27.5.2014

Petollinen kevät

Lämpötila muuttui radikaalisti. Suurin osa taimista on harson alla ja herkimmät vielä sisätiloissa. Kokemuksesta tiedän, että kevätsäähän ei voi luottaa. Helteet voivat uskotella kesän jo saapuneen, mutta vasta kesäkuun kymmenes vakuutun, ettei yöhalloja enää tule ennen syksyä. Onneksi sääkartalla ei näy miinuksia.

Viileän sään ansiosta saan nauttia tulppaaneista hieman pidempään. En tiennyt istuttaneeni keltaisiakin tulppaaneja, ne tulivat yllätyksenä sekoituksessa, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia.

Kerrottu Mount Tacoma.

Korkeimmat ovat Pioni Blue Wow -tulppaaneja.

Akileijatkin aloittivat jo.

Hellevaatteet voi taas laittaa komeroon hetkeksi, mutta iloitaan silti kesästä.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, Kuusirannan emäntä!
Mukavaa viikkoa kaikille!

54 kommenttia:

 1. Ihania tulppaaneja!! Meilläkin yksi akileija ehti aloittaa ennen viilenemistä kukkimisensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin akileijat ja tulppaanit kukkivat yhtäaikaa, mutta tänä vuonna näin. Moni juhannuskukkijakin ehti jo availla nuppujaan.

   Poista
 2. Hienoja puutahakuvia... voe mahoton....nuo tulput <3 Tällaistahan tää on säiden suhteen. Kun on ensin kova helle, niiin tulee ukkonen ja jäähdyttää ilma liiankin kylmäksi. Voisi olla joskus sopivaakin, vaikka kyllähän joskus on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu tosi kylmältä, en tarjennut juoda aamukahviakaan ulkona, tuuli taitaa puhaltaa Jäämereltä. Mutta vaihtelu virkistää.

   Poista
 3. Kauniit kukkakuvat, tuo ensimmäinen suosikkini!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikit ovat levinneet ympäri pihaa, yritin siirtää joitakin nurmikolta ennen ruohonleikkuuta. Ne ovat suloisia sinisiä pilviä.

   Poista
 4. Nyt onkin näkynytt ihmeen paljon tummmempia tulppaaneja. Kauniita monen muunvärisen kanssa yhdessä. Ihanalta näyttää myös teidän puutaarhassa!
  Saas nähdä kuinka kauan tämä säätila nyt kestää. Kukkien kukintaa se kyllä hidastaa. Täällä aloittaa kielo kukintaansa...kyllä kesä on ihanaa aikaa. Mukavia päiviä teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulppaanien kirjo on kiehtova, ja joka kevät jännittää millaisia yksilöitä nousee maasta. Meillä kielo on jo täydessä kukassa, tuomi kukki vain pienen hetken, toivottavasti kielon tuoksusta saa nauttia pidempään.

   Poista
 5. Ihania tulppaaneja! Keltaiset tuolla joukossa antavat vain oman elämänmakuisen lisänsä värikirjoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin keltaiset piristävät tulppaaniseuruetta, ne olivat vain yllätys kun en osannut odottaa tuota väriä. Yllätykset ovat mukavia.

   Poista
 6. Selasin blogiasi jälleen pitkän tovin. Kivoja postauksia ja upeita kuvia toinen toisensa perään <3. Hyvää kesää, vaikka nyt juuri tulikin viileämpi vaihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kun ehdit taas pistäytymään. Kasvu saavutti jo kesän, eikä viileä jakso haittaa sitä kunhan yöt pysyvät plussalla.

   Poista
 7. Oho. Siellä kukkivat jo akileijat. Ei vielä täällä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki akileijat ovat jo nupulla, kuvan yksilöt kasvavat suojaisalla paikalla lähellä seinää ja ehtivät siksi ensimmäisenä kukkaan.

   Poista
 8. Keltainen ei ole minun(kaan) suosikkivvärini, mutta näkyy minullakin niitä muiden tulppaanien joukossa olevan :)
  Tuo valkoinen tulppaani on aivan ihana; täytyypä laittaa nimi muistiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen tuntuu sopivan joukkoon vaikka olikin yllätys. Näin niitä ennakkoluuloja karsitaan :) Tänä vuonna laitoin tulppaanien nimet muistiin, liian usein ne ovat unohtuneet kevääseen mennessä.

   Poista
 9. Kaunis tulppaani- lemmikki- ja ?niittysi. Kolmannet taitavat olla pikkusydämiä (vai kiurunkannuksia)? Upea tuo Pioni Blue Wow. Meidän maalla ei vielä akileijat kuki, vaikka reheviä ovatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloinen niitty on väripilkku vihreyden keskellä. Pikkusydämiä nuo ovat, sopivat mielestäni hyvin tulppaanien kaveriksi. Metsäkurjenpolvet ja lupiinitkin ehtivät jo availla kukkiaan täällä vaikka yleensä odottelen niitä juhannukseksi.

