7.3.2015

Tässä on itua

Vihreän himoon on ilmestynyt keittiön pöydän yrttimaan lisäksi idut. Idätän sinimailasta, mungpapuja ja vihreitä linssejä. Idut ovat ravintoarvoltaan erinomaisia ja idättäminen on helppoa.
Söin aikoinaan runsaan vuoden pelkkää raakaravintoa ja olo oli erinomainen. Ainoa haittapuoli oli, että laihduin kovasti ja ehkä siitä syystä minua paleli talvella koko ajan. Nyt ei yhtään haittaisi vaikka paino putoaisi.

Olen valmistanut erilaisia kylmiä viherkeittoja. Tässä on ituja, avocadoa, salaattia, persiljaaa, sipulinvartta, auringonkukansiemeniä, cahewpähkinöitä, parsakaalia, valkosipulia, kuivattua lehtikaalia ja nokkosta. Hieman sinivihreä väri tulee spirulinasta, makeanveden levästä, joka on melkoinen proteiinipommi.
Se sisältää
2300% enemmän rautaa kuin pinaatissa
3900% enemmän beetakaroteenia kuin porkkanassa
300% enemmän kalsiumia kuin maidossa
375% enemmän proteiinia kuin lihassa tai tofussa
fytoravinteita 31 kertaa enemmän kuin mustikassa.
Keiton päällä on marinoituja kick-herneitä.

Aamuisin olen syönyt marja-pähkinä-hedelmä-smoothieita, pääroolissa mustikat. Tälläistä paastonajan ravintoa.
Kaupan Salanova-salaattiruukku säilyy pitkään ja jopa kasvaa kun ruukun laittaa kulhoon ja kastelee säännöllisesti. Keittiön pöydällä vihertää ja pihallakin näkee jo pälvipaikkoja.
Viikonloppuna pyöräytän terveellisen pitsan, etten ala ihan itsekin vihertämään.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

44 kommenttia:

  1. Todella terveellistä! Pitäisi itsekin idätellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt voi hoitaa omaa kasvimaata sisätiloissa, näin lisätään kasvuaikaa.

      Poista
  2. Minä aion idättää vain ruusupapua, krassia, tuoksuhernettä ja digitalista;)

    Syömme kalaa kaksi kertaa viikossa ja koko ajan mustikoita ja/mansikoita.

    Minä en ole saanut yrttejä (salaattia en ole kokeillut) viihtymään ja kasvamaan kastelusta ja keinovalosta huolimatta. Basilika etenkään ei kasva kuin ennen, mutta onneksi kevät on kohta täällä. Se Fiskarsin yrttijuttu valoineen olisi ihana saada joskus...

    Lumoavaa Naistenpäivää Sinulle!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sinun idätyksistäsi tulee silmänruokaa. Nyt kun valoa on jo enemmän viihtyvät yrtitkin pitkään, niin kauan kuin tulevat syödyksi. Yritän kaupassa tiirailla ruukkujen juuristoja ja ostan elinkelpoisimmat.

      Poista
  3. Pitäisikin kokeilla. Todella tervellistä olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin keväällä on hyvä vähän tankata talven kuluttamia varastoja.

      Poista
  4. Voimaruoka näyttää kuvissasi herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitoista saa herkullisia ja oman maun mukaisia vaihtelemalla aineksia. Joskus lisään oliiveja tai kapriksia mausteeksi. Rakenne on suloisen kermaisa.

      Poista
  5. Voi kun joku jaksaisi mulle tuollaista syötävää tehdä, olisi takuulla ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän on nopeinta ja helpointa kokkausta, ainekset tehosekoittimmeen, pyöräytys ja nauttimaan. Idätän tiskikaapin alahyllyllä, siinä purkit ovat oikeassa kulmassa, ettei vesi pääse seisomaan ja huuhtelunkin muistaa hyvin kun idut ovat vesipisteen vieressä. Pitäisi vielä kasvattaa vähän versoja lisävihreäksi.

