4.4.2016

Ruukuntekijä

Jos ei nyt tekijä niin tuunailija kuitenkin. Viikonloppuna tuunailin taas muutamia ruukkuja, sillä niitä tarvitaan pian.
Maalasin nämä harmaalla kalkkimaalilla, hioin vähän teräsvillalla ja vahasin pariin kertaan. Ensin levitin siveltimellä värittömän vahan ja sen kuivuttua valkoisen.

Ei ehkä kaikkein kauneimmat ruukut, mutta paremmat kuin nämä mustat alkuperäiset. Viime kesänä kerttu teki pesän aitan ovikranssiin ja alue piti rauhoittaa. Aitassa on puutarhatarvikkeiden varasto ja myös ruukut jäivät kerttuperheen taakse. Kukat oli kuitenkin saatava multaan, joten ostin paikallisesta rautakaupasta tälläisiä suuria ja halpoja muoviruukkuja.

Sain puutarhuriystävältäni näin ihanat pääsiäiskukat. Laitoin pioninjuurakot jo ruukkuun kasvamaan, sillä ne olivat hyvällä alulla.
Isommassa pussissa on 7 kpl latva-artisokan juurakoita ja ajattelin laittaa niistäkin muutaman koko kesäksi ruukkuun kasvamaan ja loput kasvimaalle. Jos taas yrittäisin talvettaa ruukut kellarissa, toistaiseksi en tosin ole talvetuksessa onnistunut. Kohta nähdään ovatko talvisuojatut artisokat ja kardonit selvinneet kasvimaalla.

Monissa blogeissa on jo saanut ihastella kevätkukkijoita. Vaikka kukkapenkeistä nousee jo kaikenlaista, olen nähnyt kukkivana vasta sinivuokon. Mutta hyödyn tavoittelija iloitsee valtavasti tälläisestä näystä: köynnöspinaatti on aloittanut pontevasti matkansa kohti korkeuksia.

Kellarissa talvehtinut ranskanrakuunakin on jo hyvässä kasvussa. Ranskalainen rakuuna on yleensä selvinnyt talvesta kasvimaallakin, mutta varmuuden vuoksi kasvatan sitä myös ruukussa.

Ei meillä täysin kukatonta kuitenkaan ole, ruukkunarsisseissa käy aurinkoisena päivänä kova kuhina. Onneksi leppä näyttää kohta kukkivan ja raitakin piakkoin, ne antavat  ravintoa näille puutarhurin apulaisille.
Sunnuntaiaamuna hieraisin silmiäni kun heräsin sankkaan lumisateeseen. Astuessamme ulos, Nero pysähtyi ulko-ovelle ja vilkaisi kysyvästi minuun. Se päätti palata takaisin sisälle, torkkumaan siemenhautomon lämpöalustalle. Kevääseen ei ole luottamista.
Kaunista viikkoa kaikille!

34 kommenttia:

  1. Kivasti tuunasit ruukut. Sieltä se kevät ponnistaa :) Meilläkin tuli viikonloppuna lunta. Onneksi se suli pian pois ja nyt on jo vähemmän lunta kuin perjantaina vaikka kylmää on ollutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt taas paistaa aurinko, mutta yö oli kylmä. Nurmikko on kuurassa, tyypillinen huhtikuun sää. Ihanaa kun on jo kevät!

      Poista
  2. Tosi kivan näköisiä tuunaamistasi ruukuista tulikin. Onpa hellyyttävä tarina näillä ruukuilla. Kerttuperheen rauhan vuoksi ostetut. <3
    Ihania pääsiäiskukkia olet saanut, noista on iloa pitkään.
    Mitä köynnöspinaattia olet kylvänyt? Ja milloin kylvit?
    Mä kylvin sitä Malabarinpinaattia 19.3., eikä vielä yksikään siemen ole itänyt. Hyvä, etten suurennuslasilla yritä tarkkailla tuleeko mitään, mutta mitään ei tule. :(
    Kevät se keikkuen tulevi. Meillä ei sentään lunta ole satanut, mutta joka yö on ollut pakkasen puolella. Yöpakkaset saa sipulikukatkin pysymään samassa tilanteessa päivästä päivään. Mutta kyllä se kevät sieltä tulee.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiesithän, että köynnöspinaatti tarvitsee kylmäkäsittelyn? Kannattaa siis laittaa kylvöruukut jääkaappiin, eiköhän sitten ala tapahtua. En tiedä omani tarkempaa lajiketta, ostin taimen pari vuotta sitten torimyyjältä. Viime keväänä se oli jo niin rehevä, että jaon sen kahtia, kasvimaan portin molemmin puolin. Sanotaan tosin, että sitä ei saisi jakaa. Toivon, että se nyt kolmantena vuonna alkaa kunnolla rehottaa. Kevät on jo täällä, yöpakkaset kuuluvat sen oikukkaaseen luonteeseen :)

      Poista
  3. Minäkin ilahdun kovasti, kun nään jonkun syötävän kasvin pilkistävän maasta. Raparperiä odotellessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, viikonloppuna katselin raparperiä ja laskeskelin, milloin saadaan ensimmäinen piirakka :) Sipulikukat ovat ihania, mutta arvostan hyötynäkökulmaa.