   Poista
 10. Kauniita kukkasia, täälläkin Akileissa jo kukkaset.Kyllä on aikamoinen säämuutos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt mennään laidasta laitaan sään suhteen, yli kahdenkymmenen asteen pudotus tuntuu äkkiseltään kylmältä. Ehkä kukat nyt vähän hidastavat vauhtia.

   Poista
 11. Oi miten ihania tulppaaneja kauniissa kuvissa! Ja akileijatkin jo kukkivat sinun puutarhassasi! Minulla nuput vasta nousevat hiljakseen lehtimättäästä. Sää on kyllä mennyt ihan takapakkia. Yöllä kävin hakemassa tomaatit terassilta sisälle lämpimään, kun mittari näytti vain viisi astetta. Viileän sään hyvä puoli on, että kaikki kukkii pidempään. Ja sadekin tekee hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta odotellaan, sitä kasvu nyt kaipaa. Minäkin koppasin yöllä muutamat taimet kuistille, alkoi tuntua niin kylmältä ja pienet eivät ole vielä karaistuneet. Viileällä jaksaa kyllä paremmin puutarhatöitä kuin helteellä.

   Poista
 12. Minun silmääni nuo keltaiset sopivat tuonne mainiosti! Tuovat kiinnostavan lisän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tulppaaniryhmä olisi suorastaan tylsä ilman noita keltaisia väripilkkuja. Kyllä kukat osaavat valita väriskaalan :)

   Poista
 13. Eilen aamulla lasikuistilla oleva lämpömittari näytti 47 astetta ja tänään 12 :).

  (Ei ehkä paras sijainti mittarille, mutta näkee siitä noinniinkuin suurinpiirtein, onko kuuma vai kylmä..)

  Toivon todellakin, että mitään pakkasia ei enää tule, koska kerrankin olen ollut kesäkukkien kanssa ajoissa ja nyt en halua niitä menettää. (Ja kokemuksesta tiedän, että ei todellakaan tule nostettua sisälle turvaan, vaikka kuinka olis hyvät aikomukset)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen lämpötilan lasku! Pitääkö tässä alkaa vielä lämmittämään vaikka äsken oli tukalan kuumaa sisällä. En suostu.
   Toivotaan, ettei yöhalloja enää tule. Monet ovat helteiden rohkaisemina laittaneet kesäkukkia, viikonloppuna kyllä kuulin kun puutarhuri vähän toppuutteli herkempien kukkien ostajia ja kehotti varaamaan harsoja varmuuden vuoksi. Meillä koko viikko näyttää viileältä, loppuviikosta pitäsi vähän lämmetä.

   Poista
 14. Akileijoja, ihania! Ja nuo tulppaanit myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännitysnäytelmä taitaa vähän hidastua, joka aamu on ollut yllätyksiä kukkapenkeissä, ehkäpä tulee vähän taukoa kukintaan kylmien säiden myötä.

   Poista
 15. Iloisen raikas tulppaaniniitty, viehättävän villi :)
  Lemmikistäkin huiman kaunis kuva. Ihana nuppukiehkura.
  Minäkin pidän tulppaaneista, mutta miksi ihmeessä ne eivät tahdo kukkia? Pukkaa vain yksi iso lehti tai lehtiä. Pitänee siirtää ne toisenlaiseen paikkaan.
  Meillä vihmoo vettä, hyvää vihreälle kasvulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalostetut tulppaanit kukkivat usein vain kerran loistokkaasti ja taantuvat nopeasti jos sipuleita ei nosta ylös, kuivata ja istuta uudelleen, näin olen kuullut. Minä laitoin uudet sipulit syksyllä, nostin kyllä edelliset ylös, mutta joku oli pistänyt ne poskeensa aitassa :) Niistä jotka jäivät maahan näkyy vain yksi iso lehti, eikä kukinnasta ole toivoa.

   Poista
  2. No, niinhän sitä sitten on minunkin tehtävä. Nostaa sipulit ylös kuivatukseen. Ja kiitos herkkusuuvinkkauksesta. Ei olisi tullut mieleeni varoa jyrsijöitä.

   Poista
  3. Pettymys oli kun pahvilaatikossa, missä piti olla mehevät tulppaaninsipulit olikin vain tyhjää :( Kaikki orgaaninen on aina muistettava laittaa teräsverkon suojiin :)

   Poista
 16. Ihanat tulppaanikuvat ♥. Meillä tulppaanit vaan poksahtelivat auki helteessä. Mutta tämä kylmyys on ikävä yllätys, mutta on onneksi kesäistä, ainakin luonnon puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa tulppaaneista kukki hyvin nopeasti helteen vaikutuksesta, nämä vähän myöhemmin aloittaneet taitavat ilahduttaa vähän pidempään. Kovin on kesäistä, täysi lehti puussa ja vettä sataa :) Villasukat piti kaivaa takaisin naftaliinista.