      Poista
  6. Kylläpä näyttää hyvältä, juuri aamulla sanoin isännälle että voitaisiin hankkia pienempi blenderi jotta aamulla voisimme voimajuomaa pyöräyttää puuron ja marjojen lisäksi ja varmaan ei tulisi vatsavaivojakaan noista kun niitä on taas alkanut olemaan koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli vähän suolisto-ongelmia, joten ajattelin helliä vatsaa samettisilla tarjoomuksilla. Energiataso on myös noussut huomattavasti tällä kuurilla.

      Poista
  7. Herkullisen näköistä, nam. Retiisinversoja kasvattelen Nelsonin vesialustalla, on hyvää leivän päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Versoja minunkin pitäisi alkaa taas kasvatella, ne ovat oivallista vihreää ravintoa. Pitääkin etsiä sopivia siemenä.

      Poista
  8. Energiavarastot kaipaavat kyllä näin keväällä tankkausta. Hyviä vinkkejä!
    Salanova on kaunis kasvi ja sen ravintoarvo lienee aika hyvä.
    Mukavaa naistenpäiväviikonloppua. Sen kunniaksi ojennan pioniunikkokimpun sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, miten upea pioniunikkokimppu, ne ovat suosikkejani. Energiaa tarvitaan, sillä ihan kohta alkavat kevään pihatyöt ja esikasvatukset.

      Poista
  9. Oih, terveellisen ja herkullisen näköistä! Pitäisiköhän laittaa ituja purkkiin pitkästä aikaa. Ne on kyllä hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lueskelin taas itujen ravintoarvoja ja kyllä niissä on itua. Helposti kasvatettavissa missä tahansa.

      Poista
  10. Kuulostaa terveelliselle. Niin terveelliselle, että epäilen voiko se maistua hyvälle:). Minua jännittää tämä kevät, kun otan haparoivat askeleeni "viljelijänä". Kuinka sitä osaa ajoittaa oikein jne.Mutta vuoden päästä olen jo viisaampi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta minulle kyllä maistuu :) Kaikki sujuu varmasti hyvin, katso vain siemenpussin kyljestä ohjeet ja muista kastella tarvittaessa, sillä pääsee jo pitkälle. Kasvithan ovat siitä mainioita, että ne osaavat neuvoa hoitajaansa ja aina oppii uutta.

      Poista
  11. Oikeaa superfoodia täällä tarjotaan ja kun itse idättää tietää mitä syö! Toisin on ne kaupan idut, valitettavasti.
    Mnä menen helpoimman kautta ja herneenversoja kasvattelen ikkunalla, ja smoothietkin ovat marjasia,kun niitä on niin runsaasti vieläkin pakkasessa. Kasvisruoka ja kala on kylläkin pääasiallinen ravinto, punaista lihaa vältän, kun elimistö ei siitä pidä..

    Hyvää kevään odottelua ja naistenpäivää Cheri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minttuli! Onneksi kaupan idutkin ovat nykyisin paremmassa kuosissa kuin joskus, jolloin niissä saattoi piillä jopa salmonellavaara. Herneenvarret maistuisivat minullekin, täytyy mahduttaa pari ruukkua vielä tuohon ikkunapuutarhaan. Aloin jo lapsena vältellä punaista lihaa, jotenkin se ei selvästi kuulu minulle. Söin tosin jonkinverran lihaa, kunnes kymmeniä vuosia sitten ryhdyin kokonaan kasvissyöjäksi. Silloin se ei ollut kovin trendikästä ja ravintoloissa oli vaikeuksia saada ruokaa.

      Poista
  12. Minä olen kuullut tuosta samaisesta "haittapuolesta." Ja joillekin se oikeasti ON haitta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raakaravinnossaon helposti hyvin vähän kaloreita ja siksi paino putoaa. Jos kärsii laihuudesta se ei oikein sovi ja muutenkin kapean ruokavalion kanssa pitää tietää jotakin ravinto-opista, ettei tule syötyä liian yksipuolisesti.

