30.1.2012

Itämainen kaunotar hankien keskellä

Olen aina ihaillut itämaisten mattojen värejä ja kuvioita.
Löysin äskettäin kirpputorilta tämän solmitun villamaton. Piiskasin sitä hangessa ja harjasin perusteellisesti. Se saa nyt ulkoilla muutaman päivän pakkasessa, siitä villa pitää ja mahdolliset tuhoeläimet kuolevat.

Yksi elämäni vaihe heitti minut Syyriaan ja kulutin joutilaita päiviäni kiertelemällä Damaskoksen soukissa (basaarissa). Tutustuin joihinkin kauppiaisiin ja vähitellen minusta tuli heille eräänlainen neuvonantaja. Olin länsimaiden asiantuntija. Apupojat kuljettivat teetä ja herkkuja kun kävin "tärkeitä" ja usein pitkiä neuvotteluja kojuissa.
Onnenkantamoisena neuvoni osuivat joskus oikeaan ja maineeni kasvoi. Nuoruuden (ja joskus täydellisen tietämättömyyden) tuomalla varmuudella jakelin mielipiteitä mitä kummallisimmista asioista, joita minulta kysyttiin. Kumppanini eivät olleet tietämättömiä vaan avoimia, he olivat kiinnostuneita toisenlaisista näkökulmista. Vastalahjaksi sain upeasti kirjottuja beduiinikaftaaneja, koruja ja mattoja.

Kykyni ja haluni piirtää ihmisiä herätti erityistä ihastusta ja kummastustakin. Arabikulttuureissa on erittäin rikas ornamentiikka, mutta ihmisen kuvaaminen on ollut kiellettyä taiteessa.

Arabialainen vieraanvaraisuus on vertaansa vailla ja ihmisille, joita tapasin oli rehellisyys ja luotettavuus kunnia-asia. Kaikkialla tunsin olevani turvassa ja tervetullut, yritin puolestani parhaani mukaan kunnioittaa paikallisia tapoja.


8 kommenttia:

 1. Sinulla on ollut tosi mielenkiintoinen elämänvaihe. Varmaan sinulla on tallella noita saamiasi lahjoja muistuttamassa tuosta ajasta. Hankien keskellä loistava punainen mattosi on upea! Minäkin olen jo vuosia haaveillut isosta itämaisesta matosta. Ei vain ole vielä osunut kohdalle. Joka kerta, kun on Stockmannin Hullut päivät, käyn katsomassa siellä alennuksella myytäviä mattoja. Mutta sielläkin isokokoiset matot maksavat n. 1000 euroa.

  VastaaPoista
 2. No on todellinen kaunotar! Itämaisen maton ja lumisen pakkasmaiseman kontrasti on hieno.

  Kiva oli myös kuulla Syyrian kokemuksistasi. Minä olen opiskellut jonkin verran arabialaista kulttuuria yliopistossa, mutta en ole koskaan käynyt Lähi-idässä enkä edes Pohjois-Afrikassa. Sen sijaan Andaluciassa olen oleskellut paljonkin, ja siellä rakastan nimenomaan seudun arabivaikutteita.

  Haastoin sinut haaveilemaan blogissani :)

  VastaaPoista
 3. P a u l a , lahjat ovat tallella ja käytössä. Matot ovat kauhean kalliita kaupassa, tämä yksilö ei ole kovin suuri, mutta se maksoi vain kaksikymmentä euroa. Oikein isokokoiset ova niin painavia, että uloskuljetus on hankalampaa. Lahjani ovat kelim-mattoja, kudottuja ei solmittuja. Ne ovat palvelleet myös sängynpeitteinä ja sohvanpäälisenä.

  L u m i k k o , jo pelkkä maton katsominen lämmittää pakkasessa.
  Olen opiskellut vähän arabiaa, sen lumoavan kalligrafian vuoksi.
  Ryhdyn haaveilemaan heti sopivan hetken tullen : )

  VastaaPoista
 4. Ei voi muuta sanoa ko IHANA MATTO !

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana matto! Tykkään minäkin itämaisista ja punasävyinen on aina lämmin. Hyvä löytö.
  Kiinnostava lukea sun arabialaisesta elämästäsi, hienoja muistoja olet kerännyt.

  VastaaPoista
 6. K o i v u k u j a n R i i k k a , kyllä tämä oli oikea löytö.

  e l ä m ä n i m a t k a t , olen nähnyt kun mattoja solmitaan, ammattilaisen käsi käy uskomattoman nopeasti, liikettä pystyy tuskin seuraamaan. Muistot ja kokemukset tuovat sisältöä elämään, kauan sitten aloin opiskella vanhaksi, viisaaksi naiseksi :)

  VastaaPoista
 7. Todella kaunis matto ja mielenkiintoinen tarina. Hyvää päivänjatkoa!

  VastaaPoista
 8. R i i t t a S i n i k k a , mukavaa viikkoa värikkääseen maailmaasi :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista