29.12.2012

Herkkuja mielelle

Joulun herkuin kirja oli syntymäpäivälahjaksi saamani
Patti Smith: Ihan kakaroita (WSOY 2012).
Kirja kertoo Patti Smithin ja Robert Mapplethornin suhteesta ja heidän taiteestaan 1960-luvun lopusta 1990-luvulle.
New Yorkin kuhisevaa kulttuurielämää valotetaan monelta suunnalta. Olen itsekin asunut kuuluisassa Chelsea Hotellissa, missä majailee enemmän ja vähemmän vakituisesti paljon taiteilijoita. Kuuntelin silloin Walkmanin c-kasetilta Patti Smithiä. Kirja kertoo enimmäkseen Robertista, jolle Patti ennen tämän kuolemaa lupasi kirjoittaa heistä.
Kirja on myös hieno kuvaus monilahjakkaiden ihmisten peräänantamattomuudesta kun he kulkevat unelmaansa kohti, ystävyydestä, suvaitsevaisuudesta, laajakatseisuudesta ja rohkeudesta. New York esiintyy juuri sellaisena kuin itsekin sen koin; kaikki on mahdollista. Patti kuvailee kohtaamansa henkilöt sellaisina kuin hän itse koki heidät, ilman (myöhemmän) kuuluisuuden tuomaa kuorrutusta. Ihastuttavaa kerrontaa mielenkiintoisesta aikakaudesta.

Toinen joulunajan kirjaelämys oli juuri ennen joulua kirpparilta löytämäni saksankieliset Meyers Konversations-Lexikon -niteet. Osat 1, 2, 12 ja 16 vuodelta 1897. Kirjat ovat surkeassa kunnossa, mutta hintansa väärti, ne maksoivat 50 senttiä kappale. Olisin ostanut vaikka kaikki 16 osaa jos ne olisivat olleet saatavilla.

Omenalajikkeita
Kirjoissa on upeita kiiltovärilitografioita, aukeaman kuvat on sidottu kirjaan kokonaisina, erillisinä arkkeina ja aion irroittaa ne, niistä saa hienoja tauluja.
Kirjoissa on myös paljon mielenkiintoisia värilitografiakarttoja.

Arktisia eläimiä


Afrikkalaista esineistöä


Myös kirjan mustavalkoiset piirroskuvat ovat upeita ja hienosti painettuja gravyyreitä.

Kolmas kirjaelämys on samasta kasasta löytynyt Histoire de L'ordre dv Saint-Sépvlcre de Jérvsalem eli jotakin sellaista kuin Jerusalemin pyhän haudan ritarikunnan historia.
Ordre du Saint-Sépulcre on yksi viidestä roomalaiskatolisesta pääritarikunnasta, joihin kuului myös Dan Brownin kirjan tunnetuksi tekemä Temppeliritarit tai Temppeliherrain ritarikunta. Tämäkin kirja on nähnyt parhaat päivänsä aikoja sitten.

Kirjassa on loistavia kullalla ja hopealla painettuja litografioita ritarikunnan vaakunoista.

Teos on jo osaksi irtolehtipainos, nämäkin kuvat voin irroittaa ja perustaa oman ritarihuoneen.

48 kommenttia:

 1. Vau. Mitä kirpparilöytöjä. Taas.

  Minullakin on tuo Patti Smithin kirja :) Se on mielenkiintoinen, eli tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin noista kirpparilöydöistä aivan täpinöissäni, aarteitahan ne ovat surkeasta ulkonäöstään huolimatta. Kiva kuulla, että olet lukenut Ihan kakaroita ja pidit siitä, se oli nautinnollinen lukuelämys.

   Poista
 2. Ohhoh! Mitä aarteita olet löytänyt!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdestä tietosanakirjasta löytyi lappu, joka paljasti että kirjoja on kaupiteltu itsepalvelukirpputorilla 15 euroa kappale. Ehkä jotkin osat ovat menneet kaupaksi. Loput oli viety hyväntekeväisyyskirpparille, minun löydettäväkseni.

   Poista
 3. Aika löytö! Ihania kuvia!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaakunat oli vaikea kuvata niin, että niiden upea hopea- ja kultaväri näkyisivät. Minun aina vaikea rikkoa kirjoja vaikka ne olisivat kuinka huonokuntoisia, mutta näistä aion ottaa kuvat talteen ja käyttää muut osat askarteluun.

