2.5.2012

Onnellisuusravintoa

Varhain keväällä kasvimaa ei vielä tuota satoa, mutta villivihanneksia on jo paljon saatavilla. Tällä kertaa tein viherpirtelön, jossa on vuohenputkea, nokkosta, voikukkaa, tarha- ja villisuolaheinää. Yrtti-istutuksestani leikkasin mukaan persiljaa, korianteria, timjamia ja meiramia. Löysin kasvimaata muokatessani vielä yhden porkkanan, jonka raastoin joukkoon, lisäsin yhden luomuomenan, luomutomaatin ja raikasta vettä. Sekoitin kaikki aineet tehosekoittimessa ja maustoin mustapippurilla ja yrttisuolalla. Pirtelön nauttimisen jälkeen tuntuu kuin onnellisuustaso kohoaisi huomattavasti. Huumaavia aineita juomassa ei ollut, mutta kevään voimaa runsaasti.

Pirtelön aineksina voi käyttää lähes mitä tahansa, vihanneksia, marjoja, hedelmiä, villivihanneksia...
Lisää tietoa viherpirtelöistä Miian  Ilon Pisara -blogista.

22 kommenttia:

  1. Viherpirtelön värikin on niin kaunis että suorastaan kuulee terveellisyyden ja onnellisuuden kohinan korvissaan=D
    Pitäis ottaa enemmän selvää noista villivihanneksista,eikö noita Suomenkin luonnosta löydy vaikka mitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villivihanneksia on paljon, on tietysti hyvä sen verran tuntea kasveja, ettei poimi mitään myrkyllistä. Mutta vuohenputki, voikukka ja nokkonen ovat erittäin hyviä ja parhaimmillaan nuorina versoina näin keväällä. Nokkonenhan on varsinainen terveyspommi, kohta on paras sesonki. Pakastan ja kuivaan sitä talven varalle.

      Poista
  2. Vau,mikä energiapaukku!Tuossa on kyllä varmasti niin paljon elinvoimaa,että alkaa tukkakin kasvaa kohisten?Hyvä konsti tuhota rikkaruohot,syödä tai juoda ne pois:)
    Mä oon hörppiny viikon päivät nokkosteetä,tosin kuivatuista nokkosista,koska meillä on kasvu vasta ihan alussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Energia tuntuu virtaavan suonissa. Miä täällä vitsailen, että tuhoan periviholliseni vuohenputken syömällä sen suihini. Meilläkin on nokkoset vielä kovin pieniä, mutta kohtaa saa nokkosmuhennosta ja nokkoskeittoa. Kuivattuna niitä voi käyttää teenä ja teesekoituksissa. Tiedäthän, että yrttejä olisi hyvä vaihdella, pitkään jatkuvasta käytöstä voi olla haittavaikutuksia.

      Poista
  3. Tuollaista kannattaisi kokeilla. Antaisi varmasti enemmän puhtia kuin kupillenen kahvia.

    Kohta on hyvä aika kurkistella mitä luonnosta löytyy:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hyvässä kahvissakaan mitään vikaa ole, mutta tästä saa varmasti erilaista puhtia ja on paljon edullisempaa kuin kahvi. Lehtivihreää sisältävät kasvit tuovat happea elimistöön ja se tietty virkistää.

      Poista
  4. Pitääkin rohkaistua ja todella kokeilla tuo.
    Suolaheinää kyllä eilen suoraan maasta poimittuna söin, mutten koskaan ole ajatellut juomaa valmistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan sitä aina kokeilla, makua saa hedelmistä ja marjoistakin jos vierastaa "vihreitä makuja". Villivihannekset ovat hyviä myös salaateissa, kun on itse viljellyt salaattiaineksensa ei kaupan salaattiruukut mielestäni maistu millekään. Villivihanneksiakin on hyvä vaihdella. Horsman uudet versot ovat myös tosi maukkaita, niitähän voi syödä myös kypsennettynä parsan tapaan.

      Poista
  5. Olen iloinen kun löysin ihanaan blogiisi. Todella kauniita ja inspiroivia kuvia ja juttuja sinulla!! Meidän on tarkoitus kerätä huomenna kunnon nokkossatsi, täällä rannikolla ovat jo hyvän kokoisia:) Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa tänne Alexandra! Kevät on nokkossadon parasta aikaa. Meillä odotellaan vielä pääsatoa, mutta aivan pieniä maistiaisia löytyy jo. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. Vautsit, mä aina ihailen noita juomia, mutta valitettavasti toteutus uupuu..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan, nopeastihan tuollaisen valmistaa. Voihan viherpirtelön ainekset hankkia kaupastakain, esimerkiksi pinaattia, parsakaalia jne. Jos tykkää valkosipulista niin silläkin voi maustaa juomansa tai jos tykkää makeammasta niin banaania ja vaikka rusinoita.

      Poista
  7. Kiitos hyvästä ja terveellisestä tietoiskusta! Anteeksi kun kirjoitan, että ensinäkemältä kauhistuin, että mitä ojanpohjavettä on otettu lasiin!
    Varmasti tuo on todella terveellistä! Suomen kasvit pitävät sisällään arvokkaita aineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se saattaa näyttää vähän sammakonkudulta :) Kyllä kasveissa on paljon vitaaliaineita varsinkin nuorina ja keväisinä. Kannattaahan ne käyttä hyväkseen.

      Poista
  8. Aivan ihastuttava löytö tämä sinun blogisi. Haaveilen aina käyttäväni noita villivihanneksia vähän enemmän, mutta yleensä se jää noiden nokkosten varaan...
    Taidanpa klikata itseni lukijaksesi♥
    Pidän itse sisustusblogia - tervetuloa joskus visiitille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan SisustEllen ja kiitos kivasta kommentista. Nokkoset ovatkin ranvintorikkaita, niitä kannattaa poimia.

      Poista
  9. Kiitos ja helpotus kun tunnistit vesimyyräksi sen rotaksi luulemani. Ei enää ällötä niin paljon =)
    Pitäisköhän minunkin kaivaa tehosekoittimeni kaapin kätköistä. Ei näytä ollenkaan pahalta tuo pirtelösi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesimyyrä on niin tuttu kaveri täällä :) Nero niitä joskus tuo näytille ja hyvä niin, sillä ne tekevät melkoista tuhoa kasvimaalla. Jos ympäristössä olisi rottia niin pitäisi ryhtyä jonkinlaisiin toimenpiteisiin, ainakin tutkia, ettei niillä ole ruoanlähteitä. Pirtelöstähän saa oman maun mukaista. Meillä ei tehosekoitin pääse kaapin kätköihin, sitä käytetään tosi usein.

      Poista
  10. Huh, tuli pirteä olo pelkästä postauksen lukemisesta! Meillä toistaiseksi vain marja/hedelmälinja näissä aamupirtelöissä, mutta kun pikkuhiljaa alkaisi ujuttaa joukkoon kaikenlaista, ei perhe ehkä huomaisi;) Mukavaa viikonloppua!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiva jos tarjoomukseni piristi. Marja/hedelmä -aamupirtelöt ovat ihania ja hyvä lähtö päivälle, niillä minäkin usein herkuttelen. Voihan niihinkin lisätä vähän klorofylliä lisäpontta antamaan.

      Poista

Kiitos kommentista