      Poista
  13. No tässä todellakin ON itua :). On tullut raakaravintoa jo pitkään jossain määrin nautittua joka päivä, mutta ei vaan ole tullut mieleen, että vois itsekin jotain (yrittää) idättää.
    Eipähän siinä mitään häviäkään, jos kokeilee. Päinvastoin, voi vaikka onnistumisen ilo yllättää :)

    On kyllä ihan vissi vaikutus tolla raakaravinnolla omaan olotilaan. Heti huomaa, jos tulee syystä tai toisesta (yleensä sen takia, että on pidempään muualla kuin kotona) tauko. Vetelöityy aika äkkiä.

    Kiitos tästä ja kivaa viikonloppua Cheri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Annukka! Idättäminen on tosi helppoa kunhan hankkii kunnon siemenet ja pavut. Ainakin ituja tulee syötyä säännöllisesti kun on omaa tuotantoa. Vitaaliaineita ainakin tulee tankattua tällä kuurilla ja se näkyy energisyytenä.

      Poista
  14. Tarjolla on huikean hyvän näköistä keittoa ja varmaan myös maittavaa. Tuo salanova-salaatti on minun lempparini ja sitä on aina keittiön ikkunapöydällä. Se säilyy hyvin kun sen laittaa ruukkuineen vesiastiaan ja muistaa myös lisätä vettä.
    Herneen versot ovat myös helppo kasvattaa samoin sinimailasia idättää.
    Tässä on todella itua, tämä tuo myös kevään tuntua tähän harmmauteen....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salanova on ainoa salaatti, jonka saan pysymään kukoistavana noilla keinoin. Muut ehtivät nuupahtaa ennen kuin ehtivät kaupasta kotiin. Yritän lähiaikoina ryhdistäytyä myös versonkasvatuksessa.

      Poista
  15. Tuosta spirulinasta on ollut aika paljon juttua ja nyt kun mainitsit asiasta, pitää kyllä sitä testata. Oletko muuten kokeillut wakamea? Se on kyllä niin jännä maultaan. Todella hyvää siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut wakamea, eikös se ole merilevää. Täytyypä hankkia sitäkin ruokakomeroon. Kiitos vikistä.

      Poista
  16. Täällä käydessä virkistyy aina! Nämä kuvasi tuovat tarvittavan määrän vitamiineja tähän harmaaseen päivään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kauniist sanottu. Hienoa jos vitamiinit vaikuttavat myös virtuaalisesti.

      Poista
  17. Hyvää naistenpäivää Cheri! Ihania ituja, rakastan mungpavun ituja, mutta en ole koskaan saanut niitä itse kasvamaan eli kaupan antia joutunut syömään. Kalliitakin ovat. Pitäisiköhän taas kokeilla? Terveisin, Anne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anne! Mungpavut ovat tosi hyviä. Osta idätykseen tarkoitettuja papuja, et voi epäonnistua. Idätettäviä pitää muistaa huuhdella säännöllisesti vähintään aamuin illoin.

      Poista
  18. Vaikuttavat nuo spiruliinan ominaisuudet. Eli jatkan l spirulinasmoothien tekoa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeaine, noin paljon hyvää noin helpossa muodossa.

      Poista
  19. Hyppäsinkin sitten tältä istumalta laittaamaan sinimailaset ja herneet likoomaan :) Mulla menee aamuisin mustikka smoothien joukossa viherjauhe missä spirulinan ja clorellan lisäksi vehnän ja kauran orasta. sitten vielä jodi buustina merilevärouhetta. Oikein leppoisaa sunnuntaitain jatkoa ja naisten päiväkin tänään vissiin on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Susanna! On sulla terveelliset herkut. Jovelan Johannan mainitsema wakame lienee hyvä jodibuusti. Vehnänorasta kasvatin silloin raakaravinnon syöjänä, puristin siitä mehua. Nero nauttii kauranorasta, mutta minä olen jättänyt sen väliin.

      Poista
  20. Mielenkiintoista! Pitääpä kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Idut sopivat erinomaisesti rikastamaan kaikenlaisia salaattejakin.

      Poista
  21. ♥nam, kyllä näyttää ihanalta! Minä söin jossain vaiheessa paljonkin ituja, mutta se jäi..nyt kyllä taidan palata aiheeseen :) Mukavaa Naistenpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta Sinikka! Minä innostun idättämään aina näin keväisin, tulee kova vihreän himo.

      Poista

Kiitos kommentista