   Poista
 4. Oi, mitä aarteita kohdallesi on osunut! Onnellinen saat olla löydöstäsi! Upeat kuvat!
  Ulkona viipyy hiljainen tyyneys. Taitaa tulla juuri mukava päivä ulkoiluun.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen löydöstäni. Varhain aamulla taivas sinersi ja taivaanrannassa näkyi punertava raita. Ulkoilusuunnitelmia täälläkin.

   Poista
 5. Parhaat päivänsä nähneet kirjat ovat kauneimpia. Minullakin on hyllyssä monta aarretta. Ennen kirjoihin satsattiin aikaa ja vaivaa, kuvia ja koristelua. Toivottavasti kirjojen arvostus palaa laajemmin takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastelin aivan samaa, kirjojen painamisessa ja sidonnassa on nähty paljon vaivaa. Nykyisin digitekniikalla saadaan nopeasti ja edullisesti kirjoja, loistopainoksia tehdään harvoin. Eikä noita vanhoja painotekniikoita voita mikään.

   Poista
 6. Tykkäsin kanssa Patti Smithin kirjasta.
  Kirpparilöytösi sai hetkellistä sydämen pompotusta aikaiseksi, mikä löytö ja kuinka hieno kuvitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit Patti Smithistä. Noita kirjojen kuvituksia jaksaa ihastella aina uudestaan.

   Poista
 7. Vau, mitä kirjalöytöjä. Patti täytynee laittaa lukulistalle, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella, että pitäisi Ihan kakaroita -kirjasta.

   Poista
 8. mä olin nyt kyllä ihan pyörtyä.
  noissa kirjoissa on varmasti toinen toistaan upeampia "gravyyreitä" josita saa upeita tauluja ainakin jos sivut jo valmiiksi irti..
  voihan waude :)

  VastaaPoista
 9. ehkä eirtyisesti tää jälkimmäinen :D
  ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tuntuu ihmeelliseltä, että tälläisiä herkkuja saattaa vielä löytyä. Nuo vaakunat ovat upeita ja ritareissa on sitä jotakin :)

   Poista
 10. Upeita löytöjä, taas kerran! Minkä eläimen kallo tuossa ensimmäisessä kuvassa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löydöt ovat kirppistelyn ilo. Ensimmäisen kuvan kallo kuuluu ketulle, noita minulla on jo kokoelma :)

   Poista
 11. Sinulla on kyllä uskomaton kyky löytää aarteita kirpputoreilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko se kyky, poikkean usein kirppiksella ja kai siinä jonkinlainen silmä kehittyy :)

   Poista
 12. Yhdyn edellisiin kommenteihin noista kirppislöydöistä, josta olen aiemminkin kirjoittanut. Upeita kirjoja, joissa sitä historian havinaa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun käyn kirppiksillä kierrän ne yleensä aika nopeasti läpi, silmät tarttuvat helposti oudompiin asioihin. Nytkin kirppistädit kysyivät: Mistä sinä nämä löysit? Kokemuksen tuoma taito :)

   Poista
 13. Vau, mitä löytöjä olet tehnytkään!

  VastaaPoista
 14. Vastaukset
  1. Harmi, että kirjat on säilytetty kehnossa paikassa ja ne ovat päässeet huonoon kuntoon. Onhan niillä tosin ikääkin. Mutta kuvat ovat säilyneet uskomattoman hyvinä.

   Poista
 15. Upeita nuo ritarikunnan vaakunat. Ihmettelen, mikä noiden ritarikuntien välinen suhde on ollut. Johanniitat, Maltan ritarit tuntuvat minule tutuimmilta.
  Toki afrikan esineistö ja eläin- ja kasvilajikkeet ovat myös mielenkiintoisesti ja tarkasti kuvattuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän nuo kaikki ole ristiretkien aikoihin perustettuja ritarikuntia, jotka toimivat vielä nykyisinkin.

   Poista
 16. Ihania kirja-aarteita - nuo kuvat olivat varmasti iloinen yllätys ... Patti Smith on minulle aivan uutta, kuulostaa mielenkiintoiselle - laitan nimen korvan taakse. Hyvin kaunis edellisen postauksen kirjasta tekemäsi joulukuusi!!! Ja se tähti myös - ajatella että siinäkin oli paperia! Nautiskele lepposista lomapäivistä je hetkistä kirjojen parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kiva nautiskella rennoista päivistä ihan kyllästymiseen asti. Patti Smithiä voi kuunnella You Tubessa, sekä musiikkia, että haastatteluja. Ilokseni kuulin, että kirjalle on ilmeisesti tulossa jatko-osa.

   Poista
 17. Vau mitä aarteita olet löytänyt. Tuolla ritarikunnan historialla voisi olla enemmänkin arvoa, kannattaa varmaan selvittää se.

  Itsekin keräilen vanhoja tietosanakirjoja ja vastaavia juuri kuvien vuoksi. Aarteeni on 1800-luvun lopusta peräisin oleva Allers-lehden vuosikerta.

  Vanhat kirjat on vain ihania. Onneksi niitä löytää kirppareilta suht edullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo historia on kyllä mielenkiintoisen oloinen kirja, mutta se on niin huonossa kunnossa, että sillä on tuskin suurta rahallista arvoa. Olen joskus löytänyt muutaman vuosikerran 1800-luvun loppupuolen Svenska Familj-Journalen -lehtiä, niissäkin on hieno gravyyrikuvitus.

   Poista
 18. Enpä tiennyt että jo silloin tehtiin värikuvituksia, ja noin upeita! Aikomuslistallani on paperikukkien teko valoköynnökseen mallisi mukaan. Harmi, että en katsele kirppiksillä kirjoja, vain huonekaluja, ja ne vievät paljon enemmän tilaa! Taas tarttui yksi vuodesohva mukaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pystynyt aika hyvin vastustamaan huonekaluja kirppareilla, niitä on hankala kuljettaa ja todellakin se tila! Kirjojakin on ihan liikaa, mutta upeita ei voi vastustaa.

   Poista
 19. Hienot löydöt teit taas kerran! Täytyy tunnustaa, ettei ole tullut luettua yhtään kirjaa noin vuoteen...

  Oikein Hyvää Uutta Vuotta, Cheri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjoja pitää lukea huvikseen, ei siksi, että pitää lukea kirjoja :) Minullakin oli yksi kausi kun luin vain muuta kuin fiktiota. Nyt lukeminen taas maistuu.

   Poista
 20. Hienoja löytöjä! Eikä hinnalla pilattu. Pitäisköhän perustaa oma ritarihuone? Mistäköhän niitä ritareita löytyisi? Hyvää uutta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ajattelin sellaista ritarihuonetta kuin Helsingissä, vaakunoita seinät täynnä :) Tosin eihän muutama komea ritari haittaisi, mutta mistäköhän niitä tosiaan löytyisi. Hyvää Uutta vuotta sinullekin!

   Poista
 21. Voi ei mitä ihania löytöjä, onneksi olkoon! Ja onnea ja hienoja löytöjä uudelle vuodelle 2013!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jostain syystä en pääse kommentoimaan blogiisi, voin kyllä lukea postaukset. Oikein hyvää uutta vuotta sinne Espanjaan.

   Poista
 22. Eksyin blogiisi ekaa kertaa ja näyttää siltä, että täällä tulen viettämään vielä aika monta hetkeä... uteliaisuus heräsi että millä kirpputorilla olet käynyt, tai mitkä on suosikki kirpputorejasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vierailemaan Autuaassa olossa! Käyn aika paljon pienillä Etelä-Suomen kirpputoreilla, mitä matkan varrelle sattuu. Usein en löydä niistä mitään, mutta joskus aina onnistaa. Kirpputorien viehätys onkin juuri siinä, ettei koskaan tiedä mitä eteen tulee.

   Poista
 23. Oii, miten ihanat kirjalöydöt oletkaan tehnyt! Mahtavia kuvia! Nuoremmalla tyttärelleni tässä taannoin ostin Minna Canthin tuotantoa, 4 hienoa 100 vuotta vanhaa kirjaa. Vanhoissa kirjoissa on sitä jotakin. Niihin vain harvemmin törmää kirppareillakaan täällä päin suomea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin vanhat arvokkaammat kirjat menevät varmaankin antikvariaatteihin ja hyvä niin. Joskus kuitenkin saattaa kirppareillakin törmätä vanhoihin aarteisiin. Tervetuloa Autuaaseen oloon :)

   Poista

Kiitos kommentista