruusuni, yhdessä on parikymmentä kukkavartta ja se on jo lopettamassa kukintaa. Meillä sataa vettä kaiken aikaa ja se on suuri ilo, sillä kasvit jo kaipasivat juotavaa.

   Poista
 22. On kyllä ihmeellinen kevät, kaikin tavoin. Koettelee meidän puutarhaajien hermoja, ja kasvien niskoja. Ehkä tämä tästä kuitenkin vähitellen... ehkä... ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alku oli lupaava, mutta nyt tuli takapakkia. Onneksi ei ole enää lunta :), kastelu tuli taivaalta, enää ei puutu kuin lämpö. Toivossa eläen!

   Poista
 23. Tilapäiselle vesisateelle näytän peukkua, kasvit tarttee kastelua, mutta tuo valkoinen olomuoto vedestä saa minun puolestani riittää jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi tulla jo viimeiset valkoiset olomuodot tälle keväälle. Vesi on tullut tarpeeseen, kasvit olivat janoisia. Nyt ne ovat enää viluisia.

   Poista
 24. Vastaukset
  1. Tilanne oli mystinen, nyt se on onneksi kuin pahaa unta vain. Vesisade virkistää luontoa.

   Poista
 25. Täällä opn ollut nyt todella kylmää ja sateista. Minä tosin olen ollut lähes koko viikon ihan hirveässä flunssassa, joten en ole ehtinyt murehtia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan pikaista paranemista! Minullakin on ollut kiireinen työviikko, joten aika on hurahtanut enimmäkseen tietokoneen ääressä, joten ei sade haittaa. Viikonloppuna saisi olla hieman poutaakin, ilma tuntuu jo hieman lämpimämmältä.

   Poista

Kiitos kommentista