   Poista
 17. Kyllä tämän kevään lämpötilavaihtelut ovat tuoneet omat haasteensa puutarhaan. Jännitän kovasti, miten mökille istuttamani taimet ovat pärjänneet näistä koettelemuksista, etähoito kun ei ole mahdollista.

  Toivottavasti kaikki kasvit eivät kuki kerralla, vaan jotain jää sydänkesällekkin. Kaunista kesän alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Välillä kukille sataa lunta, välillä porottaa helle, on siinä sopeutumista. Minulla on taimia jo avomaalla harsoteltassa, ne eivät paljon kasva näissä lämpötiloissa, mutta toivottavasti pysyvät hengissä. Huolestuin jo kun juhannuksen ajan kukat kukkivat, mutta ehkä ne sitten ottavat uuden kierroksen loppukesästä.

   Poista
 18. Keltaiset sopii tuohon värikimaraan ihan täydellisesti! Sain eilen taimet istutettua kasvihuoneeseen ja nyt on pientä hysteriaa takatalven suhteen ilmassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, keltainen piristää kimaraa vaikka en olisi sitä sinne osannut istuttaa, sattuma puuttui peliin. Eiköhän taimet pärjää kasvihuoneessa jos ei tule miinuksia, minulla ne ovat sentään avomaalla ja olen luottavainen.

   Poista
 19. Melkein saisi toppatakin kaivaa takaisin, aamulla oli +4 !
  Mutta pianhan se taas lämpenee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi lämpenee, kylmä sade tuntui tänään hyytävältä, mutta kasveja se ei näytä haittaavaan.

   Poista
 20. Ihan mukava kun hieman pirteämpi olo viileämmän sään vuoksi, kovin sinulla kauniita kukkasia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on niin kylmä, että olen yhtä hyytynyt kuin helteessä :) mikähän olisi sopiva lämpötila. Tänään on taas puhjennut kukkaan uusia lajeja, ainakin iriksiä ihailin ikkunasta.

   Poista
 21. Todella huikaisevan kaunis tuo kuva lemmikistä!
  Olet saanut taltioitua nuo lehden "karvatkin".
  Juu, ilma muuttui kertaheitolla. Eilen olin ulkona shortseissa ja tänään töissä pipo päässä. Mutta kyllä luonto vettä kaipasi. Nyt näyttää taas rehevämmältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikki on aivan karvat pystyssä kun osoittelen sitä kameralla :) Tuntuu uskomattomalta, että vasta puuhastelin kasvimaalla uimapuvussa, nyt pitää olla toppatakki ja villasukat.

   Poista
 22. Kevätsäät ovat petollisia toisin kuin kuvasi, ne ovat aina hurmaavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kevät keikkuen tulevi ja se keikkuu nyt ihan laidasta laitaan :)

   Poista
 23. Oi miten akileijat jo kerkes tuleen kukkaan! Mulla ehkä tuo meren läheisyys hieman hidastaa näin keväällä tuota kukintaa. On tämä sää kyllä omituista, melkein tarviis kaivaa kevyt toppatakki esiin taas että tarkenis.
  Aivan ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitää palauttaa talviloimet ylle, mutta vain hetkeksi. Oli kiva tavata paulan puutarhassa.

   Poista
 24. upeat värit ! kiva kun pääsi taas istutushommiin ... kunnes multa loppui kesken ! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teillä on lämpimämpää kuin täällä etelässä. Minulla taas istutushommat keskeytyivät. Taimet tosin näyttävät pitävän viileämmästä. Iloisia istutushetkiä ja mullan kanssa peuhaamista!

   Poista
 25. Kesäkuun kymmenes oli myös äitini ohjenuora, mutta onhan noita harsoja. Haudalle meinaan kyllä jotain laittaa aiemmin, yleensä ovat kestäneet.
  Kauniita ovat kukkasi ja kuvasi : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuun kymmenes on perinteinen neuvo ja olen huomannut, että ilmastonmuutoksesta riippumatta se pitää edelleen paikkansa. Monet kukat kyllä kestävät näitä lämpötiloja ja on minulla pikakasvimaakin salaatteineen ja persiljoineen ollut portaan pielessä Vapusta asti, pakkasten aikaan vähän peittelin, mutta hyvin on kestänyt. Kyllä se kesä ihan kohta alkaa taas :)

   Poista
 26. Tehtiin taas sellainen parin tunnin kotiloiden keruu...Kovat on perjantai-illan huumat nykyään. Huomasin juuri, että päivä tai kaksi,niin rakkaat akileijat aukeavat.

  Huomenna istutan Edelweissia!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi itku noita kotiloita, ne tuntuvat lisääntyvän joka puolella. Onko teillä siilejä, ne ahmivat mielellään kotiloita. Nyt kun lämpötila taas nousi, alkaa kukkien esiinmarssi. Mukavia istutuksia sinulle! Kun saan ylioppilaat juhlittua, palaan minäkin kasvimaan kimppuun.

   Poista

Kiitos kommentista