      Poista
  4. Ihanan keväinen postaus, kiitos tästä. Kauniita ruukkuja ja kauniita kevätkuvia. Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On tämä kasvun alku ihanaa aikaa!

      Poista
  5. Hienoja tuli ruukuista! Kestävät ulkona? Millaisia nämä olivat alunperin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tarkoittanut ruukut ulkokäyttöön, uskoisin, että kestävät. Kovaa naarmutusta maalipinta ei kestä, mutta kosteutta kyllä. Ruukut olivat alunperin tuollaisia mustia kuin kakkoskuvassa. Muokkasin vähän tekstiä, sehän ei käynytkään ilmi kuten olin ajatellut.

      Poista
    2. Eli voisi punasavisia ruukkuja maalata vähän kauniimmaksi? Minulla olisi ja väri häiritsee.

      Poista
    3. Kalkkimaali tarttuu hyvin punasaveen ja on hengittävä. Pohjan on tietysti oltava puhdas ja kuiva. Itsekin ajattelin maalata pari saviruukkuakin. Yhden pienen koristeruukun jo sutaisin, se oli menossa kierrätykseen, mutta siitä tulikin oikein soma maalilla.

      Poista
  6. Meillä kaikki on vielä lumen alla... Onneksi se kevät tulee joka vuosi tännekin :) Hienot ruukut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan pian teilläkin alkaa maasta pilkistää piippoja. Jonkin verran täälläkin on kasvua vielä lumen alla, mutta jokainen sula laikku kiinnostaa tavattomasti :)

      Poista
  7. Ruukuista tuli oikein kauniit!

    VastaaPoista
  8. Ruukkusi ovat todella hienot. Pienellä fiksauksella niihin saa uutta ilmettä. Mitä, onko siellä jo mehiläiset touhussa!!! Oma takapiha on ankean näköinen, ainoastaan sammal vihertää iloisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ei tarvitse heittää pois tai kaivaa maahan noita ruukkuja :) Täällä pörrää jo mukavasti, perhosiakin on näkynyt. Kaikki herää.

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Olen tyytyväinen. Ensin mietin, ettei näille löydy käyttöä tänä kesänä, mutta kunnon ruukkuja ei voi olla liikaa.

      Poista
  10. Mahtavia ruukkuja tuunasit!
    Nyt vaan sormet multaan!
    Ihanan keväistä viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kohta ollaan kyynärpäitä myöten mullassa :)

      Poista
  11. Voi Neroa. Järkyttäähän se, kun lunta sataa.
    Köynnöspinaatti on kyllä hyvässä kasvussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pettymys paistoi kissan kasvoilta :) Tänään on saatu korvausta ja nautittu mitä upeimmasta kevätpäivästä.

      Poista
  12. Oletpa taitava tuunaamaan, kauniit ruukut!

    Nuo juurakot alkoivat kiinnostaa, siis latva-artisokkaa saa juurakoina, täytyypä olla tarkkana, kiinnostaisi hankinta kovin! Tykkäävätkö myyrät siitä? Ihanan punaiset köynnöspinaatin alut, käytätkö sitä paljon, meillä se on jäänyt aika vähälle käytölle (isännän lempikasvi jota hän hoitaa rakkaudella).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole nähnyt artisokan juurakoita myynnissä, olisin ilman muuta kokeillut. Nyt olen laittanut juurakot multaan, kuudessa oli jo pientä kasvua. Jospa nyt vihdoin saisin artisokan kukkimaan. Tällä ei ole myyrät syöneet artisokan juuria, mutta kasvimaalla ei enää myyrätuhoja ole ollutkaan, kiitos Neron. Aika vähän olen käyttänyt köynnöspinaattia, se oli viime vuona vielä aika pieni, mutta sitähän voi käyttää pinaatin tapaan. Toivottavasti pinaatti alkaa tänä vuonna rehottaa oikein kunnolla.

      Poista
  13. Sinivuokkoja! Teillä on kevät jo hyvällä mallilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät etenee hurjaa vauhtia, peipot jo laulevat pihapuussa. Hyvällä mallilla ollaan.

      Poista
  14. Ihana Nero-lusikka tuli perille onnellisesti. KIITOS

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että palkintolusikka tuli ehjänä perille.

      Poista

Kiitos kommentista